Майчинството - счетоводно - 16

• 51 023
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте мами,

Ако някой може да ме ориентира, изплащането на болнични от НОИ, имам в предвид за тези 410 дни , обвързано ли е с внасянето на осигуровките всеки месец от фирмата, която е подала болничният на лицето?

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 18:10 от tsvete999

# 151
  • София-Младост
Здравейте мами,

Ако някой може да ме ориентира, изплащането на болнични от НОИ, имам в предвид за тези 410 дни , обвързано ли е с внасянето на осигуровките всеки месец от фирмата, която е подала болничният на лицето?
Обвързано е с подаване на декларация 1 по-скоро. Макар, че за периодът от 135 дни на мен парите са ми идвали преди подаване на декларацията.

# 152
Здравейте мами  Simple Smile Много ще съм благодарна ,ако някой може да ми отговори на въпросчето  Simple Smile А то е следното: Осигурявана съм от Октомври 2008 до Ноември 2009, като от Октомври до Май е като студентка редовно обучение (незнам дали има значение,ама аз да си кажа).Трябва ли да продължавам да се осигурявам или това ще ми стигне,в смисъл знам ,че по новия закон трябва да съм осигурявана 12 месеца , но незнам дали до датата на самото раждане или как????? Благодаря предварително Praynig

# 153
  • Пловдив
Здравейте мами  Simple Smile Много ще съм благодарна ,ако някой може да ми отговори на въпросчето  Simple Smile А то е следното: Осигурявана съм от Октомври 2008 до Ноември 2009, като от Октомври до Май е като студентка редовно обучение (незнам дали има значение,ама аз да си кажа).Трябва ли да продължавам да се осигурявам или това ще ми стигне,в смисъл знам ,че по новия закон трябва да съм осигурявана 12 месеца , но незнам дали до датата на самото раждане или как????? Благодаря предварително Praynig

Мисля,че бъркаш здравните осигуровките със социалните.Като студентка те осигуряват само здравно и това не ти върши работа за майчинство.
За да взимаш 2 години майчинство трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж /да си работила/ независимо кога и в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин да работиш накъде.Сама ще си видиш какъв ти е стажа и дали отговоряш на условията.

Разгледай подробно на първата страница,първото мнение

# 154
Здравейте мами,искам да попитам ако някой е компетентен да ме ориентира.В края на този месец съкращават трима човека между които съм и аз.В момента се надявам да съм забременяла защото правим опити.Може ли да изляза в болнични око се окаже че съм бременна и ако може къде ще съм по на сметка,да ми плащат обезщетение или да съм в болнични.На мин.работна заплата съм със 12 год.трудов стаж.
Благодаря предварително!

# 155
Има ли майки от Бургас, които са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и детето е на ясла? Нека ми пишат ЛС ако има такива, моля....  Praynig

Последна редакция: ср, 11 фев 2009, 22:37 от неРАХОВА

# 156
Има ли майки от Бургас, които са в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и детето е на ясла? Нека ми пишат ЛС ако има такива, моля....  Praynig
Защо да ти пишат?

# 157
Здравейте мами,искам да попитам ако някой е компетентен да ме ориентира.В края на този месец съкращават трима човека между които съм и аз.В момента се надявам да съм забременяла защото правим опити.Може ли да изляза в болнични око се окаже че съм бременна и ако може къде ще съм по на сметка,да ми плащат обезщетение или да съм в болнични.На мин.работна заплата съм със 12 год.трудов стаж.
Благодаря предварително!

newsm78 По принцип има начини да те съкратят дори да си в болнични.
Ако те съкратят, ще ти се изплащат обезщетения (ако имаш болнични)  до 75 дни от прекратяването.
На борсата ще ти дават 9 месеца минимално обезщетение. Даже щом си на минимална заплата, като обезщетение за безработица ще взимаш повече, отколкото ако представяш болнични (които ще са грубо 80% от МРЗ).
(не губи надежда - нашите бивши служители от Видин много бързо си намериха работа)

Успех!  Peace

# 158
Здравейте,

Живот и здраве през март трябва да излизам в 45 дневен поради бременност и раждане, но се очаква шефа да пререгистрира фирмата си през пролетта от ЕТ в ООД или ООДто да изкупи ЕТто, но все още не е решил как ще се получат нещата. Въпроса ми е това ще има ли някакви последствия за мен като съм в болнични и как трябва да постъпя.

# 159
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете 410-те дни, т.е. в болнични. Ако започна работа по граждански договор прекратява ли ми се изплащането на болничните? Благодаря предварително.

# 160
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете 410-те дни, т.е. в болнични. Ако започна работа по граждански договор прекратява ли ми се изплащането на болничните? Благодаря предварително.

Не

# 161
Момичета да ви питам нещо, миналата година съм осигурявана на 270лв/ при 220лв. мин. заплата. Тази година от януари прага ми ще ско4и сигурно на около 300лв/заради увели4ението на минималната раб. запл./ , незнам все още защото съм в отпуск. От март излизам в болничен без прекъсване. Терминът ми е август, какво обезщетение ще получа и ще се вземе ли предвид пока4ването на минималнта заплата съответно и на моя осиг. праг.

# 162
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета да ви питам нещо, миналата година съм осигурявана на 270лв/ при 220лв. мин. заплата. Тази година от януари прага ми ще ско4и сигурно на около 300лв/заради увели4ението на минималната раб. запл./ , незнам все още защото съм в отпуск. От март излизам в болничен без прекъсване. Терминът ми е август, какво обезщетение ще получа и ще се вземе ли предвид пока4ването на минималнта заплата съответно и на моя осиг. праг.

Ще се вземе предвид ако имате реално внесени осигуровки върху по-високата сума. Иначе държавата ви гарантира обезщетение в размер на МРЗ за съответния период, ако при изчисленията ви се получава по-ниско.

# 163
ДейзиГ благодаря за бързият отговор  Simple Smile
Казаха ми, че болни4ен без прекъсване до 45дневният болничен не се взема предвид, при формиране на обезщетението това вярно ли е?

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 11:23 от Dendy

# 164
  • Пловдив
Ох момичета по Часът на мама току що пак ме хвърлиха в разни филми- дано не съм разбрала правилно ,но от това което казаха бъдещи майки (като мен ) които нямат 12 месеца осиг.стаж (а аз до периода на излизане в 45 дневния болничен ще имам 11 месеца ) нямало да получават нищо друго освен социално майчинство (извинявам се ако пиша погрешни термини). Аз доколкото знаех трябваше да  започна да си вземам реалното обезщетение , когато навърша тези 12 месеца (понеже и самите болнични ми се зачитат за осиг.стаж) Ох вече аман , дано да съм разбрала грешно  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт