Майчинството - счетоводно - 16

• 51 039
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Не, имам настоящ адрес в София, регистрирана съм в общината и от там имам издадени някакви жълти листове за адресна регистрация, този адрес е различен от постоянния, който се вписва в личната карта.

# 286
  • Пловдив
lianka ,някои момичета си взеха ПИК по настоящ адрес без проблем.Явно зависи на кого ще попаднеш.Пробвай пак,може да са по благлосклонни.

# 287
  • В полите на Пирин планина
моля зя помощ в сряда ще влизам в болница и трябва преди това да подам документи за еднократна помощ 45-дни преди термин!мисля в сряда преди болницата да ги подам-но едни ми казват че ми трябва документ за семейно положение а други че не ми трябва-аз не съм омъжена???не ми достига стаж т.е нямам 1гл

Няма упоменато изискване да подава документ за семейно положение, но в ДСП го търсят най-вероятно, за да удостовериш факта, че не си омъжена. Това е във връзка с определяне дохода на член от семейството. Ако решиш може да си извадиш документ, за да не те разкарват, а може да ги попиташ дали не става с нарочна декларация, в която да пишеш, че не си омъжена.

# 288
  • на последния етаж
Благодаря Lady Incandescent!

Да поясня за "payroll-a в Гърция": имам предвид, че договорите между всички оставащи на работа в компанията хора (2-3) и българското дружество ще бъдат прекратени (поради прекратяване на дейността). Местоработата им ще остане в България, но трудови договори ще се сключат между тях и Гръцкото дружество, съответно заплатите им ще бъдат плащани от Гръцкото дружество.
Та ако аз съм една от тези...?

Уф, доста е объркано.... и на мен не ми е много ясно всичко това...

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 16:30 от Riuia

# 289
Благодаря Lady Incandescent!

Да поясня за "payroll-a в Гърция": имам предвид, че договорите между всички оставащи на работа в компанията хора (2-3) и българското дружество ще бъдат прекратени (поради прекратяване на дейността). Местоработата им ще остане в България, но трудови договори ще се сключат между тях и Гръцкото дружество, съответно заплатите им ще бъдат плащани от Гръцкото дружество.
Та ако аз съм една от тези...?

Уф, доста е объркано.... и на мен не ми е много ясно всичко това...

Ако ще работиш в България, независимо, че работодателят ти ще бъде гръцка фирма ти ще си осигурена по българското законодателство и тогава няма да имаш проблем с получаването на обезщетение и излизането в отпуск по бременност и раждане.

# 290
Не, имам настоящ адрес в София, регистрирана съм в общината и от там имам издадени някакви жълти листове за адресна регистрация, този адрес е различен от постоянния, който се вписва в личната карта.

ПИК можеш да получиш във всяко ТП на НОИ.

# 291
Здравейте момичета.Моят въпрос е следния-Във фирмата в която съм по майчинство вмомента ме карат да напусна защото искат да я закриват.Аз естествено нямя да напусна но разбрах че имат право да ме съкратят.Въпроса ми е какво става с майчинството ми-ще продължавам ли да го получавам и от къде и в какъв размер.Синът ми в момента е на 1 год и 4 месеца.Благодаря ви предварително

# 292
Лейди, да ти е жив и здрав синът!!!!

Момичета, не съм чела назад, не ме бийте... Вярно ли е, че майките-студентки имат право на 2800 лв. еднократна помощ? Казали са го по новините... newsm78 #Crazy

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Помощта се изплаща за живородено дете, ако то не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Помощта не зависи от доходите на семейството.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).

Искам да попитам за тази помощ от 2880лв. Завърших редовното си обучение преди месец т.е януари 2009г терминът ми е юни 2009г имам ли право на тази помощ?

# 293
Здравейте! Искам да споделя с Вас моя казус и да Ви помоля да ми дадете съвет към коя компетентна организация да се обърна. Предварително се извинявам ако подобен случай е обсъждан. Проблемът ми, е че работодателят ми е във финансови затруднения и не ми изплаща майчинството. Аз съм по стария закон, при който НОИ изплаща обезщетението на работодателя тъй като двете ми майчинства се застъпват. Днес обиколих Инспекцията по труда и НОИ.
Това, което разбрах, е че финансовите взаимоотношения не са  от компетенцията на Инспекцията по труда. В НОИ ми обясниха, че са превели майчинството и дори и да са запорирали сметката, по която са го превели (нещо почти невъзможно) трябва да ми го изплатят на ръка. Работодателят казва нямам пари не мога да ти платя.  
Сигурна съм, че не съм единствената в подобно положение, но е много срамно и тъжно. Съществува ли вариант преди да са изтекли 410 дни да напусна и започна работа фиктивно на друго място и после да ползвам остатъка от тези дни? Извинявам се ако звучи глупаво, но сиромах човек жив дявол.

# 294
Вече 1г. не съ ни превеждали майчинството .Защото шефа на фирмата е починал и нямало титуляр а сметката била в запор.
Какво да направя или каде може да помогнат. Те казава че няма да ги получим 

# 295
  • around the world
Момичета,
приятелката има следния проблем и ми се искаше и вие да кажете какво мислите:

Бременна е  и е уведомила работодателя си за бременността с официален документ от лекар. Фирмата в която работи е във финансово затруднение и в момента съкращава над 50% от служителите си. На този етап фирмата няма да бъде закрита,но повечето хора от нейния отдел са вече съкратени. Днес е била извикана от шефа и който и е казал, че щом е бременна няма да я освобождават, но трябва веднага да си намери болничен и да излезе в болничен до края на бременността си, защото фирмата има сериозни финансови затруднения.
Приятелката ми е много притеснена и възмутена, смяташе да работи до 45 дни преди раждането, а сега и казват, че или трябва да напусне или да излезе в болничен.
Това не ми се струва никак нормално да те принуждават да излизаш в болничен когато нямаш никакви оплаквания и нямаш проблеми с бременността. 
Има ли нещо което тя може да направи в този случай или...?

# 296
Момичета, трябва ми вашата помощ. Може ли кажете от къде да намеря образец на УП? Трудовата ми книжка от един от работодателите ми не е попълнена както трябва и от бюрото по труда ми казаха да си взема от работодателя УП, но счетоводителката не знае как се прави.

# 297
# 298
Щом се касае за неправилно попълнена трудова книжка, най-вероятно става въпрос за УП3. Има ги на сайта на НОИ, заедно с разяснения относно попълването.
http://www.noi.bg/content/download/software/2006/form/pensionirane.html

# 299
  • София
Лейди, да ти е жив и здрав синът!!!!

Момичета, не съм чела назад, не ме бийте... Вярно ли е, че майките-студентки имат право на 2800 лв. еднократна помощ? Казали са го по новините... newsm78 #Crazy

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Помощта се изплаща за живородено дете, ако то не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Помощта не зависи от доходите на семейството.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).

Това не е ли за 250-те лева?

Аз за това говоря:

"Майките, които са редовни студентки, ще получат накуп 2880 лв. от държавата през първата година от раждането на детето.
Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Тя е равна на 12 минимални заплати и трябва да бъде изплатена най-късно до половин година след раждането на детето.

Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци. Те ще получат еднократно по 1200 лв. на дете, което за тройка бебета означава 3600 лв. Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т. г.В социалната комисия ще обсъждаме и предложението майките в заварено положение да вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. Това ще рече, ако бебето е родено през октомври м. г., майката студентка или тази с близнаци, ще вземат парите си за останалите 10 месеца от т. г., каза вчера шефът на комисията Хасан Адемов. И уточни, че подобна идея се реализира за първи път у нас. Тя дава възможност на млади семейства със завишени потребности да получат така необходимата подкрепа от държавата в най-трудните месеци след като се сдобият с рожби.
Адемов сподели, че имало опция еднократната сума да се раздели на части и да се дава в продължение на 12 месеца - при студентките - по 240 лв., при близнаците - по 100 лв., за да имат постоянен допълнителен доход. Но това щяло да се обсъжда тепърва. Всъщност такава беше и първоначалната идея на вносителите.
Според един от тях - депутатката от НДСВ Христина Христова, по-добре е сумите да се дават наведнъж, когато семейството има много харчове за купуване на креватче, количка и т. н., особено при близнаци. Изплащането на парите накуп щяло да намали административните и бюрократичните пречки и да помогне парите да стигнат до хората преди да ги е подяла инфлацията."

Общи условия

Активация на акаунт