Майчинството - счетоводно - 16

• 51 864
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Моя приятелка работи на трудов договор "до завръщане на титуляра" (предната колежка е в майчинство). Преди няколко дена, обаче, разбира, че е бременна. Как стоят нещата с правата й в този случай? Договорът срочен ли се води и могат ли да я съкратят(уволнят) без предизвестие?

# 301
Някой може ли да ми каже, тъй като преди 4 години имам около 2 месеца стаж,след това имам 7 месеца на трудов договор ,но за 4 часов работен ден, което общо според мен прави 3,5 месеца.така общо до сега имам 5.5 месеца трудов стаж. Сега още месец и половина до момента и продължавам. Всичко 7месеца

Ако сега забременея този стаж ще се зачита ли за майчинство,т.е ще са ми необходими още 5 месеца стаж,за да покрия необходимите 12 месеца?

Или 12-те месеца трябва да са с непрекъсване точно преди да се излезне в майчинство?

П.С аз съм студентска-магистратура и ще завърша в началото на следващата година(ако това има някакво значение).

# 302
Момичета, имам към вас 2 въпросчета:
1. Ако болничният ми е от 26.11. и хващам няколко дни от 2009г. /до 410-я ден/, за кога ще ми платят високото майчинство: за оставащите до 410 дни от 2009г. /примерно 5 дни/ или за целия период от 315-я до 410-я ден със задна дата? Една позната току що ми каза, че трябва да ми изплатят и със задна дата, а на мен ми се струва странно. И понеже утре ще ходя при счетоводителката, ми е важно да знам, че тя може и да не е осведомена Laughing/

2. Мога ли да започна работа и да прехвърля отпуска за гледане на дете на таткото, ако той е бил през последните 5 год. на трудов договор /с 2 месеца дупка/, но и двамата му работодатели не са били съвсем съвестни и не са внесли всички дължими осигуровки.

# 303
irina_vas а ти пусна ли декларация за удължаване на болничните?Питам защото и моите 410 дни изтекоха на 29.01.От нашето счетоводство никой нищо не знаеше за това и в крайна сметка отидох в НОИ и се оказа,че е късно,защото е трябвало да подам някаква декларация,а аз няма откъде да знам за нея ooooh!И сега нищо няма да ми изплатят. #2gunfire #2gunfire

# 304
  • Бургас
Здравейте пак,
първо искам да ви благодаря отново за отговорите, които ми давахте до сега   bouquet

Имам нов въпрос: Бихте ли ми казали дали мога да си пусна 45 дни майчинство от 2 март (понеделник), при положение че платеният отпуск ми свършва на 27 февруари (петък)? Съботата и неделята така са ми ... 'празни', незнам дали има някакво значение...  Blush Трябва ли и 28 февруари и 1 март да са ми отпуск и те?
Благодаря ви.

# 305
отпускът е за работн дни

ако си на график и ти се пада да си на работа - тогава и тези дни трябва да включиш

# 306
Момичета, имам към вас 2 въпросчета:
1. Ако болничният ми е от 26.11. и хващам няколко дни от 2009г. /до 410-я ден/, за кога ще ми платят високото майчинство: за оставащите до 410 дни от 2009г. /примерно 5 дни/ или за целия период от 315-я до 410-я ден със задна дата? Една позната току що ми каза, че трябва да ми изплатят и със задна дата, а на мен ми се струва странно. И понеже утре ще ходя при счетоводителката, ми е важно да знам, че тя може и да не е осведомена Laughing/

2. Мога ли да започна работа и да прехвърля отпуска за гледане на дете на таткото, ако той е бил през последните 5 год. на трудов договор /с 2 месеца дупка/, но и двамата му работодатели не са били съвсем съвестни и не са внесли всички дължими осигуровки.

1. за колко точно дни става на въпрос, защото първият работен ден 2009г. е 05.01. А и вече е прекалено късно - Приложение 12 за промяна на обстоятелствата се подава в три-дневен срок.
Ако си следила темата, на няколко пъти припомняхме това в началото на годината.

2. изискването е да е на трудов договор, няма други условия.

# 307
Някой може ли да ми каже, тъй като преди 4 години имам около 2 месеца стаж,след това имам 7 месеца на трудов договор ,но за 4 часов работен ден, което общо според мен прави 3,5 месеца.така общо до сега имам 5.5 месеца трудов стаж. Сега още месец и половина до момента и продължавам. Всичко 7месеца

Ако сега забременея този стаж ще се зачита ли за майчинство,т.е ще са ми необходими още 5 месеца стаж,за да покрия необходимите 12 месеца?

Или 12-те месеца трябва да са с непрекъсване точно преди да се излезне в майчинство?

П.С аз съм студентска-магистратура и ще завърша в началото на следващата година(ако това има някакво значение).

Стажът е по принцип - Този стаж не е задължително да е преди отпуска, а по принцип до момента – без значение кога и при колко работодатели е направен, с прекъсвания или не.

От 2009г. има изключение от тези изисквания и то е за студентките редовно обучение, които не получават обезщетение като осигурени на горните основания.
Те получават месечна помощ от Социалните в размер на една минимална работна заплата.

# 308
Моя приятелка работи на трудов договор "до завръщане на титуляра" (предната колежка е в майчинство). Преди няколко дена, обаче, разбира, че е бременна. Как стоят нещата с правата й в този случай? Договорът срочен ли се води и могат ли да я съкратят(уволнят) без предизвестие?

договорът й е сроче и когато се върне титулярката, автоматично се прекратява
но ако е започнала ползването на 45-дни отпуск преди раждане, обезщетение ще й се изплаща за целия период от 410 дни

# 309
подала съм декларация в НОИ, молба за удължаване от 315 до 410 дни, платени са осигуровките, но от нои не превеждат след 315 ден. казаха ми по тел., че не съм занесла декларация ,но касиерката ни звъня и на нея и казаха,че софтуерът им не бил актуализиран за промените след 01.01.2009. някой да знае нещо?

# 310
Момичета,
приятелката има следния проблем и ми се искаше и вие да кажете какво мислите:
Има ли нещо което тя може да направи в този случай или...?

И какво ще прави като са съкратили колегите й?

# 311
Здравейте! Искам да споделя с Вас моя казус и да Ви помоля да ми дадете съвет към коя компетентна организация да се обърна. Предварително се извинявам ако подобен случай е обсъждан. Проблемът ми, е че работодателят ми е във финансови затруднения и не ми изплаща майчинството. Аз съм по стария закон, при който НОИ изплаща обезщетението на работодателя тъй като двете ми майчинства се застъпват. Днес обиколих Инспекцията по труда и НОИ.
Това, което разбрах, е че финансовите взаимоотношения не са  от компетенцията на Инспекцията по труда. В НОИ ми обясниха, че са превели майчинството и дори и да са запорирали сметката, по която са го превели (нещо почти невъзможно) трябва да ми го изплатят на ръка. Работодателят казва нямам пари не мога да ти платя.  

Значи ИТ отказва - и какво, трябва да го съдиш?  Thinking
А ти не го ли попита къде са ти парите, след като от НОИ са ги превели?
Иначе варианта да започнеш на друго място е добър, но имай предвид че пак работодателят ще ти тегли парите и ще ти ги дава.

# 312
Здравейте момичета.Моят въпрос е следния-Във фирмата в която съм по майчинство вмомента ме карат да напусна защото искат да я закриват.Аз естествено нямя да напусна но разбрах че имат право да ме съкратят.Въпроса ми е какво става с майчинството ми-ще продължавам ли да го получавам и от къде и в какъв размер.Синът ми в момента е на 1 год и 4 месеца.Благодаря ви предварително

Майчинство няма да получаваш, но ще се регистрираш на Бюрото по труда и от там ще получаваш обезщетение за безработица.

# 313
подала съм декларация в НОИ, молба за удължаване от 315 до 410 дни, платени са осигуровките, но от нои не превеждат след 315 ден. казаха ми по тел., че не съм занесла декларация ,но касиерката ни звъня и на нея и казаха,че софтуерът им не бил актуализиран за промените след 01.01.2009. някой да знае нещо?

не
но имат срок 15 работни дни за превеждане на обезщетенията

# 314
съжалявам, че има толкова въпроси относно съкращения  Cry
мислех, че строителството е от потърпевшите отрасли, но явно има много повече ...

Общи условия

Активация на акаунт