Майчинството - счетоводно - 16

• 51 876
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Много благодаря на Lady Incandescent  и Стики.   bouquet
Исках да кажа прекъсване в болничните за един ден ,не на трудовия стаж.Не съм се изразила правилно. Embarassed
Много цена информация ми дадохте ,благодаря ви пак ,че се тюхках напразно вече седмица. Crazy

# 511
Здравейте!

Имам едно питане и ще съм изключително благодарна,ако можете да ми помогнете.И предварително ви благодаря Simple Smile

Бременна съм в 14 седмица.Имам 1 година стаж назад.В сегашната ми работа ме осигуряват на различни суми всеки месец(зависи от бонусната система).Така,че имам месеци с осигуровки близо 700лв и такива,в които едва 500 връзвам...(200лева си е разлика все пак).Една приятелка,която също е бременна,ми каза,че ако изляза болничен,ще ме осигурят (за времето,през което съм болничен) на толкова,на колкото са ме осигурили за предния месец.Сега обмислям да говоря с шефа ми и да работя март месец доста извънредно,за да ми бъдат осигуровките за март високи и от април докато родя да съм в болничен...

Та въпросите ми са...

Наистина ли ще ме осигуряват на осигуровките ми от последния месец(и това за всичкото време,през което съм болничен ли важи)?
В случай,че ме осигуряват за даден месец на 700лв(например) колко пари ще ми бъдат преведени като болнични-80% от осигуровките или 80% от трудовото възнаграждение,упоменато в договора?

Искрено се надявам,че добре обясних и ще съм ви благодарна,ако можете да ме посъветвате какво да правя...

Благодаря още веднъж... Hug

# 512
докато си в болничен ще ти се внася единствено здравна осигуровка
за периода на болничния за общо заболяване /до настъпване на 45 дневния болничен/ ще получаваш 80% от брутното за период от 6 месеца назад, предхождащи месец на излизане в болнични/ако излезеш март месец, ще са 6 месеца от февруари назад/
майчинството ти ще се изчисли от сумите 12 месеца назад за месеца предхождащ 45 дневния болничен, като за периода на болничен за общо заболяване ще ти се вземе базата, на която е изчислено обезщетението за общо заболяване

# 513
Т.е. ако сега изляза болничен,няма да ми внасят трудова осигуровка?

# 514
  • София-Младост
Няма такова понятие трудова осигуровка. Ако сега излезеш в болничен, периодът ще се зачита за трудов и осигурителен стаж без вноски. Внася се само здравна осигуровка.

# 515
Няма такова понятие трудова осигуровка. Ако сега излезеш в болничен, периодът ще се зачита за трудов и осигурителен стаж без вноски. Внася се само здравна осигуровка.

И след това за майчинството,за тези месеци,които съм била болничен,ще се смятат  240лв,така ли да разбирам?

# 516
ако базата за болничния е била 240 лева- да

# 517
ако базата за болничния е била 240 лева- да

Много,много се извинявам за некомпетентността си,но какво значи "база за болничен"

# 518
  • София-Младост

И след това за майчинството,за тези месеци,които съм била болничен,ще се смятат  240лв,така ли да разбирам?
Не, ако базата не е била толкова, както ти е писала mini79.
Но предполагам, че при теб не е така, ще се вземе база ,от която е изчислен болничния. Съвсем опростен пример, ако за един месец получиш болничен 600лв, той е 80% от 750лв., за този месец базата ще ти е 750лв.
Базата е сумата , от която се изчисляват въпросните 80% или 90% за бременост и раждане.

# 519

Не, ако базата не е била толкова, както ти е писала mini79.
Но предполагам, че при теб не е така, ще се вземе база ,от която е изчислен болничния. Съвсем опростен пример, ако за един месец получиш болничен 600лв, той е 80% от 750лв., за този месец базата ще ти е 750лв.
Базата е сумата , от която се изчисляват въпросните 80% или 90% за бременост и раждане.

Благодаря Simple Smile

# 520
  • Хасково
Цитат
С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
Справки - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   

-   справка за изплатените болнични -
Справки - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
Справки - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp
Не ми се отварят горните адреси. Само при мен ли е проблема. Исках да проверя дали са превели болнични, но не можах. newsm78

# 521
  • София-Младост
Първият и третия ми се отварят, на втория ме кара да приема някакъв сертификат...с модзила съм.

# 522
  • Хасково
Цитат
Неуспешно установяване на шифрована връзка

socialsecurity.nssi.bg използва невалиден сертификат.

Няма увереност в сертификата, защото издателят на сертификата е неизвестен.

(Код на грешка: sec_error_unknown_issuer)

* Това е или проблем с настройките на сървъра, или някой се опитва да го хакне.

* Ако и преди сте се свързвали успешно с него, има вероятност грешката да е временна и можете да опитате по-късно.

Аз също съм с модзила, но и на трите ми се появява това.  Sad Май ще трябва да ходя на място.

# 523
  • София-Младост
Опитай по-късно . Или пробвай с екплорер.

# 524
  • Хасково
Ала-бала, благодаря ти! Ще пробвам по-късно.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт