Майчинството - счетоводно - 16

• 51 059
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
Искам да ви попитам,сега ходих да ди взема болничния 45 дни преди раждане,обаче ми  е издаден с адрес,който е различен от личната карта,защото с мъжа ми по лк сме на един адрес,а иначе живеем на друг,та въпросът ми е дали ще ми го приемат така НОИ с различен адрес от лк,че доки ми каза - не  можело да се вадят нови болничи и трудно се поправяло  newsm78.Ако си искарам адресна регистрация от града в който временно живея ще стане ли или пак трябва да се поправи?
Благодаря ви предварително  Hug

# 106
  • В полите на Пирин планина
Значи можеш да взимаш майчинство, дори последната година преди раждане да не си работила, но по принцип имаш някакви години трудов стаж? Това не го знаех!  Simple Smile

Да, ако в момента на излизане в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термин си соигурено лице, т.е. работиш.

# 107
  • В полите на Пирин планина
Искам да ви попитам,сега ходих да ди взема болничния 45 дни преди раждане,обаче ми  е издаден с адрес,който е различен от личната карта,защото с мъжа ми по лк сме на един адрес,а иначе живеем на друг,та въпросът ми е дали ще ми го приемат така НОИ с различен адрес от лк,че доки ми каза - не  можело да се вадят нови болничи и трудно се поправяло  newsm78.Ако си искарам адресна регистрация от града в който временно живея ще стане ли или пак трябва да се поправи?

Мисля, че специално заради адреса няма да го върнат  newsm78

# 108
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Мисля, че специално заради адреса няма да го върнат  newsm78

Според мен няма да има проблем. Вие си пишете адрес за кореспонденция на Декларацията за банковата сметка, който ви е най-актуален.

# 109
много ви благодаря  Praynig Praynig дано сте прави

# 110
Здравейте,мацки,
Моя приятелка е с термин за раждане 20.08.2009г. До сега има стаж 1г.4м. /но на 4часов договор, което ще рече, че стажът и е =8м./ две години след това е била безработна, без да е уведомявала бюрото по труда, но си е внасяла здр. осигуровки. по наши изчисления за база ще и вземат юни 2008-юни 2009. Та ако започне да се води на работа от март месец, ще направи точно 1г. преди да излезе в 45дневния болни4ен /пак по наши сметки/. Ако за тези 4месеца март 2009-юни2009 я осигуряват на 500лв. МРЗ ли ще вземат за база за предходния период?
Малко объркано стана, но да се надявам, че ще ме разберете!

# 111
  • София-Младост
Здравейте,мацки,
Моя приятелка е с термин за раждане 20.08.2009г. До сега има стаж 1г.4м. /но на 4часов договор, което ще рече, че стажът и е =8м./ две години след това е била безработна, без да е уведомявала бюрото по труда, но си е внасяла здр. осигуровки. по наши изчисления за база ще и вземат юни 2008-юни 2009. Та ако започне да се води на работа от март месец, ще направи точно 1г. преди да излезе в 45дневния болни4ен /пак по наши сметки/. Ако за тези 4месеца март 2009-юни2009 я осигуряват на 500лв. МРЗ ли ще вземат за база за предходния период?
Периодът , от  които ще се изчислява е юли 2008-юни 2009. Ако от 01.03. започне да се осигурява на 8 часа и сметките за 1,4г. са ви верни, ще натрупа необходимите  12 месеца. За периодът, през който не е работила за база се взима МРЗ.

# 112
Здравейте,мацки,

Базата като период е юли 2008 - юни 2009, но за изчисляване на обезщетението се взима осигурителния доход през същия този период. Ако жената през периода юни 2008 - февруари 2009 няма осигурителен доход /т.е. не е осигуряване за фонд Общо заболяване и майчинство/ ще и се вземе за доход минималната работна заплата. Ако я назначат на трудов договор ще и вземат осигурителния доход от там. Държавата и гарантира обезщетение от МРЗ валидна в момента ако изчисленото обезщетение и е по-малко като размер.

# 113
Ала-Бала, ДейзиГ, благодаря Ви  bouquet  bouquet

# 114
Сигурно някъде го има отговора ми но нямам време да се ровя .Въпросът ми е, на колко процента се изплаща болничният днес получих sms за преведен болничен от януари и ми се струва доста малка сумата.Благодаря ви предварително всеотдайни мами готови да помогнат на всяка една от нас  bouquet  bouquet  bouquet

# 115
Здравейте имам въпрос свързан със застъпването на майчинството дали може да помоля счетоводителката да увеличи ме сумата върху която сега внасям осигуровки да не е върху минималната защото в момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г сина ми е на 1г 3м и се осигурявам в момента на минимална РЗ бременна съм с второ в 6г.с това ми е въпроса дали докато дойде момента да родя второто може да се увеличи осигурителната сума.

# 116
Здравейте имам въпрос свързан със застъпването на майчинството дали може да помоля счетоводителката да увеличи ме сумата върху която сега внасям осигуровки да не е върху минималната защото в момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г сина ми е на 1г 3м и се осигурявам в момента на минимална РЗ бременна съм с второ в 6г.с това ми е въпроса дали докато дойде момента да родя второто може да се увеличи осигурителната сума.

Ако реално ползвате отпуска за гледане на дете до 2 години не се осигурявате за нищо друго освен здравно и счетоводителят няма как да ви увеличи заплатата. Трябва да се върнете фиктивно на работа и тогава могат да ви увеличат заплатата. През това време ще получавате 50% от обезщетението за гледане на дете освен ако не прехвърлите на друг правото за ползване на отпуска

# 117
Много благодаря за бързия отговор.

# 118
  • София
Здравейте, аз имам проблем, подобен на този на rusana, но е по-интересен. Имам 2 болнични листа, които днес ще бъдат занесени в НОИ (защото са за януари), но се оказа, че единият е издаден с постоянния адрес, а другият - с временния адрес... Дали това вече може да се окаже проблем  newsm78 Разбира се ще следя статуса им в сайта на НОИ, но ще ми е интересно да чуя Вашето мнение.

Благодаря предварително   bouquet

# 119
  • София-Младост
Здравейте, аз имам проблем, подобен на този на rusana, но е по-интересен. Имам 2 болнични листа, които днес ще бъдат занесени в НОИ (защото са за януари), но се оказа, че единият е издаден с постоянния адрес, а другият - с временния адрес... Дали това вече може да се окаже проблем  newsm78 Разбира се ще следя статуса им в сайта на НОИ, но ще ми е интересно да чуя Вашето мнение.

Благодаря предварително   bouquet
Не мисля, че ще  е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт