Майчинството - счетоводно - 16

• 51 897
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • София-Младост
Ами, ако това е по-добър вариант от самоосигуряване, мога да се осигурявам чрез фирма. Но какво се случва с тези два месеца липсващ трудов стаж? Как ще се отразят? Ще попречат ли за взимане на майчинство? Имам предложение от реален работодател за работа. Той иска да ме наеме на изпитателен срок на трудов договор. Аз ще му кажа, че съм бременна и вероятно няма да иска да ме наеме.
Исках да ти кажа, че не можеш без да имаш фирма да се самоосигуряваш. Под фирма имам впредвид ти да си собственик -ЕООД, ЕТ...иили да си съдружник в ООД. Тези два месеца няма да ти попречат, ако към датата на болничния имаш по принцип 1 година осигурителен стаж. За база ще се вземе МРЗ-само за тези месеци. Ако нямаш необходимия стаж, ще получаваш обезщетение, но чак когато ги натрупаш, т.е. два месеца по-късно, тъй като отпуска за бременост и раждане се признава за стаж без осигурителни вноски.

# 91
Спомням си, че четох някъде как се изчислява отпуската за времето което си била по майчинство. Аз имам право на 2 години отпуск в размер на 40 работни дни. Заплата ми без удръжки е 458 лева в месеца съм работила 22 дни. Осигурителният ми доход е върху 474,49 лева. Същият месец съм получила 365,13. Коя сума се взима за база. Върху коя се изчислява. и колко процента бяха 80% ли?
Моля ви да ми отговорите за да съм на ясно с това колко трябва да получа. Счетоводителката е нова и нямам много доверие. Благодаря ви предварително!!!

# 92
Спомням си, че четох някъде как се изчислява отпуската за времето което си била по майчинство. Аз имам право на 2 години отпуск в размер на 40 работни дни. Заплата ми без удръжки е 458 лева в месеца съм работила 22 дни. Осигурителният ми доход е върху 474,49 лева. Същият месец съм получила 365,13. Коя сума се взима за база. Върху коя се изчислява. и колко процента бяха 80% ли?
Моля ви да ми отговорите за да съм на ясно с това колко трябва да получа. Счетоводителката е нова и нямам много доверие. Благодаря ви предварително!!!
Добре, значи аз сега ще се осигурявам чрез фирма и не трябва да плащам със задна дата за липсващите два месеца!

# 93
  • София
Здравейте и от мен. Четох, четох, но не можах да намеря отговор на въпроса си. Осигурявам се върху 1300 лв, като миналия месец съм била 10 дни болнични. Въпросът ми е следния: При изчисляването на обезщетението за майчинство за конкретния месец се взимат въпросните брутни 1300лв или тъй като съм работила да кажем 10 дни - 650 лв върху които съм внесла осигуровки. ?? Надявам се че ме разбрахте

# 94
  • София-Младост
Добре, значи аз сега ще се осигурявам чрез фирма и не трябва да плащам със задна дата за липсващите два месеца!
Няма как да ги платиш дефакто.

# 95
  • София-Младост
Здравейте и от мен. Четох, четох, но не можах да намеря отговор на въпроса си. Осигурявам се върху 1300 лв, като миналия месец съм била 10 дни болнични. Въпросът ми е следния: При изчисляването на обезщетението за майчинство за конкретния месец се взимат въпросните брутни 1300лв или тъй като съм работила да кажем 10 дни - 650 лв върху които съм внесла осигуровки. ?? Надявам се че ме разбрахте
З месеца в болничен, за база през дните в отпуск ще ти вземат базата , от която е изчислен болничния. За останалото време-работните дни ще се вземе дохода, върху който са внесени осигуровки.

# 96
  • София
Благодаря. Базата на болничния обаче се гледа 6 месеца назад а аз съм се осигурявала 2 месеца на 1300 и 4 месеца на 300 лв. Значи средно дохода ми е 633 лв...Значи ли че този доход ще ми вземам в предвид при изчислението на майчинството, а не 1300 лв..

# 97
  • София-Младост
Благодаря. Базата на болничния обаче се гледа 6 месеца назад а аз съм се осигурявала 2 месеца на 1300 и 4 месеца на 300 лв. Значи средно дохода ми е 633 лв...Значи ли че този доход ще ми вземам в предвид при изчислението на майчинството, а не 1300 лв..
Да, няма как да се вземе 1300лв. Но дали е 633 не мога да отговоря, защото се гледа и нетното, съответно работните дни и т.н.

# 98
  • в бяла къща с голямо дворче... след софийското околомръсно
Момичета, имам пак въпрос - на 18.02 синът ми става на 2 години. Това предполагам значи, че ми изтича майчинството. Бременна съм отново обаче и мисля да си пусна болничен, докато дойде време за 45 дневния преди термин. В НОИ ли трябва да го занеса или на работодателя си, ако реша да остана при него? Знам, че сега директно от НОИ се изплащат, но не ми е много ясна цялата схема. А също и - има ли начин да ме съкрати, уволни и т.н. след 18.02, ако не съм пуснала болничен?

# 99
  • В полите на Пирин планина
Момичета, имам пак въпрос - на 18.02 синът ми става на 2 години. Това предполагам значи, че ми изтича майчинството. Бременна съм отново обаче и мисля да си пусна болничен, докато дойде време за 45 дневния преди термин. В НОИ ли трябва да го занеса или на работодателя си, ако реша да остана при него? Знам, че сега директно от НОИ се изплащат, но не ми е много ясна цялата схема. А също и - има ли начин да ме съкрати, уволни и т.н. след 18.02, ако не съм пуснала болничен?

Болничният лист се представя на работодателя, а той го носи в НОИ. Като майка на дете до 3 години, а и бременна жена се ползваш от закрила при уволнение. Занеси на работодателя бележка от гинеколога си, че си бременна и потърси входящ номер, за да си сигурна, че е заведена в досието ти. Закрилата най-общо се състои в това, че трябва да се търси разрешение от Инспекция по труда, за да те съкратят.

# 100
Някой в течение ли е ако се забременее с второ дете, преди да са изтекли първите болнични, новите болнични на каква база се изчисляват? 12 месеца назад, но от кога назад- от последната заплата ли?Благодаря предварително!

Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!
Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Т.е. ако все още съм в отпуск за гледане на дете и не съм се е върнала на работа или прехвърлила майчинството изчислено на старата база за първото дете- получавах 9 месеца по 90% от заплатата взета за последните 6 месеца.Така ли ще бъде и с втророто дете, което ще бъде родено тази година( а не по новия закон от 2009г) и ако е така дали 9 месеца или 12 година ще получавам това обезщетение newsm78 Нещо не ми се вярва...затова попитах..извинете ако вече е разисквано Blush

Така е,не се чуди.Трябва 45 дневния болничен за второто да е издаден докато си в майчинство за първото.

Elfita, благодаря ти за отговора  bouquet Ако се води "заварено положение" и второто дете, тогава 315 или 410 дни ще се получават 90% майчински?Предполагам 315, нищо че ще се роди октомври 2009г?Много странно това заварено положение..дори една позната от НОИ не можа в момента да ми даде отговор, а вие сте страшни просто- всичко знаете! Heart Eyes

# 101
hotday всички жени, които родят децата си през 2009 година ще вземат 410 дни обезщетение за бременност и раждане, без никакви условия, освен да са осигурени и да имат поне 12 месеца осиг. стаж.

# 102
hotday всички жени, които родят децата си през 2009 година ще вземат 410 дни обезщетение за бременност и раждане, без никакви условия, освен да са осигурени и да имат поне 12 месеца осиг. стаж.
Поне 12 месеца осиг. стаж. по принцип в живота си или задължително цяла една година преди раждане?

# 103
Поне 12 месеца осиг. стаж. по принцип в живота си или задължително цяла една година преди раждане?

Изобщо през живота си.

# 104
Значи можеш да взимаш майчинство, дори последната година преди раждане да не си работила, но по принцип имаш някакви години трудов стаж? Това не го знаех!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт