Майчинството - счетоводно - 16

• 51 036
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Извинете ме ,ако сте го дискутирали вече този въпрос:)Имате ли представа в какъв размер е еднократната помощ за второ дете?Някъде чух,че била 600 лв.Благодаря ви предварително  bouquet

# 166
Извинете ме ,ако сте го дискутирали вече този въпрос:)Имате ли представа в какъв размер е еднократната помощ за второ дете?Някъде чух,че била 600 лв.Благодаря ви предварително  bouquet

Да за второ дете 600лв, а за трето ако не се лъжа беше 250лв

# 167
Здравейте момичета. Искам да питам, някой по-компетентен от мен следното: Трудовият ми договор приключва на 28.02.'09г, но съм в болнични до 09.03.'09г вкл. Може ли да ми се връчи заповедта за напускане преди 10.03.'09г. ?
Ако не - мога ли да си продължа болничния до излизане по майчинство (45 дни преди термина), а след това й да ползвам отпуск по майчинство със съответния стаж до 3 годишната възраст на детето? Благодаря предварително!

# 168
Здравейте. Благодаря на всички от този форум, които ни помагат с компетентни съвети. Не веднъж съм се допитвала до Вас и получавам винаги най-правилния и точен съвет. Имам следния проблем в момента: фирмата, в която работех прекрати дейността си. Съществува като фирма, но няма дейност, т.е. не е закрита, нотака или иначе аз няма как да се върна ан работа там. През август ми изтичат двете години отпуск по майчинство и въпросът ми е мога ли да поискам работодателят ми да ме съкрати и имам ли право на получаване на обезщетение от трудовата борса, колко време и в какъв размер? Благодаря за отговорите предварително

# 169
Мами, моля ви за помощ - в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 години. Предстои ми да се върна на работа след 2 месеца, но тези дни разбрах, че позицията ми е закрита и няма как да се върна в отдела, където съм работила преди. Доколкото разбрах няма и какво да ми предложат в момента.
Могат ли да прекратят трудовоправните си отношения с мен едностранно и мога ли аз да изисквам от тях нещо?

Много брагодаря на всички, които отделят от времето си да помагат.

# 170
  • В полите на Пирин планина
ДейзиГ благодаря за бързият отговор  Simple Smile
Казаха ми, че болни4ен без прекъсване до 45дневният болничен не се взема предвид, при формиране на обезщетението това вярно ли е?

Не се взема самото обезщетение за общо заболяване / в случая проблемна бременност / , а доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. заплатите ти осредненео от предходните 6 месеца.

# 171
Ох момичета по Часът на мама току що пак ме хвърлиха в разни филми- дано не съм разбрала правилно ,но от това което казаха бъдещи майки (като мен ) които нямат 12 месеца осиг.стаж (а аз до периода на излизане в 45 дневния болничен ще имам 11 месеца ) нямало да получават нищо друго освен социално майчинство (извинявам се ако пиша погрешни термини). Аз доколкото знаех трябваше да  започна да си вземам реалното обезщетение , когато навърша тези 12 месеца (понеже и самите болнични ми се зачитат за осиг.стаж) Ох вече аман , дано да съм разбрала грешно  ooooh!

Не си разбрала грешно - така е - в твоя случай само 1 месец няма да вземаш обезщетение, докато набереш необходимите 12 месеца и то, ако това е изобщо стажа ти през целия живот, а не точно преди излизането в болничен.

# 172
Здравейте момичета. Искам да питам, някой по-компетентен от мен следното: Трудовият ми договор приключва на 28.02.'09г, но съм в болнични до 09.03.'09г вкл. Може ли да ми се връчи заповедта за напускане преди 10.03.'09г. ?
Ако не - мога ли да си продължа болничния до излизане по майчинство (45 дни преди термина), а след това й да ползвам отпуск по майчинство със съответния стаж до 3 годишната възраст на детето? Благодаря предварително!

Ако договорът ти е срочен и тогава му изтича срокът - на 28.02.2009, то той автоматично се прекратява, независимо, че си в болничен, който между другото ще си получиш изцяло от НОИ.
Ако ситуацията е друга, то дай повече инфо  Peace

# 173
Здравейте. Благодаря на всички от този форум, които ни помагат с компетентни съвети. Не веднъж съм се допитвала до Вас и получавам винаги най-правилния и точен съвет. Имам следния проблем в момента: фирмата, в която работех прекрати дейността си. Съществува като фирма, но няма дейност, т.е. не е закрита, нотака или иначе аз няма как да се върна ан работа там. През август ми изтичат двете години отпуск по майчинство и въпросът ми е мога ли да поискам работодателят ми да ме съкрати и имам ли право на получаване на обезщетение от трудовата борса, колко време и в какъв размер? Благодаря за отговорите предварително

Ами щом фирмата не работи, то така или иначе ще те съкратят на някакво основание. Срокът на получаване на обезщетение от БТ зависи от общия ти трудов стаж, а самото обезщетение ще е минималното, защото в предходните 9 месеца си в майчинство.

# 174
Здравейте. В момента вземам детски надбавки за голямата си дъщеря. Искам март месец да подам отново документи и за двете деца, т.е. за 70 лв. Знам че трябва да представя бележка за дохода от 02.2008 г. до 02. 2009 г. Т.к от 05.12.2008 г. излязох в 45- дневния отпуск за бременност и раждане и от тогава получавам обезщетение от НОИ, от там ли трябва да взема бележка  за декември- февруари? А от 02.2008 до 11.2008 г. от работодателя?

# 175
  • Пловдив
Здравейте. В момента вземам детски надбавки за голямата си дъщеря. Искам март месец да подам отново документи и за двете деца, т.е. за 70 лв. Знам че трябва да представя бележка за дохода от 02.2008 г. до 02. 2009 г. Т.к от 05.12.2008 г. излязох в 45- дневния отпуск за бременност и раждане и от тогава получавам обезщетение от НОИ, от там ли трябва да взема бележка  за декември- февруари? А от 02.2008 до 11.2008 г. от работодателя?

За месеци,в които си работила работодателя ще ти даде бележка.За сумите от НОИ социалните взимат по служебен път данните.Т.е само бележката от работодателя е достатъчна.

# 176
Мами, моля ви за помощ - в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 години. Предстои ми да се върна на работа след 2 месеца, но тези дни разбрах, че позицията ми е закрита и няма как да се върна в отдела, където съм работила преди. Доколкото разбрах няма и какво да ми предложат в момента.
Могат ли да прекратят трудовоправните си отношения с мен едностранно и мога ли аз да изисквам от тях нещо?

Много брагодаря на всички, които отделят от времето си да помагат.

Трябва да се закрива цялото предприятие, за да може да се съкрати бременна или майка на дете до 3-годишна възраст
ето цитат от КТ:

Специална закрила срещу уволнение е въведена и за бременни и жени, майки на деца до 3-годишна възраст, както и на жени, които ползват отпуск поради бременност.
Съгласно чл. 333 от КТ:
А/ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Б/ Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само: при закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ);
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);
- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);
- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 9 от КТ);
- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор (чл. 328, ал. 1, т. 12 от КТ);
- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.
В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.

В общия случай без да ти връчат предизвестие не могат да те освободят веднага.

# 177

За месеци,в които си работила работодателя ще ти даде бележка.За сумите от НОИ социалните взимат по служебен път данните.Т.е само бележката от работодателя е достатъчна.

Благодаря  bouquet

# 178
Благодаря, Lady Incandescent    bouquet

Имам и едно допълнително въпросче - какво ще стане ако ми предложат работа, която обаче не отговаря на квалификацията и опита ми ... И да разбирам ли, че с предизвестие все пак могат да ме съкратят (на какво основание ще е това) дори и при положение, че съм защитена до 3-годишна възраст на детето.

# 179
  • around the world

Да за второ дете 600лв, а за трето ако не се лъжа беше 250лв

А тази еднократна помощ за второ дете всички майки ли могат да я получат или е отново в зависимост от доходите  на родителите? 

Общи условия

Активация на акаунт