Майчинството - счетоводно - 16

• 51 015
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Новият работодател няма за какво да го глобяват - много странно хрумване.
Старият - освен да му напомниш  newsm78 Той е длъжен в 3 дневен срок от промяната в обстоятелствата да представи въпросната декларация в НОИ. По принцип може и ти да я занесеш - но трябва да ти дадат подготвемни придружаващите документи.
[/quote]

А има ли вероятност да се наложи да върнат от нои прил. 4 и новата счетоводителка да се наложи да ходи пак и отново да го попълваме?

# 211
Здравейте,
Доколкото съм наясно от четеното тук, знам, че ако нямам прекъсване в болничните до момента на издаване на болничния за раждане, за база се взима осигурителния доход за месеците преди излизането в болнични. Искам да попитам, ако ми е по-изгодно да ми смятат и месеците, които съм била в болнични  и да ми попаднат в тези 12 месеца, които се вземат за база, трябва ли да има прекъсване между болничните за задържане и болничния за раждане?
Благодаря предварително!   bouquet

# 212
  • Пловдив
Здравейте,
Доколкото съм наясно от четеното тук, знам, че ако нямам прекъсване в болничните до момента на издаване на болничния за раждане, за база се взима осигурителния доход за месеците преди излизането в болнични. Искам да попитам, ако ми е по-изгодно да ми смятат и месеците, които съм била в болнични  и да ми попаднат в тези 12 месеца, които се вземат за база, трябва ли да има прекъсване между болничните за задържане и болничния за раждане?
Благодаря предварително!   bouquet

Задължително ще ти се смята нова 12 месечна база при издаването на 45 дневния болничен.Дори да нямаш прекъсване на болничните.
45 дневния болничен е нов вид риск,различен от тези за общо заболяване.За него базаат е 12 м,а за общо заболяване 6 м.

# 213
А в тази 12-месечна база нали ще влязат и месеците в болничен за общо заболяване?

# 214
  • Пловдив
А в тази 12-месечна база нали ще влязат и месеците в болничен за общо заболяване?

Ще влязат,да.Щом си в болничен за общо заболяване преди 45 дневния.

Ще се вземе не самият болничен,а дохода,от който е изчислен.

# 215
Много благодаря!   bouquet
Леко раждане!  Grinning

# 216
Lady Incandescent, Много ти благодаря ОТНОВО.
Да са ти живи и здрави дечицата!

# 217
  • В полите на Пирин планина
Новият работодател няма за какво да го глобяват - много странно хрумване.
Старият - освен да му напомниш  newsm78 Той е длъжен в 3 дневен срок от промяната в обстоятелствата да представи въпросната декларация в НОИ. По принцип може и ти да я занесеш - но трябва да ти дадат подготвемни придружаващите документи.

А има ли вероятност да се наложи да върнат от нои прил. 4 и новата счетоводителка да се наложи да ходи пак и отново да го попълваме?
[/quote]

Чесно казано не съм на 100 % сигурна как ще процедира НОИ в този случай, но най-малкото втората декларация / за 1/2 от майчинството / ще чака обработка и по нея няма да има плащания, докато предишния ти работодател не си свърши работата. Аз те съветвам ти да се задействаш и да му се обадиш, за да нямаш проблеми.

# 218
  • В полите на Пирин планина
Lady Incandescent, Много ти благодаря ОТНОВО.
Да са ти живи и здрави дечицата!

Благодаря  Hug

# 219
Здравейте момичета! Записвам се и аз за тази тема и имам няколко въпроса. Simple Smile
Аз работя в момента на срочен трудов договор, сключен в полза на работодателя, т.е. нямам никакви права. Отделно от това съм регистриран земеделски производител и имам 4 години трудов стаж. Та на въпроса ако работодателя ме освободи от работа или не ми поднови договора мога ли да се осигурявам на висок доход като земеделски производител и да получавам 90% от дохода за 410 дни и имам ли право на 240лев след тези 410 дни. и какви осигуровки ще дължа като земеделски производител за периода от 12 м преди раждането и какви ще са те по време на 410 дневния период и после на 2-те години за отглеждане на дете?
Благодаря предварително. Simple Smile

За да си земеделски производител трябва да извършваш някаква дейнот като такъв и оттук да произтече правото / и задължението / да се осигуряваш , като можеш да избереш доход от минималния до максмания по желание на лицето. Как ще пракратиш въпросната дейност, за да излезнеш в отпуск?
Това малко не го рабрах, нали и аз съм човек и мога да се разболея, нали за това се осигурявам на високия процент? Според теб нямам право на болничен за раждане и отпуск по майчинство така ли да го разбирам? А що се отнася до дейността тя си върви, аз ще се пререгистрирам всяка година а фактическата дейност ще я върши някой нает от мен човек или семейството?
Извинявай, че питам толкова но въобще не съм наясно  Embarassed

# 220
ЗДРАВЕЙТЕ,ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС-ПРЕДЛАГАТ МИ ДА ЗАПОЧНА РАБОТА НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР,А В МОМЕНТА СЪМ ПО МАЙЧИНСТВО(ОТПУСК ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕТЕ ДО 2 ГОД)
ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ЛИ ДА ВЗЕМАМ МАЙЧИНСТВО И КОЛКО-100% ИЛИ 50%? newsm78

# 221
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ЗДРАВЕЙТЕ,ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС-ПРЕДЛАГАТ МИ ДА ЗАПОЧНА РАБОТА НА ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОР,А В МОМЕНТА СЪМ ПО МАЙЧИНСТВО(ОТПУСК ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕТЕ ДО 2 ГОД)

Ще продължите да получавате 100% от обезщетението

# 222

Ще продължите да получавате 100% от обезщетението
Благодаря много за бързия отговор  bouquet

# 223
Здравейте. Благодаря на всички от този форум, които ни помагат с компетентни съвети. Не веднъж съм се допитвала до Вас и получавам винаги най-правилния и точен съвет. Имам следния проблем в момента: фирмата, в която работех прекрати дейността си. Съществува като фирма, но няма дейност, т.е. не е закрита, нотака или иначе аз няма как да се върна ан работа там. През август ми изтичат двете години отпуск по майчинство и въпросът ми е мога ли да поискам работодателят ми да ме съкрати и имам ли право на получаване на обезщетение от, колко време и в какъв размер? Благодаря за отговорите предварително

Ами щом фирмата не работи, то така или иначе ще те съкратят на някакво основание. Срокът на получаване на обезщетение от БТ зависи от общия ти трудов стаж, а самото обезщетение ще е минималното, защото в предходните 9 месеца си в майчинство.

Да, но аз подозирам, че ще ме помолят сама да си подам молбата за напускане и затова искам да съм наясно. Нали ако ме съкратят имам право на по-продължителен срок да бъда на трудовата борса, отколкото ако сама си подам молбата? А трудовият ми стаж е 7г. и 8 месеца. В този случай на колко време имам право? Нали и майчинството се брои за стаж.

Определено, ако те съкратят по чл. 328 имаш право по-дълго време на обезщетение, но колко точно при този трудов стаж - не знам.

Значи ще искам да ме съкратят. А могат ли да ме накарат първо да си взема тези 6 месеца неплатен отпуск или могат направо да ме съкратят? И някой от другите компетентни мами знае ли колко долу горе е помощта от борсата при моето положение?

# 224
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Благодаря на всички от този форум, които ни помагат с компетентни съвети. Не веднъж съм се допитвала до Вас и получавам винаги най-правилния и точен съвет. Имам следния проблем в момента: фирмата, в която работех прекрати дейността си. Съществува като фирма, но няма дейност, т.е. не е закрита, нотака или иначе аз няма как да се върна ан работа там. През август ми изтичат двете години отпуск по майчинство и въпросът ми е мога ли да поискам работодателят ми да ме съкрати и имам ли право на получаване на обезщетение от, колко време и в какъв размер? Благодаря за отговорите предварително

Ами щом фирмата не работи, то така или иначе ще те съкратят на някакво основание. Срокът на получаване на обезщетение от БТ зависи от общия ти трудов стаж, а самото обезщетение ще е минималното, защото в предходните 9 месеца си в майчинство.

Да, но аз подозирам, че ще ме помолят сама да си подам молбата за напускане и затова искам да съм наясно. Нали ако ме съкратят имам право на по-продължителен срок да бъда на трудовата борса, отколкото ако сама си подам молбата? А трудовият ми стаж е 7г. и 8 месеца. В този случай на колко време имам право? Нали и майчинството се брои за стаж.

Определено, ако те съкратят по чл. 328 имаш право по-дълго време на обезщетение, но колко точно при този трудов стаж - не знам.

Значи ще искам да ме съкратят. А могат ли да ме накарат първо да си взема тези 6 месеца неплатен отпуск или могат направо да ме съкратят? И някой от другите компетентни мами знае ли колко долу горе е помощта от борсата при моето положение?

Ако ще ходите на борката не е изгодно за вас да ползвате неплатен отпуск. Помощта ви ще зависи от общия ви трудов стаж и члена от КТ по който ви съкратят.

Общи условия

Активация на акаунт