Майчинството - счетоводно - 16

• 50 989
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте,
дъщеря ми на 02,04,2009г. ще навърши 2 годинки и аз съм решила да се връщам на работа. Въпросът ми е кога точно става това връщане-на 02,04 ли точно или? И необходимо ли е да подавам молба за връщане на работа. Съжалявам ако въпроса се повтаря , но не намерих нищо. Благодаря предварително.

# 271
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
дъщеря ми на 02,04,2009г. ще навърши 2 годинки и аз съм решила да се връщам на работа. Въпросът ми е кога точно става това връщане-на 02,04 ли точно или? И необходимо ли е да подавам молба за връщане на работа. Съжалявам ако въпроса се повтаря , но не намерих нищо. Благодаря предварително.

Връщането става от следващия ден, поне според НОИ обезщетение се плаща включително и за датата на раждане на детето. Молба за връщане не се подава - просто ти изтича срокът на този отпуск / за гледане на дете / и ти се връщаш на работа.

# 272
Здравейте,
може ли един въпрос? Може би е зададен вече, но темите са много и нямам време да ги прочета всичките.
В отпуск по майчинство съм от 15 юли 2008 година. Майчинството ми е изчислено от 520 лева (основната ми заплата). Сега от 1 февруари 2009 година във фирмата имаме увеличение на заплатите, включително и аз от 520 лв. на 730 лева.
Та въпроса ми е - аз ще мога ли да се възползвам от това увеличение до изтичане на 410-те дни, тъй като изчислението за майчинството беше от 520 лева за получаване на 90 % от работната заплата.
Благодаря Ви предварително!
Лека вечер на всички.

# 273
  • Пловдив
Здравейте,
може ли един въпрос? Може би е зададен вече, но темите са много и нямам време да ги прочета всичките.
В отпуск по майчинство съм от 15 юли 2008 година. Майчинството ми е изчислено от 520 лева (основната ми заплата). Сега от 1 февруари 2009 година във фирмата имаме увеличение на заплатите, включително и аз от 520 лв. на 730 лева.
Та въпроса ми е - аз ще мога ли да се възползвам от това увеличение до изтичане на 410-те дни, тъй като изчислението за майчинството беше от 520 лева за получаване на 90 % от работната заплата.
Благодаря Ви предварително!
Лека вечер на всички.

Обезщетението няма да се промени.Остава си 520 лв.Ще се възползваш от увеличението след като си върнеш на работа.

# 274
момичета след като подадеш документите за 45-дни преди раждане-кога и след колко време ти превеждат 150лв?някой да има някаква идея?
благодаря

Това за помоща за бременност от Дирекция социално подпомагане ли става дума?

да точно за там питам  bouquet

# 275
  • София
момичета след като подадеш документите за 45-дни преди раждане-кога и след колко време ти превеждат 150лв?някой да има някаква идея?
благодаря
Това за помоща за бременност от Дирекция социално подпомагане ли става дума?
да точно за там питам  bouquet
Еднократната помощ при бременност се изплаща през месеца, следващ месеца, през който е подадена молба-декларацията. Ако си на дебитна карта около 20, най - късно 25 то число на месеца.

# 276
# 277
  • София
Лейди, да ти е жив и здрав синът!!!!

Момичета, не съм чела назад, не ме бийте... Вярно ли е, че майките-студентки имат право на 2800 лв. еднократна помощ? Казали са го по новините... newsm78 #Crazy

# 278
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Лейди, да ти е жив и здрав синът!!!!

Момичета, не съм чела назад, не ме бийте... Вярно ли е, че майките-студентки имат право на 2800 лв. еднократна помощ? Казали са го по новините... newsm78 #Crazy

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Помощта се изплаща за живородено дете, ако то не е оставено за отглеждане в специализирана институция. Помощта не зависи от доходите на семейството.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат:
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката;
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).

# 279
  • на последния етаж
Моля за помощ вещите мами... Търсих информация, но доста се обърках.

Случаят е такъв: компанията, в която работя ще прекрати дейността си следващия месец (март 2009), дружеството обаче няма да се ликвидира. 2-ма или 3-мата заети, които ще останат, ще бъдат прехвърлени на payroll-a на един от съседните ни офиси (Гърция / Румъния / Унгария). Аз трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане около края на юли 2009 (27-28.07.2009). Не ми е ясно:
1.Какво се случва с майчинството в случай, че остана на работа на payroll-a в Гърция например? И къде се внасят осигуровките в такъв случай (в България)?
2.Ако не ме оставят на работа в компанията, ще получавам ли майчинство? Трудно ще си намеря нова работа сега.....

Благодаря предварително за отзивчивостта на всички!!!

# 280
моля зя помощ в сряда ще влизам в болница и трябва преди това да подам документи за еднократна помощ 45-дни преди термин!мисля в сряда преди болницата да ги подам-но едни ми казват че ми трябва документ за семейно положение а други че не ми трябва-аз не съм омъжена???не ми достига стаж т.е нямам 1гл
намерих това
Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция “Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

тук не се опоменава за документ за семейно положение????
ако стане нещо ненадейно,може ли приятеля ми да ги подаде докато съм в болницата с пълномощно или ???

благодаря предварително момичета  bouquet

# 281
  • around the world

Случаят е такъв: компанията, в която работя ще прекрати дейността си следващия месец (март 2009), дружеството обаче няма да се ликвидира. 2-ма или 3-мата заети, които ще останат, ще бъдат прехвърлени на payroll-a на един от съседните ни офиси (Гърция / Румъния / Унгария). Аз трябва да изляза в 45-дневния болничен преди раждане около края на юли 2009 (27-28.07.2009). Не ми е ясно:
1.Какво се случва с майчинството в случай, че остана на работа на payroll-a в Гърция например? И къде се внасят осигуровките в такъв случай (в България)?
2.Ако не ме оставят на работа в компанията, ще получавам ли майчинство? Трудно ще си намеря нова работа сега.....

От всичко,което мога мога да кажа:Стига да си на трудов договор ( безсрочен) не могат да те уволнят без разрешение от инспекцията по труда освен, ако не се закрива фирмата. Информирала ли си работодателите ти че си бременна?
Една приятелка, която беше в подобно положение говори с шефа си и им предложи да и изплатят обезщетение от 4 работни заплати и мисля, че по взаимно съгласие напусна( но не си спомнят документално как каза, че са го оформили. Имало точка от закона, която позволява подобно нещо, но при финансово обезщетение от страна на работодателя. ако те интересува го потърси в КТ).  Сега се води на работа във фирмата на един свой приятел и си плаща осигуровките от обезщетението, което и изплатиха.

# 282
Здравейте! Имам питане относно взимането на ПИК от НОИ. Намерих си молбата за издаване на ПИК , но там искат постоянен адрес, а той не ми е в София. Трябвало да си го взема по постоянен адрес. Добре, но години наред работя и живея в София, имам си адресна регистрация, само че е настоящ адрес и всичките ми осигуровки идват в тукашното НОИ. И би трябвало от тук да ми изплащат болничните и скоро започвам и майчинство. Само ме разиграват. Можете ли нещо да ме посъветвате.

# 283
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Имам питане относно взимането на ПИК от НОИ. Намерих си молбата за издаване на ПИК , но там искат постоянен адрес, а той не ми е в София. Трябвало да си го взема по постоянен адрес. Добре, но години наред работя и живея в София, имам си адресна регистрация, само че е настоящ адрес и всичките ми осигуровки идват в тукашното НОИ. И би трябвало от тук да ми изплащат болничните и скоро започвам и майчинство. Само ме разиграват. Можете ли нещо да ме посъветвате.

Ако имате адресна регистрация в София би трябвало да сте си сменила и личната карта. Това според мен е проблема

# 284
  • В полите на Пирин планина

Важно е да уведомиш работодателя, че си бременна, както са ти писали по-горе, зад се възползваш от закрилата при уволнение, която дава КТ. Това става с бележка от гинеколога ти, в която е вписан предполагаемия термин. Представи я във фирмата и потърси да ти дадат входящия номер, с който е заведена. Тогава могат да те съкратят само с разрепение от Инспекция по труда.
Другото, което искам да попитам е какво се разбира под  "payroll-a в Гърция"?

Ако не си на работа имаш право само на социални помощи по ЗСПД, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева.

Общи условия

Активация на акаунт