Майчинството - счетоводно - 16

• 51 848
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, имам един въпрос, който не е точно за майчинството, но е свързан и с него:

Детето ми навърши 2г. на 20.07.2008, след това си пуснах неплатен 6-месечен отпуск и на 20.01.2009 си взех заповедта за освобождаване (назаначена бях фиктивно) като имам и едномесечно предизвестие.
Регистрирах се в Бюрото по труда още на другия ден, но за НОИ ми казаха, че е много рано. Отидох на 18.02 и жената пак ми каза че е много рано защото тъй като договорът ми е прекратен на основание чл.328 ал.1 т.3 от КТ трябвало работодателя да ми изплати едномесечно брутно възнаграждение (счетоводителката ми каза че заради предизвестието такова не ми се дължи) ако до един месец след освобождаване не съм назначена на друга работа. Затова трябвало да изчакам да мине 20.02 преди да се регистрирам в НОИ и за този един месец от НОИ не ми дължат обезщетение. Казаха ми още че ако работодателят ми дължи годишен отпуск също трябва да се впише. Това сигурно е така и тъй като аз не съм ползвала такъв откакто родих на 20.07.2006 въпросът ми е задължително ли трябва да се впише? От НОИ ще ми го търсят ли? Защото това ще отложи регистрирането ми там с още 50дни май newsm78 Изобщо какво трябва да направя аз?

Много ще съм ви благодарна Hug Оптах се да го обясня точно и затова стана малко по-дълго Blush

# 526
  • София-Младост
Момичета, имам един въпрос, който не е точно за майчинството, но е свързан и с него:

Детето ми навърши 2г. на 20.07.2008, след това си пуснах неплатен 6-месечен отпуск и на 20.01.2009 си взех заповедта за освобождаване (назаначена бях фиктивно) като имам и едномесечно предизвестие.
Регистрирах се в Бюрото по труда още на другия ден, но за НОИ ми казаха, че е много рано. Отидох на 18.02 и жената пак ми каза че е много рано защото тъй като договорът ми е прекратен на основание чл.328 ал.1 т.3 от КТ трябвало работодателя да ми изплати едномесечно брутно възнаграждение (счетоводителката ми каза че заради предизвестието такова не ми се дължи) ако до един месец след освобождаване не съм назначена на друга работа. Затова трябвало да изчакам да мине 20.02 преди да се регистрирам в НОИ и за този един месец от НОИ не ми дължат обезщетение. Казаха ми още че ако работодателят ми дължи годишен отпуск също трябва да се впише. Това сигурно е така и тъй като аз не съм ползвала такъв откакто родих на 20.07.2006 въпросът ми е задължително ли трябва да се впише? От НОИ ще ми го търсят ли? Защото това ще отложи регистрирането ми там с още 50дни май newsm78 Изобщо какво трябва да направя аз?

Много ще съм ви благодарна Hug Оптах се да го обясня точно и затова стана малко по-дълго Blush
По кодекс работодателя е длъжен да ти го заплати, ако не е ползван. Върху сумата се внасят осигуровки...вписва се отзад в трудовата книжка. Да споменавам ли че по този член , ла и т. можеш да бъдеш уволнена само с разрешение на ИТ.
Що зорлем се набутвате и то при фиктивни трудови договори се чудя...За регистриране в БТ имаш три месеца, така че няма да изпуснеш срока.

# 527
Здравейте, сигурно вече е задаван въпросът, но много е изписано.
Връщам се на работа след изтичане на 410 дни. Въпросът ми е могат ли да ме съкратят? Имат ли право или до изтичане на 2 години не могат?

# 528
здравейте и на мен не ми се отваря страницата на НОИ а имам проблем и не знам към кого да се обърна.В болничен съм от януари месец работодателя е привел осигуровките за 01.09год.. а нямам внесен  болничен в НОИ до кога трябва да чакам и има ли срок в който шефа ми да го внесе.Надявам се да ме разбрахте и дано ми помогнете  Sad

# 529
  • София-Младост
здравейте и на мен не ми се отваря страницата на НОИ а имам проблем и не знам към кого да се обърна.В болничен съм от януари месец работодателя е привел осигуровките за 01.09год.. а нямам внесен  болничен в НОИ до кога трябва да чакам и има ли срок в който шефа ми да го внесе.Надявам се да ме разбрахте и дано ми помогнете  Sad
Има срок, ден след като подаде декларациите за персоналния регистър. След това в рамките на две седмици превеждат парите, ако всичко е наред.

# 530
Какво е това декларация за персонален регистър.И как аз да разбера кога я е внесла.Нищо не разбирам от тези въпроси.Можели шефа ми да не ми внесе болничния нарочно.Извинявам се ако ви се сторят тъпи въпросите но мен притесняват тези неяснотии.Мерси за предишния отговор

# 531
  • София-Младост
Какво е това декларация за персонален регистър.И как аз да разбера кога я е внесла.Нищо не разбирам от тези въпроси.Можели шефа ми да не ми внесе болничния нарочно.Извинявам се ако ви се сторят тъпи въпросите но мен притесняват тези неяснотии.Мерси за предишния отговор
Това е декларация 1. За да стане ясно и да разбереш дали наистина ти е внесен или не, вадиш си персонален код, влизаш в страницата, където се проверява дали имаш внесени болнични и си наясно. Ако не е внесен, вече ще говориш с НОИ къде трябва да сигнализираш.

# 532
Имам такъв код но не мога да вляза на страницата на НОИ за проверка.Да не би да има някакъв проблем

# 533
  • София-Младост
Имам такъв код но не мога да вляза на страницата на НОИ за проверка.Да не би да има някакъв проблем
Нямам представа, току що пробвах и се отваря, даже направих проверка с кода...всички ми излиза.

# 534
Ала-Бала, благодаря за бързия отговор Peace Не знам какво имаш превид под набутване (за год.отпуск ли?)...на мен до сега всичко си ми изглеждаше добре само дето в НОИ ме объркаха, защото начина им на обяснение е малко особен.
За 2г и 6 месеца имам 50 работни дни год. отпуск, нали? Той припокрива ли се частично с месеца след освобождаването ми?

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 10:55 от Narina

# 535
Благодаря ти Ала-Бала сега ще пробвам пак  Peace Май стана  Hug

# 536
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря за бързия отговор Peace Не знам какво имаш превид под набутване...на мен до сега всичко си ми изглеждаше добре само дето в НОИ ме объркаха, защото начина им на обяснение е малко особен.
За 2г и 6 месеца имам 50 работни дни год. отпуск, нали? Той припокрива ли се частично с месеца след освобождаването ми?
Ами пишеш, че си била фиктивно назначена, а защо тогава ползвате тоя 328-1-3, а не по взаимно съгласие... Wink
За една календарна година имаш 20 работни дни платен отпуск. Като ако годината не е пълна отпуска е пропорционално, ако кажеш дата на нацзначаване мога да кажа брой дни. Това за припокриването не го разбрах? След като са те освободили, този месец не го броиш за нищо. Той е само до толкова, че ако не си намериш работа, работодателя ти дължи брутна заплата...чл.222, ал.1 КТ и няма връзка с това , че има предизвестие.

# 537
Сега като се прочетох първа страница видях че пише, че ако отпускът не е ползван ми се изплаща обезщетение за неползван год.отпуск т.е. в моя случай аз трябва да си платя дължимите осигуровки ли (ако му се дължат такива)?
Назначена съм на 01.03.2006 Peace

Ползваме този член за да не получа минималното обезщетение от БТ

# 538
  • София-Младост
Сега като се прочетох първа страница видях че пише, че ако отпускът не е ползван ми се изплаща обезщетение за неползван год.отпуск т.е. в моя случай аз трябва да си платя дължимите осигуровки ли?
Назначена съм на 01.03.2006 Peace
Ами при фиктивното ви отношение ще трябва. Но съм в грешка, при това обезщетение не се дължат осигурителни вноски, а само данък доход. Извини ме.

# 539
Здравейте ние с мъжа ми сме от "богатите" Mr. Green и не вземама детски, но нали тази година вдигнаха дохода на 350 на член от семейството и ще пробвам пак. но въпроса ми е тъй като миналата година половината до юли вземах 220 лв, след това се върнах на работа, а малкия е на ясла и всеки месец НОИ  ми изплащат 120 лв., т.е. половин майчинство, ТА тези 120 трябва ли да ги смятам, освен брутното ми възнаграждение

Общи условия

Активация на акаунт