Майчинството - счетоводно - 16

• 51 156
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, искам да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-год. възраст. Счетоводителката ни ми каза да напиша заявление, че детето не посещава детска ясла, и че друг не е ползвал този отпуск. Моля кажете такава ли е процедурата, че нямам вяра на нашата счетоводителка? Детето ми не ходи на ясла, искам да ползвам неплатения отпуск, докато тръгне, живот и здраве, на детска градина тази есен. Благодаря Simple Smile

Декларацията е по образец - Приложение 5 от НРВПО.
Там не се иска детето да не ходи на ясла, а да не е в "заведение на пълна държавна издръжка".

# 571
410 дни свършват като детето направи една година или не?

# 572
ако се е родило на термин- да

# 573
  • В полите на Пирин планина
410 дни свършват като детето направи една година или не?

Не е задължително - брои се от първия ден на първия болничен за бременност и ражданем, който се издава 45 дни преди термин.

# 574
ако ме осигуряжат на 284лв,колко ще е чистото майчинство което ще получавам?
Защото ако е 90% от него следва 255лв, а според един калкулатор за майчинство ще взимам 200лв,което е даже под минималната заплата?

# 575
ако ме осигуряжат на 284лв,колко ще е чистото майчинство което ще получавам?
Защото ако е 90% от него следва 255лв, а според един калкулатор за майчинство ще взимам 200лв,което е даже под минималната заплата?

Ще вземаш мнинималното майчинство / обезщетение за бременност и раждане / - 240.00 лева.

# 576
Здравейте!
Моля, ако някой е запознат с подобен моя казус, да ме посъветва какво мога да предприема!
Детето ми е на 5месеца и имам желание да си го гледам поне до 1година. Обаче така се случи, че спечелих конкурс за работа, която желая, просто сега го обявиха, а от дълго време чакам. Сега според КТ трябва да постъпя на работа най-късно до 3месеца/ и то поради уважителни причини, надявам се и това да не е проблем за работодателя/. Въпросът ми е, ако постъпя на работа, дали е възможно после след неколкодневно прекъсване, отново да ползвам остатъка до 410дни? Или нещо друго да ме посъветвате, ако ви идва наум! Желая работата, искам обаче и да гледам детето.

# 577
Много съм благодарна за отговорите, които получавам тук, но от вчера ме тресе друга треска:
Работодателя ми мисли да намали работното време и съответно заплатите, в този случай бременните защитени ли са по някакъв начин? Означава ли това, че ще ми падне и базата за майчинството и ако е така какво ще ме посъветвате? Да излезна болничен до края със старата база?

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 09:46 от ˙·٠ pretty٠·˙

# 578
Здравейте!
Моля, ако някой е запознат с подобен моя казус, да ме посъветва какво мога да предприема!
Детето ми е на 5месеца и имам желание да си го гледам поне до 1година. Обаче така се случи, че спечелих конкурс за работа, която желая, просто сега го обявиха, а от дълго време чакам. Сега според КТ трябва да постъпя на работа най-късно до 3месеца/ и то поради уважителни причини, надявам се и това да не е проблем за работодателя/. Въпросът ми е, ако постъпя на работа, дали е възможно после след неколкодневно прекъсване, отново да ползвам остатъка до 410дни? Или нещо друго да ме посъветвате, ако ви идва наум! Желая работата, искам обаче и да гледам детето.

Прекъснат веднъж отпускът за бременност и раждане  - 410 дни не може да бъде възобновен. Така, че започнеш ли работа дори и за един ден, то няма връщане. Няма какво да те посъветвам за сучая, освен да прецениш дали искаш да започнеш работа по-рано от годинката на детето ти и да загубиш правото на обезщетение. Това обезщетение се губи изцяло, ако майката не е в отпуск за бременност и раждане. Този отпуск евентуално може да се прехвърли на бащата / само ан него / след навършване на 6 месеца от детето ти.

# 579
Много съм благодарна за отговорите, които получавам тук, но от вчера ме тресе друга треска:
Работодателя ми мисли да намали работното време и съответно заплатите, в този случай бременните защитени ли са по някакъв начин? Означава ли това, че ще ми падне и базата за майчинството и ако е така какво ще ме посъветвате? Да излезна болничен до края със старата база?

Промени в трудовите договори се извършватединствено писмено със съгласието на двете страни по договора. Ако това е факт и работното време е намалено, съответно се намалява и трудовото възнаграждение / прпорционално/ . Това нещо ще повлияе и на базата за бъдещите обезщетения и на осигурителния стаж, който се намалява също / т.е. един отработен ден при намалено работно време не е равен ан един календарен ден осиг. стаж. / Ако излезеш в болничен преди тези процеси, то намалянието на работното време няма да ти повлияе.

# 580
благодаря за бързия отговор  bouquet

# 581
Ако ме осигуряват на 288лв, колко ще ми бъде болничния? 80% от 288 или се изчислява по друг начин? Благодаря предварително за отговора  bouquet

# 582
Ако ме осигуряват на 288лв, колко ще ми бъде болничния? 80% от 288 или се изчислява по друг начин? Благодаря предварително за отговора  bouquet

В първият пост на тази тема подробно е описано как се изчисляват обезщетенията. Има и пример.

# 583
Бихте ли ми казали, какви точно документи трябва да предостави мъжът ми на счетоводителката, за да ползва тези 15 дена отпуск след раждането и да получи обезщетение от НОИ. Той е попитал, но явно или не им се занимава или още нищо не знаят по въпроса.Трябва ли и да попълни декларация за банкова сметка , ако досега не е ползвал никакви болнични? И в какви срокове трябва да се подадат документите в НОИ, за да си получи и обезщетението? Благодаря предварително  Hug

# 584
Бихте ли ми казали, какви точно документи трябва да предостави мъжът ми на счетоводителката, за да ползва тези 15 дена отпуск след раждането и да получи обезщетение от НОИ. Той е попитал, но явно или не им се занимава или още нищо не знаят по въпроса.Трябва ли и да попълни декларация за банкова сметка , ако досега не е ползвал никакви болнични? И в какви срокове трябва да се подадат документите в НОИ, за да си получи и обезщетението? Благодаря предварително  Hug

Отпускът се ползва от деня на изписване на детето от болничното заведение, където е родено. Взема се бележка от болницата за удостоверяване на датата. Попълва се заявление-декларация:
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc

За това време се получава обезщетение от НОИ. Ако до сега няма декларирана сметка , лицето попълва и приложение 7
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc

Работодателят издава заповед за ползването на този отпуск, заверено копие, от която прилага за НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт