Майчинството - счетоводно - 16

• 51 621
  • 737
  •   2
Отговори
# 555
Най-после дойде и моят ред да се разделя с бившия си работодател. Счетоводителката отново не знае как да ми оформи документите. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Моля ви, да ми обясните какви точно документи да приготвя. Не мога пак да се излагам и на гишетата в НОИ да ми попълват декларациите.  Embarassed Заради тази счетоводителка си получих майчинството за миналата година на 2 пъти.  Crazy
В НОИ се носи Приложение 12 за промяна на обстоятелства, прилагаш и заверено от работодателя копие от заповед за прекратяване на договора.

Благодаря ти! В една тема бях чела, че трябва да се върна на работа за 1 ден и тогава да подам молба за напускане. Вярно ли е? Трябва ли да подам някаква молба към работодателя, че желая да се върна на работа?

# 556
  • Варна
Здравейте мили майки. Аз имам малко объркан въпрос и се надявам някоя от вас да може да ми отговори. Понеже нямам нужния стаж за да получа майчинство според новия закон имам право на помощи от социалните докато набавя необходимия стаж. В молбата до социалните обче искат да напиша целия си доход за предходните 12 месеца. Аз съм в 45-днесвен болничен преди термин от 14.02. Въпроса ми е - тези 12 месеца от кога до кога са, тоезт влиза ли февруари месец в който съм работила само 13 дни или не? Имам и граждански договори от 02.,03 и 04 месец 2008 ,които сигурно също трябва да опиша? Дано някой ми отговори,благодаря предварително.
Удостоверението е за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди термина т.е при теб от февруари 2008 - до януари 2009. Доходите от граждански договор също се включват.

Благодаря ти много, и аз така си мислех, но понеже чух и други мнения исках някоя от вас да ми потвърди. Много сте мили,момичета. Благодаря   bouquet

# 557
момичета искам да попитам нещо-вторият болничен който се дава при раждането го носим при счетоводителката-нали така?
а пред социалните за еднократната помощ от 250 лв.при раждане какво до нося??какви точно документи искат???
и след това за да получавам майчинство от социалноте 100лв. защото нямам необходимият стаж-какво искат третия болничен ли от педиатъра ли???те имат толкова много изисквания че вече и аз се обърквам!
благодаря предварително, че ни помагате момичета!  bouquet
Вторият болничен от болницата носиш на счетоводителката, третия от педиатъра също.
За еднократната помощ за раждане
1. оригинално удостоверение за раждане на детето, за което се иска помощта;
2. копия от удостоверенията за раждане на всички деца, родени от майката
3. удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца;
4. лични карти  на деклараторите (за справка).

Документи за месечна помощ за гледане на дете до 1 година
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията
2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук можеш да го видиш http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените
3. копие от удостоверението за раждане на детето;
4. лична карта (за справка);

благодаря много

значи с това приключвам-в социалното не трябва да нося копие от болничния заверен от счетоводителката???или пак с него

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 14:54 от zori_tv

# 558
  • София
Най-после дойде и моят ред да се разделя с бившия си работодател. Счетоводителката отново не знае как да ми оформи документите. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Моля ви, да ми обясните какви точно документи да приготвя. Не мога пак да се излагам и на гишетата в НОИ да ми попълват декларациите.  Embarassed Заради тази счетоводителка си получих майчинството за миналата година на 2 пъти.  Crazy
В НОИ се носи Приложение 12 за промяна на обстоятелства, прилагаш и заверено от работодателя копие от заповед за прекратяване на договора.

Благодаря ти! В една тема бях чела, че трябва да се върна на работа за 1 ден и тогава да подам молба за напускане. Вярно ли е? Трябва ли да подам някаква молба към работодателя, че желая да се върна на работа?
Според мен не е нужно да се връщаш на работа за 1 ден. Подаваш молба за освобождаване по взаимно съгласие, ако работодателя в 7-дневен срок приеме предложението, правоотношението се счита за прекратено без нито една от страните да дължи предизвестие. В случай, че не желае- същото да се счита за едностранно заявление за напускане, като предизвестието тече и по време на отпуска.

# 559
благодаря много

значи с това приключвам-в социалното не трябва да нося копие от болничния заверен от счетоводителката???или пак с него

# 560
anii ta, всичко при мен трябва да се случи за една седмица, благодаря ти, че си толкова бърза!  Hug
Надявам се да не ми се объркат документите и да загубя нещо от майчинството си. Сега с постъпването на новата работа трябва пак да попълня Приложение 4 по чл. 54, нали?

# 561
  • София
anii ta, всичко при мен трябва да се случи за една седмица, благодаря ти, че си толкова бърза!  Hug
Надявам се да не ми се объркат документите и да загубя нещо от майчинството си.
Ако веднага след прекратяване на трудовия договор започнеш работа, на новото място трябва да имаш отработен поне 1 ден, за да можеш отново да излезеш в отпуск за гледане на дете до две години. Ако няма да ползваш този отпуск, а ще работиш ще подадеш при новия работодател Приложение 4 за изплащане на 50 % от обезщетението.

# 562
  • София
благодаря много

За месечната помощ за гледане на дете до 1 година не се носи копие на болничен, а само удостоверението което съм посочила в т.2, в него се пише датата на придобиване право на обезщетение по КСО, за да знаят от ДСП до кога да изплащат помощта.

# 563
Момичета, пак съм аз Blush Със счетоводителката оправихме обърканте документи, но това което искам сега да питам е за тази Инспекция по труда ooooh! Аз вече съм съкратена,регистрирах се в БТ, но разрешение от ИТ не е искано. Може ли някак да се спаси положението и какви ще са последиците за фирмата? Аз си подписах предизвестието че ще ми прекратят ТД newsm78

# 564
Здравейте момичета,извинявам се,као е коментирано,но искам да попитам тъй като от тази година майчинствоот е 240лв,а аз се водя фиктивно в една фирма и си плащам сама здравните осигуровки,сега ще има ли промяна,до декември 2008 плащах по 7.92лв на месец,а сега? newsm78

# 565
  • София-Младост
Здравейте момичета,извинявам се,као е коментирано,но искам да попитам тъй като от тази година майчинствоот е 240лв,а аз се водя фиктивно в една фирма и си плащам сама здравните осигуровки,сега ще има ли промяна,до декември 2008 плащах по 7.92лв на месец,а сега? newsm78
сега по 12,48лв.

# 566
Мисля че вече питах ,ама на немога да си намеря отговораа пък се притеснявам,та значи термина ми беше на 13 февруари,аз на 14 постъпих в болница и там стоях до 18.02. в патологична бременност и после в родилно отделение ,та въпроса ми е откъде трябва да си взема болничен за преносването от болницата или от гинеколожката която ми следеш-е бременноста.Извинявайте че пак питам  ама. ooooh!

# 567
  • Майничка
Мисля че вече питах ,ама на немога да си намеря отговораа пък се притеснявам,та значи термина ми беше на 13 февруари,аз на 14 постъпих в болница и там стоях до 18.02. в патологична бременност и после в родилно отделение ,та въпроса ми е откъде трябва да си взема болничен за преносването от болницата или от гинеколожката която ми следеш-е бременноста.Извинявайте че пак питам  ама. ooooh!

От гинеколожката.

# 568
ок мерси много ,значи утре мъжо първо при гинеколожката и после  в болницата за другия.

# 569
Сега като се прочетох първа страница видях че пише, че ако отпускът не е ползван ми се изплаща обезщетение за неползван год.отпуск т.е. в моя случай аз трябва да си платя дължимите осигуровки ли?
Назначена съм на 01.03.2006 Peace
Ами при фиктивното ви отношение ще трябва. Но съм в грешка, при това обезщетение не се дължат осигурителни вноски, а само данък доход. Извини ме.

Само че по чл.222 ал.1 от КТ се дължат осигуровки, така че наистина си е набутване.
И само за да ползва минимално обезщетение повече от 4 месеца (при положение че осиг. й стаж е над 3 години).
А може и да има проблем с непоисканото разрешение от ИТ.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт