Майчинството - счетоводно - 16

• 51 827
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Lady Incandescent, това опарично обезщетение от НОИ не е ли еднократната помощ при раждане на дете? Живея във Варна, но съм с постоянен адрес в друг град. До колкото ми е известно еднократната помощ може да се получи до 2 години от раждането. Но тази помощ не зависи ли от семейният доход? Какъв е прагът на този доход?

Първата декларация, която си посочила е декларация за парично обезщетение при 15 дневен отпуск за бащата. Да разбирам ли, че това е вид молба за платен отпуск, а втората декларация си е за упоменаване на банковата сметка, по която НОИ да изплати обезщетението.

Последна редакция: вт, 24 фев 2009, 15:00 от sisely

# 586
  • В полите на Пирин планина
Lady Incandescent, това опарично обезщетение от НОИ не е ли еднократната помощ при раждане на дете? Живея във Варна, но съм с постоянне адрес в друг град. До колкото ми е известно еднократната помощ може да се получи до 2 години от раждането.
Първата декларация, която си посочила е декларация за парично обезщетение, а не декларация/молба/ за искане на 15 дневен отпуск. Дали не е сгрешен текста в декларацията?

Паричните обезщетения за бременност, раждане и гледане на дете / а и за много други случаи / се изплащат от НОИ на осигурените лица. Еднократната помощ за раждане се плаща на майката за живороденото й дете. Тя се изплаща от Дирекция Социално подпомагане на база деклрация подадена от лицето.

В горния пост няма грешна декларация  Stop Линкът води, точно към декларацията, която подава бащата, за да ползва 15-дневен отпуск след раждане на дете, както пита Hris4o.

# 587
Току що редактирах написаното, защото съм се объркала. Извинявай.

# 588
Щ е помоля някои знаещ за помощ, трябва сама да си подготвя документите от 315 дни до 2 год възраст на детето, защото съм на минималното обещетение (защото едната счет-ка напуснала, другата е болнични а третата не знае за какво става на въпрос  ooooh! ) - трябва да попълня Приложение 3 - (според мойте изчисления 315-те дни свършват до навършване на 9 м възраст на детето, нали? ) , то се подава от следващата дата, след навършване на 9 м, на реда
 - 1.Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ......................................... 20... г.
какво трябва да се попълни?
2. Ако детето на 30.05.2010 г навършва две години, то отпуска до 30.05.2010 вкл ли е или до 29.05.2010 г вкл
Благодаря предварително, защото от толкова четене на наредби всичко в главата ми е каша Embarassed

# 589
Щ е помоля някои знаещ за помощ, трябва сама да си подготвя документите от 315 дни до 2 год възраст на детето, защото съм на минималното обещетение (защото едната счет-ка напуснала, другата е болнични а третата не знае за какво става на въпрос  ooooh! ) - трябва да попълня Приложение 3 - (според мойте изчисления 315-те дни свършват до навършване на 9 м възраст на детето, нали? ) , то се подава от следващата дата, след навършване на 9 м, на реда
 - 1.Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ......................................... 20... г.
какво трябва да се попълни?
2. Ако детето на 30.05.2010 г навършва две години, то отпуска до 30.05.2010 вкл ли е или до 29.05.2010 г вкл
Благодаря предварително, защото от толкова четене на наредби всичко в главата ми е каша Embarassed

За сега трябва отново да се подаде Приложение 2 - за разликата между 315 и 410 дни. Не може направо за гледане на дете. Броиш от първия ден на първия болничен лист 45 дни преди термин до 315 дни и от тази дата подаваш нова декларация до работодателя, а до НОИ с изплащане на заплатите за съответния месец в 2-дневен срок.

# 590
Lady Incandescent    bouquet
Но аз звъннях до НОИ и от там ми казаха, че щом взимам минималното обещетение няма смисъл да подавам до 410 дни , и след това да подам до 2 г възраст на детето, а направо да си подам Приложение 3 + копие от акта за раждане +заповед за отпуск

# 591
Здравейте
Имам следния оплетен въпрос.
В болничен съм от 03.10.2008г.- термин 26.06.2009-от инвитро с препоръка за почивка и не ходене на работа.

По закон ми се полагат 180 дни и 45 преди раждане.Това ми го каза моята АГ докторка.
Не ми достигат дефакто около 32-35 дни.
Четох нещо наскоро,че ако се върна на работа за 5 дни или незнам колко точно ,броенето започва наново./заради новата година ли?/
Изрично немога да ползвам отпуск,тъй като фирмата е голяма ,изключения няма и има заповед./а и полагащите се дни годишен отпуск са 10 календарни/

Какво следва :
Да се водя на работа  около 30 дни и да си платя осигоровките,че ми го казаха или  има и друго решение?
Дори и 200 лева са ми много да загубя,признавам си ,че и да платя осигоровки.

Много Ви благодря предварително за информацията! Hug

# 592
Здравейте момичета, много моля знаещите да ме изконсултират  Laughing.

Въпросите ми са следните: водя се на безсрочен трудов договор, имам и всеки месец хонорари по граждански договор (така съм от няколко години).
1. Майчинският ми върху какво се изчислява - върху осигурителния доход от трудовото правоотношение или върху целия осиг.доход за съответните 12 месеца.
2. Би ли повлияло негативно ако взема болничен и до раждането не се върна на работа - това смятам да направя - доки каза болничен от 18.03 за да ми стигне.
3. Мога ли да получавам хонорар по граждански договор, докато съм ж болничен - четох някъде, че е възможно, но моля знаещите да ми пътвърдят за по-голяма сигурност.

Мерси предварително

# 593
Lady Incandescent    bouquet
Но аз звъннях до НОИ и от там ми казаха, че щом взимам минималното обещетение няма смисъл да подавам до 410 дни , и след това да подам до 2 г възраст на детето, а направо да си подам Приложение 3 + копие от акта за раждане +заповед за отпуск

Ами щом са ти казали от НОИ  Thinking - не знаех, че можеш да избираш ...

# 594
Здравейте
Имам следния оплетен въпрос.
В болничен съм от 03.10.2008г.- термин 26.06.2009-от инвитро с препоръка за почивка и не ходене на работа.

По закон ми се полагат 180 дни и 45 преди раждане.Това ми го каза моята АГ докторка.
Не ми достигат дефакто около 32-35 дни.
Четох нещо наскоро,че ако се върна на работа за 5 дни или незнам колко точно ,броенето започва наново./заради новата година ли?/
Изрично немога да ползвам отпуск,тъй като фирмата е голяма ,изключения няма и има заповед./а и полагащите се дни годишен отпуск са 10 календарни/

Какво следва :
Да се водя на работа  около 30 дни и да си платя осигоровките,че ми го казаха или  има и друго решение?
Дори и 200 лева са ми много да загубя,признавам си ,че и да платя осигоровки.

Много Ви благодря предварително за информацията! Hug

Как тъй полагащите се дни платен отпуск са 10 календарни  Naughty - по КТ са минимум 20 работни дни. Ръководителят на фирмата не може да издаде заповед за намаляване на законоустановен отпуск.

180 календарни дни се полага отпуск по болест за една календарна година. В случая ти ще имаш такъв отпуск и през 2008 и през 2009 година. Това означава 180 за всяка от тях. Отпускът за бременност и раждане не се включва тук. За справка Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността.

# 595
Здравейте момичета, много моля знаещите да ме изконсултират  Laughing.

Въпросите ми са следните: водя се на безсрочен трудов договор, имам и всеки месец хонорари по граждански договор (така съм от няколко години).
1. Майчинският ми върху какво се изчислява - върху осигурителния доход от трудовото правоотношение или върху целия осиг.доход за съответните 12 месеца.
2. Би ли повлияло негативно ако взема болничен и до раждането не се върна на работа - това смятам да направя - доки каза болничен от 18.03 за да ми стигне.
3. Мога ли да получавам хонорар по граждански договор, докато съм ж болничен - четох някъде, че е възможно, но моля знаещите да ми пътвърдят за по-голяма сигурност.

Мерси предварително

Доходите от ГД не влизат в базата за обезщетенията. Само тези по трудов договор.
Излизането в болничен не би повлияло негативно върху бъдещи обезщетения за бременност и раждане.
Хонорари няма проблем да получаваш или да си изпълнител по граждански договор по време на отпуск по болест.

# 596
Някой може ли да ми помогне къде в сайта на НОИ си въвеждаш телефна да ти пращат смс при превод?

# 597
Някой може ли да ми помогне къде в сайта на НОИ си въвеждаш телефна да ти пращат смс при превод?

Eто тук, но трябва да имаш ПИК.

https://benefitsclients.nssi.bg/Default.aspx

# 598
Много благодаря   bouquet

# 599
Може ли някой да ми каже какви документи се подават от 315 дни до 410 дни за обещ за майчинство ? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт