Майчинството - счетоводно - 16

• 51 157
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • В полите на Пирин планина
Здравейте моми4ета!Искам да попитам как става изплащането на обезщетението след изтичане на 135-те дена болничен?Пак ли подаването на документи/незнам точно какви/в НОИ става след внасяне на осигуровките?Благодаря предварително.

След изтичане на 135-те дни се подава заявление-декларация Приложение 2 за остатъка между 135 и 410 дни. Тя се подава в НОИ от работодателя след изплащане на заплатите за съответния месец.

# 631
Благодаря ти Lady Incandescent

# 632
  • София
Момичета много ви моля помогнете ми   Praynig студентка съм и вече съм в осмия месец и доктора ми ми даде бележка за тия 45 дни който се дават преди раждането(аз така и не разбрах за майчинство ли са или за нещо друго).Правихме сватба и не сам си сменяла личната карта с новата фамилия и новия адрес(от Павликени съм, но ще раждам и ще си живеем в Плевен).Та искам да ви попитам дали знае някой каде трябва да подам тая бележка тук в Плевен или там кадето се водя по лична карта?Или ако някой знае номер на 'Социални грижи' в Плевен моля да ми го каже пак аз ще се обадя и ще разпитам.

Предполагам, че става въпрос за еднократната помощ за бременност от Дирекция "СП", която е за неосигурени жени или за осигурени жени, които нямат необходимия 12 месечен стаж за получаване на обезщетение по КСО. Молба-декларация за тази помощ, както и за останалите помощи по закона за семейни помощи за деца се подава в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес.
Пробвай с тези телефони ДСП - Плевен - 800-112; 800-932

# 633
  • Варна
Извинявам ви се предварително за безпокойствието. Някой може ли да ми даде тел. на НОИ Варна.
Имам следния проблем- месец февруари изтича , а още няма превод на майчинските си за януари т.г. Дъщеря ми е на година и девет месеца. Досега е нямало никакво забавяне и се чудя каква може да бъде причината за това. Благодаря и лек ден!

Първото, което можеш да направиш е да попиташ в счетоводството на фирмата кога са подадени данните с декл. обр 1 в Персоналния регистър за м. 01.2009 г. Ако това не е направено няма да имаш превод от НОИ.
Благодаря! Говорих със счетоводителката, тя каза, че всичко от наша страна е направено Peace

# 634
Здравейте,
напоследък във фирмата се говори за фалит и закриване. Аз съм бременна в 17г.с., в момента съм болничен. Какво би станало с мен при евентуалното закриване на фирмата? Какво ще стане с майчинството ми в последствие? Ще имам ли право на такова? Прочетох в Кодекса по труда, че при закриване на предприятеието имат право да ме съкратят и доста се стреснах. Моге ли да предприема нещо? Tired

Единственото, което трябва да направиш е да уведомиш работодателя / ако още не си /, че си бременна.
Специална закрила срещу уволнение е въведена и за бременни и жени, майки на деца до 3-годишна възраст, както и на жени, които ползват отпуск поради бременност.
Съгласно чл. 333 от КТ:
А/ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Б/ Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само: при закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ);
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);
- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);
- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 9 от КТ);
- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор (чл. 328, ал. 1, т. 12 от КТ);
- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.
В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Работодателя ми знае, че съм бременна, но ако се закрие фирмата и бъда уволнена съответно ще вземам ли майчинство? Това ме интересува  bouquet Имам 4 год трудов стаж

# 635
здравейте,аз искам да попитам след 2г. на детето 6те месеца неплатен отпуск от кого се плащат  осигуровките от работодателя или от мен.  Thinking

# 636
Ice Queen , ако нямаш трудово правоотношение не можеш да получаваш майчинство, независимо от предходния трудов стаж. Трябва да си осигурено лице към датата на излизане в майчинство. Евентуално, дори и фиктивен договор.

# 637
здравейте,аз искам да попитам след 2г. на детето 6те месеца неплатен отпуск от кого се плащат  осигуровките от работодателя или от мен.  Thinking

Работодателят дължи само здравна осигуровка 4.8 % от 260 лева на месец.

# 638
Извинявам ви се предварително за безпокойствието. Някой може ли да ми даде тел. на НОИ Варна.
Имам следния проблем- месец февруари изтича , а още няма превод на майчинските си за януари т.г. Дъщеря ми е на година и девет месеца. Досега е нямало никакво забавяне и се чудя каква може да бъде причината за това. Благодаря и лек ден!

Първото, което можеш да направиш е да попиташ в счетоводството на фирмата кога са подадени данните с декл. обр 1 в Персоналния регистър за м. 01.2009 г. Ако това не е направено няма да имаш превод от НОИ.
Благодаря! Говорих със счетоводителката, тя каза, че всичко от наша страна е направено Peace

И аз получавам обезщетение за гледане на малкия ми син, но за м. 01.2009 все още нямам превод, независимо, че лично съм подала данни още на 12.02.2009   Flutter

# 639
благодаря

# 640
Тъи като не съм наясно освен теэи 4.8 процента здравни усигуровки ,които
 плаща работодателя аэ дължа ли някакви други осигуровки.Благодаря предварително

# 641
  • София
Не

# 642
Не

Работодателя внася здравна осигуровка – 8% от 130лв. за 2009г. – 10.40лв.

# 643
Ice Queen , ако нямаш трудово правоотношение не можеш да получаваш майчинство, независимо от предходния трудов стаж. Трябва да си осигурено лице към датата на излизане в майчинство. Евентуално, дори и фиктивен договор.
Благодаря ти  bouquet Ако наистина фалираме ще трябва да търся фирма, която да ме назначи фиктивно Tired

# 644
  • Варна

И аз получавам обезщетение за гледане на малкия ми син, но за м. 01.2009 все още нямам превод, независимо, че лично съм подала данни още на 12.02.2009   Flutter

Явно виновна е системата на НОИ. Дано скоро получим Peace

Общи условия

Активация на акаунт