110 DE или как се посреща Валентин с Трифоново вино

• 13 481
  • 291
  •   1
Отговори
# 30
Петка, Gripp-Heel  Peace
За хаос по унитата, ами в големите нали zнаеШ как е, zалите са препълнени, има лекции които се падат по време на други лекции, но ти трябва Шайна и zа него, та 4ак следв. семестър можеШ да го вzемеШ и т.н. Не поzнавам нто един студент в Уни тук, който се е дипломирал в регелЩудиенцайт  ooooh! Пове4ето следват 6, 7, 8, 4е и пове4е години. И Щом до ФХ и Уни, раzлика в zаплатите на много места няма, на други има но като имаШ предвид, 4е докато един от Унито се дипломира, тоzи от ФХ ве4е работи 2, 3 години и е постигнал нивото на на4алните zаплати zа Уни  Mr. Green

Бибит, май само в Берлин и Бранденург е до 6ти клас, ама скоро 4етох 4е и другаде го въвеждат. Сега ако мога и да се сетя къде го про4етох.... newsm78  Crazy

# 31

Немската у4ебна система нагледно  Crazy

# 32
Записвам се, а някой друг път ще ви чета! Laughing

За детската градина и началното училище мога само да кажа, че въпросът опира само и единствено до късмет!  Peace Що се отнася до обучението след това (поне тук във Франкфурт) - който не е в гимназия или е асоциален, или е идиот, или е турчин (, руснак, сърбин)  Peace . Обаче забележете  Naughty - не персиец  Wink , китаец или японец, защото на тях майките им седят на главите и ги счупват от учене. Особено на азиатците мозъкът им смята по-бързо на ум от елката! И съответно нормалните деца най-често с родители чужденци, които бъдат нарочени от началната си учителка, ги изпращат в реалното училище, където попадат в една идеална среда, която ги белязва за цял живот... Sad Тъжно, но факт! Амбициите се изпаряват, доброто възпитание отстъпва място на просташките обноски и родителите вече нямат никакво влияние върху собствените си деца!
Определено не искам да се намесвам, в каквито и да било спорове, обаче изказванията от сорта, че не било болка за умиране, ако детето не влезе в гимназията, ми изглеждат много повърхностни! Да, така е, но когато НЕ се отнася за собственото ни дете  Wink . А че е най-лесно да се оставим системата да ни води, а не ние сами да избираме пътя си, да най-лесно е!  Peace И според мен това да дадеш добро възпитание и добро образование на детето си далеч не е израз на родителски амбиции! Говоря за образованието до 13ти клас. След това нека детето само да си избира професията. Ако толкова много иска аусбилдунг, дори с диплома от гимназия ще го вземат, НО то ще е достатъчно голямо, за да си избере и след това да си сърба попарата. Което не се отнася за случая в 4ти клас, когато се избира вид средно училище...Защото един 10-годишен знае само дали иска пица или сладолед, но няма никаква идея дали иска да бъде кранист, пожарникар или банкер.  Grinning Та в тоя ред на мисли според мен гимазията дава най-много възможности за реализация след това! Както и хората, които я завършват обикновенно имат по-добрите обноски!  Peace

П.С. Базирам изказването си на опита, който събрах в продължение на 2 години като преподавател, работил с деца от 1-13 клас.  Peace

Танче, не съм съгласна с това, че заплатите на ФХ и УНИ са еднакви, както и възможностите за издигане по етажите!  Naughty Може да има изключения, но правилото не е такова! Peace

# 33
Татяна, много хубава инфрмация си дала,но си пропуснала да обясниш какво се случва на практика. Ако може да обясниш ако 10 деца имат индикации да отидат в гимназия, а учителката трябва да избере само 5, какво се случва с останалите 5.
Това което е факт в немската система е че тя не е съобразена с потенциала на децата. Две деца е различен потенциал се третират еднакво от учителя. Това не ми е ясно, отдавам го на липса на професионализъм. Освен това допускат се начални учители без педагогическо образование, което е супер непрофесионално, за децата най вече. Не е възможно 2 учителки да  не знаят как да научат децата да четат на срички newsm78. Извинявайте, но това не ми влиза в представите за начална педагогика.

Също никъде не си казала кои оценки се взимат под внимание - че децата се избират от оценките по 3 предмета през втория срок на 4ти клас. Децата нямат бележници също, учителките си пишат в някакви тефтери в които родителя няма достъп. Тук това което виждам е че която майка е в най-добри отношения с учителката нейното дете е предпочитано и т.н.  

В 1 клас не се учи малко при нас. Учителката на мен ми харесва, жената е креативна, с наша помощ ги научи  да четат, справедлива, води ги в библиотека, това което и липсва  е методика и начална педагогика. С две думи децата се самообучават, и доучват с родителите.
Малкият ходи и в Бг училище, ами там за 2 часа на седмица бг учителка която е педагог го научи да чете на бг преди немската учителка. Всъщност тя му показа как да чете на срички на бг и на немски и детето от тогава няма проблем.

Сърф, в Бг няма разделение в 4 клас на деца които могат да учат в Уни, и такива които не могат. Разделението е кандидатстудентския изпит, на 18-19 години.

МГМ, в Бг искат да направят така както е тук. Все повече хора да отиват в професионални училища и все по-малко да имат достъп до висше образование. Т.е. стремежа е да се достигне минимална образованост.

Татяна, не съм съгласна с теб за университетите. Мисля че са на доста високо ниво, и това да се завърши навреме зависи от потенциала на студента. Да ти кажа нищо хаотично не видях в Техническият Университет в Мюнхен.  Такава организация пожелавам на всеки университет. Освен това са толкова ориентирани към нуждите на студентите, че чак ме учудиха.

Зиме, просто не знаеш колко си права. Наистина нивото в гимназиите е мн.добро. И се учи много, друг е въпроса че с друга методика не би се налагало да учат толкова много.

Последна редакция: чт, 12 фев 2009, 15:07 от Biskara

# 34
Здравейте!
Ние се местим скоро и ми е пламнала главата вече от пакетиране,наложи се да купуваме нови уреди и кухня съответно,нямаме време да обикаляме магазините и видях 4е Quelle.de имат доста от нещата.Въпросът ми е имате ли мнение за марката Privileg.de 
Съжелявам ,че само влизам с въпроси!
Много усмивки ви желая! Grinning

# 35
Сърф, в Бг няма разделение в 4 клас на деца които могат да учат в Уни, и такива които не могат. Разделението е кандидатстудентския изпит, на 18-19 години.

Цъ, разделението е в 8ми клас - имаш право да останеш с основно образование, но с тази диплома нямаш право да кандидатстваш в университет. Т.е. разделението на на база минималното задължително образователно ниво за страната.

# 36
  • UK
Всъщност от по миналата година матурите, не кандидатстудентския изпит. Всеки можеше да се яви на кандидатстудентски изпит, стига да има диплома за завършено средно образование, сега обаче може да имаш диплома, но с двойка на матура не можеш да кандидатстваш... Нещо такова. Аз като завършвах за щастие нямахме матури, но ние пък имахме курсови работи (Хуманитарна гимназия, рисуване), които бяха важни. Аз моята умишлено я взех в тройка, докато целия клас, дори тези, дето не можеха да рисуват имаха шестици, защото цяла година ни се кълняха, че курсова работа няма да имаме и накрая, два месеца преди бала ни съобщиха, че трябва да имаме такава. Не ми се рисуваше, а аз мога да рисувам, та не се и занимавах. Simple Smile

# 37
  • Germany
Цитат
Тук това което виждам е че която майка е в най-добри отношения с учителката нейното дете е предпочитано и т.н. 

Ето тук виждам проблем, който е пряко свързан със субективизма, за който вече говорих, и който винаги ме е притеснявал  Confused

Зима, много хубаво си го казала, абсолютно съм съгласна с теб, явно имаш поглед  Peace

# 38

Цъ, разделението е в 8ми клас - имаш право да останеш с основно образование, но с тази диплома нямаш право да кандидатстваш в университет. Т.е. разделението на на база минималното задължително образователно ниво за страната.

Сърф не си права . Не може да се сравнява 8 с 4 клас.Разделение по закон няма, има по желние на ученика, или по точно нежеланието му да учи.  Никой не те спира да учиш следващите класове. След 8 клас имаш право да прекъснеш, и да останеш с основно, но този пример няма общо с това което дискутираме тук. Също можеш да си доучиш вечерно и после пак да кандидатстваш на общо основание.

# 39
А бе 4акайте малко, аz да не съм от министерството по обраzованието, 4е да ви иzнеса цялалекция по немската система  ooooh! Раzбира се 4е системата е по обШирна, нима о4аквате от мен да пиШа 3 4аса zа да покрия вси4ко?  ooooh!

Зиме, това което си написала zа реалното, според мен важи само в големите градове. Иди в по малък град и Ще се убедиШ, 4е у4ениците там са въzпитани (винаги има иzклю4ения, раzбира се) и 4е имат реални Шансове zа добра реалиzация по нататък.
И това 4е родителите искат най доброто zа децата си няма ниЩо обЩо с държавата. Виж само в БГ как се стремят детето да влиzа в еzикова или друга "елитна" гимнаzия, как цяла година ги подготвят с 4астни уроци. За мен това е друга крайност ама нейсе.  Факт е, 4е едно дете в реално у4илиЩе има Шансове. Важното е ТО да иска.

Съгласете се, 4е има у4еници които са по умни/талантливи/бърzи/амбициоzни, както искате така го нари4ате, от другите. Има 2 варианта. Единият е да са вси4ки в едно у4илиЩе и един у4еник който не е мн. добър, Ще полу4и лоШи оценки. Другият вариант е да е в друго у4илиЩе, където материала е по лесен и Ще иzкарва по добри оценки, което се отраzява и много на само4увствието му. Дали една диплома от едини4но у4илиЩе с лоШи оценки му дава по добри Шансове отколкото една дилома от реално у4илиЩе, с добри оценки?  newsm78

Зиме, мой опит като zавърШила ФХ е такъв, кандидатствах на няколко места и никъде нямаШе ограни4ение zа иzдигане, ни голяма раzлика в zаплатите.

Бискара, не те раzбрах. Няма квота. Ако 20 деца са готови zа гимнаzия, ами 20 Ще полу4ат такава препоръка.
Цитат
Това което е факт в немската система е че тя не е съобразена с потенциала на децата. Две деца е различен потенциал се третират еднакво от учителя.
.....и тоzи проблем Ще се zадълбо4ава ако се премахва сегаШната система с раzли4ните видове у4илиЩа.

Щом zа оценките, аz zнам практиката да пиШат оценките под тестовете и класните работи и родителите трябва да ги подпиШат. Както и българските бележници.  Wink

Може би в ТУ е раzли4но, но имаме много бивШи и настояЩи студентки тук, нека те да кажат как е при тях и могат ли да се дипломират в регелЩудиенцайта или не  Wink

# 40
Бискара, по закон в България началното(до 4ти) и основното(до 8ми) образование са задължителни.
Но така или иначе горното това го написах за уточняване, че съвсем законно детето ти може да е "образовано", но да няма право да кандидатства в университет/институт, защото в случая твоят пост (Разделението е кандидатстудентския изпит, на 18-19 години.) не е коректен - разделение има. Не на 11-12 както тук, но не е и точно на 18-19 г. както си написала.
Освен това се учудвам, че никой не споменава матурите след 4ти клас в БГ - според вас защо се провеждат пък и уж пробно? Ако не е за "пресяване" за другото не са ли достатъчни класните и контролните? Просто си разсъждавам.

# 41
Пак се стигна до големи обобщения от частните случаи Confused

Две деца е различен потенциал се третират еднакво от учителя.
Ами то и Бг се случва така. Ето аз лично съм пример - не само еднакво третирани, а даже бих казала, че съм била "жертва". Понеже можех да чета и смятам в 1ви клас, бях насадена до единственото циганче в класа - да му помагам Crazy. Щото учителката не може да се занимава с него като изостава, ама не може да се занимава и с мен като съм напред. Та ние двете просто бяхме изключени от нормалното протичане на часа, а тя си третираше всички останали еднакво ...

# 42
Цитат
Тук това което виждам е че която майка е в най-добри отношения с учителката нейното дете е предпочитано и т.н. 

Ето тук виждам проблем, който е пряко свързан със субективизма, за който вече говорих, и който винаги ме е притеснявал  Confused

Зима, много хубаво си го казала, абсолютно съм съгласна с теб, явно имаш поглед  Peace

Леле, какво се вихри тук, докато аз правя снежни човеци с домочадието! ooooh!
Деси, Бис, така е! От личен опит. Грозно, но факт. Затова и преместих детето. В новото училище пак е така, но поне Мирел ходи с кеф и разказва какво става, докато в предишното мълчеше като пукъл и думичка не обелваше (имали са забрана да коментират в къщи това, което се прави в час  Shocked)
Аз също съм за гимназия, но когато програмата е смислено направена. От няколко години в нашата провинция минаха на Г8 и сбиха програмата, вместо да я направят наново и сега учениците преминават през ад. До 16 ч са на училище! Кога ще пишат домашни, кога ще имат свободно време, кога ще допълват с частни уроци ooooh! Абсолютен идиотизъм.
Когато детето изостава, има начини да се справят родителите с проблем, стига да потърсят помощ на правилното място. Повечето обаче или не търсят, или я търсят на грешното място и много ученици биват класифицирани от рано като измет точно поради грешно потърсена помощ.
Мога още много да коментирам, ама засега спирам, че чакам гости.

# 43
А субективни у4ители само в Германия ли има? На всякъде според мен, уви, никъде нямат място.

# 44
Татяна,
контролното си е контролно, бележника ,бележник. Това са два различни начина за контрол както на ученика, така и на учителя. Няма прозрачност, това е проблема - не може да се пише в тефтери и родителя да не знае какво пише в тях, и после да не може да има възражения.

В училищата в Мюнхен, максимума ученици които отиват в гимназии е около 5 от клас. Това е в големия град, а какво да кажем за малките градове, където консерватизма е значително по-голям.

Ученика трябва да се третира като индивид с определен капацитет, който може да се изяви в 4, а може и да се изяви в 6, 7 или 8 клас.  Това да  деца, това не са роботи, Татяна - и колкото повече му дадеш , толкова повече то е мотивирано да знае още и още....и да показва какви са му интелектуалните способности.
А сега какво, майката седи и зубри с детето, за да е сигурно че него ще го вземат в гимназията и няма да изостане.

Сърфи, аз нищо не казвам за задължителното образование в Бг, то няма общо с темата. Детето ти да остане образовано до 8 клас е твое решение, не на учебното заведение, а тук е решение на училището то да отиде в хаупшуле, разбираш ли? Никой не те задължава да спреш да учиш в 8 клас, и затова разделението е след завършване на гимназията, когато се явиш на кандидатстудетски изпит. Не можеш да ме убедиш че някой насила иска да разделя децата в 8 клас, честно, и не мога да разбера защо трябва да се води такъв безмислен спор. Двата варианта по нищо не са идентични. 2те системи са различни.

Общи условия

Активация на акаунт