Да живеем в хармония със себе си - 3

  • 42 080
  • 610
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 56
Реалист, благодаря за споделената информация относно кълновете! Аз най-много обичам житните, слънчогледовите и бадемовите. Винаги съм си мислела, че люцерновите са пикантни и съм ги избягвала, но сега ще ги пробвам след като казваш, че са вкусни. Мисля, че те имат по-особен начин за отглеждане, ще може ли да опишеш ти как ги правиш?

# 346
  • Варна
  • Мнения: 63
Кълновете от люцерна са ми любими.Мисля,че няма нещо специално в поникването им.Аз ги прибавям към салата - марули,краставица,домат,кълнове,малко сол и лимон.
Вчера пробвах да направя смути - зелен шейк.Сложих в блендера спанак,няколко листа от салатка,магданоз,целина и един домат. Стана добре,но мъничко го посолих. Засища невероятно.
Бих била благодарна на повече информация за смутитата - какво слагате,любими рецепти и евентуално някакви правила - кое с кое не е добре да се смесва.
Усмихнат и зелен ден! Hug

# 347
  • Мнения: 753
Благодаря за отговорите.Аз вече си покълнах люцерна,вече има малки кълнчета HugОпределено ще пробвам и други варианти.А промиването очевидно е различно от поливането,така ли.Как точно да промия люцерната,тя ще изтече от съда newsm78.

# 348
  • Мнения: 1 732
desi82  Радвам се, че ти е харесала информацията, надявам се да ти е от полза! newsm10 Simple Smile
Ето как аз съм избрала да покълвам люцерната: Накисвам семената в буркан с вода, докато набъбнат и омекнат (около 12 часа). Оставям ги на тъмно- обикновено вечерта в голям шкаф или кашон. На сутринта слагам стерилна марля (може и парче тензух или лек чист бял памучен плат) на отвора на буркана , като я прикрепям или с ластиче, или връзвам конец. Така лесно мога да промия без да паднат семената. Изтича само водата.  Можем, ако искаме, да ги изплакнем и отново да ги отцедим. Поставям буркана както е с марлята на сянка и при стайна температура, като сутрин и вечер  изплаквам обилно с вода. Когато семената започнат да образуват кълнове, падат люспите на семето. Тогава махам марлята и внимателно изплаквам люспите- те лесно се отделят с водата и така  остават само кълновете -преплетени един в друг. Може би това е специфичното, защото не всички кълнове отделят люспи.

kambanka 2304 - всички кълнове промивам по един и същ начин - с поставена марля на отвора на буркана. Simple Smile

По принцип този който не е пробвал да си прави сам кълнове си мисли, че е нещо много сложно Rolling Eyes newsm78.......В действителност кълновете сами си се гледат!  WinkТака че - успех ! и приятно събиране на реколтата и хапване! Joy Simple Smile

# 349
  • Мнения: 496
Здравейте, момичета!
Поздравления за чудесната темичка, която открих благодарение на asyalein   bouquet
Още не съм наваксала със страничките, но се записвам да ви следя. Задължително ще опитам и рецептите, които сте коментирали.

Предполагам, че сте правили сусамово мляко - семената цели ли се слагат в шейкъра или трябва да се смелят предварително?

# 350
  • Мнения: 3 869
Мими, ядкови млека правя като предварително смеля на ситно ядките и след това полека добавям вода и разбърква като съвсем леко загрявам до телесна температура...

# 351
  • Мнения: 496
Meg!, благодаря за разяснението!   bouquet
Ще опитам първо сусамово, защото обожавам този вкус и ръся семенцата върху почти всичко възможно. Simple Smile

Можеш ли да ме насочих дали другаде в темата са коментирани ядкови млека?

# 352
  • Мнения: 3 869
нямам спомен да сме ги коментирали...

# 353
  • Мнения: 606
Благодаря за хубавата тема!  bouquet

Заглавието и началото много ми харесаха. Надявам се и постовете, след като ви изчета. Hug, но имам доста да наваксвам като гледам newsm78

# 354
  • Мнения: 925
Здравейте!
Ние бяхме на ски по време на празниците в БГ, на бебето много му хареса в планината, но той си е пътешественик. С него обаче малко останахме гладни, че храната в нашия хотел хич не беше хубава. Гледам, че и вие сте на тема рецепти и ядене  Laughing
Много полезни неща за кълновете прочетох и си поръчах и книгата. Остава сега само семена да си набавя. Още не съм се престрашила да си направя зелен шейк, но ще се пробвам, като купя спанак тези дни.

# 355
  • Мнения: 56
Реалист много благодаря за обяснението!   bouquet Определено ще пробвам.

# 356
  • Мнения: 1 732
Здравей mimi flax Simple Smile Simple SmileИ добре дошла!
Много хубава идея ми се вижда да си направиш сусамово мляко! Сусамът има страшно много калций, даже в по-лесно усвоима форма, в сравнение с кравето мляко и млечни продукти.

Никога не ми е идвала музата да опитам да си направя мляко точно от сусам, но съм правела от бадеми, орехи ,овес, слънчоглед.....Тук продават от ориз, соя, овес и просо и аз отдавна не съм правела. Просто си купувам. Иначе накисвам с вода, за да поумекнат  и после - с пасатора до получаване на хомогенна смес. (шейкър нямам и не знам какво е) Blush.Винаги е ставало лесно, бързо и вкусно. Количеството на водата съм го слагала на око. Според количеството ядки или семки.
Като го направиш- пиши как се е получило! Интересно ми е! Simple Smile

# 357
  • Мнения: 385
realist, искрено благодаря за отделеното време и изчерпателните отговори Hug
Толкова е уютно и едно такова чисто и приятно в тази тема, всички сте  така търпеливи и добронамерени, не се променяйте Two Hearts
Аз имам въпросче за слънчогледовите семенца - нали не ги беля за да ги покълвам?
А това с млякото от ядки е страхотна идея - непременно ще опитам Peace

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 18:49 от Lile_Pile

# 358
  • Мнения: 1 732
Lile_Pile ,
много се радвам, че съм била полезна! yes Grinning
Слънчогледовите семки винаги съм ги покълвала белени- готово пакетче от магазина. Преглеждам да няма счупени, ако има- отстранявам ги, защото те не могат да покълнат. Белените семки покълват далеч по-бързо от небелените. Ако имаш семки с обвивката, можеш да ги ползваш, но процесът трае поне 10 дена. Зависи предимно от сорта и  температурата на помещението.
Аз обикновено нямам търпение и затова винаги си взимам белени. Даже понякога като видя кълновете, не чакам съвсем да се развият и си ги хапвам така. Може би даже така са ми по-вкусни......... Peace
Успех! и поздрави! Simple Smile

# 359
  • Мнения: 5 714
Иначе накисвам с вода, за да поумекнат  и после - с пасатора до получаване на хомогенна смес. (шейкър нямам и не знам какво е) Blush)
Под шейкър мисля, че се има предвид блендер. С пасатора не се ли загравя сместа? Или става за нула време, няма за кога да загравя. Също, предполагам, си зависи и от пасатора.
Tecra, виж линковете на 1-ва стр в началото на темата и на 19-та в един мой пост. Относно книгата на Виктория Бутенко. Прегледай ги, макар че си мисля, че е по- добре книгата да се купи.

Последна редакция: ср, 04 мар 2009, 20:50 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт