Да живеем в хармония със себе си - 3

  • 42 083
  • 610
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 3 989
Лурдес, аз рядко имам муза да прекарвам много време в кухнята и не обичам (да готвя) пипкави яденета. Ето ти няколко бързи (частично форумни, интернетни) рецепти.

Брюкселско зеле със сметанов сос и синьо сирене
Зелчетата се почистват и сваряват. По-желание могат да се запържат с малко зехтин, черен пипер и индийско орехче.
Разстопява се на много слаб огън сметана и синьо сирене на вкус. Може да се долее и малко вода, ако сметаната е много гъста.

Със същия сос може да направиш аспержи или броколи.

Броколи / карфиол с кашкавал
Почистват се и се бланшират или сваряват на пара броколи. Един малък домат се обелва и се накълцва на ситно. Смества се с готовите броколи в подходяш съд. Овкусява се по желание. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича за няколко минути докато се размекне кашкавала.

Спагети със зеленчуци
Задушават / запържват се зеленчуци по желание. Овкусяват се, може да се добави лъжица-две сметана.

Ориз с домати и маслини. Може да си го поръсиш с бяло сирене, ако искаш.

Паниран карфиол / броколи на фурна
Карфиолът се изчиства и се разделя на малки розички, които се бланшират / сваряват на пара. Прави се панировка от яйце/а, галета, настърган пармезан и подправки - черен и червен пипер. Розичките карфиол се потапят в сместа и се редят в намаслена тавичка една до друга. Пекат се до зачервяване.

Прясно зеле с домати (и ориз)

Картофи соте със сметанов/млечен сос с копър

Печени картофи с масло
Средно големи картофи се обелват и се увуват в алуминиево фолио, намазано с масло. Пекат се около 30 мин или до готовност. След като се извадят, може да се цепнат малко и да се постави кашкавал и/или сирене вътре. Могат да се поднесат с най-различна гарнитура или само с млечен сос с копър.

Ако искаш още обяснения по някоя рецепта - питай.  Grinning


Клер, и аз ям всеки ден (сега не съвсем заради гаденето) салата. Имах предвид, че не мога да карам само на зеленолистни.  Peace

# 331
  • Мнения: 7 082
Лурдес - и от мен една идея.
Огретен - аз го правя с варени картофи, сирене, кашкавал и яйца отгоре. Peace
Както и ризото със зеленчуци.
И лазаня правя без месо, но с останалата част от плънката - домати, лук, гъби  Laughing

Аз също съм некадърна готвачка Rolling Eyes
Общо-взето огретенът е единственото безмесно, с което мога да го нахраня онзи гладник мъжа ми Rolling Eyes

# 332
  • Мнения: 3 989
Ео, а корите за лазаня? Ти ли ги правиш или са готови? Аз тук все не мога да попадна на свестни.

Аз готвя много с гъби. Май не си пролича от горния постинг.  Laughing
Ориз с гъби и зеленчуци е честа манджа у нас.
Както и гъбено-сметанови сосове за спагети или друга паста.

# 333
  • Мнения: 557
И последно-нахутът също покълна,но има доста странен вкус-вие с какво го комбинирате?

Bili Може да си направиш хумус по същата рецепта, която е със сварен нахут.

Рецептата за хумус става вкусна и със сурови тиквички вместо с нахут.

# 334
  • Мнения: 7 082
Ео, а корите за лазаня? Ти ли ги правиш или са готови? Аз тук все не мога да попадна на свестни.

Не. Не ги правя аз Blush
Бях си купила няколко пакета в нездравословния ми период  Blush.
Хубави са моите, но не са пълнозърнести. Дори не знам дали могат да бъдат пълнозърнести, всъщност...
Спагетите ми са пълнозърнести newsm78, би трябвало и от лазанените кори да има.
И аз много обичам гъби, но моичкият повръща от тях и за това рядко ги ползвам.
Може да ги яде само пасирани, а нямаме пасатор  Laughing
Бях решила да купим пасатор, но си дадох парите за учебна цел Crazy

# 335
  • Мнения: 5 714
Аз освен зелена салата и спанак за никое друго зеленолистно не се сещам Rolling Eyes
Лапад, глухарче, листата на червеното цвекло, айсберг, китайското зеле / не знам дали е към тях /... Тук съм виждала много зеленолисти, но не им знам на български наименованията.

# 336
  • Мнения: 12
Хуммус се прави и със суров нахуд/накиснат от вечерта/  и тиквичка,днес правих.Е няма по вкусно нещо.  chef Laughing

# 337
  • Мнения: 2 652
Аз освен зелена салата и спанак за никое друго зеленолистно не се сещам Rolling Eyes
Лапад, глухарче, листата на червеното цвекло, айсберг, китайското зеле / не знам дали е към тях /... Тук съм виждала много зеленолисти, но не им знам на български наименованията.
Коприва, киселец, лобода, рукола, босилек, магданоз....

# 338
  • Мнения: 753
И аз като Еаспирит съм новак в покълването и имам въпросче - какъв вкус имат различните видове кълнове и има ли такива,които са откровено неприятни за да знам изобщо да не се нахващам с тях;освен на салата как консумирате кълновете;леща от пакет мога ли да покълвам или има специална такава за покълване;споделете и рецептата за хумуса Praynig...
 Hug

# 339
  • Мнения: 3 869
Escorial, ще пуснеш ли един линк и за вредите от какото, моля.

Камбанка, много зависи от твоя собсвен вкус. На мен са ми вкусни житните и зелените, ядките особено, но с бобовите определено ми е странно...

# 340
  • Мнения: 385
Честит празник на всички!
kambanka, и аз съм новак, но ще споделя скромния си опит Blush Покълналите семенца ги хапвам с мед и ябълка или друг плод - много ми е вкусно. Пробвах лен, както  Escorial каза, не се показа кълн - не ми хареса, доста е слузест;колкото и да е полезен, ще си го хапвам непокълнал. Хареса ми пшеница и ръж, сега мисля да пробвам люцерна. Двоумя се за бобовите, имам мнооого бегъл спомен, че кълновете съдържали някакво отровно вещество  Thinking

# 341
  • Мнения: 557
Meg! Ето какво открих набързичко за какаото:


http://www.rawfoodexplained.com/the-harmfulness-of-beverages/the … ant-delusion.html


  Is Chocolate Really A Health Food ?  - Relevance: 1008
http://www.aliveraw.com/Articles/Is-Chocolate-Really-A-Health-Fo … -/ItemId/109.aspx - 5/8/2008 2:14:29 PM 


  Caffeine: A Boost With a Big Price - Relevance: 1005
http://www.aliveraw.com/Articles/Caffeine-A-Boost-With-a-Big-Pri … e/ItemId/159.aspx - 6/24/2008 9:14:51 AM 

# 342
  • Мнения: 1 732
Lile_Pile ,
кълновете от люцерна са много вкусни. Simple Smile Вкусът им обикновено се сравнява като подобие на вкуса на прясна краставица. Можеш да си направиш салата "снежанка" например само с люцернови кълнове.
kambanka 2304 , принципно всички кълнове на бобовите са с по-специфичен вкус и не всички ги възприемат. Ако си вкусвала някога китайски спецалитети, обикновено там се добават соеви кълнове. Китайците обаче винаги ги бланшират и така неприятния леко тръпчив вкус изчезва. Освен това съм чела, че при кратка топлинна обратка на тези кълнове се повишава хранителната им стойност.
Може би най-много ще ти харесат кълновете от слънчогледови семки. Те стават сочни, хрупкави, с мек орехов вкус. Ако оставиш да ти поникне семето напълно, тогава ще усешаш повече вкуса на "зелено", ако си ги хапнеш по-раничко , ще усетиш и семето. Същото е и с кайсиевите ядки........ Аз предпочитам да хрупкам и семето.
Някои хора предпочитат да ядат само кълновете. Те си ги "подстригват" от семето/ядката. Житните  са много вкусни.
Кълновете могат да се ядат както в сладък, така и в солен вариант. В сладък - на салата с мед, плодове....Или пасирани - превръщат се в "мляко" и става чудесен шейк. Хем хранителен, хем утоляващ жаждата. Ако е направен от кълнове на слънчоглед, бадеми или кайсиеви ядки много върви с мед!
В солен - с нарязани домати, авокадо, други листни земенчуци. Вариантите са безброй. Аз например много обичам намачкана коприва със сусамени кълнове, доматче и малко лук. Обожавам люцернове кълнове- в салата микс с много други зелении и домати. Правя салата "снежанка" вместо с краставица- с люцернови кълнове. Винаги можеш да смешваш няколко различни кълнове в една салата с други зеленчуци. Зависи какво обичаш- чушки, моркови, магданоз, целина.......
Също така съм готвила с кълнове супи. Добавям ги накрая точно преди на изключа котлона. Става супер! Wink
Lile_Pile ,
може би питаш за това:
Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.
Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.
Докато ги пишех тия вкусотии така ми се приядоха eat, че ще взема да си направя пак Simple Smile, че отдавна не съм .....

# 343
  • Мнения: 1 732
Искам само да вметна, Simple Smile че когато се правят кълнове, задължителни са три неща:
1.Чисти продукти- годни за покълване. Чист съд и чиста вода.
2. Първоначално накисване в много вода, на тъмно!Даже за някои кълнове съм чела, че чак накрая се остават на светло.
3. Често промиване - обикновено сутрин и вечер. За да не мухлясат и да не вкиснат. И да се отмиват отпадните продукти на покълването.

Лятото в домашни условия кълновете стават по- бързо, а зимата с няколко дни по-дълго.  Температурата на водата за промиване не трябва да надвишава 25 градуса по Целзий.Когато се поставят на светло, никога да не са на пряка слънчева светлина- това мисля, че вече беше написано. Wink

# 344
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Clairette, не съм стигнала до библиотеката още, а ме чакат доста книги, ще пиша пак.

Благодаря за подкрепата! Аз пак съм болна и нищо не ми се хапва, а това много помага в случая.

Общи условия

Активация на акаунт