Да живеем в хармония със себе си - 3

• 42 043
  • 610
  •   1
Отговори
# 525
Айде, поръчах си я моята прословута синя Лунетте. Mr. Green
Ще ви разкажа, ако успея да я получа преди въпросния момент и я пробвам Blush

# 526
 Здравейте Hug,
 от няколко дни се каня да се включа, но малкият звяр не ме оставя на мира. А и имах да наваксвам с четенето.
 Имам няколко въпроса, но ще карам отзад напред. Чашките още не ме вълнуват, тъй като все още нямам мензис.

Обаче темата за прочистването при кърмачки и мен ме интересува. Мислех да правя прочистване на черния дроб със зехтин и лимон, но след като се посъветвах с един лекар от Здравен център "Дар" разбрах, че не е подходящо. Той ми препоръча сок от кисели ябълки, цвекло и моркови в съотношение 200гр.:200гр.:600гр. Общо литър за деня, разделен на 2 приема. Навсякъде съм чела за промиващото действие на сока от моркови и цвекло върху черния дроб. Ябълките си мисля, че се добавят за да се неутрализира малко сладкия вкус, незнам обаче доколко е добре.
  Останах учудена на това, което ескориал каза, че морковения сок не бива да е повече от 25%. newsm78
  Четох, че захарите в сока са около 4% -фруктоза 1,5%, декстроза 0,8%, сукроза 1,9%, малтоза 0,3% и лактоза 0,5%. Не ми се струва толкова много, че да не може да се пие самостоятелно. Може би има друга причина. На много места се препоръчва чист морковен сок, особено за подобряване на млякото при кърмачки. Аз го пия така до 0,5л на ден и се чувствам добре.
   Един друг лекар от последователите на Лидия Ковачева пък препоръчва първо да се пие сок от лимон, а 5-10мин. след него сок от моркови. Много добре се балансирали двата сока и стават система първият е ИН, вторият ЯН.
  Другото, което намерих е прочистване с лимонов сок. Пие се по схема, като се започва с 1 лимон и се достига до 25 и после обратно, така за 12 дни. Мисля си, че това е най-доброто прочистване за кърмачки, съчетано разбира се с лека вегетарианска храна, кълнове, пробиотици и т.н
 Като стана въпрос за пробиотици аз ползвам биомилк на Дафлорн, някой има ли отзиви за тях? Stop
 Иска ми се да чуя мнението на ескориал за тези сокове и ако има навити за пролетно почистване да започваме заедно.  baby_neutral
 Още което може да се приложи с успех при кърмачки са идеомоторните прочиствания на дебелото черво, черния дроб и бъбреците; прочистване чрез смучене на растителни масла и пиене на гореща вода.
 За гладуване по време на кърмене мога да споделя, че съм правила от 1 до 3 дни на плодове, чай и мед без да забележа нещо различно в статуса на детето, както и в количеството на кърмата.
Отделен е въпроса, че може за мен да не се отразява добре /ако се черпи калций от костите/.  Sick
 Искам да попитам ескориал и още нещо - как консумираш картофи, като си суровоядка и кой подсладител /ако изобщо има такъв/ би препоръчала като най-добър.
 За меда знам, че е за пчелите и не е чак толкова полезен, колкото знаем всички /за съжаление  Cry/
 Какво ще кажеш за фруктозата и цвекловата захар?
 Май много неща нахвърлях като за начало  Thinking
 Поздрави Heart Eyes

# 527
Искам да попитам ескориал и още нещо - как консумираш картофи, като си суровоядка и кой подсладител /ако изобщо има такъв/ би препоръчала като най-добър.
 За меда знам, че е за пчелите и не е чак толкова полезен, колкото знаем всички /за съжаление  Cry/
 Какво ще кажеш за фруктозата и цвекловата захар?

e4o_me4o Здравей Simple Smile
Пиша набързичко, че и моята мадама вече е доста активна и не ми остава много време напоследък за форумски изяви.

Когато бях на 100% сурова храна - не ядях картофи от този вид, който в БГ ги познаваме. Ядях yams и сладък картоф. Те могат да се ядат сурови. Другите не.
Да си призная, то и сега не ям картофи. Готвя ги много рядко и то заради децата и мъжа ми - те ги ядат. На мен не ми се прияждат картофи...много са ми сухи.
Проблема с картофите е, че имат много висок ГИ. След като хапнеш една добра порция - кръвната захар се вдига рязко. Започва да се произвежда много повече инсулин, който да се справи с нея и съответно след няколко часа ефекта е обратния - ниска кръвна захар и глад. Именно затова, когато ядеш картофи има едно такова лъжливо чувство, че те засищат по-добре отколкото друга храна. Да но всъщност не е баш така. След няколко часа си отново озверял от глад и си изхабил доста инсулин за да поддържаш нивото на кръвната си захар в нормата.
Аз самата бях голям любител на картофите преди да си сменя храненето основно. От тогава не ми се и прияждат изобщо.

За меда - можеш да намериш много противоречиви мнения. Всички до едно убедителни.
Честно казано, ние си хапваме мед, но много много рядко. И то ей така - направо от питата. Даваме на децата и цветен прашец понякога. Когато се присетим общо взето.

Подсладител не ми трябва...аз не ползвам никакви подсладители. Тук таме някоя рецепта изисква агаве сироп, но гледам да го избягвам и да сложа повече сушени плодове вместо него. Те са достатъчно сладки, а и си идват с фибрите, които са необходими, за да не ти скокне отново кръвната захар след като изядеш концентрирания извлечен подсладител.
Съжалявам, но мисля, че всеки извлечен продукт, било то фруктоза, цвеклова захар или пък дори и суров сок от захарна тръстика - не е препоръчителен. Именно защото ги няма фибрите.
Ако съм сред поле от захарна тръстика и ми се прияде сладко - колко сок от захарна тръстика мога да си набавя ей така с голи ръце?
Надали ще е много, като се има предвид колко е жилава тръстиката...
А иначе, ако го имам наготово в шишенце мога да излея половината в една торта...хм...

Това е моят начин да преценя кое е здравословно и съобразено с природата и кое - не.
Винаги си задавам въпроса - ако съм насред гората или насред полето и въпросното растение расте до мен - колко и под каква форма бих изяла от него?

Лек ден желая на всички - усмихната пролет! Simple Smile

# 528
Понякога ми се иска да ви питам:
Не сте ли прекалено обсебени от това чистене на тялото?

Аз, разбира се съм за здравословно хранене,но с проценти,елементи трудно се храня Simple Smile
Не изпускате ли нещо от живота около вас вглеждайки се повече в това,което е необходимо?

това си е мое мнение и никого не ангажирам даже с отговор и май само понякога себе си питам

знаете ли коя ваша мисъл какъв стрес предизвикава и къде точно"удря"?
и нито моркови ,нито пробиотици биха се справили с обидата,вината,страха

трябва да има баланс и той се постига и с едното и с другото,т.е. и с тялото и духа

така се е случило,че съм видяла как може само с мисъл и енергия да се изчисти тялото,така както става с прочистване със сурови храни
а комбинацията от двете е направо невероятна

дали тези,които са избрали да живеят в дън гори тилилейски се замислят кое с кое да смесят за да постигнат здраве-не,те просто го притежават,защото са част от Нещото
и колкото да е глупаво съм се замисляла ами какво ще правя ако ми се случи да пътувам в нецивилизацията и няма тампони,чашки,а даже и вода
уж сме за среща с изконното,първичното,а си носим даровете на времето,уж към корени се връщаме,ама сме още горе на клона и не стигаме по-надолу,а гледаме отвисоко

и аз съм от тези по клоните и понякога се страхувам да стъпя на земята
и напоследък не искам да правя планове Simple Smile
живота е пълен с изненади Simple Smile

# 529
petiai, много хубаво си го написала.   bouquet

Аз на няколко пъти преди време писах и трих и не го пуснах... Все пак, всеки сам си избира как да живее и си поставя приоритети.

И тъй като аз попитах за памперсите и пелените, да си кажа мнението. Смятам да ползвам памперси и въобще не ми се заформят угризения на съвестта нито спрямо околната среда, нито спрямо децата. Ако трябва да пера и пелени - стресът за мен ще е по-голям, съответно и недоволството, а от това могат да страдат много неща.
Разбира се, всеки човек и всяко мнение търпи промени...

Същото мисля и за менструалните чашки и многократните превръзки.

Много ми се промени апетита към различни храни. Ям предимно плодове и овесени ядки (чисти или с орехи и/или ленено семе). Понякога вечер имам желание за зеленчуци и хапвам каквото има - предимно сурови салати. Авокадо и маслини с хляб са често меню.
Направо не мога да се позная... Не искам да погледна кисело мляко (прясно не обичам принципно), нито млечни продукти. От всякакви (сурови) ядки с изкл. на няколко ореха дневно, ми става тежко и лошо.
Хайде, отчетох се.

# 530
 Simple Smile Всички сте прави! Simple Smile
Всички гледаме един и същи аквариум и една и съща рибка  Laughing
Просто всеки я описва от собствения си ъгъл.

За мен нещата се случват едновременно.
Така както храната може да повлияе на психическото и духовното състояние на човек, така и мисълта и намерението може да повлияе на физическото. Те не са следствие едно от друго, а по-скоро вървят ръка за ръка.
Така примерно един истински щастлив човек ще бъде здрав и инстинктивно ще се храни по най-добрия начин за него.
Така и промяната на храненето или просто едно прочистване дава възможност на човек да се замисли за прочистване на всички нива на своето съществуване. И наистина, едно физическо прочистване не може да се сравнява с физическо и духовно такова, но обикновено едно хубаво физическо прочистване изважда на бял свят всички натрупани емоции, насила забравени чувства и спомени, които само си мислим, че сме погребали дълбоко и не ни влияят повече. Нашата задача е да им обърнем внимание и да направим нужното, за да постигнем мир с тях Simple Smile

Когато аз си промених храненето към изцяло суровоядство, точно такива нещица изплуваха в главата ми.
Не знаех как да се справя с тях. Чувствах се тотално объркана, нервна, ненаясно какво точно изпитвам и как да се справя с него, защото ме караше да се чувствам некомфортно. Бях много объркана, защото хем суровоядството ми предлагаше голямо душевно спокойствие, хем толкова много неща изплуваха от миналото ми, които денонощно ме изяждаха отвътре. Тогава намерих начин да се справя с положението. И то беше точно училището, в което отидох да уча. Учих как да помагам на хора като мен Simple Smile Научих се как да живея със себе си - такава, каквато съм. И с миналото си - такова, каквото е. Но без това да ме държи в клетка от неприятни емоции и натрапчиви спомени. Заобичах спомените си и настоящето си.
Тогава разбрах, че храненето само по себе си дава първоначалния тласък, но след това има още много много работа на духовно ниво. И тази работа продължава цял живот.
Няма кратък път към щастието. Щастието е самия път.

# 531
Ескориал,

при мен се случи обратното,от духовното към физическото
е,имаше и други фактори като този,че бях попаднала на майка,която готви вкусно,простичко и щадящо за храносмилането и това,че на масата се сяда  да нахраниш тялото,а не да преяждаш
а баща ми упорито гледаше зеленчуци на няколко километра от дома за да ядем храна,излязла изпод ръцете му-изхранвала съм се лятото с домати/те  ми бяха ябълките-толкова ги обичам/ и рядко купуваше от пазара
сега си давам сметка
но истинското чистене стана в душата
аз бях "мразещ" човек,с целия си позитивизъм-мърмореща за щяло и нещяло
и започнах с метлата,с една голяма метла изметох целия насъбран боклук
не беше бързо и отведнъж както става с прочистване на тялото
мисля си,че даже хората ми се чудят какво говоря за себе си в минало време/тези,които ме познават Сега Simple Smile
тази старата Петя е само градска легенда Simple Smile и все пак част от мен върху,която се връщам да поработя

начини много,желание да има,всичко може да се промени
и избора е индивидуален и верен само за този,който го търси,няма програма и панацея
но има идеи
и съм отворена за това да ги чувам

да вмъкна само по повод пелените
аз съм от тези дето са прали нощем тензухени пеленки и то само,защото ми се падна човече дето не понасяше за еднократна употреба
по негово време Simple Smile вече имаше на пазара,но той не ми даваше да слагам и перях на ръка, а като проходи стоеше до мен да ги пускаме на центофугата/имах една малка немска самостоятелна/
сега като се сетя ми е забавно,ама как съм прала посред нощ  newsm78
майка ме научи как да им създам навик да пишкат и акат и това съм го правила още от едномесечна възраст,но така или иначе периода с пране и гладене не ми се размина/ама миришат на бебенце изпраните и изгладени пеленки Simple Smile/

# 532
Ех, Петя, по-често да се включваш, че много хубаво пишеш   bouquet И преди сме го казвали  Heart Eyes

Кюбит, да не те притеснява храната - тялото си знае най-добре. Аз до 4-тия месец не можех нито ядки да гледам, нито бобови, нито млечни  ooooh! Направо се чудех сама на себи си от какво живея, но после се пооправиха нещата, в смисъл че проядох пак ядки и бобови Simple Smile Относно пелените си много права - най-важното е ти да бъдеш спокойна и на теб да ти е удобно, защото и с едно бебе не е лесно, с две пък съвсем...

Аз мислих, мислих, път накрая реших да посетя пак моя натуропат и да си поговорим с него за прочистването при кърмачки и специално моя случай, а също и да видя той какво ще каже за храненето на бебето. Ще се отчета после Simple Smile

# 533
За тези които пекат хляб сами (като мен) искам да препоръчам фирма Техра, има и дистрибутори в др. градове, а иначе е в София. Има много видове брашна (пълнозърнести, ръжени и др.) и по-специализирани даже, може да купите по 10 кг. или повече, а мисля че за проба ви дават и по 1 кг. Брашното е прясно и хубаво.  Simple Smile
http://www.tehra.com/?pid=108

# 534
М Ник, много благодаря за инфото. Кажи моля, слагаш ли мая на твоите хлябове или я заместваш с друго?

# 535
Петя,написала си ми мислите Hug
Аз радикално физическо прочистване още не съм правила,но редовно прилагам някои йогийски техники...надявам се да са достатъчни.Преди време четох една книга на Малахов за прочистване-направо се шокирах и отказах,много революционно ми се видя.Щастлива съм обаче,че простих на себе си и близките,злобата си отиде и дойде красотата Simple SmileСъгласна съм,че физическото и духовното са неделимо цяло,но мен лично това вторачване в храната ми действа изнервящо и депресиращо,отнема ми много сили и концентрация.
Ескориал,ще ми е интерсно да разкажеш по-подробно на какво ви учиха в курса по натуропатия за духовното пречистване Simple Smile

# 536
Слагам и мая или содени питки. Правя и разни питки тип пица със сода или без. Също кори за баница и др. такива. Имам и машина за хляб, но рядко я използвам.
Ето рецепти за тези смеси: http://www.bonapeti.tv/tehra/index.htm
Ето рецепти за някои хлябове и питки, на раздел Хлябове
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.632.html
Всъщност фирмата дава и по 2-3 кг, ако исках, имат и доставка с куриер, аз днес си поръчах 3 кг, като куриерските за София са около 1-1,50 лв.
Много вкусно става царевичното хлебче. :Р

Последна редакция: пт, 20 мар 2009, 18:22 от M_Nik

# 537
М_Ник, благодаря! Ще се меси! Simple Smile

# 538
Понеже Мег е споменала за прочистването искам да попитам доколко е здравословно за бебето ( и майката разбира се, но бебето е приоритетът) отслабването при кърмене.
Аз много напреднах със здравословното хранене, старая се много и се чувствам много добре, но отслабвам, не е драстично, но все пак е факт...
В момента съм си върнала килограмите от преди забременяването и продължавам надолу. Естествено нямам нищо против, просто се притеснявам дали като отслабвам не се освобождават токсини в кърмата и по този начин да вредя на бебето, иначе нямам нищо против да съм по-слаба, даже напротив.
Предполагам, че в стремежа си да се храня здравословно не приемам необходимите за моето положение калории.
Даже се замислям дали има специалист, при който мога да отида да ми направи програма за моите индивидуални нужди с приоритет не отслабване ( т.е не ми трябва диетолог просто), а здраве - поне за момента.
Ще се радвам да ме посъветвате.

# 539
petiai ,
много ми харесаха разсъжденията ти  Hugи ми се иска да споделя и аз нещо по въпроса.
Мисля си, че когато човек отвътре има “обсебващото чувство” за нужда от чистене, значи нещата в духовен план са много назряли. Защото ние живеем в материален свят и някак на повечето им се струва, че като започнат да действат “материално”, нещата ще се подредят във всички направления.....Тогава извъднъж става преобразяване, дори без да подозира човек какво, как и до каква степен.
Някак си всичко “просветва”. Човек чувства прилив на коренно различни сили и енергия. Съзнанието му е ново. И човек има нови преценки за неща, които до сега са му се стрували обичайни. Всичко, целият ритъм на живот, интереси, лека- полека се променят.
 И така идва и духовното пречистване, което всъщост е в основата на нещата и което е било първоначалната подсъзнателна нужда.
Мисля си, когато се роди едно бебе е чисто. Духовно и физически. С времето обаче то натрупва всякакви отрови и се обременява с духовни и материални- физически и психически тежести. И в един момен когато вече е зрял и осъзнат идивид, ако успее да улови мига и да прозре начина, човек започва да търси пътеката за своето пречистване, да се възроди.......

При мен винаги , дълбоко в мен, съм имала потребност от първичната чистота. Помня като бях малка най- много обичах да играя сред природата, да се радвам на цветята, на птичките, на слънцето, на водата.....на снега.....Бягах от бремето, което носеха възрастните- цигарите, алкохола, взаимоотношенията....Насилваха ме да ям месо....И така докато станах на 17 .   Тогава взех живота си в ръце. При мен духовното винаги е било на 1 място. Храната само ме е затормозявала. Баланса и духовната хармония ми се разминаваха. Сега вече двете неща вървят ръка за ръка.
Kакто escorial е написала.  bouquet
И продължава работата на духовно ниво........ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт