Да живеем в хармония със себе си - 3

• 42 050
  • 610
  •   1
Отговори
# 390
Escorial, наскоро четох различни методи на пречистване на различни органи. За ст.-чревният тракт много наблягат на .... клизмите, наред в всичко останало.

# 391
Escorial, наскоро четох различни методи на пречистване на различни органи. За ст.-чревният тракт много наблягат на .... клизмите, наред в всичко останало.

Grace' Вече го обсъждахме това в предните две теми.

# 392
Ескориал, а на момчетата даваш ли млечни продукти?
Сериозно съм се замислила дали не трябва да прочета повече (и колко повече ще бъде Confused), за да направя подходящи менюта за моето дете, когато започне да разчита предимно на твърда храна Thinking

# 393
Ескориал, а на момчетата даваш ли млечни продукти?

Не. Никой в къщи не яде млечни продукти.

оп, излъгах....Карина яде само мляко Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 22:37 от escorial

# 394
  • ул. "Мечтание"
Ескориал, мерси за отговора за плодовия сок. Това ми е предостатъчно. А това за пречистването със зеленчукови сокове е супер инетресно! Благодаря!

Аз се замислям дали да не спирам млечните продукти на Божката. То той само сирене и извара хапва от време на време. Ама тая вечер му дадох една хапка козе сирене и се изрина по лицето.  Tired Мина му за около час, ама... Определено се изненадах, защото кравето сирене си го ядеше безпроблемно. Ще го мъдря...

# 395
Ескориал миличка,

това със зеленчуковите сокове е невероятно интересно,не ми е ясно обаче как се ходи до 00,като соковете са прецедени от фибри.
Моля те Praynig напиши ни примерни комбинации.Аз искам да се направя такова прочистване.

Никога няма да мога да ти се отблагодаря за неверояно интерестните теми.

Много целувки Heart Eyes Laughing Hug

# 396
mimi flax,
браво за млякото! Благодаря за линка с рецептата! А не усети ли леко нагарчаща жилка? Сигурно с меда се омекотява.
Lady Frost ,
след като си преминала първоначалната "криза", сега вече ще можеш наистина да се насладиш на ефекта от прочистването. Наистина с всеки изминал ден ще се чувстваш все по-енергична и свежа!
За мен "гладуването" с плодове е най-щадящия и полезен за организма метод от всички варианти, за които съм чувала и зная. При мен най-дългия период на хранене само и изключително с плодове беше около 2 месеца, ако не и повече. Тогава и аз отслабнах драстично, както е описала Escorial за своя опит с фастинг. За соковете- можеш да ги правиш и в сокоизтиквачка и в блендер. Аз си ги правя в сокоизтисквачка или понякога ръчно, но никога сокът ми не е бистър, има и пулпа. По принцип когато съм била само на плодове, никога не съм била само на сокове.
Имай предвид, че фруктозата и глюкозата са директна храна за мозъка и сърцето. Това не е сложната захар, която натоварва и трови организма. За мен плодовите сокове са прекрасна напитка и не считам , че са такъв враг , както ги описва Escorial. Разбира се, всичко трябва да е балансирано. И соковете да не са пречистени от фибрите или т.н. баластни вещества. Така няма опасност от анаеробно хранене на клетките. Фибрите са  полезни хранителни съставки. Достатъчно е да се каже, че поради недостатъчен прием на фибри населението на развитите страни страда най - много от така наречените цивилизационни болести. Затова не бива да се пренебрегват пектина и целулозата. Частичното или пълното им елиминиране доказано води до здравословни проблеми.
За профилактиката на рака на дебелото черво те играят решаваща роля.
Целулозата u пектинът дразнят нервните окончания на дебелото черво и по този начин предизвикват перисталтиката и дефекацията на червата.
Но по принцип предпочитам пресни цели плодове. Те са храната, която изхвърля токсините от организма по най-бързия и качествен начин. Пектинът в ябълките (и не само в ябълките) се свързва с тежките метали, например с оловото и живака. Самият акт на нарушаване на целостта на плода - раздробяването му, рязането му с нож - не е добро нещо. Добре е плодът да се отхапе със зъби. Така получаваш най-качествена енергия от плода. А и масажираш венците- стимулира се кръвообръщението на венците. Така зъбите стават по-силни и здрави. Профилактира се и парадонтозата.
Според Петър Дънов плодовете са храната на 6-та раса, която предстои. Еволюцията е въпрос на време.
За захранването знам, че основният принцип е да продължава 2 пъти по-дълго от времето на гладуване. Най-важното е да се започне с много лека храна и по малко. Например бульон от картоф, морков и лук. Да се въвежда всеки ден по едно нещо. Подобно на бебешкото захранване. Аз така се захранвам. И поемам отново много плодове между храненията.
Пиенето на вода е много важно.
Аз минах през периода да филтрирам водата  през кана. Но този вариант вече не ме устройва. От доста време проучвам въпроса за живата вода и за сребърната вода. Иска ми се да намеря отговор как и колко често мога да пия такава вода. А също как да си я "произвеждам " вкъщи. Знам, че водата е супер определяща за нашето състояние и колкото и да спазваме други правила за хранене, ако поглъщаме некачествена вода, ефектът от труда ни ще е помрачен. Водата има памет. Кристалите на водата имат супер чувствителна структура и е от изключително значение не дали е минала водата през филтъра, а какъв е кристалът й в момента, в който я изпиваш.
Също така когато се спазва някаква определена диета е добре и духът ти да е в хармония с диетата. Т.е. ментално , емоционално и психически да си готов за това. Слушането на хубава, съзидателна музика също е добре дошло PeaceСъщо и - движение и пак движение- чист въздух и природа!
Escorial е написала за индивидуалното здравословно състояние на всеки, ако има хронични оплаквания и т.н. Тогава каквато и да е диета трябва да бъде съгласувана със специалист.
Има много зеленчуци, които дразнят храносмилателния тракт, натоварват някои органи като жлъчка, черен дроб и бъбреци. Този риск е доста по-малко застъпен при консумацията на плодове.
Не искам да прозвуча като отрицател на зеленчуците и зеленчуковите сокове. Напротив!  Simple Smile Peace Понякога съм предимно на салати. Правя си и зеленчуков сок  Simple Smile И с кеф си го изпивам. Просто зависи каква потребност имам.  Винаги слушам организма си. Ако ми е много сладко и имам нужда от соли - удовлетворявам със сок от чушки, целина, моркови и магданоз, например. Защото балансът е много важен. Но ми се срува, че само на плодове мога да издържа по-дълго. Simple Smile
В къщи сме на едно и също мнение по отнощение на храната. Съпругът ми няма никакви противоречия с мен и решението детето ни да бъде вегетарианец беше взето и от двамата.
МиТ,
Сигурно няма да съм последната, която ще ти каже еднозначно- "МИКРОВЪЛНОВАТА ПЕЧКА е вредна! "
Искам само да ти разкажа една случка. Когато бях студентка, мой преподавател, уважаван професор по химия, ясно и точно ни обясни какви процеси настъпват при обработката на храните с микро вълни. Как се променя структурата на веществото. Тогава си казах" Е ТАКОВА ЗЛО В ДОМА СИ НИКОГА НЯМА ДА ВКАРАМ!
и ето един линк: http://gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=451#a1933 - прочети кометариите от #13 нататък. ! Wink

# 397
  • ул. "Мечтание"
realist Hug Благодаря за споделката! Много полезна информация.

# 398
Явно има разлика между прочистванията със сокове и с плодове. Аз не съм запозната с прочистването с плодове. Знам, че др. Емилова има таква програма. Леля ми беше я правила няколко пъти. Мисля, че два пъти в годината се правеше и продължава доста по-дълго ....около 20тина дена, чак до месец май.
Пак казвам - не съм добре запозната с идеята. Защо точно плодове се приемат и т.н.
Знам за соковете, а там идеята е да няма никакви фибри, за да може организма да се освободи от натрупванията в дебелото черво. Именно заради това се получава изпразване на дебелото черво, въпреки, че нищо не е приемано предния ден, Doli76 .
Всеки случай, който и вариант да изебере, запознайте се много добре с него първо и следвайте съветите на специалист. Прочетете програма за прочистване, написана пълноценно от човек, който с това се занимава и е видял много хора, минали през неговото прочистване.
Затова, Доли, аз мога да ти напиша примерни сокове, но ако ще го правиш сама, не си позволявай повече от 1 ден на седмица.
А рецепти за сокове из интернет - бол.
Аз основно правя соковете на основата на краставица и целина (стъблата и листата на целината), като добавям зеленолистни, кълнове, моркови. Понякога може и малко (но съвсем малко) цвекло.
Най-добре е да еспериментираш сам, за да видиш кои комбинации ти харесват най-много.

# 399
Lady Frost ,
радвам се, че съм била полезна! Simple Smile Hug
Не съм сигурна дали не питаш за мнение изрично escorial   относно хранене на твоето бебенце с мляко. Ще си позволя само да ти кажа, че децата поне до годинката е добре да получават мляко и млечни продукти. Но има едно НО. Ако не е кърма (както при теб), млякото трябва да е съобразено. Бих ти препоръчала да даваш АМ и краве сирене. След годинката - айран или краве кисело мляко, но не и прясно. Козето мляко е много по-трудно усвояемо, в сравнение с кравето. Белтъчната му молекула е по-сложна. Имам спомен, че козето мляко е едно от най-тежките. Затова, предполагам, детенцето се е изринало.  По принцип "най- близко" до майчината кърма са магарешкото и кобилешкото мляко. Те са "албуминово мляко", каквато е и майчината кърма. Албуминовата молекула лесно се усвоява от човешкия организъм. Всички други млека- овче, козе, краве и т.н. са с казеин. За човека този белтък е много труден за усвояване и оттам идват проблемите. Simple Smile

# 400
Забравих да благодаря на realist за хубавата информация как точно трябва да се ядат плодовете.  Hug
Това за ножовете е много вярно и поради тази причина аз ползвам един керамичен нож, когато си режа салатата. Запазва се много по-дълго време свежа и прясна, въпреки, че е нарязана.
Освен това ножа реже много лесно, много добре е наточен, много по-остър от другите ми ножове и няма нужда от редовно наточване.

# 401
realist, 2 пъти прочетох постинга. Много интересен. Благодаря!   bouquet
Имаш ли под ръка онлайн повече информация за Петър Дънов и инфо около храната на 6-та раса. Принципно много се интересувам от тази теория на развитие на човечеството, но не намирам достатъчно сведения за начините на хранене на предишните и следващата раса. Направо оставам с впечатление, че ние сме първата раса, която консумира храна.
"Винаги слушам организма си." <--- това е много важно, но малко хора могат да разберат истински нуждите на организма си. Често пъти се заблуждават... Както и да е, това е друга тема.

По въпроса за млякото, открих един продукт - кумис - нещо подобно на кефир, но се прави от кобилешко мляко. Още не съм го пробвала, но ще...
Да предупредя само, че в зависимост от процеса на ферментация, кумиса може да съдържа от 0.7 до 2.5% алкохол (за сравнение бозата съдържа от 0.5% до 1.0% алкохол).

# 402
Meg! Ти защо се чудиш за млечните продукти за бебока? Нали го кърмиш?

# 403
mimi flax,
браво за млякото! Благодаря за линка с рецептата! А не усети ли леко нагарчаща жилка? Сигурно с меда се омекотява.
Realist, да, вероятно заради меда не съм усетила нагарчане. Благодаря за информацията и опита, които си споделила. Особено се интересувам от водата. Пол Брег препоръчва да се пие дестилирана вода, не изворна, планинска или минерална. Чудя се как да си я набавя? Срещали ли сте дестилатори за вода?

Явно има разлика между прочистванията със сокове и с плодове. Аз не съм запозната с прочистването с плодове. Знам, че др. Емилова има такива програма. Леля ми беше я правила няколко пъти. Мисля, че два пъти в годината се правеше и продължава доста по-дълго ....около 20тина дена, чак до месец май.
Escorial, ако е същото, за което се сещам, би трябвало да става дума за плодово-чаената система на Лидия Ковачева. Д-р Емилова мисля, че е една от ученичките и последователките й. Атакуваха Лидия, че лечебния глад не може да се нарече глад, тъй като дневно се приемат до 700 г плодове (или 1500 г, ако е диня), разпределени на порции, а между тях - чай с мед. Идеята й е, че плодовете омекотяват глада и намаляват силата на лечебните кризи, т.е. тялото се чисти по-бавно, отколкото при гладуване. Споделя, че е чела Юрий Николаев и Пол Брег, когато е търсила информация, за да излекува себе си.

Предавам по памет - от години не съм отваряла книгата й, защото продължих с Брег, Малахов и др. Но смятам, че при силна интоксикация на организма, добре е да се започне с нейната по-лека система. С опита, който придобих с гладуването, нямам лечебни кризи, чувствам се енергична дори в дни без храна; в същото време на съпругът ми му прилошава ако от вечеря до 14 ч. не хапне нещо (точно както бях аз преди да започна с лечебния глад).

Относно кърмене и гладуване - търсих инфо в нета преди повече от 6 г., когато се роди синът ми. В сайтовете, посветени гладуването обикновено пишеше, че никой не го е опитвал и 'корифеите' гладуващи съветваха да се действа предпазливо.

В сайтовете за гладуване поради религиозни убеждения обикновено освобождаваха кърмачките от гладуването, но срещнах на 1-2 места, че няма данни за намаляване на млякото у кърмачки, ако за кратък период гладуват, стига да са добре хидратирани.

Другаде прочетох, че органите, които отговарят за извеждането на токсините от организма са дебело черво, черен дроб, бъбреци и кожа. И аз като теб си мислех, че не би било логично токсините да отиват в кърмата - нали тялото знае, че са отпадък?!

Когато бебчето стана на 6 мес. започнах да правя седмични гладувания на зеленчуков сок с продължителност 24-30 часа. Не съм забелязала да се отразява зле на детето - нямаше промяна в поведението му, храненето, здравето. Докато не стана на 3 г. и не тръгна на градина не е боледувал, нито хреми, кашлици или др. досадни не е имал.

Сега отново кърменето е на дневен ред и търсих информация, но май няма кой знае колко раздвижване в тази област  Simple Smile Ако откриеш нещо интересно, ще се радвам да го споделиш.

Отново благодаря на всички момичета, които пишат тук, споделят информация, опит, идеи - чудесни сте!   bouquet

# 404
Meg! Ти защо се чудиш за млечните продукти за бебока? Нали го кърмиш?

Именно  Grinning И понеже съм решила поне до 2,5-3 г. да го кърмя, не виждам смисъл да му въвеждам млечни. Ама исках да чуя и вие какво мислите Simple Smile

Кюбит, има един сайт където надълго и нашироко се разисква учението на Дънов - виж тук: http://www.beinsadouno.com/board/index.php

Мими, моят хомеопат си беше купил неодавна дестилатор за вода за лекарствата, ама си беше бая скъп - над 500 лв. В едни форум пък прочетох, че не е добре да се пие дестилиран вода, но не разбрах защо и как....

Общи условия

Активация на акаунт