Да живеем в хармония със себе си - 3

• 42 051
  • 610
  •   1
Отговори
# 375
А някой ползвал ли е черен сусам? Как и в какво? Предполагам черен и небелен са различни неща или греша?

Да, различни са.
Аз съм пробвала tahini  от черен сусам. Много е горчиво. Използвах го в някаква рецепта, но вече даже и не помня коя беше.
От тогава се чудя с какво да го комбинирам, че да го изядем, но все не мога да го измисля. Прекалено е горчиво   Confused

Искам да задам един въпрос към всички, пишещи тук.
Запознати ли сте с идеята за juice fasting и juice feasting ?
Накратко - за деня се приемат единствено и само прясно изцедени сокове от зеленчуци. С цел прочистване.
Ако на някой му е интересно, мога да обясня по-подробно. И защо точно сокове, а не вода.

# 376
На мен ми е интересно за соковете  Wink. Защо зеленчукови? Аз знам, че е добре да се пречистваме с плодове ( не сокове, а цели) защото имат фибри и не изискват енергия за смилане. Знам, че зеленчуците изискват енергия за смилане, но вероятно със соковете не стои така въпроса. Та ще ми интересно да прчета повече  Hug

Имам и един глупав въпрос...Имам от тези блендери, които мелят и лед- дали мога там да си правя зелените шейкове или хич да не пробвам  newsm78 .

# 377

Запознати ли сте с идеята за juice fasting и juice feasting ?
Накратко - за деня се приемат единствено и само прясно изцедени сокове от зеленчуци. С цел прочистване.
Ако на някой му е интересно, мога да обясня по-подробно. И защо точно сокове, а не вода.
Не много. В един филм относно суровоядството, жената която беше на прочистване, пиеше зеленчукови сокове.
Ще ми е интересно да споделиш, разбира се. Simple Smile

# 378
На мен също ми е интересно да науча повече. Hug

# 379
Escorial, сподели, моля!
Много ми беше полезна и споделената информация относно това как се справяте с "особеностите" на начина си на хранене и приемането му от другите. Аз засега такива трудности с храненето конкретно нямам, но се налага да се обяснявам (къде по-безцеремонно Wink, къде не) за други неща.

Ескориал, искам и аз да те питам нещо, извини ме, ако е твърде лично, но отдавна ми е любопитно - съпругът ти как прие промяната в твоя начин на живот и хранене и как успя да интегрира промяната и за себе си? И той се храни по същия начин като теб, нали?

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 09:10 от Евридик@

# 380
Ескориал, и аз много благодаря за страхотните рецепти! Много ми е интересно да ви чета, страхотни теми разисквате. Една от причините да се откажа от вегетарианството /5години/беше, че ми писна да се обяснавам и да ме гледат странно всички. Но и така като чели се чувствам по-добре. В крайна сметка 90% от менюто ми е растителна и сурова храна, останалото са качествени протеини/пиле, риба/ и по малко.
И на мен ми е интересно за зеленчуковите сокове, досега бях чувала само за постене с плодови сокове.

# 381
realist, да се 'отчета' за сусамовото мляко. Направих го по тази рецепта, но в процеса на приготвяне се наложиха някои промени. Така или иначе, получи се невероятно вкусно. Сложих само 1 с.л. мед, но след 1-вата чаша вече ми стана доста сладко. Другия път ще намаля меда.

Escorial, присъединявам се към групата на чакащите инфо за гладуването. Преди време го практикувах първо  с плодови, след това със зеленчукови сокове. Но честичко ми е по-приятно само на вода с ябълков оцет по системата на Пол Брег.

# 382
  • ул. "Мечтание"
Ихаааа! Супер рецептички, Ескориал! Ще ги изпробвам (поне тези, които мога). Чакам и това дето си го обещала за гладуването със зеленчукови сокове.

Моето гладуване за сега върви перфектно!  Heart Eyes Днес ми е четвърти ден и се чувствам великолепно. Мислех, че с всеки следващ ден ще се чувствам все по-гладна, а пък то става точно обратното. Мисля и утре да изкарам така и после да се захранвам. Имам тука една схема как се прави захранването. Но ще се радвам и вие да ми дадете съвети, все пак сте правили такива прочиствания и имате опит.

И аз да питам как ги приготвяте тия сокове - в блендер, със сокоизстисквачка или ...?

А какво беше онова за плодовите сокове? В смисъл защо не трябваше да се пият такива. Беше нещо свързано с фруктозата май, ама не го помня и не мога и да го намеря къде го обсъждахме.

# 383
Lady Frost, поздравления  Hug
Виждам, че момченцето ти е на 9 м., колко често го кърмиш? Как му се отразява гладуването? Моля, сподели.

Соковете ги приготвям със сокоизтисквачка - имам Kenwood Multi-Pro и всичко минавам през приставката за твърди плодове и зеленчуци. Комплекта съдържа също и цитрус преса, но не я ползвам - по-лесно се мие ръчната.  Simple Smile

# 384
  • ул. "Мечтание"
Аз не кърмя. Приключихме с това когато беше на 4 месеца някъде. Иначе не бих си правила такива хранителни експерименти!  Wink

# 385
Съжалявам за забавянето, което се получава на моите отговори. Това е заради часовата разлика. Извинявам се на всички.

Сега подред на въпросите Simple Smile :

Плодови сокове не препоръчвам на никого. Дори и моите деца не пият плодови сокове, а само зеленчукови с малко морков.
Прекалено много захари се натрупват в плодовите сокове. За да се усвоят тези захари е нужно да се придружават от фибри. Така, че целия плод е много по-добра алтернатива от сока от него. Няма значение, че е плодова захар. Всяка захар си е захар и храни раковите клетки. Предизвиква анаеробно хранене на клетките, а ние целим да постигнем аеробно. Т.е. с наличието на кислород. Ох, то си е доста дълга тема, това е доста кратко казано, но все пак някакво обяснение.

Евридик@, мъжа ми се храни като мен, само че той допълнително яде риба. Бяхме сруровояди в началото всички, ние двамата плюс децата. За едно лято. Тогава той четеше заедно с мен и заедно откривахме красотата на суровата храна. Подкрепяхме се много един друг и споделяхме всичко научено. Най-вече имахме голямо желание да сме здрави. Но отслабнахме много. И двамата. Децата бяха ок според мен. И всички се чувствахме прекрасно. Весели, щастливи, доволни от живота. Да обаче него продължи да го човърка това, че е много слаб. Затова поиска да започна да готвя отново. И така, есента започнах отново да им готвя - на него и на децата, а аз продължих със суровоядството. Аз се чувствах прекрасно, но имаше моменти, в които той ми казваше, че съм грозно слаба. Вярно е, бях много слаба, но пък не ми пукаше толкова, колкото на него.
И от тогава това е голямата дупка между нас - как да ядем, че да не сме слаби. Той непрекъснато иска да яде повече и повече, по-тежки храни, за да надебелее, ама грам не е качил от тогава насам! Все си е слаб. Държи и децата да ядат готвено, за да не отслабнат и това вече им се отразява.....наскоро Дани имаше много лошо разстройство....това не се беше случвало миналата година изобщо.
Та така...той е съгласен с много неща, които правя аз, но не със всичко. Не знам до къде ще го докараме Simple Smile

А ето какво ви написах за гладуването със сокове:

Juice fasting:
   Прави се с цел прочистване. Може да продължи от 1 ден, до цяла седмица. Може да се прави един ден всяка седмица или по 1 седмица на всеки няколко месеца.
Целта е да се даде възможност на организма да се изчисти от натрупванията и токсините, които така или иначе е трябвало да бъдат изхвърлени.
Пият се прясно изцедени сокове, основно от зеленчуци и зеленолистни. Хубаво е, ако се използват моркови, те да са само 25% от сока. Иначе се концентрират много захари в сока, които предизвикват анаеробно хранене на клетките. (Така се хранят раковите клетки примерно).
Добре е соковете да се прецеждат през нещо като марля, за да се отдели максимално пулпа и сока да е абсолютно чист от фибри. Идеята да се цели отсъствието на каквито и да са фибри е следната: Когато организма приема храна, в зависимост от храната и нейния състав се произвеждат ензими, които помагат за хранисмилането на приетото. За производството на тези ензими се изисква голямо количество енергия. Ако тази енергия не е дадена за храносмилане, тя се използва от организма за други цели – като възстановяване например. Затова човек, приемащ само сурова храна чувства прилив на енергия след като се нахрани – защото тази храна е пълна с ензими и няма нужда да се синтезират толкова много нови. Целта в случая със соковете е изобщо да се избегне производството на ензими. А те се произвеждат, ако се приемат фибри. А когато се приеме чист, кристален сок, той се усвоява почти без да протича каквото и да е храносмилане. Той си идва с достатъчно ензими за да бъде усвоен и да даде на тялото всички витамини и минерали, които са му необходими да се възстанови. Именно затова, при такъв един фастинг, човек може да се почувства много отпаднал в началото. Защото тялото му използва възможността да изхвърли максимално токсини и да се възстанови максимално. Затова е хубаво и да се почива колкото се може повече ако за първи път се прави фастинг. С времето, а и когато тялото е по-чисто, тези дни се понасят много по-нормално. Приемат се сокове, а не само вода, защото при един фастинг само на вода прочистването е много по-дълбоко и не е за всеки. Докато със соковете е много по-щадящо, а самите сокове дават достатъчно необходими витамини и минерали на организма, които във водата ги няма.
   Това е накратко за фастинга. В итнернет може да се намери страшно много информация по въпроса. Както и примерни сокове.
   Забравих да напиша, че на ден се приема не повече от 1 литър сок. Между соковете – само вода. Яде се чак на следващия ден на сутринта. И е хубаво да се хапне нещо леко – като плодове, а чак след около 2 часа да се закуси с нещо по-засищащо.

Juice feasting:
   Пак се прави с цел прочистване, но тук прочистването е много по-дълбоко.
Приемат се прясно изцедени сокове, както при фастинга, но няма ограничение за количеството сок, прието за деня. Фийстинга обикновено продължава 2-3 месеца. В зависимост от това, колко човек може да понесе. Но е хубаво да продължи поне месец. Това е много по-драстичен метод и не всеки може да го понесе. Аз лично не съм го пробвала. Пробвала съм само фастинг.
   Аз го правех по 1 ден на седмица. Така продължих може би половин година. В началото ми беше много трудно. Буквално лягах и спях по цял ден. Имах чувството, че нямам никакви сили да стана от леглото. Но на следващия ден се чувствах свежа като репичка и пълна с енергия и позитивизъм! Да не говорим за несметните количества, които излизаха от мен на следващия ден сутринта, когато ходех до тоалетната. Въпреки, че предния ден не бях яла нищо! Именно това е целта на прочистването – изхвърлянето на тези отпадъчни материали, които излизат след един такъв ден.
   С времето свикнах с идеята и дори можех да ходя на фитнес през тези дни, докато фаствах. Чувствах се много по-силна и енергична. И отново на следващия ден се чувствах с пъти по-добре. Трудно е да се опише състоянието, което човек изпитва след един такъв ден. Позитивизъм, удовоствие от живота, лекота. Не може да се опише с думи, а трябва да се усети.

Само да предупредя, че не за всеки е добре да прави това на своя глава. При някои хора, особено такива с хронични заболявания е хубаво да се наблюдават от специалист докато фастват. Може да се наложи преждевременно прекратяване на фастинга, ако прочистването се задълбочи толкова, че застрашава жизнени фнкции на тялото. Но това може специалист да го каже.
И дргите, които не е добре да го правят са тези, които кърмят. Именно защото не е много ясно колко от токсините, които се изхвърлят, ще преминат в кърмата. Напоследък си мисля, че природата е създала кърмата, за да може един организъм да се изхранва изцяло с нея. Тогава защо, ако майката се чисти, токсините биха преминали в кърмата? Не мисля, че природата би го позволила. Тя по-скоро ще предпази детето. Но това е само мое мнение...и аз съм малко объркана по въпроса. Ако намеря по-адекватно обяснение, пак ще пиша Simple Smile

Ако имате въпроси, моля Ви, питайте ме, защото знам, че много неща не съм дообяснила.
И само да кажа: Няма глупав въпрос!!!
Така, че - заповядайте Simple Smile

# 386
  • под шипковия храст
цоп да ви следя! благодаря за страхотно подредената информация в темата! Hug
аз имам питане за приготвянето на храна в микровълнова фурна, но не съм сигурна дали ми е за тук питането!? newsm78

# 387
приготвянето на храна в микровълнова фурна

Не е здравословно.  Peace

Сигурно не ти е това питането, но аз да си кажа. От както се преместихме (почти 2 години) нямаме МВ печка и не смятам да купувам за в бъдеще.

escorial, пишеш за Juice feasting "Буквално лягах и спях по цял ден. Имах чувството, че нямам никакви сили да стана от леглото." Колко време продължи това, не ми става много ясно? И как си се справила с децата около теб?

# 388
escorial, пишеш за Juice feasting "Буквално лягах и спях по цял ден. Имах чувството, че нямам никакви сили да стана от леглото." Колко време продължи това, не ми става много ясно? И как си се справила с децата около теб?

Правила съм само juice fAsting. Не съм правила fEAsting. Има голяма разлика между двете.
А при фастинга - правех го по 1 ден на седмица. Всеки понеделник. Затова спях в понеделника Simple Smile Докато децата бяха на градина.
Но това беше само първите 2 пъти. На третия път вече бях ок.

МиТ
  Изхвърлих моята микровълнова. Направо е отровна за здравето.
Поради вълните, с които облъчва храната. Цялата енергия на храната отива по дяволите.

# 389
Escorial, ясно ми е защо се бавиш с отговорите, не очаквам да ми отговориш по време, когато в Монтреал е нощ и си почиваш  Peace Hug Благодаря ти за споделения личен опит. Аз далеч не внасям все още толкова сериозни промени в менюто на семейството ни, съобразявам се с желанията на мъжа ми за ядене и му готвя, каквото иска. Но за себе си и детето ми се иска да въведа по-здравословен и полезен режим и правя стъпки в тази насока. Засега срещам единствено разбиране и подкрепа от мъжа ми, но все пак ми беше интересно при вас как е протекла промяната.
Инфото за фийстинг и фастинг също беше много интересно!   bouquet
Аз микровълнова никога не съм имала и се радвам за което!

Общи условия

Активация на акаунт