Български език

• 94 184
  • 746
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Надявам се да се майтапиш отново... Rolling Eyes

# 331
А съществува ли изобщо дума "присетих се"? Чувала съм я само от една габровлийка преди години, но във форума доста често я срещам - тук за първи път я видях изписана, в книги - нито веднъж.

Друга странна дума, пак от форума - "планувам". Завършила съм мениджмънт, в нито един учебник не пише "планувам", навсякъде е "планирам" - откъде идва това чудо? В кой край говорят така? Thinking

# 332
Да се включа и аз, ако не възразявате, че темата ми е интересна. Одеве една добра душа ми пусна линк към темата, за което съм и благодарна. Иначе бая щях да се мотам.
"присетих се" е много хубава думичка. Общо взето изразява "хрумване", "хрумка", един вид "да ти щукне  нещо ни в клин-ни в ръкав". Нямам под ръка речник да ти кажа дали е диалектна или книжовна, но на мен ми звучи свежо и сладко. Laughing И в нашия край често се използва в неформален разговор.

# 333
"О" или "У"? За мен това е много сложно и често допускам грешки.Ето една статия, където е обяснено http://www.bul-news.com/bg//5206
Представката усе употребява при глаголи,когато действието се насочва:в дълбочина-ужилвам,убождам,уцелвам;надолу-увисвам,укорявам,убегна,уведомявам,увековеча,угарка,умълчавам,уфейкам,умърлушвам.
Представката о има 3 ясно различими значения:действие,което засяга повърхността на предмета:ожулвам,остъргвам,обгарям,олющвам;действие,което обхваща предмета като следва неговите очертания:окръжавам,осмивам,обхващам,обвивам,обособявам,обезкуражавам,обезоръжавам,обезсмъртявам;
Пред представката без никога не стои у.
Тези правила си ги пазя от уроците по езикова култура в 12 клас. Като не съм сигурна в правописа на някоя дума ги прелиствам.

Наистина е много интересно и полезно. Сетих се за една дума.Онемявам, в коя категория влиза?

# 334
  • София
Привет!  Hug

Интересна и полезна тема!

Simple Smile  Трябва да Ви дам теста по БЕЛ от изпита след 7-ми клас тази година,.. Има какво да научи човек, ...
Култовата думичка до немай-къде преобърна познанията на мнозина българисти на 180'градуса! А на много деца отне 2 точки ,..

Вече трябва всички да знаят: изписава се слято - донемайкъде. Въпреки, че в някои сборници с тестове за подготовка за изпита, наблюдателни родители и деца намериха думата изписана по съвсем различен от правилния за М-вото начин,..

Разни хора - различен правопис!,...

# 335
  • 7800
Привет!  Hug

Интересна и полезна тема!

Simple Smile  Трябва да Ви дам теста по БЕЛ от изпита след 7-ми клас тази година,.. Има какво да научи човек, ...
Култовата думичка до немай-къде преобърна познанията на мнозина българисти на 180'градуса! А на много деца отне 2 точки ,..

Вече трябва всички да знаят: изписава се слято - донемайкъде. Въпреки, че в някои сборници с тестове за подготовка за изпита, наблюдателни родители и деца намериха думата изписана по съвсем различен от правилния за М-вото начин,..

Разни хора - различен правопис!,...

Звучи като "изидимпат". Скоро и това ще приемат за вярно.

# 336
  • София
Да, това е вярното според М-во на образованието и според отговорите на Теста по БЕЛ - след 7 клас
Слято - донемайкъде

# 337
  • София
А съществува ли изобщо дума "присетих се"? Чувала съм я само от една габровлийка преди години, но във форума доста често я срещам - тук за първи път я видях изписана, в книги - нито веднъж.

Друга странна дума, пак от форума - "планувам". Завършила съм мениджмънт, в нито един учебник не пише "планувам", навсякъде е "планирам" - откъде идва това чудо? В кой край говорят така? Thinking

Хммм...

А за догодина съм запланувал да отида...
е няма как да е от "планирам".

# 338
  • София
Пише се слята, когато става въпрос примерно за деепричастия.
Пример:
незнаейки
немислейки
Поздравления за хубавата тема, чак сега я откривам   bouquet
Признавам не съм прочела всичко, ще следя, но горният цитат НЕ учи на правилен БГ. Частицата "не" се пише отделно от деепричастието  Peace

# 339
  • София
Да, това е вярното според М-во на образованието и според отговорите на Теста по БЕЛ - след 7 клас
Слято - донемайкъде
Ух, доста са ги изтормозили децата  ooooh! Но по принцип си има правило- наречията се пишат слято.

# 340
  • София
Слято - донемайкъде
Ух, доста са ги изтормозили децата  ooooh! Но по принцип си има правило- наречията се пишат слято.

Ами да го бяха писали правилно и в сборниците с тестове за 7-ми клас! Една майка го намери и в 2 книги - до немай-къде
 ooooh!
Добре че всичко приключи  с тези изпити Peace

# 341
Пише се слята, когато става въпрос примерно за деепричастия.
Пример:
незнаейки
немислейки
Поздравления за хубавата тема, чак сега я откривам   bouquet
Признавам не съм прочела всичко, ще следя, но горният цитат НЕ учи на правилен БГ. Частицата "не" се пише отделно от деепричастието  Peace
Според мен са правилно изписани Wink

# 342
  • somewhere near the sea
Като имате предвид следните правила, решете теста по-долу:
Частицата НЕ се пише СЛЯТО с думата, ако тя е прилагателно, съществително или наречие и с отрицателната частица се образува ново значение, противоположно на основното
Частицата НЕ се пише СЛЯТО със сегашно деятелно, минало свършено деятелно и минало страдателно причастие , когато с отрицателната частица се образува ново значение, противоположно на основното
Отрицателната частица НЕ се пише ОТДЕЛНО от деепричастията и от миналите несвършени деятелни причастия
Отрицателната частица не се пише ОТДЕЛНО от глаголите
Отрицателната частица е се пише СЛЯТО с глагола ако е в състава на представката НЕДО- , с която е образуван глагола / напр.недовиждам/
неистина не истина не намеса ненамеса

не веднъж неведнъж неможе не може

неиска не иска не доспивам недоспивам

неприятел не приятел не желаел нежелаел

не можел неможел неможещ не можещ

не говорейки неговорейки несвяст не свяст

не искащ неискащ небит не бит

не можейки неможейки невиждайки не виждайки

не узрял неузрял не успял неуспял

непеел не пеел не живеел неживеел

невиждащ не виждащ негласен не гласен

непомни не помни не вижда невижда

не знае незнае не ръждаем неръждаем

не винаги невинаги не вярно невярно

не напразно ненапразно не знаейки незнаейки

нежелаейки не желаейки не довиждам недовиждам

недоглеждам не доглеждам не случайно неслучайно

нетоку-така не току-така невъзпитан не възпитан

незнаещ не знаещ не четящ нечетящ

невъздържан не въздържан необут не обут

не заспал незаспал неставайки не ставайки

неговорел не говорел нетръгва не тръгва недочувам не дочувам не дояждам недояждам

не дооценявам недооценявам

# 343
Имам какво да науча ..... Embarassed

# 344
Нуждая се от помощ.
Доскоро не бях на ясно кога се пише пълен член и кога кратък, но попрочетох и сега уж съм наясно.
Но се оказа, че пак нещо не съм разбрала за правилото на писане на тези членове.
Скоро моя син ще има рожден ден и подготвям покани. И се затрудних сериозно на едно място.Значи текстта е следният: "Ще празнуваме с танци и балони, 1-я рожден ден на Жори"
И се чудя "1-я" кратък член или пълен член е правилно да се напише. Моля за помощ !!!

Общи условия

Активация на акаунт