Български език

• 94 388
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • Mediterraneo
Значи текстта е следният: "Ще празнуваме с танци и балони, 1-я рожден ден на Жори"
И се чудя "1-я" кратък член или пълен член е правилно да се напише. Моля за помощ !!!

Значи текстЪТ е следният  Peace "Първия" трябва да е с кратък член. Запетайката след балони за какво ти е?

# 346
Благодаря за помощта   bouquet
Аз също смятам, че трябва да е с кратък член, но имам приятелка, която е учителка
и тя твърди обратното.
И затова исках консултация с вас.

Значи текстЪТ е следният  Peace
Срамота ...  Embarassed
Да ви кажа честно смятам, че да пишеш правилно е доста трудно.

Запетайката след балони за какво ти е?
Всъщност на поканата няма запетайка. Сега виждам, че съм сложила тук в поста ми. Отвеяна работа.

# 347
  • Mediterraneo
В този ред на мисли- в подписа ти трябва да е "смисълЪТ"  Peace

# 348
Ей, опасна си !!!

# 349
  • пак там
Хайде и аз при вас да приседна за малко Simple Smile, никога не е късно да науча нещо, което не съм знаела досега...

# 350
Нуждая се от помощ.
Доскоро не бях на ясно кога се пише пълен член и кога кратък, но попрочетох и сега уж съм наясно.
Но се оказа, че пак нещо не съм разбрала за правилото на писане на тези членове.
Скоро моя_ син ще има рожден ден и подготвям покани. И се затрудних сериозно на едно място.Значи текстта е следният: "Ще празнуваме с танци и балони, 1-я рожден ден на Жори"
И се чудя "1-я" кратък член или пълен член е правилно да се напише. Моля за помощ !!!

Така е, не си разбрала. Wink
Иначе Тарталета вече ти е казала как трябва да бъде.
Весел празник!   ura

# 351
# 352
Записвам се и аз. С годините, работейки основно на чужд език, съм занемарила правописа.
Форумите и чатовете също помагат за това  Crazy

# 353
  • somewhere near the sea
Що така, бе? Пълен мрак по линията... Thinking

# 354
  • Стара Загора
Браво   bouquet,и аз ще се включа.

# 355
  • пак там
Що така, бе? Пълен мрак по линията... Thinking

Следим с интерес дискусията за премахването на пълния член, и немеем от почуда, затова сме се умълчали  Mr. Green

# 356
А да, как върви дискусията?

# 357
  • UK
Записвам се и аз. Ще ми е интересно да следя за какво си говорите. Вчера точно в групата във Фейсбук "Аз съм против премахването на пълния член" се изцепих, а си мислех, че с това правило съм абсолютно наясно. После се поправих, но ми отне време. Беше по повод едно изречение- "Във връзка с предложението да бъде премахнат пълният член от българския език". Мислех, че "пълният" беше членуван погрешно, после се досетих, че греша.

# 358
Един от лесните начини за определяне на пълен и кратък член е да заместите думата която ще членувате с: той или него, ако се замести с той се членува с пълен член, ако се замести с него се членува с  кратък член.
Пр. Моят син ще празнува първия си рожден ден. Той ще празнува него.

# 359
Хайде привет и от мен. Отдавна не съм се включвала. (Завършила съм българска филология, но много неща съм позабравила)
Уточнение за заместването - може с него, може и с кратката форма го

Между другото - оголемен или уголемен? Нещо се колебая за мой срам. Пиша го уголемен, но съм срещала и другата форма. Отдавна не съм боравила с правописен или правоговорен речник

Общи условия

Активация на акаунт