Български език

• 94 434
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Камерън, Рися - благодаря ви.   bouquet

Значи ако няма ударение е "й" ако има ударение е "и".
За мн. число го знаех.   bouquet  bouquet

# 376
Пише се слята, когато става въпрос примерно за деепричастия.
Пример:
незнаейки
немислейки
Kриси, съжалямам, но това не е вярно. Часицата НЕ се пише отделно от деепричастия винаги, но слято със сегашни деятелни причасия, минали страдатилни причастия и минали деятелни, когато изпълняват служба на определение в изречението
Например правилно е: не знаейки, не можейки - това са деепричастия
                                      незнаещ, неможещ - сегашни деятелни причастия
                                      неискан, негладен, немит - минали страдателнипричастия
Миналите деятелни причастия, употрелени като определения, се пишат слято, например : НЕПРИСТИГНАЛИТЕ навреме участници пропуснаха първия доклад.
Същите причастия, употребени като сказуеми, обаче се пишат отделно от частицата НЕ - например :Те НЕ ПРЕСТИГНАЛИ  навреме.

# 377
  • София
Пише се слята, когато става въпрос примерно за деепричастия.
Пример:
незнаейки
немислейки
Kриси, съжалямам, но това не е вярно. Часицата НЕ се пише отделно от деепричастия винаги, но слято със сегашни деятелни причасия, минали страдатилни причастия и минали деятелни, когато изпълняват служба на определение в изречението
Например правилно е: не знаейки, не можейки - това са деепричастия
                                      незнаещ, неможещ - сегашни деятелни причастия
                                      неискан, негладен, немит - минали страдателнипричастия
Миналите деятелни причастия, употрелени като определения, се пишат слято, например : НЕПРИСТИГНАЛИТЕ навреме участници пропуснаха първия доклад.
Същите причастия, употребени като сказуеми, обаче се пишат отделно от частицата НЕ - например :Те НЕ ПРЕСТИГНАЛИ  навреме.

Е, стига де. Това, което пишеш е така, вече го изяснихме по-назад в темата, но можеше да го напишеш малко по-грамотно  Tired

# 378
  • Mediterraneo
Момичета я дайте пак правилото за "й"-то. Кога се слага Й. Обяснено моля като за профан.
Знам че при мн. число няма "й" но до там. 
Сядам да пиша и се започва едно чудене, сега тази дума с "и" ли  е или "й".

Нали знаеш, че и пунктуацията много ти куца? Нямаш нито една запетая в публикацията си.

# 379
  • София
  bouquet Много неща вече ми куцат. На изпитите преди години ни късаха за правописни грешки, за запетайки...

# 380
  bouquet Много неща вече ми куцат. На изпитите преди години ни късаха за правописни грешки, за запетайки...

bouquet Много неща вече ми куцат. На изпитите преди години ни късаха за правописни грешки, за запетаи...

Grinning

# 381
  • София
запетая - мн.ч. запетаи
запетайка - мн.ч. запетайки

И двете думи са правилни.

# 382
Къде го чете това? Поне преди 6 години нямаше дума запетайка

# 383
  • София
"Правописен речник на българския книжовен език", девето издание, от 1981г.

Проверих и онлайн, на http://vanyog.com/grammar-bg/online/index.php , което значи, че тази дума все още не е отпаднала от българския език  Laughing

Запетайка е умалителната форма на запетая.

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 19:55 от Jarrita

# 384
Ааааа, 81-ва... Аз съм учила много по-късно. Проф.Куцаров от ПУ лично е късал студент заради "запетайка". Явно е некнижовна форма просто. Ще питам нашите даскалици Mr. Green
Мислех, че е възможно да има осъвременяване.... newsm78

# 385
  • пак там
Е, един мой професор пишеше "купОвач"...

# 386
Е, проф.Куцаров е написал половината речници по български език Wink

# 387
  • София
Явно е некнижовна форма просто.

Е, щом думата е включена в "Правописен речник на българския книжовен език", мисля, че не е некнижовна форма  Simple Smile

# 388
Въпросът е от коя година.....
Освен това некнижовните форми също фигурират в правописните речници. Употребата им е позволена, но при определени условия.
Не е диалект, но не е и книжовно. Тук няма дублети както са млЯко и млЕко например.

# 389
  • София
Не мисля, че става дума за дублети, а за умалителна форма. По логиката на вашия професор думата "чинийка" също е неправилна.

Общи условия

Активация на акаунт