Български език

• 94 466
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Тук въпросът не е в логиката, а в правилата и изключенията. Както софиянци , а италианци например

Но се ангажирам да проверя, тъй като съм убедена за преди 6 години, не знам само от тогава дали има промени

# 391
Хаха, нямало дума запетайка! Какъв смях!
Този професор да не живее на луната? Как може да не знае думата запетайка? А?
Двойкаджия!

Joy hahaha

# 392
Ехе, каква хубава тема, как не съм я видяла! ЗапиЗТ Flutter
Тук държа да се оплача, но имена и издания няма да цитирам с цел да не подронвам нечий авторитет.
Ужасно разочарована съм от учебниците ми (за магистри по икономическа специалност) и от невероятно глупавите и елементарни грешки, които са допуснати. Не прецедентно, а постоянно! Повтарят се неправилно пълни/кратки членове, неправилно и малоумно поставени запетайки (кой казваше, че няма такава дума Laughing), елементарни правопистни грешки. И тъй като, смея да твърдя, имам що-годе добри познания по граматика, не мога изобщо да се съсредоточа в материала от постоянното натрапване на грешки в очите ми! #Cussing out
Знам, че темата не е точно за това, но аз не спирам да се притеснявам накъде отиваме! Айде, из Интернет разбирам - всеки бърза и т.н. (макар че това не е оправдание), пишат всякакви хора.. Но в учебниците!

# 393
Не са само учебниците, а и голяма част от художествената литература. Проблемът е в нискоквалифицирания персонал на много от издателствата и спестяването на финансови средства от коректури. Често се инвестира в луксозен външен вид, опаковка, за сметка на съдържанието.
Очевидно се смята, че публиката не е особено претенциозна.

# 394
Ужас, така е. За пресата да не говорим изобщо... И най-лошото е, че няма изгледи нещата да се оправят. Напротив, по-на зле отиват Tired

# 395

В изданието на БАН от 2002 също има запетайка.

# 396
  • Далечният изток
Ехе, каква хубава тема, как не съм я видяла! ЗапиЗТ Flutter
Тук държа да се оплача, но имена и издания няма да цитирам с цел да не подронвам нечий авторитет.
Ужасно разочарована съм от учебниците ми (за магистри по икономическа специалност) и от невероятно глупавите и елементарни грешки, които са допуснати. Не прецедентно, а постоянно! Повтарят се неправилно пълни/кратки членове, неправилно и малоумно поставени запетайки (кой казваше, че няма такава дума Laughing), елементарни правопистни грешки. И тъй като, смея да твърдя, имам що-годе добри познания по граматика, не мога изобщо да се съсредоточа в материала от постоянното натрапване на грешки в очите ми! #Cussing out
Знам, че темата не е точно за това, но аз не спирам да се притеснявам накъде отиваме! Айде, из Интернет разбирам - всеки бърза и т.н. (макар че това не е оправдание), пишат всякакви хора.. Но в учебниците!

Wink

А какво ще кажете за сборник за подготовка на кандидат-студенти по български език, пълен с правописни грешки?!
Не мога да чета и аз нещо с грешки, постоянно ми бодат очите... Що се отнася до "запетайка"- има такава дума естествено.

# 397
Аз не съм казала, че няма, само че не съм сигурна дали е книжовна. По мое време в ПУ не беше Naughty
То има и дума джофра, нали Mr. Green

Какъв тип е това издание на БАН?

А нещата наистина отиват на още по-зле.... Tired
Незнайно защо, най-добра бях по "изключенията", просто това помнех най-добре Mr. Green
Такива думи ми се набиват в главата.... Tired като зигзаг например. Забележете, че е чуждица, но въпреки всичко в българския език се пише така. Най-интересното е, че дори на опаковките с памук се изписва неправилно.

А за запетайка, ще проверя, но трябва да стигна до речниците.
Някой ако има Речник на българския книжовен език, нека види. Правоговорните не вършат работа

# 398
Аз не съм казала, че няма, само че не съм сигурна дали е книжовна. По мое време в ПУ не беше Naughty
То има и дума джофра, нали Mr. Green

Какъв тип е това издание на БАН?

....
А за запетайка, ще проверя, но трябва да стигна до речниците.
Някой ако има Речник на българския книжовен език, нека види. Правоговорните не вършат работа

Тип речник - Нов правописен речник на българския език, БАН, Институт за български език, 2002 г.

А щом запетайката я има и в този от 81-ва, и в този от 2002, не вярвам точно по твоето време в ПУ да я е нямало.

п.п. джофра-та я няма в речника. между другото.

# 399

Лелеее, ужас Embarassed Embarassed Срам, срам! Може да не повярвате, но наистина знам как се пише Laughing

# 400
Вярвам  Laughing Чела съм те!

# 401
# 402
  • Далечният изток

Лелеее, ужас Embarassed Embarassed Срам, срам! Може да не повярвате, но наистина знам как се пише Laughing

Вярвам и аз!
Нищо лично, нали не се обиди?!  Hug

# 403
идвам и аз Grinning
Думата запетайка е абсолютно недопустима в официалния писмен език Peace Води се неграматична.
Вижте и  просто чрез Гугъл. Няма нито една свястна статия на тема БГ, в която да фигурира думата запетайка
Дори самата търсачка го отрича , ето тук  Grinning
тук също запетая

Като напиша запетайки в Гугъл, излизат само форумски глупости - ето линк

докато като напиша запетая, получените резултати са вече на съвсем друго ниво и от съвсем други източници, доста по-издържани публикации - ето линк

Вероятно гледате Хейзъл, там е нормално да присъства думата, тъй като все някъде трябва да се проверява как се пишат и некнижовните, и неграматичните думи в БГ, а те са много.

# 404
Малинарке, ако се подпреш на по-сериозен източник за твърденията си от интернет търсачка, може и да се включа в дискусията.

Общи условия

Активация на акаунт