Български език

• 94 485
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
идвам и аз Grinning
Думата запетайка е абсолютно недопустима в официалния писмен език Peace Води се неграматична.

За пръв път чувам, че дума може да е "неграматична". Иначе думата "запетайка" съществува в Правописния речник на БАН от 2002 г., а както е известно този речник определя кое е допустимо и кое не. Не можах да разбера защо някой смята, че тази дума не може да се използва в книжовния език. Какво й е на думата?

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 19:17 от Белмекенска

# 406
Малинарке, ако се подпреш на по-сериозен източник за твърденията си от интернет търсачка, може и да се включа в дискусията.

Ти на какво се подпираш?
Аз се базирам на бакалавърска степен специалност българска филология в ПУ, випуск 2003, на проф.Куцаров и неговата асистентка Красимира Чакърова. Ще намеря и публикации, просто ми трябва време Grinning (че съм с 3 мечки у нас).Чакам да се включат и учителките от отчетната ни тема.

Белмекенска, използвах думата неграматична, за да стане по-ясно, може би наистина не беше на място.
Я виж в речника има ли думата школо, също и  бе, ма, най-интересно ми е да провериш ножица, тъй като нямам този речник. После ще ти обясня какво съм имала предвид. Виж също така дали съществува там между впрочем, ако обичаш Simple Smile

За пореден път казвам, че дума  запетайка има, просто не е правилно да се употребява извън разговорната реч Tired

# 407
Я виж в речника има ли думата школо, също и  бе, ма, най-интересно ми е да провериш ножица, тъй като нямам този речник. После ще ти обясня какво съм имала предвид. Виж също така дали съществува там между впрочем, ако обичаш Simple Smile

За пореден път казвам, че дума  запетайка има, просто не е правилно да се употребява извън разговорната реч Tired

Има ги всичките изредени от теб думи - ножица е дублетна с ножици. А що се отнася до използване на думи извън разговорната реч - според теб не може ли писател да вкара в устата на свой герой частици като "ма" и "бе", за да си послужи с така известния похват "речева характеристика". Съществува и друг принцип - думите в книжовния език влизат от разговорния, а не обратно. Любопитно е, че в ПУ не учите "Стилистика" - от тази дисциплина най-ясно ще се ориентираш кое и къде е допустимо. Категоричните забрани са твърде малко и са предимно правописни  Simple Smile

# 408
Малинарке, ако се подпреш на по-сериозен източник за твърденията си от интернет търсачка, може и да се включа в дискусията.

Ти на какво се подпираш?
Аз се базирам на бакалавърска степен специалност българска филология в ПУ, випуск 2003, на проф.Куцаров и неговата асистентка Красимира Чакърова.

Ашколсун!

Аз се подпирам само на речника. Там, между другото, има и пръдня, и курварин, и дирник, и доста други думи, които може би няма да ти харесат, но са там, одобрени от тринайсет души автори и съставители, всичките с н.с. д-р, ст.н.с. I ст. д.ф.н. и прочее титли пред имената си. Книжовният език не е само научни публикациии, че да се гнусим от разни думи (твоите публикации не ги търси, нищо лично, но няма да ги чета).

# 409
Ето това се опитвам да ви кажа. Laughing В правописния речник има много думи, които използваме в речта, но те не са книжовни, не знам как да ви го обясня ooooh!. Те трябва да бъдат в правописния речник, за да знаем как се пишат, но това не значи, че са издържани.

Точно доц. Чакърова ми водеше упражненията по Стилистика в ПУ, а доц.Маровска беше лектор ooooh!

Между другото намерих имейл на доц.Чакърова и й писах за въпроса ми. Дано ми отговори. (от там разбрах, че е станала доцент 2006-та)
Докато търсех координатите й се уверих, че в нито един достоен научен труд няма да срещнете думата запетайка Wink
А за ма, бе и т.н. питах, за да се уверите, че ги има в правописния речник, но това не означава, че са правилни Wink

# 410
Докато търсех координатите й се уверих, че в нито един достоен научен труд няма да срещнете думата запетайка Wink
А за ма, бе и т.н. питах, за да се уверите, че ги има в правописния речник, но това не означава, че са правилни Wink

Нали правиш разлика между "книжовен език" и "научен труд"/стил? Освен това и аз те попитах нещо за ма, бе , когато са използавни от писател за речева характеристика на герой - е, този писател спазва ли нормите на книжовния език или не ги спазва според твоите преподаватели.

# 411
Тук става въпрос за литература. Там е допустимо всичко. Най-простият пример е липсата на пълен член при подлог, когато подлогът е име (Моканина примерно). Тогава важи правилото "по автор", при анализ на лит.творба например.
В мерената реч също се допускат изключения, за да се получи римата....

Не виждам за какво спорим Rolling Eyes, честно. Аз се опитах да кажа, че думата запетайка се използва, но не и когато трябва да се напише нещо сериозно....официално....

Относно ножица и ножици
В разговорния език може и да се използват думи като ножица, клеща  и т.н. , но също не са стилистично издържани, тъй като по своя произход те назовават двойни предмети - правилно и издържано е ножици, клещи, очила....
Защо няма дума очило? Wink 
Надявам се, че ти пък правиш разлика между разговорна реч и книжовен език (кодификация)

# 412
Малинарке, плещиш глупост след глупост вече. Не излагай ПУ-то, просто млъкни за мъничко само и отвори да си видиш лекциите. Първите страници - що е то книжовен език и има ли място Моканина вътре.

# 413
.... - е, този писател спазва ли нормите на книжовния език, или не ги спазва според твоите преподаватели?
Mr. Green

На мен пък можеш да ми поправиш тавтологиите... Mr. Green

# 414
Аз не си играя на определения и понятия. Просто казвам, че в художествената литература се допускат изключения от много правила, или са създадени правила именно заради художествената литература.

Както някъде по-назад писах, доста неща съм забравила, но за това, за което съм сигурна, се опитвам да си отстоявам позициите
Какъв е проблемът с книжовния език?! Той е кодифициран, за разлика от литературния..... Не разбирам накъде биеш, а още по-малко защо обиждаш...

# 415

Не виждам за какво спорим Rolling Eyes, честно. Аз се опитах да кажа, че думата запетайка се използва, но не и когато трябва да се напише нещо сериозно....официално....
.......
Надявам се, че ти пък правиш разлика между разговорна реч и книжовен език (кодификация)

Joy Извинявай, но забрави ли, че ТИ направи забележка на съфорумка, че е употребила думата "запетайки", а не "запетаи" и оттам тръгна целия спор. По това, което сега си написала излиза, че във форума се очаква да пишем така както когато се пише "нещо сериозно....официално...." Не искам да се захващам и с други подобни противоречия - нали нямаш бакалавърска степен и по "Логика" !?

# 416
Да, направих забележка, за да се знае. Нали темата е БЕ???? Или аз не съм разбрала.
Относно писането, ела ме виж аз как пиша по темите..... Mr. Green
Мислех, че тук ще пишем ....."по-кадърно" Grinning

Ето, ти например в поста си имаш липсваща запетая Grinning. Откри ли я? И един пълен член (само дано не са премахнали и правилото за членуване Laughing) (при това не е факултативна запетаята)

# 417
.... - е, този писател спазва ли нормите на книжовния език, или не ги спазва според твоите преподаватели?
Mr. Green

На мен пък можеш да ми поправиш тавтологиите... Mr. Green

Няма! Моята диплома не е "Българска филология" и не се вторачвам в правописа във форума. Реагирам само когато хора претендират с "познания", но вместо да помогнат, вредят  Peace  

# 418
Аргументирай се с какво съм навредила, защото освен обидите ти, дотук нищо смислено не съм прочела от теб Confused

# 419
И понеже съм честен човек, държа да се поправя Confused 
Запетайка като дума не е некнижовна, а стилово неиздържана. Белмекенска, научният стил е част от книжовния език.

Общи условия

Активация на акаунт