Въпрос за бащиното име?

• 6 519
  • 109
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте! Имам следния въпрос - мъжът ми е Светослав, когато бебето е момиче, може ли бащиното да е Светослав не Светославова? Бях гледала нещо по новините навремето, където май едно семейство имаше проблеми заради такова изписване на бащиното име  newsm78

# 1
Може.
Но защо да е изкилиферчено?
Ако е момче - ок. Но момиче...

# 2
Лично за мен тази мода е необяснима. Момчетата изглеждат с 2 лични имена. Момичетата - като съпруги на бащите си. Добри-лоши именните ни традиции, такива са, каквито са.
Да би имало референдум за отпадане на бащиното име, веднага бих припнала да гласувам за такава мярка. И по фамилните имена има работа и да би се обсъждала промяна, бих имала активна позиция.
Но няма. А всеки опит за модернизация на парче дава най-често жалки резултати.

# 3
Аз съм за. Особено за ей такива имена на -слав, стават вече ужасно дълги.
То и без това името на бащата е дълго, хеле с окончанието, ужас просто.

# 4
Е чак пък ужас Confused.
Презимето на синът ми е Бориславов. Не е чак толкова дълго, нито толкова ужасно.

# 5
За мен е много дълго. Но като цяло за мен всяко име над 5 букви е много дълго и в повечето случаи не го харесвам. Тъй че не съм критерий, не се обиждайте.

# 6
Не се обиждам.
Свекървището да бе помислила за по-краткото Борис Laughing.

# 7
Лично за мен тази мода е необяснима. Момчетата изглеждат с 2 лични имена. Момичетата - като съпруги на бащите си. Добри-лоши именните ни традиции, такива са, каквито са.
Да би имало референдум за отпадане на бащиното име, веднага бих припнала да гласувам за такава мярка. И по фамилните имена има работа и да би се обсъждала промяна, бих имала активна позиция.
Но няма. А всеки опит за модернизация на парче дава най-често жалки резултати.
Aбсолютно съгласна съм с Уилма. За момче горе-долу добре, но при момичетата  Rolling Eyes
Ако можехме да гласуваме и аз бих била за отпадане на бащиното име.

# 8
И за мен е неприемливо,ако става въпрос за момиче! Peace Познавам Дея-Мария Димитър ***ва ...ми не ми допада някакси... Rolling Eyes
(п.п.Поли,обичам и теб,и Дейка...в случай,че прочетеш това!)  Hug

# 9
Чл. 13 от Закона за гражданската регистрация: "Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите."

Така че преценката дали може или не може без -ова е субективна - една служителка може да ви разреши да го пишете без -ова, друга - не. Имам чувството, че в по-големите градове дават повече свобода, в по-малките - обратното. Въпроса е, че ако се заядат и не позволят, май доста трудно става доказването, че това противоречи на семейните традиции на родителите (примерно).

# 10
  • Варна
Чл. 13 от Закона за гражданската регистрация: "Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите."

Благодаря за инфото Simple Smile
Благодаря и на останалите за отговорите  Simple Smile

# 11
Аз съм без -ова, защото баща ми едно време много се е борил и настоявал (не си харесва името с -ова човекът Laughing ) ... та по тая логика явно Кристиан го записаха с презиме "Румен" , вместо "Руменов" без въпроси дори, сами са сметнали, че е някаква семейна традиция. Знам го, защото като му взимах Акта за раждане и на папката му имаше залепено жълто листче с текст нещо от сорта, че презимето е записана така, защото името на майката е еди-как-си. Нито етническа, нито религиозна, нито кой знае каква причина... Българи сме. Явно наистина зависи на кого ще попаднеш.

# 12
  • Бургас
На мен не ми харесва,особено за момиче,все едно има две имена и едното е мъжко Confused.Ако е невъзможно да бъде образувано,то тогава съм съгласна,но иначе..не мисля,че е много добра идея.Но важното е на вас да ви харесва,все пак вкусове различни.Иначе много зависи на кого ще попаднеш.Защо предварително не попиташ? Hug

# 13
Може.Аз познавам момче , на което бащиното му име е Марио , а не Мариов.

# 14
Може.Аз познавам момче , на което бащиното му име е Марио , а не Мариов.

За можене - може, то е ясно. Всички познаваме поне един такъв. Въпросът е доколко е уместно.

Общи условия

Активация на акаунт