Двойно име - с тире или без

• 166
  • 12
  •   5
Отговори
Здравейте,
Избрали сме вече име за бебето, но се чудим с тире ли да бъде или без. От прочетеното из разни източници стигнах до заключението, че няма някакво законово ограничение/изискване. Повечето двойни имена обаче са с тирета.
В кой от двата случая според вас второто име по може да не се пренебрегва? И до мамите на деца с двойно име или ако познавате такива хора - обикновено с кое от двете околните се обращат към човека?

# 1
Зависи от комбинацията, но в повечето пъти "водещо" си е първото име и то се използва за галено и обръщение.

# 2
  • София
Каквото ползвате вие, това ще ползват и околните. Ако държите да чувате пълното име  на детето, гледайте да е кратко.
Александра - Невяна няма да казва никой, спъва комуникацията.

# 3
Каквито хора познавам с двойно собствено име, са все без тирета. Виж, двойното фамилно име е с тире.
Имам впечатление, че първото от двойното име е водещо. Например Ана Мария - казват й Ана. Разбира се, зависи и тя как ще се представя.

# 4
Каквото ползвате вие, това ще ползват и околните.

А на бас, че няма. Simple Smile
Хората умират да натрапват собствените си представи как трябва да се обръщат към човек на галено, дори когато самият човек ги поправя непрекъснато. Така били свикнали...

# 5
  • София
Каке, тези, които едно си знаят, едно си баят - нямат отношение.
Спрямо обръщението на родителите се нагаждат останалите, детето като порасне ще покаже личното си предпочитание.

# 6
Така де, така... Пука му на някого за личното ти предпочитание, всеки си те нарича така, както си ще. Simple Smile

# 7
  • Melmak
Повечето случаи се хваща първото име. Ако е Ана Мария става Ани.
Предполагам повечето деца биват наричани, както зададат родителите. Това е като са малки. После вече трудно. Особено ако има 5 Сашковци и 7 Николчета в класа..

# 8
Здравейте,
Избрали сме вече име за бебето, но се чудим с тире ли да бъде или без. От прочетеното из разни източници стигнах до заключението, че няма някакво законово ограничение/изискване. Повечето двойни имена обаче са с тирета.
В кой от двата случая според вас второто име по може да не се пренебрегва?
И до мамите на деца с двойно име или ако познавате такива хора - обикновено с кое от двете околните се обращат към човека?

Определено без тире (лично мнение).
Не знам дали в Бг е прието да е с тире и затова казвате "повечето"..

Мога да ви кажа в западните страни как е, а и дъщеря ми е с двойно име. Вие решавате дали да се запишат разделено или слято. Ако е разделено, е по-удобно - използвате едното име, това което предпочитате. Обикновено лекари, учители и други използват автоматично първото име, за по-кратко предполагам, никога само с второто.
По закон обаче (в Германия например е така), служителката при издаване на документ пита с кое име предпочитате да се обръщат към вас/детето ви в ежедневието. Може например да кажете с второто. Издават ви документ с подчертано второто име и ви информират, че оттам нататък можете да използвате за удобство и само това име с фамилията. Можете и двете разбира се. Съответно и в училищата наричат детето с това име, както  и във всички списъци излиза така. Накрая обаче на годината или на обучението издават документ с трите имена (две лични и едно фамилно, в Бг респективно ще са 2 лични, бащино и фамилия). Няма никакъв проблем.

Ние избрахме с ММ двойно име и сме много щастливи от избора си, детето също. По стечение на обстоятелствата обаче използваме само второто име, едно защото е съвсем кратко и образува и умалително, и второ защото през първите месеци се наложи да посещаваме лекари, те я наричаха с първото. И макар и малко бебе, детето асоциира първото име с онези хора с белите престилки.. За щастие проблемът се разреши, но до около година след това детето реагираше дори на приятели с бели ризи, бели якета и всичко бяло. Това относно темата, че малките бебета още не разбират.

Проблемът с първото име се разреши. 🙂
Точно тогава (на 18 месеца) детето постъпи в ясли и учителките (чудесни учителки и много добри ясли), когато попълваха имената им казах, че могат да се обръщат към нея както искат - с двойно, или само с първото, или пък с второто. Учителките ми казаха, че наричат децата с името, което детето е чувало от първия си ден! И бяха прави. Всяко дете се идентифицира с името си. Така и те започнаха да я наричат с второто име.

Изберете вие реда на имената. Никой няма да пренебрегне второто име.
Ако се получи нещо подобно (възможно е, случи се и на нас), не е проблем. Когато се преместихме в друг квартал и училище, в 3-ти клас беше, учителката реши едностранно, че няма да я нарича с второто име, а с първото, понеже вече имало момиченце с второто име. Протестирах с довода за идентификацията с името. Учителката беше направо глуха. Времето потвърди, че аз съм права - дъщеря ми веднъж ми каза, че... има усещането, че не съществува - никой не я наричал с второто име - това, с което беше свикнала, не го чувам ми каза, и то много ми липсва.
На следващата година бяхме в друго училище и поставихме въпроса още от първия ден - с учителката и с всеки друг учител, който влизаше в класа. Детето отиваше при него още първия път и заявяваше: Казвам се еди как си, свикнала съм с второто си име, моля наричайте ме винаги с него. На първото не реагирам 😄

Извинявам се за дългия пост.. Исках да ви представя различни аспекти във времето с израстването на деца с двойно име.

# 9
Дъщерята на принц Уилям се казва Шарлот Елизабет Даяна, но всички и казват Шарлот.  Брат ѝ се казва Джордж Александър Луи, но му казват Джордж.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 20:13 от Черна станция

# 10
Двойно собствено име обикновено се изписва/записва без тире.

Познавам девойки с двойни имена. Към тях се обръщат само по първото. Родителите им използваха двете имена само когато са сгазили лука и ги очаква мъмрене.

# 11
  • София
Аз съм с две имена, нямам тире. Част от роднините ми използват второто ми име като водещо умалено по техно  възприятие, другите същото име, умалено по друг начин. Второто  ми име е Александра,. за част от роднините съм Саня, за другите съм Алекс. На Сашка не реагирам, имало е и такива опити. Децата и учителите  в детската и началното училище използваха първото ми име.  Не ми допадаше, но с годините свикнах да го използвам повече. Вече като голям човек, се опитвам аз да определям как да се обръщат към мен,  не винаги се получава.  Неудобството на дълги двойни имена и фамилия с тире е, че на формуляри трудно се събират всички имена 5 броя са при мен.

# 12
  • Пловдив
Дъщеря ми е с двойно име с тире. Имената й са такива, че на галено се обръщаме към нея с първите срички от двете имена. Когато й се карам я назовавам само с първото име.

Общи условия

Активация на акаунт