Двойно име - с тире или без

• 661
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
Дъщеря ми е с двойно име с тире. Използва основно първото име, но в умалителния му вариант. Така започнахме да се обръщаме към нея от бебе и така си и продължи. Понякога и цялото двойно име. Самата тя казва, че не би реагирала, ако някой се обърне към нея само с второто й име. Но пък с удоволствие си празнува и двата именни дни.

И ние празнуваме на двата именни дни. 🙂

# 16
  • България
Познавах Никола-Илия, когото наричаха Мечо. Така че ще наричат човека според прякора, който му измислят.

# 17
  • Пловдив
Ограниченията са правописни, не са законови.
Ама щом имаме Дерйа, записана така в бг документ, явно правописът не вАжи.

# 18
  • Sofia
Дъщерите ми са с две лични имена.
Не казвам двойни, защото за мен двойно име означава, че е с тире.
Записани са без тире и използваме само първите им имена. Двете имена ги използваме само за по-официални случаи като ходене на лекар, явяване на изпити, ученически карти и т.н. Също така изписвам и двете имена на етикетите на тетрадки/ учебници.

Брат ми е с три лични имена, дъщеря му също, сестра ми е с четири (но те са французи). И те в ежедневието използват само първото си име. Другите имена са само за документите.

# 19
Не познавам много хора с двойни имена. Има ли смисъл от тирето!?

# 20
  • Най-красивата страна
Детето на братовчедка ми е с две имена-Мария Теодора.Без тире.
Кръстена на двете баби.
Вкъщи и в училище е Мими,при едната баба също.
Почти винаги се използва само първото и име
Само при другата баба е Теди.

Приятелка на дъщеря ми е Анна -Марина.
За всички е Ани.И вкъщи и в училище и за приятелите.

Познавам Анна София.
Представя се като София,защото не харесва първото си име.

# 21
Много харесвам двойните имена. Но едното винаги бие другото. И затова не избрах такова.
В България абсолютно никой няма да хае за второто име. Всички ще наричат детето с първото име или галено на него.
Второто на практика няма да съществува.
Всички останали случая с някакви много индивидуални такива и касаят други държави.
Почти винаги първото надделява. А второто е само в документите. Затова и за мен малко се обезсмисля да се дава двойно име, особено когато такава традиция в държавата няма.
Само първото име с е ползва масово. Не се лъжете. Разбира се, че второ ще е пренебрегвано.
Освен ако много не настоявате или самото дете не си казва,че иска така да го наричат.

# 22
  • Melmak
В някои държави е напълно нормално да има двойно име, често се комбинират като в Испания Juan Manuel, Juan Jose и си имат конкретни галени - Juanma, Juanjo и т.н.
В България освен Ана Мария и Мария Магдалена, са несвойствени. Виждала съм нелепи имена лепнати едно за друго като Моника- Вероника. Не завиждам на това момиче, беше и с някаква странна фамилия.

# 23
Да, и в нашето училище има две Ана Мария и Мария Магдалена само. И всички са си с тире.
И двете имена ги харесвам много.
Те са си съвсем традиционни.

# 24
  • Sofia
Много харесвам двойните имена. Но едното винаги бие другото. И затова не избрах такова.
В България абсолютно никой няма да хае за второто име. Всички ще наричат детето с първото име или галено на него.
Второто на практика няма да съществува.
Всички останали случая с някакви много индивидуални такива и касаят други държави.
Почти винаги първото надделява. А второто е само в документите. Затова и за мен малко се обезсмисля да се дава двойно име, особено когато такава традиция в държавата няма.
Само първото име с е ползва масово. Не се лъжете. Разбира се, че второ ще е пренебрегвано.
То и във Франция е така, ако става въпрос за две или повече лични имена.
Както написах - брат ми, племенницата ми и сестра ми са с по 3-4 имена, но в ежедневието се използва само първото.
Другите имена остават за документи и по-официални събития.

Съвсем друго е с двойните имена (тези с тире) например като Жан-Клод или Анна-Мария. Когато са с тире си се изговарят целите имена и детето се назовава винаги с двете си имена, които са залепени и на мен ми звучат доста тежко.
Аз затова и се зачудих на темата, защото двойно име е с тире и често изборът е доста ограничен. Без тире са си две различни лични имена, които съществуват поотделно и комбинациите могат да бъдат безкрайни. Зависи какво точно искат родителите.
Например при племенницата ми първото й име си е нейно, а второто и третото са имената на двете баби.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 15:04 от Brin de muguet

# 25
  • Пловдив
В България законът говори за собствено име в ед.ч. Правописът изисква да се пишат с тире, като, разбира се, пак нищо не пречи да се използва само едната част. Също както при двойно фамилно име нищо не пречи да се ползва едната част. Традицията у нас е различна от Франция, повече имена са изключение, затова според мен и не я правим тази разлика между повече имена и едно име с тире. Тоест у нас е все тая дали Ана-Мария, или Моника-Вероника. То Ана и Мария пак са различни имена всъщност.

Но, естествено, както има женски фамилни без окончания, бащини без наставка и т.н. въпреки закона, зависи на място как ще го изпишат, така вероятно има и изписани без тире. Както писах, нашият закон не казва: "с тире се пише" (това го казва БАН), но брои всички двойни имена за едно.

# 26
Не, няма такова нещо. Или поне аз не съм забелязала.
С тире или без всеки се обръща предимно на първо име или на някакво галено.
Почти не обръщат внимание на второто име.
Никой не го отразява.
Като цяло има си хора, които изобщо не се съобразяват. Някои го правят нарочно, други едно име не могат да запомнят и го бъркат, трети съкращават както си искат, четвърти така са свикнали.
Също смятам, че у нас много не се прави разлика с тире или без, все е двойно име 😉
Никой няма да се занимава да го произнася цялото.
Съкращава го и това е. Ти ако искаш сто пъти прави забележка, все тая.
Аз не виждам какво толкова има да се мисли.
Както ви харесва,така го пишете. С тире или без. Пак ще наричат детето с галеното име, съкратено най-често от първото.
А второто ще е само по документите.
Това не бива да ви спира да изберете двойно име, с тире или без. Щом така ви харесва,това е най-важното.
Аз само казвам моите наблюдения масово какво са.
Имаме едно познато дете. С две имена е, при това момче. Имената са български, традиционни. Едното е на бащата, а другото на дядото,дословно.
На дядото е първото име. Детето се нарича с галено име, нямащо почти нищо общо и с двете имена. И само той си знае и родните му, че е с две имена.
Сърди се ако го наричат с първото име,което е класическо на светец. А то това му е името реално.
Майката предупреждава, че не обича да му казват така и никой не се обръща към него по друг начин освен с това галено. С много, ама наистина много голямо въображение може да се каже, че галеното е микс между двете имена.
Но ето, че всичко е индивидуално.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 16:08 от Caroline_Bingley

# 27
  • Melmak
Имам колежка, която има двойно име. Първото ѝ е едно, второто е Ана-Мария. Примерно Петра Ана-Мария. Ако не ми беше казала, нямаше да знам, че така се казва. Представя се само с Петра и Фамилия, която е от 4 букви. Не се казва Петра, първото го измислих, за да не се разпознае. Второто ѝ наистина е Ана-Мария.

# 28
  • Пловдив
Какво нещо нямало, не ми стана ясно. Всичко онова, което пиша, го има.

_____

В България ли е тази Еди-коя си Ана-Мария?

# 29
  • Melmak
В България е, но не е българка, чужденка е. Тук живее.

Общи условия

Активация на акаунт