Български език

• 94 147
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
Само да кажа, че се пише "не зная", а не "не знаМ"

# 616
За съжаление грамотността на повечето хора е на плачевно ниво.Настръхвам от думи като "ОдОшен", "попАлва","абитЮрент"..., а за пропускането на запетаите просто е излишно да се коментира.Вярно, не всички са езиковеди, но все пак?

# 617
  • Sofia
Момичета, как се пише "40" ?

# 618
Мисля, че са правилни "четиридесет" и "четирийсет", но аз пиша винаги четиридесет.

# 619
  • Бургас
Момичета, как се пише "40" ?
четиридесет

# 620
  • Sofia
Мисля, че са правилни "четиридесет" и "четирийсет", но аз пиша винаги четиридесет.
И аз мисля, че това са 2-те форми, но скоро присъствах на спор, че в новия правопис нямало й, т.е. - четирисет?!

# 621

И аз мисля, че това са 2-те форми, но скоро присъствах на спор, че в новия правопис нямало й, т.е. - четирисет?!
Дали с Й или без - все едно, нито И-то, нито Й-то се произнасят, така че има основание да отпадне Й-то, но също и предходното И. Имах една колежка от Ловеч, тя казваше "четириЙсет" и не разбираше защо всички се подхилват, та може би някой българист от онзи край е бил наложил това Й. Да уточня ударението в думата "четИрийсет" е върху първото И  Simple Smile

# 622
Отдавна отпаднаха форми като "петнадесет", "четиридесет". Въпросът е дали са изключени и от речника, или се ползват като дублети. Не съм проверявала, откакто завърших преди повече от 10 години. Crazy Аз лично ползвам кратките форми. Това с "й"-то е интересно Thinking

Дайте мнения за знам и зная...Аз лично пиша знам.

# 623
Аз също и не намирам логично обяснение да се пише "аз зная" вместо "аз знам"...

# 624
  • Sofia
Аз знам за "Знам и мога"  Joy
"Зная" ми е по-поетично и ще го ползвам само като пропиша лирика.

# 625
  • Sofia
Днес видях една табела в държавно учреждение, каквато всъщност виждам ежедневно и непрекъснато ме дразни.
Надписът е "Обекта се охранява."
Не трябва ли да е с пълен член или аз греша?
Странно е, че никога не съм го виждала с пълен член...  newsm78

# 626
  • Бургас
Трябва да бъде "обектЪТ" Peace Много рядко се спазва вече, много хора дори не го знаят.

# 627
"Обектът се охранява", "Строежът е спрян", "Магазинът се почиства" - все са с пълен член.
Тези съществителни в мъжки род са подлози и затова са с пълен член. Всъщност те не са реалните извършители на действието, някой друг "отвън" е извършил действието "върху" тях. Нарича се страдателен залог (защо ли страда?! Wink)
Не знам точно така ли се обяснява, но това съм запомнила от 4-клас примерно и мисля, че учителите ми добре са ме научили, не се замислям за правилата сега, просто тогава са си свършили работата..!! Simple Smile Никога няма да забравя учителя си по български (лирическо отклонение...Wink )

# 628
Svet65, така е.

Аз се дразня от "Вас ви обслужва" - звучи ми като "афтършейв за след бръснене" Crazy

# 629
По повод на "зная" и "знам"- в тълковния речник липсва глаголът знам, а в правописния речник е дадено - зная (и знам). Не знаЯ защо решихте, че "зная" е глаголна форма, която приляга само на поетичната реч. Очевидно е, че са дублетни форми и е въпрос на вкус коя от двете форми ще се използва. Преди години, когато бях студентка, професорът по езикова култура правеше меко казано забележка на колегите, използващи "знам". Ще потърся етимологията на двете форми и ще пиша пак, за да съм възможно най-изчерпателна.

Общи условия

Активация на акаунт