Български език

• 94 137
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
контУр - думата е от френски, така е влязла.

След "разговор" запетая няма. (В повечето случаи можеш да провериш, когато "изрежеш" частта, оградена със запетаи и видиш в остатъка дали има смисъл, тоест дали може да се ползва самостоятелно. Така не е нужно да гледаш глаголи, подлози и прочие)

# 601
  • Варна
КонтУр

# 602
  • Пазарджик/Лондон
Хексе ,Мечка Малинарка  - благодаря ви  Hug!

# 603
Кое е правилно:
   * Мила, Криси, радвам се да...
   * Мила Криси, радвам се да...

Rolling Eyes

# 604
Принципно второто.

Но и първото не е грешно, защото ако правиш пауза между мила и Криси, можеш и така да го напишеш, но се променя семантиката. Така засилваш изречението, все едно възклицаваш на два пъти - Оооооо, мила, ооооо, Криси....Сещаш ли  се? Grinning Става малко префърцунено, но е възможно.

В текст ако напишеш първото, значи  си искала да отделиш двете думи, но тогава, за да има по-голям ефект, по-добре след мила да не е запетая, а удивителен.

# 605
Мерсии Simple Smile
Останала съм с впечатлението, че при обръщение името се загражда с кавички.  Rolling Eyes

# 606
така е, но тук имаш определение към него, тоест заграждаш и двете, ако са ти в средата на изречението  bouquet

# 607
Благодаря!  Hug

# 608
Тук съм, за да ви прочета! Имам нужда от опресняване на НЕзнанието ми.

# 609
Чухте ли за новите правила от септември? Ви-то вече ще е с главна буква и когато се отнася за единствено число, и когато се отнася за множествено число. Нямам идея какво налага тези промени пък!  Thinking

# 610
Някои правила ми се струват тъпи, чудя се с какъв акъл някой ги е измислил.

# 611
# 612
  • Варна
Чухте ли за новите правила от септември? Ви-то вече ще е с главна буква и когато се отнася за единствено число, и когато се отнася за множествено число. Нямам идея какво налага тези промени пък!  Thinking

Кой го е измислил? Наистина е идиотско.
Откъде-накъде множественото число ще е с главна буква? #Crazy
Окончателно решение ли е?

А защо се пренебрегват  ние и те? Laughing

# 613
Пропуснах линка: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=981304

Предполагам, че имат предвид употребата в официална кореспонденция. Примерно освен "Уважаема госпожо, позволих си да Ви изпратя...." да се казва и "Уважаеми дами и господа, позволявам си да се обърна към Вас...."

Има някакъв резон, но според мен ще породи и много двусмислици.

# 614
  • Бургас
Aми то това /"Ви" с главна буква/ си го имаше и досега в официална кореспонденция, документи и т.н. Thinking Просто не беше задължително май.

Общи условия

Активация на акаунт