Български език

• 94 121
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Хърмаяни, и аз благодаря   bouquet - чела съм в различни книги част от тези обяснения, но толкова добре подредени - не бях откривала!

# 586
Запис.Има какво да се научи от темата   bouquet

# 587
  • на терасата
Имам въпрос относно падежите на личните местоимения. Ето примери

Говорихме вчера за него
Дадох на него книгата си.
Посрещнахме него на гарата.

В какъв падеж са местоименията в различните случаи? Според мен, във втория пример е дателен, в третия винителен. Но не зная в първия пример какъв падеж е.

Моля някой да обясни  Praynig

# 588
    Според мен в първия и третия пример падежът е винителен, местоимението замества пряко допълнение, а във втория би трябвало да е дателен, защото: "Дадох нему книгата си" "На него му дадох книгата си". Но съм позабравила вече.

# 589
Хърмаяни е права.

# 590
  • Пловдив
Сега я открих тази тема. Ще ми е от полза, записвам се   bouquet

# 591
Много полезна тема!
От 4 до 7-клас имах  учител по български и литература, който ме научи на правилен български за цял живот! Много правила съм забравила, но все пак наученото навреме в училище остава трайно при използването на езика в устната и писмената реч.

Не видях в изписаните страници споменато ли е за често грешната употреба
на окончанието -ме в 1 л. мн. ч.
Правилото е:
- Когато глаголът в 1-во лице единствено число завършва на -а, -я, в 1-во лице множествено число се пише/изговаря -м. (живея–живеем, чета-четем)
Когато глаголът в 1-во лице единствено число завършва на -м, в 1-во лице множествено число се пише/изговаря -ме (карам – караме, рисувам - рисуваме).

За съжаление много често нявсякъде се чува - мислиме, пишеме, четеме...

# 592
  • София
За съжаление, не само често се употребява неправилно, но има и бонус - интервал между основната дума и окончанието:
живее ме
чете ме
мисли ме
пише ме

и т.н.

# 593
Аз лично като ходя по работа в София, често го чувам този МЕ завършек. Не знам дали е от кореняци софиянци,или пришълци, но е масовост...
Ние в Пазарджик пък говорим на "аз съм а/e прочел "( тази книга) Mr. Green

# 594
  • Варна
 Hugзаписче..
Отивам да чета отначало  Flutter

Последна редакция: сб, 28 май 2011, 16:41 от Velina_p

# 595
  • Вече в моята си приказка...
Спомням си в началните класове учителката ни по български език и литература ни казваше едно стихотворение, в която се съдържаха всички правила за писане на запетайка. Не помня текста, за съжаление, но беше много приятно и по интересен начин и бързо научавахме правилата за писане. Чудех се някой от вас дали не го знае?!

# 596
Такова стихотворение не помня, но имам мъка, свързана  с една проклета запетая......маниак съм на правилното писане, а сега ми се налага постоянно да използвам едно и също изречение в служебната си кореспонденция. Моля за помощ. Проблемът е следният:
"Г-жо/Г-н Еди-кой-си, във връзка с проведения днес по-рано разговор(, )Ви напомням за молбата си......"
Трябва ли да има там запетая, или не трябва?! Поболях се, честно....не ми се смейте.

# 597
Разбирам те напълно. И аз се тормозя, когато съм забравила някои правила и не съм уверена в пунктуация и граматика. В случая мисля, че не трябва да има запетайка след разговор. По усет и спомени от ученото, не мога да обясня точно защо.
Все пак дано има и други мнения. Simple Smile Освен това ми се струва, че някои неща са се изменили отпреди 20-30 години. Забелязвам все по-често използване на запетайки на места, за които съм учила, че не се слагат...
(в твоето изречение не знам дали не греша, но щом в израза "във връзка с"... няма глагол, след него няма запетайка - не знам дали не си измислям... Wink
Моля ако се увериш със сигурност кое е вярното, да споделиш.

Последна редакция: пт, 24 юни 2011, 14:07 от svet65

# 598
rali_smiles, и аз мисля, че трябва да има запетая, но за всеки случай, питай и в тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=592360.0

Тя е за правописни бисери, но в нея пишат доста филолози, и ще обяснят не само дали, а и защо трябва/не трябва да има запетая.

# 599
  • Пазарджик/Лондон
Дано да питам на правилното място :

Къде се поставя ударението в думичката " контур"?

Общи условия

Активация на акаунт