Български език

• 94 168
  • 746
  •   1
Отговори
# 315

Да изчакат да пуснат новите речници и да сверят в тях.

Laughing конкурса свърши. Във връзка с конкурса разпечатваме книжка, та  в тази връзка беше спора. Минало- бешело Wink

# 316
  • Варна

Запомнила съм нещо, но донякъде... Mr. Green

Оказва се, че в официалната кореспонденция главната буква на уважителната форма е задължителна.
Но в художествената литература е прамахнато това правило. Няма да е грешка, но е желателно да не се използват главните букви.

# 317

Но в художествената литература е прамахнато това правило. Няма да е грешка, но е желателно да не се използват главните букви.

Това изобщо не го схванах. Кой може да каже на един автор как да пише? Ако иска, целият му текст може да е от малки букви или само от големи - свобода на словото и печата му викат.  Laughing
Много държа да разбера къде и кой препоръчва да не се употребяват главни букви в учтивата форма, пък било то и в художествената литература.

# 318
  • Варна
Мислех, че се изразявам ясно. Rolling Eyes

....

4. С главна буква се пишат местоимения, употребени в учтива форма: Вие, Ви, Вас, Ваш.
...

Говоря за това правило.
В художествен текст, при разговор между двама души, единият от които е висшестоящ, не е нужно да се изписва местоимението с главна буква.

А свободата на словото и печата не се изразява в неспазване на правилата на езика, тук аз нещо не те разбрах, ама нейсе...

# 319

В художествен текст, при разговор между двама души, единият от които е висшестоящ, не е нужно да се изписва местоимението с главна буква.

Добре де, къде го прочете това? Източникът ме интересува, не самото правило, ако изобщо е такова.

А за свободата на словото беше шега.  Laughing
Но за свободата на изказа на автора и начина му на предаване на текста - не е. Може и нови думички да си измисля даже.  Peace

# 320
  • Варна
Моя близка е редактор, от нея го знам.
Ако питаш къде е публикувано, идея си нямам, но ще попитам, когато мога. Grinning

Сори, че не загрях шегата, ама днес съм изпушила тотално. Whistling

# 321
Питай, защото наистина за първи път чувам и някак си не ми се вярва да съществува такава промяна на правилото.
Като вид изключение - да, може да има такова, ама чак напълно да е отменено и даже да е нежелателна употребата на учтивата форма...  newsm78

# 322
  • Бургас
Може ли да задам въпрос? Уж имам претенции да знам обаче ето сега се обърках.  Thinking
Как се пише думата възвЪщаемост или възврАщаемост? Защото компютъра смята, че е второто, а аз не съм съгласна с него.

# 323
Според мен е "възвръщаемост" от думата "връща" с представка "въз"!

# 324
  • Варна
Да не въведете сега възврЪтни местоимения  Joy

ВъзврАщаемост е правилно според мен.

# 325
В учебниците по икономика пишеше "възврАщаемост", но на много места /пак книги/ съм срещала и "възврЪщаемост". Затова съм си наумила, че зависи от контекста. Crazy

# 326
  • София
възвратен
възвръщам

"Правописен речник на българския книжовен език" 1981г.

# 327
  • Пловдив
"Възвръщаемост - ж, книж. Степен на възвръщане, на възстановяване на направени разходи, относителна величина на дохода, печалбата от ценни книжа, направени инвестиции и др. Възвръщаемост на инвестициите"

# 328
  • Варна
Питай, защото наистина за първи път чувам и някак си не ми се вярва да съществува такава промяна на правилото.
Като вид изключение - да, може да има такова, ама чак напълно да е отменено и даже да е нежелателна употребата на учтивата форма...  newsm78

Как` Сийка, сетих се днес покрай една друга тема, че ти обещах да проверя. Sunglasses

Цитирам:

"... С главни букви в официални документи се пише като израз на учтивост личното местоимение за 2 л. мн.ч. Вие, Вас, Ви, както и притежателните местоимения за 2 л. мн.ч. Ваш, Ваша, Ваше или Ви:

Поздравявам Ви с Вашия юбилей.

Заб. В художествената литература тези лични и притежателни местоимения се изписват с малка буква (когато не са употребени в официални документи)."

НОВ ПРАВОПИСЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

То е логично, в книгата се схваща от контекста кога е употребена учтива форма между двама души, докато в официалното обръщение това е единственият начин тя да се подчертае.

# 329
Искаш да кажеш, че изразът:
- Заповядайте, Ваше Височество!
не се пише така, а трябва да е:
- Заповядайте, ваше височество?
 Thinking

Общи условия

Активация на акаунт