Юнските деца големи, ни правят нас сплотени!

• 32 702
  • 290
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Пете, ти ми скри шапката...почвам да се замисля, дали пък не съм ужасно лош родител:)
Явно трябва повече да се занимаваме вкъщи, защото тук в детската градина не са се променили много нещата, още са на песнички и стихотворения.
Честно казано, смятам и че вашето е прекалено, все си мисля че децата са си деца, те са твърде малки още, би трябвало повече да играят (безгрижно), но няма лошо това си е система, и ти трябва да вървиш по нея. Тук системата я смениха, като вкараха сега подготвителен клас към училище, който е  в градината, а има и в училищата. Сега ги искат да четат и пишат в първи клас, мисля че трябва да разпознават и числата, може би и елементарно събиране и изваждане. Но до до първи клас има още три години, смятам че ще усвоим тези неща за това време.
На Велизара трудно и задържам вниманието, интересно и е, но не е съсредоточена дълго време. Може би трябва и аз трябва малко да се образовам, с техники за задържане на вниманието.
Това с римуването е много интересно. Ще пробвам да видим моята щерка на прима виста докъде ще я докара. Това с бонбоните е приложна математика, на тази възраст това е най-сигурния начин да разберат за какво им говориш:)
А за зодията нямам думи...знам че и ти си близнак...оххх трудна работа, а и моята е с един характер, тръшка се, отговаря, инати се, но като реши може да е ангелче.

Хайде прати снимки, ама и на Богдан-Херкулес, че не сме го виждали:)

# 136
Маги, много е пораснал Васко, още като мъничък беше много хубаво детенце, сега още повече, снимчицата на двамата гушнати е разкошна  Hug Heart Eyes

# 137
Ей колко ме е срам, че съм изпуснала толкова много Embarassed
Сети, честита ти рожденичка. Да ти е жива и здрава миличката Лоричка. Как мина празника, и аз чакам снимки вече.
Пете, добре дошла пак. Много са ми интересни и заразителни постовете ти. Само не разбрах кой е Богдан? Трето ли детенце вече си имате?
Нямам много време за писане, ама от постовете ви разбирам, че май аз съм най-лошата майка. Занимаваме се с нея двете, но не толкова колкото вие. От миналата събота вече ходим на плуване, само с това мога да се похваля. Исках и на танци да я запиша, но всичко ми е много далече.
Иначе мойта хубосница е голяма хитруша, знае как да те врътне, че да стане нейното. Като не иска някъде да ходи, започва да подкашля често и да напомня, че се е разболяла, да й обърна внимание. Не ме слуша често, голям инат е, ама наистина голям. Много обича да рисува, обаче не върху лист, а върху чашки, чинийки, яйца. Това го правим двечките. Обича и декупажа. Реже и си лепи сама върху повърхностите. После ми ги подарява.
Изчезвам сега, пак ще пиша.

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 23:20 от mimes

# 138
  • София, център
Миме, Богдан е на Петя племенника, на брат й детенцето

# 139
Маги,  надявах се да се включиш и да пуснеш снимки на децата точно днес. Скоро и аз ще върна жеста.
Hug Първо благодаря за хубавите думи!  bouquet
Чакам с нетърпение да видя и трите ви - представям си как Нати и Елоди са се разпъпили и разцъвтели Wink
Сети, благодаря!  bouquetМного целувки и на вас Heart Eyes

И в България постоянно се правят тестове и се отбелязва развитието на децата - психическо, физическо и степента на усвояване на знания за околния свят. Не се афишира просто. И не е от значение за прием в училище, не е нито повод за гордост, нито пък за тъга. Всичко е въпрос на готовност на индивида да премине в следващия етап от развитието си. Както, когато преценяваме, че детето е готово за захранване. Всички деца преминават през едни и същи фази, в една и съща последователност. Просто някой по-скоростно за сметка на нещо друго. Добре е уменията да се придобиват в определена възраст, когато те ще гарантират удовлетвореност и ще послужат за мотивация за усвояването на други знания занапред.

Петя, затова американците пишат ужасно грозно Wink Надявам се само, че очакваните и желани резултати ги постигате под формата на игра и с желание, а не по задължение. Hug Всъщност, убедена съм, че е така. Познавам много американски системи за предучилищно развитие - забавни, с много песни и броилки, с интересни герои... Смея да твърдя обаче, че има и български такива. Heart Eyes

Това го написах за притеснилите се, че на са достатъчно добри родители.   bouquet
Хубав следобед!

# 140
Здравейте и от нас, не съм се включвала скоро.
Привет Пете Hug много хубави работи пишеш за щерките. Учудващо олко рано започват да ги натоварват дечицата Rolling Eyes
Моята щерка брои до 15 без грешка/ понякога/ Laughing азбуката не я знае, но знае буквичките на всички баби, дядовци, мама, тате, чичо, батко, леля....... и някои по леснички ги пише. Свекърва ми е математичка по- професия и като се гледат я учи много да пише и вече може да си пише РОСИ но "И" - малко ни е трудно,  за смятане само като и кажем колко пръсчета има тука - сега махаме едно и така. Обича много да казва стихчета, приказка да разказва- бърборана голяма и обяснява със жестове да паднете от смях, нооооооооооооо така правили г-жите в градинката. Но както и да е има време за всичко сега да си играят повече, че после какво ги чака миличките.
Бяхме малко болнички, но се оправихме. Утре живи здрави кой на работа, кой на градинка пак се започва!
Приятна вечер и Петето поведе с дългите постове Hug Heart Eyes

# 141
Ехей, Пете, добре си се завърнала  Hug А, със снимки няма ли да ни зарадваш? Елоди не сме я виждали въобще май  Rolling Eyes
Е, не аз съм най-ужасната майка  ooooh! Каква математика, какво писане, това са ни толкова далечни предмети. Дори не ни и вълнуват. Правила съм опити, но просто човека не го интересуват такива неща. Дори се притесних по едно време, че видиш ли щом не го вълнуват ще е слаб ученик  Rolling Eyes Но на сила хубост не става. Сега като ви чета и съвсем се комплексирах  Embarassed
Мимес, как ви завиждам за плуването. На Ицко много ще му хареса този спорт. А Дари съм сигурна, че ще е талант като теб.
Маги, страхотни са Васко и София  Heart Eyes
Сети, а къде са вашите снимки? Само гледам, че сменяш на Лори снимките в подписа си, а на нас кога ще ни покажеш как изглежда едно 4 годишно момиченце  Laughing

# 142
Здравейте отново.
Голяма тема разбърках с академичните нива, но нека не се укоряваме кой какво не е успял, защото аз водя в класирането - Нана не говори майчиния си език , а нека да брои ако иска и до 100;)

Мимес, поздравления за плуването!Натали все още не плува и отказва да си потопи главата под водата...Минус, голям минус. Този месец още е студена водата но от другия ще подновя опитите си. Според мен има страх. С баща си като влизат надълбоко тя лежи върхи гърба му и така"плува".
Когато ги къпя във ваната, Елоди си потапя лицето във водата и прави мехури, а Натали се опитва да копира, но ако малката не се изяви, каката няма да направи опит.
Миме, Богдан ми е племенник, но го имам като трето дете;)

Браво на Роси за писането и броенето. N е като И и също ни правеше проблем в началото, но лесно го запомни като и дадох предмети с които да се опита да направи буквите: Например като отворя хладилника и тя грабва два моркова и започва да се прави на заек. Съответно я питам какви букви може да ми направи с тия два моркова или две пръчки или две сламки и т.н. Тя започва с Х, Т, Л и винаги иска да прави А, катодобавяме още една сламка. Буквата N й казах че са две черти все едно рисува правоъгълник и понеже е буквата на Натали а тя много обича да се пързаля ( и да те пързаля;) са съединени с наклонена като пързалка черта. Отначало си мислех че с много повторения и писане ще ги запомни, но при нея по добре работи системата с асоциации. Сухата материя я отблъсква ...Днес например като я карах на детска ,броихме ел.стълбове по магистралата и тя ме пита. Какъв цвят е стълба  - Сив. Какво още е сиво - и аз й казвам - облака като е пълен с дъжд, И още? - пита тя. и си отговаря - робота. Я пусни песента за робота че след малко като отида на училище, там я нямат;)Така без да ме обиди, стопира математиката;)

Вили, за всичко си има време и когато се чувства готов, Ицко бързо ще запомни по-голямо количество материал. Натоварването под формата на игра не го усещат. Ако им дадеш възможност да избират между 3 игри, става още по лесно, защото са победители и следваш техните решения;)

Маги аз купих две дискети от книжарницата на София Мол - едната е Цифренка а другата е Буквенка. Интересно направени.
За краснописа - много зависи. Свеки пише ръкописно и много красиво, мъжа ми също, но използва издължен технически шрифт. Наскоро четох че почерка се наследява и наистина аз пиша идентично с баща ми , а брат ми като майка.

Дайте ми идея за прятен и олекотен сайт където да си направя албуми и да има възможност за слайд шоу без много чакане.

Къде е Бубанка, къде пише?

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 02:49 от Jungle

# 143
  • София
                                                    ЧРД на Лорка! /на много големи патерици/

Да расте здрава,усмиханта щастлива!

# 144
  • София
                                                                      ЧРД Сети!

Бъди здрава,нека усмивките и хубавото настроение те съпътстват през цялата годината!

# 145
  • София
Тъй аз отдавна не съм писала,ама има ли какво... newsm78.Иначе Ви попрочитам...ама като не пиша май губя нишката.
Не знам дали споменах,че ходим на логопед.Моята мома с голям ентусиазъм ходи,да видим до кога.
Чета че сте се разговорили за умения,не можем да пишем букви или цифри,нито да ги разпоназаваме,но аз не страдам от това.Просто в момента са други приоритетите.
Браво на всички дечица,които имат съответните умения  Peace.
Какво друго,а-а-а да на логопеда ми се струва,че виждам една мама от нашата тема,но много отдавна ни напусна.Обаче Шерлок Хоумс се ориентира по името на детето-Гинко /колкото и клюкарско да звучи/.
Бива ме за агент 007....,но като истински професионалист ще спра до тук  Wink.
Хот и Сънчо не ги виждам,да не се спотайват!Бубанка пък не е писала хептен от цяла вечност.

Желая Ви лек ден!

# 146
Сети, желая ти здраве, много усмивки и удовлетвореност!

# 147
Момичета, уменията в живота се придобиват. Всяко ново нещо се усвоява на базата на друго, вече научено. Има определени критерии за развитието на детето в определена възраст, но те не отразяват индивидулното развитие. Растейки, децата придобиват социални, емоционални, физически, комуникативни и познавателни умения, които съответстват на способностите им, развиват се паралелно и са взаимносвързани. Четенето и смятането не са приоритети за възрастовата група на нашите деца. Тъй като познавателните умения провокираха съмнения в това дали сме добри родители, ще се опитам ориентировъчно да очертая параметрите им за нашите деца. Това са нещата, върху които сега трябва да работим.

Трябва да познава цветовете - всички, а не само основните
Трябва да познава, осъзнава, назовава и разпознава основните геометрични фигури - кръг, квадрат, триъгълник, правоъгълник, ромб
Трябва да разбира двойките празно/пълно; леко/тежко; бавно/бързо; малко/много; тънък/дебел; тесен/широк; нисък/висок
Трябва да разбира понятията (предлози и наречия) за посока и разположение в пространството: долу (долна част)/ горе, зад/пред, над/под,нагоре/надолу, между, напред/назад, настрани, от/към, над/под
Трябва да класифицира картинки с предмети - храни, съдове...
Трябва да разпознава и да дефинира проблеми - глад, жажда, желание за нещо, развързана обувка... и да реагира адекватно.
Трябва да подрежда предмети по големина.
Трябва съзнателно да преброява 4-7 предмета.
Трябва да изброява ежедневни дейности и да казва времето от денонощието, когато те се извършват.
Трябва да обяснява предназначението на предметите, които го заобикалят
и т.н

Това са основните неща. Те се усвояват забавно, под формата на игра, като се поддържа вродената детска любознателност и се изостря детските любопитство и интерес. Имайте предвид, че в групови занимания може качествено да участва, ако времетраенето е не повече от 15-20 мин., а самостоятелно около час. Затова аз не мога да си представя как се провежда четиричасов изпит с петгодишни, като тяхното внимание може да се концентрира за не повече от 30 мин. То възрастен трудно се концентрира за 4 часа. Но Jungle, ще споделя после.
Ох, дано не е прозвучало твърде поучително Embarassed Иска ми се да не чета постове "Аз не съм добър родител"Вие сте най-добрите родители за децата си Hug И не забравяйте, че любовта е верният път Heart Eyes
За другите умения, ако ви е интересно, мога да понапиша друг път.   

# 148
Благодаря за пожеланията  Hug Heart Eyes Hug
Черпя с нещо много сладко, но съвместимо с диети  Grinning  :
снимки от рождения ден на Лора

# 149
Просто е очарователна четиригодишната Лора Heart Eyes - на майка си се е метнала Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт