Юнските деца големи, ни правят нас сплотени!

• 32 704
  • 290
  •   1
Отговори
# 150
  • София, център
Маги, подкрепям горния ти постинг!

# 151
  • София, център
Лорка е кукличка!

Сети,   bouquet

# 152
Сети, честит рожден ден миличка! Здраве, щастие и бебче ти пожелавам от сърце Laughing

# 153
  • София
Сети, честит рожден ден, много здраве и да ви се нареждат нещата. За второ детенце - ако много искате, от сърце ви го желая.

Петя, направо ме разби с питането си за академичното ниво на децата?
За мен много по-важно е детето ми да расте уверено в себе си, да умее да си общува с другите деца, да не се срамува, да бъде щастливо и т.н., отколкото да научи азбуката на 3 години. Но явно при вас системата си е такава, ако и тук беше така сигурно друга песен щях да пея.

Мег, очаквах точно такова обяснение от теб.   bouquet Съвсем точно казано, напълно подкрепям.
Разбирам да проявява детето явен интерес примерно в ученето на буквички и ти да го занимаваш с това, но да го правиш само защото на 4 ще знае азбуката ми се вижда ненужно.
Беше ми много мъчно, когато преди година и половина в един детски клуб, където водех Ивайла бяха завели момченце на три годинки, като девойката, която ги гледа ми каза: До края на деня трябва да повтори не знам си колко пъти еди какво си, да научи примерно половината азбука, да наизусти не знам си колко стихотворения (това по заръка на родителите). А на него милото така му се играе.

Скоро имаше статия някъде по този въпрос - че свръхамбицията на родителите в тази възраст има обратен ефект.

Писах ли ви за нашата диагноза астма с алергичен компонент? Някой да се занимава с подобно удоволствие  Mr. Green?

Отивам да видя каката в групата на юнчетата.

# 154
Пожелавам си, пожелавам си...да ми се сбъдне на Мимес пожеланието  Joy
Маги, наистина любовта е верния път, важното е децата да се забавляват и чувстват обичани   bouquet
Пете, толкова се радвам, че отново пишеш  Hug

Ето още малко инфо за фазите на развитие
Развитието на детето може да се проследи в месеци и години по следните параметри:

моторно/двигателно развитие (МР);

когнитивно развитие (КР);

социално развитие (СР);

комуникативно развитие (КР*).

Ако преди, по време или в първите дни след раждането няма повлияване от вредни външни или вътрешни фактори от различно естество развитието на детето ще се доближава до следното описание като все пак трябва да се отчита и индивидуалността на всеки отделен случай.

...............
Три години:
МР - качва се и слиза по стълбите без помощ; ходи без да гледа краката си; марширува, може да ходи на пръсти по-дълго време; запазва равновесие за малко на един крак; може да реже с нож; изследва.
КР - създава изобразителни картини; 1 форма представя няколко неща; сортира
основните цветове; може да покаже 2 предмета; разбира думата ''две''; харесва игрите с по-малко предмети и повече въображение.
СР - играе в група; докато играе разбира с кого да играе; сменя си реда.
КР* - речник 900-1000 думи; прави изречения с по 3-4 думи. Използва изречения с подлог и сказуемо, но с проста конструкция; играе с думи и звукове; следва по-сложни инструкции; говори за настоящето.

Четири години:
МР - качва се и слиза по стълбите с редуване на краката; прескача предмети; скача на 1 крак; може да пише печатни букви.
КР - категоризира; брои до 5; може да покаже 3 предмета; разбира понятието ''три''; познава някои монети.
СР - играе и сътрудничи с другите; ролеви игри.
КР* - има 1500-1600 думи в речника си; задава много въпроси; използва сложни изречения; разказва приказки и говори за близкото минало; има трудности при отговаряне на въпросите ''как'' и ''защо''.

А относно възпитанието, ето нещо интересно - девет съвета за родители  Grinning

# 155
Сети, честит рожден ден   bouquet Пожелавам ти да ти се сбъдне на Мимес пожеланието и да си здравичка, щастлива и много обичана.
Ох, отдъхнах си малко като прочетох Али и Маги  Whistling Не съм най-лошия родител на света  Party
Инес, ти присъстваш ли на срещите на Мели с логопеда, ако да, сподели някое упражнение. То, вярно, че си зависи от проблема на детето, ама ми е интересно как се занимават.

# 156
Сети Честит Рожден Ден! Желая ти здраве, любов, щастие и удовлетворение във всичко постигнато!
Прекрасни снимки, и двете с Лора изглеждате чудесно! Разкошна рокля на рожденичката!

Забравих да кажа че София също е с приказна рокля на тържеството и много красиво трико;)

Сънчо, точно вчера имах същата тема на разговор с учителката на Натали, по повод умственото натоварване.Тя обясни че увереността на децата се придобива  с наличието на информация, а срама и стеснителността са много рядко срещани при 3 годишните, те започват да се проявяват към 5. Общителността с други деца се развива много силно към 3-3.5 г. и затова повечето родители записват децата си на градина точно в тази възраст.

Маги, изпитния процес за 2 от училищата, в които ще кандидатстваме е в продължение на 2 дни:
Първи ден: самостоятелен изпит на детето с педагог - продължение от 20 до 40 минути, в зависимост от това колко бързо ще приключи детето - изпита е писмен като учителката му обяснява какво се иска в задачата:
1. Да разпознава формите и да ги съедини с абстрактни такива - например : триъгълник с парче пица или кръг с балон.
2. Разбъркани букви и предмети - да каже кой предмет с коя буква започва, ако не може да се ориентира, учителката повтаря предметите и буквите
Същото упражнение за римуване, и противоположности.
3.Да оцвети някаква картина и да посочи какви и колко отделни неща има в нея
4.Разпознаване на абука
5. Да брои до 30 и да смята събиране и изваждане до 5-6. Всичко е направено много достъпно за 4 г. като например 3 балона плюс още три е равно на 6 балона и детето трябва да съедини балоните с цифрата 6 която то вече познава и един вид резултата му е даден, то само трябва да преброи балоните и да се ориентира.

Не е задължително да посочи вярно всичко, а учителката постоянно му говори и помага. Оценяват се реакции, емоции, комуникативност, а не само знание.

Вторият ден е 4 часовия изпит, в който изпитващия отново е 1 педагог, само че този път децата са 8 или 10.
Тук се оценява МР, КР, СР и КР ( както е писала Сети)
Играят на детска площадка, дават им бои да рисуват, пеят песни, опитват се да повторят мелодия, играят сценки и преразказват кратки приказки които са им прочетени на деня, румуват и т.н. Имат почивки, в които не се виждат с родителите, а закусват или играят по желание, което пак се оценява.
Маги, според мен не е проблем да се задържи вниманието на едно 5 г. дете за 4 часа.Твърдя го, защото съм присъствала на много уроци и екскурзии  и виждам как редуват образователните игри на всеки 15-20 мин.,точно за да задържат интереса.
Детето не разбира че е оценявано или е на изпит, всичко е под формата на игра и не се различава от един нормален ден в детската градина с тази разлика че децата не са тези, с които то се среща всеки ден, както и учителката.
Може да не знае цялата азбука и да не смята,като някои други но да бъде прието точно защото е щастливо, забавно и комуникира добре и ангажиращо с други деца. ( за Сънчо и щастливото дете;)
Може детето да не хареса учителката, и да не отговори на въпрросите. Не го отчитат за проблем, пускат го да играе, следят как реагира в други сутуации, всеки е индивидуален.
По-важна е цялостната картина, но е желателно основните неща като азбука и цифри да се разпознават, затова са отделени 4 часа, за да може да се направи максимално добър анализ на детето в не стресираща обстановка, тъй като ако го изпитват само за 20-30 мин, то точно тогава може да реши, че не му е интересно или му се прияжда пица;)

Интересното е, че всяка година променят изпитната обстановка, например миналата г. бяха завели децата в зала с аквариум и тематиката беше океан и морско дъно. В друго училище - ферма и животни във фермата. Давам кредит на учителите защото буквално с превръщат в клоуни с децата, за да предизвикат смеха им.

Продължавайте по темата- изключително ми е интересно мнението ви!!:)
Маги,като родител на по-голямо дете и педагог, за коя възраст е приоритет четенето и смятането?

Предполагам вече сте забелязали какво обичат да правят децата ви, кое им е най интересното забавление или с какво се занимават ако им е предоставен шанс да избират. Разкажете за това и оцветете с някой бисер с който са ви разсмяли малчуганите.

Поздрави и целувки;)

ПС - Али и логопеда. Кога решавате да заведете детето на логопед? Али спомена че ходят редовно. Как минава часа? Колко деца в група, какво си говорите?

Сънчо - да , много разпостранено тук- астма с алергичен комп.Лекуват с инхалации и стероиди. Надраства се и изчезва, но през пролетния сезон може да се появи отново, когато цъфтят дърветата. Всички плюшени играчки скрити или ако има нещо любимо, се пере редовно.

писах мн. пъти "може", но нямам време за редакции;)
освен това по случайност трикера на Нати е същия като на Ивайла - great minds think alike;)

Последна редакция: ср, 25 мар 2009, 10:57 от Jungle

# 157
  • No Line On The Horizon
Сети, честит рожден ден! Да си жива и здрава и да се сбъднат всичките ти желания!

# 158
  • София
момичета, малко ми е тревожно та търся разтуха тука.
От онзи ден на Ивка и се запуши нослето и спа трудно, не я пуснах на градина и най-вече заради болничния отидохме при джипито. Тя пък чу хрип, прати ни на рентген, там казаха, че няма пневмония, но в писанията си писаха диференциална диагноза или нещо такова - пневмония в дясно. Казаха ми да не давам Клацида, който доки ни даде, или поне се чудеха защо ще го давам при положение, че няма температура.
Вчера се чух със семейна приятелка, която работи в Детската педиатрия - тази до Военна болница. Прати ни за консултация при пулмолог там. Жената я преслуша, видя снимката и каза, че няма никаква пневмония и че всичките и проблеми според нея идват от третата сливица. Та отидохме и до УНГ и там ни казаха, че наистина е доста увеличена третата сливица, има и едни секрети дето се стичат назад и най-веротно затова и кашля. Увеличени сливици, лимфни възли и т.н. Дадоха ни съвсем различни илачи, без антибиотик.
Утре ще ходим за секрет от гърлото,защото може и да е начало на ангина.
Ивайла е добре, само дето почна да вдига температура, преди 2 часа и беше 39,1, аз горе-долу при такава давам антиперетици.
Оплаква се, че най-вече я болят главата, носа, уши, гърло.
Моята приятелка каза, че има абсолютно доверие на пулмоложката, от седем години работи с нея и никога не я е подвела.
Все пак е детска болница и клиничната им практика е доста повече от тази на общопрактикуващ лекар, макар и педиатър.

Чуденицата ми е защо хем пишат пневмония, хем на мен ми казват, че няма пневмония. Според пулмоложката хрипа, който е чула джипито се е получил, защото Ивайла не се е изкашляла добре. Тя я накара да кашля поне 4-5 пъти преди да я преслуша.
Та така, разказах ви какво ми тежи.
Имали ли сте опит с пневмония и има ли нещо много характерно за нея?
Чудя се как може дадено нещо да се характеризира като хрип, ако такъв изобщо няма.
В същност ще се радвам на нещо успокоително  Hug

# 159
Бетка, съжалявам, че дребосъчката е болничка, дано бързичко й премине  Praynig
Лора като по-мъничка боледува от бронхиолит, даже бяхме в болница на инхалации, спомням си, че първите признаци бяха много пресипнал глас, ама много, дишаше много шумно и трудно.
Много ви прегръщам и двечките  Hug

# 160
Привет,

нямам време напоследък, чета ви, но наистина ми е трудно да отделя време за писане..
Иначе - поздрави на Сети и Лорката, добре дошла отново на Петя и т.н....да не забравя някой, плийс, не се сърдете....

Интересно  е това, което пишете за развитието, през уикенда ще се включа...

Сега за Дивайла - при нас ситуацията (беше доста идентична (като махнем температурата). Сополки, кашлица при сън, или когато се затича, хиляди тонове сиропи и бърканици, включително АБ-та най-разни - без ефект.
Така се озовахме прри УНГ, след 3 -4 месеца опити да се справим с третата силивица неоперативно, не успяхме и склонихме на операция. Иначе - същото - хрип, айде АБ, отиваме при УНГ - няма хрип, правим снимка - нищо няма, обаче кашля та се къса.....
Откакто я махнахме не е кашляла, ама изобщо.
Съвет трудно давам, но наистина от третата се получават тези неща. Намерете добър УНГ и му се доверете. Не съжалявам за махането на третата, наистина разликата в състоянието на детенце и огромна!

Целувки на всички! Сори за грешките.....ама няма време
пс - и аз като Алии Мели разконспирирах една мама от форума -  Blushинтервюирах я за работа, ама нищо не й казах..представям си как щеше да се ококори жената hahaha Joy

# 161
Мен пък ако някоя от вас ме познае и не ми се обади, ще съм й сърдита навеки  Crossing Arms  Naughty, да си знаете  Hug Heart Eyes Hug

# 162
  • No Line On The Horizon
Аз съм за махането на третата сливица, когато прави проблем. При Мия много време се инатих и се опитвахме да я свием с хомеопатия. Накрая се навих да й я махнат и съм много доволна.

# 163
Сънчо, в момента лекувам същото неустановено с Елоди. Хрипа се чува, може да се затиши и след два дни пак да се появи с пълна сила. Трянва кашлицата да се изкърти. Кашлица се изкъртва в продължение на 1 седмица понякога повече, зависи от лечението. Тук за деца на тази възраст нямат дори един обикновен сироп за кашлица, само Тайленол. Мажа й гърдите с Викс без областта на сърцето , както и гърба. Нощем следя като се изпоти да я преоблека веднага. Баба ми каза да й залепя компреси с мед на гърба и гърдите, той чисти дробовете веднага...Реве, не ги търпи. Xoponex HFA (levalbuterol tartrate inhalation aerosol) за инхалации предписаха,но не мисля че помага.
Може да е от третата сливица, а ушите гледаха ли ги? Какво казват за ушни инфекции?
Целуни Ивайла от нас и бързо оздравяване!

# 164
  • София, център
Бети, и на мен Луси ми е с нещо неустановено от една седмица, но при нея имаше и повръщане, но при нас стомахчето е слабо, и обикновено реагира първо.

Та има кашлица, и наистина тонове сополи.

За кашлицата давам сиропа на др. Тайс, за носа - Стеримар и Олинт, обаче от Олинт-а й се пукат капиляри, и тече кръв, та сега сме на Бивацин. Но кашлянето е ужасно и само нощем. От опит с нея знам, обаче, че разтривка с камфоров спирт за разтривки помага. Когато я разтрия не кашля през нощта, и с общо 4-5 разтривки за два дни кашлицата й отшумява, заедно с другите симптоми. Опитай с камфоровия спирт, нищо няма да й навреди!

Последна редакция: чт, 26 мар 2009, 13:00 от Nansen

Общи условия

Активация на акаунт