Майчинство и детски за близнаци - 2

• 28 037
  • 401
  •   1
Отговори
# 60
Тези 140лв. които си получила са детски за три деца, като за близнаци е 105лв общо +35 лв. за още едно дете.

Тези помощи от 100 лв. на близнак са съвсем различни и още се гласува дали ще се получават от вече родените деца.

Може да се върнеш малко назад  и да прочетеш.
Grinningзначи да го разбирам че още не е влязло в сила закона но нали последно казаха че закона за помощи а не детски за близнаци влиза от 01.01.2009г.  newsm78
Моля да ме светнете че наистина се оказа че сьм много зле с информацията  #Crazy
Моите хлапета са на 8м. ще взимам ли някакви пари  Rolling EyesИзвинявам се но секи казва различни обяснения и немога да хвана края прочетох го от начало Wink

# 61
Абсолютно Танини, никъде не споменават разликата в годините, че от 1 до 2, става до 1.
Въпросът ти възможно ли е, е по-скоро реторичен.

# 62
  • СОФИЯ
....Възможно ли е да не знаят какво са гласували декември  #Crazy

Знаят. Често им се случва да забравят "подробностите".
За нас майките понякога са смешни.

# 63
а ако се направят на ударени и уж е еднократно и за децата от 1 до 2год, а после да ни прецакат?

# 64
Здравейте,
аз също останах с впечатление изчитайки стенограмата, че "уважаемата" комисия не знае за какво са гласували декември месец. Или може би, неволната грешка е много удобна в създалата се ситуация.
Днес ходих в социалните в община Самоков да се поинтересувам за въпросните помощи и направо втрещих нищо не подозиращата администрация. Дори ми зададоха въпроса: "Този закон от нашия общински съвет ли е приет?" Joy
Явно в Самоков съм единствената майка с този проблем. Утре смятам да внеса в деловодството на Общината и Заявлението за помощите, но сигурно в социалните съвсем ще се объркат...

kassi 76 стискам палци за утре. Благодаря за всичко което правиш.

# 65
  • София/ Плевен
Да докладвам за ситуацията в Плевен. Майка днес е ходила и каза, че имало около 40 заявления, но нито едно нямало входящ номер. Тя е стигнала до шефката на Социалното в Плевен. И й е казала, че ще ги осъди и ако не стане в България ще ги съди в Хага. Общо взето им е спретнала як скандал и се е занимавала 1 час със заявлението, но накрая са й дали заветното картонче с входящ номер. Имаме як съмишленик  Grinning Момичета от Плевен, ако можете отидете и настоявайте за входящ номер.

# 66
  • София
Браво на Плевен , утре така и в Самоков  Hug Hug Hug
Нямаме отчетност от  Поморие , момичета как сте  Laughing Laughing Laughing  Hug Hug Hug

# 67

Очаквайте включване утре и от Бургас.Утре ще ходя да внеса заявлението. Peace
   П.С. Моля,дайте ми линк към старата тема,където е формата на заявлението,че не мога да се добера до него.

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 19:56 от maya_78

# 68
  • София
Ето това е заявлението:

До Директора на Агенция за                                     
социално подпомагане
Община Триадица
ТУК

З А Я В Л Е Н И Е

От
Тел.:

Г-н / Г-жо Директор
На основание :
Чл. 8а. (1)от Закона за семейните помощи за деца -  Месечни помощи за отглеждане на близнаци до две години в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката) на близнаци, която има право да получава обезщетение за отглеждане на дете по реда на чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, независимо от доходите на семейството
И във връзка с
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане"  и Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
4. (нова, доп. ДВ бр. 110/2008 г.) три месеца - за месечните помощи за отглеждане на близнаци до 2 години, считано от края на месеца, за който се отнасят.
В качеството си на майка на близнаци :
1................................, ЕГН:
2……………………., ЕГН:
заявявам желанието си да получа полагащите ми се помощи , съгласно изброените
по горе текстове във закона .
Очаквам вашият писмен отговор в законоустановения срок.

Прилагам копия от актовете за раждане на близнаците.

София                                                                                              С уважение :...............
12.02.2009г                                                                                     

# 69
Срамота е да разиграват толкова хора , г-жа Масларова вместо да се перчи със скъпите си тоалети да излезе и да обясни как трябва да се процедира за да си вземем парите. Все пак тези деца не са родени за Бимбинистан, а са българчета и живеят тук. Много от нас дори не вземат деткси надбавки, наречени помощи, така че трябва да се борим за малкото права, които имаме. Ей хора гледането на близнаци , никак не е лесно.

# 70
Аз както винаги недоразбрала, чак сега изчетох темата и дискусиите. Имам следният въпрос:

Като работеща майка, да се пробвам ли да пусна и аз такова заявление?!?  newsm78

# 71
  • София/ Плевен
Да попитам аз за репортажа... Какво става? Кога ще се снима? Има ли вариант да се съберем някъде на закрито в събота преди обяд- така хем ще се видим, хем ще изпротестираме, хем децата ще са на топло. Може и в НДК, но вътре- на партера, а и в събота мъжете ще са свободни да ни закарат с колите. Пък ние пак можем да си вземем количките... Какво ще кажете?

# 72
Репортажа се отлага за другата събота, по всяка вероятност за четвъртък. Ще пиша повече във вторник като се чуя с Г. Наплатанова.

Нели, защо да не подадеш и ти заявление, няма нищо общо с работата или бъркам  newsm78.

# 73
Да дам отчет и от Поморие   Grinning . Утре мъжът ми ще входира нашето заявление. Още една мама ще подаде утре или в понеделник. Има и още една  Laughing , за която сме приготвили заявление, но не мога да се свържа с нея  Close . Илиянка (illym), още миналата седмица е входирала нейното. Утре ще пиша какво са казали на съпругът ми  Laughing .

# 74
Досега писах жалба до Омбудсмана, но преди да я пратя, МОЛЯ да я погледнете и ако имате забележки да я оправя.
Предлагам всички, които сме ощетени да изпратим жалби, за да обърнат внимание на проблема ни. Жалбите могат да се пратят и он-лайн, така че това, мисля, не би ни затруднило.

Държавна институция, към която се отнася жалбата или сигналът
Цитат
Министерство на труда и социалната политика

Описание на проблема
Цитат
Подавам настоящата жалба в качеството си на майка на близнаци, засегнати от не прилагането на Закона за семейни помощи за деца (Обн., ДВ, бр. 32 от 29.03.2002 г. - в сила от 01.04.2002 г.;… изм ДВ бр. 71 и бр 110/2008 г.).

Промените касаещи майките на близнаци в упоменатия закон са:
Г л а в а   п ъ р в а
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. доп. ДВ бр. 21/2006 г.) Този закон урежда условията за придобиване правото на семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца, формите и реда за тяхното предоставяне.
Чл. 2. (1) (Изм., ДВ, бр. 69 от 2004 г., предишен Чл. 2, изм. доп. ДВ бр. 21/2006) Семейните помощи по този закон са:
….
5. (нова, доп. ДВ бр. 110/2008 г.) месечни помощи за отглеждане на близнаци до навършване на две години;

Г л а в а   в т о р а
СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ПРИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА
….
Чл. 8а. (нов, доп. ДВ бр. 110/2008 г.) (1) Месечни помощи за отглеждане на близнаци до две години в размер, определен със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година, се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката) на близнаци, която има право да получава обезщетение за отглеждане на дете по реда на чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, независимо от доходите на семейството....

Законът трябваше да влезе в сила от 01.01.2009 г., но до настоящия момент той не се прилага на практика. Служителите в регионалните звена за "Социално подпомагане” не са наясно с промените в Закона и нямат правилници за прилагането му.
При отправените запитвания към „Министерството на труда и социалната политика”, отговорът който получавам е: „Редът и условията за получаване на този вид помощ са в процес на разработване.”

От друга страна законоустановеният срок за получаването на помощите изтича:
„Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Семейните помощи за деца се отпускат от дирекция "Социално подпомагане"  и Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
4. (нова, доп. ДВ бр. 110/2008 г.) три месеца - за месечните помощи за отглеждане на близнаци до 2 години, считано от края на месеца, за който се отнасят. „

На 11 февруари 2009 година се проведе редовно заседание на „Комисията по труда и социалната политика” към Парламента. От публикуваната стенограма на заседанието става ясно, че на 5 февруари 2009 г е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, № 954-01-28 от г-жа Христина Христова.
Цитирам част от предложението:
„..Тази помощ първоначално през м. декември беше предложено да бъде получавана всеки месец, но експертите на Министерството на труда и социалната политика, а и аз винаги съм казвала, че експертите трябва да се слушат, при разговори с тях и при подготовката на новите текстове дадоха аргументи, че е по-добре тази помощ да се получава еднократно наведнъж. Първо, за да се избегнат административните разходи всеки месец до навършване на 1-годишна възраст на детето. Второ, за да избегнат бюрократичните спънки, за които знаем, че в България има доста такива….”

В аргументите за приемане на новия Законопроект г-жа Христова говори за близнаците до навършване на 1 година, а не както е упоменато в Закона за семейни помощи за деца (Обн., ДВ, бр. 32 от 29.03.2002 г. - в сила от 01.04.2002 г.;… изм ДВ бр. 71 и бр 110/2008 г.). за децата от 1 до 2 годишна възраст.
Тази „грешка” във възрастовите граници определени от Закона за семейни помощи за деца и новия Законопроект № 954-01-28, би ощетила всички близнаци родени 2007 и 2008 година.

Конкретно искане *
Цитат
Моля, за Вашето съдействие за по-скорошното решаване на казуса с близнаците и
вярвам, че ще получа отговор в законоустановения срок.

Общи условия

Активация на акаунт