Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 72

  • 30 550
  • 302
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 156
С риск да бъда първата пребита с камъни аз искам да попитам как мога да направя торта с неправилна форма- нещо като глава на демон. Дали сметановата торта"РОШЛА" - на labrex, която се чупи на хапки е подходяща идея, някои момичета правеха и от начупени рула. Аз се притеснявам да не би тортата да рухне newsm78 трябва ли да сложа желатин в крема за да стегне по -добре .

# 76
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Аз да напомня че който иска може да гласува вече в кейк сентрал за нашите четири торти - ликновете ги има тук.

Изисква се регистрация за да се гласува - под всяка торта има звездички - гласува се като се кликне на максималния брой сини звездички.

И не е необходимо всеки да каже в темата че е гласувал - достатъчно е да подкрепи нашите торти  Heart Eyes  така ще редуцираме спама  Blush

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 16:15 от shemet_neveroiaten

# 77
  • Мнения: 6 468
Аз да напомня че който иска може да гласува вече в кейк сентрал за нашите четири торти - ликновете ги има тук.
Чудни са,но как точно се гласува?

# 78
  • София
  • Мнения: 2 130
Бобсито, Пепи прави тревата от захарно тесто през цедка, не съм пробвала никога, но предполагам, че го разрежда малко, ако е по-твърдо.

bubolinkata, много цветни торти - хареса ми покритието на последната! Самураят е много добре моделиран - особено босите му крака - впечатлена съм:)))

Аз си мислех да повторя предложението си за "специализирани" тематични издания в рамките на темата, но след като мине предизвикателството...Така като гледам, обаче (Тандури, не знам какво си намислила, ще чакам с голям интерес), бих предложила още сега да си определим като първа тема на някакво такова обсъждане - Роял айсинг, верно, че нямаме много опит в това нещо, но пък ще е интересно за повечето от нас и ще даде добър старт - аз не съм правила много неща, още по-малко качествени, но имам интерес, бегла практическа представа, известна теоретична такава и бих се включила в една такава еднодневна семинарна подтема не само като слушател.

Не се въздържах - ще си кажа и по този въпрос - Ванче, ни бих се лишила от невероятния начин, по който предлагаш информацията...Не мисля, че известни емоционални, оцветки на основното в поста на някой е в ощърб на темата. Вярно, че ако трескаво търсиш информация, която да ти реши конкретен, текущ проблем в правенето на торта, не ти се слуша много за съпътстващите емоции в тортоправенето на друг, но в такива случаи са по-подходящи книгите, курсовете...това тук е форум, ни сме общност, обединена от общ интерес, но и държаща се заедно и ползотворно, в съвсем не малко степен, благодарение и на т.нар. спам. Дори и 3 от 20 страници да са за тези емоционални отклонения, те си имат своето положително значение, убедена съм в това. Аз лично също имам нужда от това да обсъждаме технически въпроси в детайл, (както се надявам да стане през май на събирането) и то тук в темата, затова ми и хрумна онази идея по-горе...другото ще си върви, както сабя (= ние всичките, такива, каквито сме вкупом) покаже... Въроси от рода на "яде ми се торта, но не знам каква, а и не знам как да я направя" не са повече от 2-3 пъти на тема, но ако се паднат в един ден...прави впечатление:) За мен тази дискусия беше полезна, вярвам, че ще излязат качествени промени от нея, дори и да не е тутакси:) Подкрепям идеята за консенсус по отношение на цвят на въпроси, отговорът да се придружава от цитат на цветния въпрос и да е съответен цвят. Ако постът се очертае по-дълъг, да се болдват/подчертават ключовите думи в него. (Разбираемо е не всеки да се интересува от всичко, за което е ставало въпрос през деня, така ще може да отсее)

# 79
  • Мнения: 1 486
Да се включа с нещо,(според мен полезно),по повод айсинга(който го знае да не го чете) Wink
Първо да благодаря на Милен@  bouquet,и да я помоля да не ми се обиди,
че ще дам две нейни рецепти за айсинг-едната е от блога и с подробно обяснение
http://mka900.blogspot.com/search/label/how-%20to%27s

ето другата рецепта с белтък, дадоха ни я на курса, но нея не съм я пробвала.
2 белтъка, на върха на ножа лимонтозу или малко лимонов сок, 300 до 500 г. пудра захар.
Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг. Лъжица по лъжица се добавя пресятата пудра захар и се разбива, докато се образуват връхчета, които стоят изправени. Чрез добавяне на лимонов сок може да разреждаш айсинга, а при добавяне на пудра захар да сгъстяваш.

Дано свърши работа на някого!!! Peace
И последно -рецепта от едно списание,която вече пробвах
http://petrova03.multiply.com/photos/album/19#20
http://petrova03.multiply.com/photos/album/19#21

# 80
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Фиор аз пробвах втората рецепта на Милена за айсинг на два пъти и двата пъти не можах да го шприцовам - явно доста го сгъстих но дори елементарен контур не можах да направя като хората - просто залепва повече по накрайника отколкото по покритието - може би проблема е в мен - аз наистина нямам опит с шприцоването. Та точките на последната ми торта са правени точно с този айсинг - то си личи колко са размазани, явно е трябвало да го разредя.

Грозното пате - редактирах си предния пост.

# 81
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Включвам се и аз по повод тревата, че май най-често я правя. Заимствах идеята от Меги, но прекарвам моделиращата маса през сито- така става по-финна. Иначе всяка цедка би свършила работа. Ето и нагледен пример от албума на Меги:





# 82
  • Мнения: 310
Благодаря на всички за помоща   bouquet
За Роял Айсинга ще цитирам някой, но не си спомням кой, надявам се да не се обиди: "При правенето на фини дантели, при разбъркване образуваните връхчета трябва да стоят прави..Ако е за замазване може и по мек връх, а ако е за запълване на очертани пространства – си е на по-течната фаза."

# 83
  • Norge
  • Мнения: 2 311
В мнението на Стефка Тодорова има някои извънредно важни акцента (според мен), подкрепям. Всъщност...цялото мнение може да се окачи в рамка.

Тандури, винаги имаш и идеи, и начин, по който да ги изразиш.
Общото впечатление, поне мое, е това, че форумът е пораснал твърде голям. Това не е лошо, лошото е, че му е тясно. Подобно беше положението в "Кукинг" и то, заедно с ред други обстоятелства, направи така, че момичетата (онези страхотни, талантливи и отзивчиви момичета) откриха преди месец нов сайт, където акцентът върху тортите е голям.

Тук също е дошло време да се намери някакво друго решение. ТОВА поне според мен е безспорно след като сегашното състояние на нещата води до дискомфорт.
Ако е невъзможно създаването на суб_ форум, би могло "тортената" тема да се раздели на отделни заглавия, по подобие на руските. Примерно: "Торти със стандартна форма", "Торти с необичайна форма", "Торти за детски празник", "Сватбени торти".
Отделно би могло да има тема за блатове и кремове (текуща, не "закована"), както и такава за дискутиране на техники и "стъпка по стъпка" процеси.

Разбира се, в тортените теми винаги ще има въпроси за един или друг елемент/техника/материал, ще има и празни приказки, и честитки, но това нито е възможно да се избегне, нито е желателно да стане изцяло (аз съм шампион по спамене, тук едва се удържам. Rolling Eyes Twisted Evil)

Бедата е, че ние_ хОрата, сме различни. В нашия ( и не само) случай общо взето се делим на онези, които могат да се нарекат primus motor и_ всички останали. Примерно Тандури спада към първите: човек, който ТЪРСИ, който експериментира и иска сам да открива.  Това са хора, които водят света напред. Нормално е те да са малко на брой, но не е нормално да очакваме от тях да решат всичките ни проблеми. И не е нормално да не уважаване личното им пространство в днешния свят, който е станал до такава степен безцеремонен по отношение на общуване.
 Не може да засипваме някого с въпроси за цветята, за пясъка, за борчетата, за къщичката, за боичките, you name it (they got it. Rolling Eyes). Не само заради това, че времето на всеки е еднакво ценно (най_ малко), но и не е ли по_ сладко сами да откриваме света, сами да потърсим, сами да стигнем до изводи, това е такова прекрасно усещане, а и подобно търсене води до нови неща, понякога по_ добри от вече установените. Погледнете какъв извор на идеи е Ванчето; в процесите се раждат нови идеи и решения и често те са дори по_ лесни от наготово подадена информация.

Така, свършвам. Blush
Дано не прозвучи грешно онова, което съм искала да кажа. МРА за спам Grinning, но просто форумът е тесничък и би било много хубаво да можеше да се намери някакво разрешение/разширение. Confused

# 84
  • Мнения: 7 091
Нелка...направо ме изчерви от главата до петите с тези си приказки, да знаеш  Embarassed
Хора, аз не съм някакъв супер спец в тортоправенето, тук сме се събрали все талантливи и работливи момичета, всяка със своето светоусещане.
Това, което мога да ви предложа аз е да ползваме сайта на предизвикателството за събиране на информацията. Предварително казвам, че сайта форуми няма да има, просто не съм в състояние да поддържам такова нещо, но така или иначе мислех да имам "Библиотека", както и " образователни филмчета" и "стъпка по стъпка".
Ако желаете можем там да съберем всичката информация, а обсъжданията да стават тук. Това ми се струва по-доба идея от блог, а и така или иначе съм се хванала да го правя вече от сума време.
Аз вече съм почти готова със структурата на сайта .( Пепи, не се сърди, че не се обадих по-рано, но по стечение на обстоятелствата Корнелия ( КорниШонка) ми помага в момента, понеже имаме с нея и друга уговорка. Надявам се ако закъсаме някъде да ни удариш едно рамо, с/у заплащане разбира се.  Hug)
Не съм споделяла досега за тези неща, защото просто имам само 24 часа в денонощие за съжаление, а съм се хванала с милион други работи, но ще избутам това на преден план и ще се постарая да го направя по най-бързия начин.
Ако пуснете тема за "роял айсинг" сега...обаче просто няма да мога да се включа. Съжалявам разбира, но просто няма да мога да успея и няма смисъл да ви подвеждам, че ще мога.

Ако сте съгласни всички ( особено тези, които работиха по библиотеката, най-вече Наталина!) ще включа информацията от библиотеката тук, в сайта на предизвикателството.
 Ако не сте, просто ще си създам моя библиотека, по нещата които вече сме правили като рецепти в предизвикателствата и които заедно със снимките смятам да кача там.

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Tandoori, още сега мога да ти пратя линковете стъпка по стъпка, тъй като аз ровех всички теми за тях заедно с Фиор. А за сайта- не се притеснявай- сега съм доста натоварена покрай един наш проект и нямаше да мога да съм пълноценна.

Нелка, дай моля те линк към новия сайт на момичетата от Кукинг.

# 86
  • Мнения: 1 965
Ако е невъзможно създаването на суб_ форум, би могло "тортената" тема да се раздели на отделни заглавия, по подобие на руските. Примерно: "Торти със стандартна форма", "Торти с необичайна форма", "Торти за детски празник", "Сватбени торти".
Отделно би могло да има тема за блатове и кремове (текуща, не "закована"), както и такава за дискутиране на техники и "стъпка по стъпка" процеси.
И просто виждам какво ще се получи. Сега когато изникне някой въпрос, напоследък отговаряме на хората така: "ПОГЛЕДНИ В ТОРТЕНАТА БИБЛИОТЕКА" ... и хоп- следва линка натам. Ако направим това което казваш ще стане по-лошо за тези които искат да помогнат. защото ще трябва да ровят и да намерят линка КОНКРЕТНО към "Тортите с неправилна форма" /например/.
Така няма да се реши проблема, защото отново в самата тема пак ще се задават същите въпроси. И отново ще се чудим къде да ги препращаме.
И 10 теми да направим, нищо няма да се промени. Ще стане още по-лошо и трудно. Защото.... някой ще пита за чаршаф. 3ма души ще го насочат към темата с чаршафите. Оттам ще последва въпрос за крема под чаршафа. Аааааайде да го пратим в другата тема - С КРЕМОВЕТЕ. После обаче ще се сети, че блатове не е изпекъл - аааааааайде линк към темата с блатове.... и най-накрая на въпросния ПИТАЩ,  ще му стане лошо от прескачане в темите и ще зададе въпроса отново в тортената тема: "ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА СИ СЪБЕРЕТЕ НЕЩАТА НА ЕДНО МЯСТО,  И ДА НЕ МЕ РАЗХОЖДАТЕ ИЗ ЦЯЛОТО БГ-МАМА?!?!? ............
 На това му се вика: ОМАГЬОСАН КРЪГ.
Тандури - писала си с мен - горенаписаното  важи и за твоя пост.
Има ли значение къде ще препращаш хората за справка.
Нищо няма да се промени! Бъдете сигурни.
Аз просто спирам и се отказвам!

# 87
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Ванче, разсмя ме с глас. Mr. Green
Пепи и Тандури:   bouquet

Пепи, отделно на теб: ето линк към сайта:    http://u-samovara.ru/
Виж вляво при Ссылки, оттам се влиза във форума. Бъди милостива, аз не съм живяла в Русия. Cry Embarassed Cry
 В началото тортите бяха изцяло скрити, сега е отворено, но пак няма да можеш да видиш всичко без регистрация. А има какво да се види Shocked , там е...  Heart Eyes.

# 88
  • Мнения: 7 091
Ванче, колкото и да те обичам душа, не съм съгласна с теб този път  Laughing Ще ти кажа защо.
На сайта съм предвидила страница за " Справочник на начинаещия", който ще включва основни рецепти, основни техники, речник на термините и съкращенията, които се използват, стъпка по стъпка за начинаещи и т.н.
Мисля, че на голяма част от начинаещите това ще им помогне. На тези, които няма, са си неспасяем случай и ще продължават да си питат как да направят тортата дето не я знаят каква е, ако ще на ръце да ходим. Не мисля, че те са ни целевата група обаче. Обикновено такива дето ги мързи, те не се задържат дълго в темата. Идеята ни е тези, които искат да се научат, да има къде да прочетат, пък дори и след като са питали.

# 89
  • Мнения: 1 491
Ауууу, тука колко интересно е станало....
Видях мнения, които се покриват с част от моите виждания, но ако започна да изписвам всичко, което искам да кажа, ще ме четете час и канче...  hahaha
Направи ми впечатление, че има и засегнади дами - недейте така момичета! Съмнявам се някой да визирва конкретен човек! От предишният ми пост до този, изчетох толкова мнения, и с ръка на сърцето казвам, че не връзвам имена с коментари. Някои неща ми се набиват и правят лошо впечатление.  Трудна е работата по поддържането и обновяването на библиотеката за сам човек, но иначе масово се казва, това е хубаво да се сложи, онова е хубаво да се добави... На идеи сме първенци, но за съжаление при изпълнението ни куцат нещата...
Не помня казах или не, но варианта е в действителност въпросите да са оцветени и когато се отговаря, да се изцитирва въпроса и отговора пак в цвят ако ще се пише и още нещо!
Помня първото и второто предизвикателство, когато градивната критика беше посрещната добре, и когато се прехвърли в темата, моментално имаше разсърдени, обидени, нацупени, надурлени и т.н. реакции - "аз като питах, вие защо не ми отговорихте" и т.н.
Спомена се Ванче май ти беше за репликите "четох, но никъде не видях и не открих".... Ще кажа само това - Аз никога не съм правила торта Татяна, но понеже чета, мога отговорно и категорично да заявя БЛАТОВЕТЕ  НЕ  СЕ  СИРОПИРАТ. А този въпрос фигурира почти във всяка тема... Ами ясно е, защо в един момент му писва на човек и започва да препраща към Тортената библиотека!

Tandoori моето усещане за тебе като човек и личност се покрива изцяло с написаното от nelka.nelka    bouquet  Heart Eyes

И между другото по оспамена тортена тема до сега май не сме правили  hahaha

Хайде момичета, да спрем да се надприказваме като махленски .... и да приемем нещата такива каквито са - форума и темата са открити и свободни за всички и всеки, който пожелае да пита, да се учи и да твори трябва да бъде добре дошъл, но ако е прочел нещичко преди това, никой няма да му се разсърди  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт