СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 822
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 1 485
Лови-татко - не разбирам нападателния ти тон. Ние не сме виновни за това че някой някъде не те е поканил.  Нито някоя организация ти е скроила този мръсен номер. Моля те, намери си друга мишена.

За твоя информация - и мен не ме поканиха в четвъртък, но си отидох неканена. И понеже "създателят на идеята за квотен принцип" липсваше, се наложи аз да обяснявам разликата между оригинала и копието. Между другото тук са обсъждани много и различни вариации на квотен принцип, но случайно чета достатъчно отдавна за да познавам оригинала. Беше ни обяснено че няма никакъв шанс квотния принцип да бъде приет в оригиналния му вариант. Мисля че това и на теб отдавна ти е пределно ясно.

Мда - написано "поканили" без кавички трудно се разбира. Мен в петък ме "поканиха" малко преди 11 часа за среща в 12 и то не лично и не за да си дискутираме квотния принцип.  И честта я дължа единствено на факта че си ходя по мероприятия неканена, пък и даже се изказвам (не само за квотния принцип). С удоволствие бих ти отстъпила тази чест ако имаше време за реакция.

# 1 486
Ели, Кабо Алма, аз лично ви благодаря за това, че ходите по тия мероприятия , както и да сте разбрали за тях и както и да сте успели да влезете и да участвате.  Hug  bouquet
За мен е непонятно как е възможно да се обсъжда нещо, което касае толкова пряко родителите, без участието поне на официалните родителски организации.
За Фандъкова и Минчева, които дори не знаят кой набор ще кандидатства за 1 градинска група в момента , с цялото ми уважение към институцията, която представляват...си имам едно наум доколко 'компетентно' могат да "защитават" каквато и да е позиция.
Аз лично разчитам на родителите и директорките, които все още успяват да "пробият" и да участват в някакво обсъждане..
..
Между другото, г-н Джонев говори за "анкетата" от около месец..Явно е била планирана..Друг е въпроса как мазовирски е написана...(впрочем, като всичко останало..)
Петък 13-ти наближава застрашително бързо..
Надявам се някой дотогава да успее да обясни на Фандъкова и компания какво са имали впредвид създателите и защитницитена квотния принцип..

# 1 487
Надявам се някой дотогава да успее да обясни на Фандъкова и компания какво са имали впредвид създателите и защитницитена квотния принцип..

Ми обяснихме и мисля че и Минчева и Фандъкова са наясно. Не съм защитник, не съм и противник на квотния принцип, но се опитах да го обясня. Обясних и защо е предложен. Цитирах и приблизителна бройка на деца с предимства общо, деца с предимство брат/сестра в ДГ, "особени случаи". Обяснявах за напълно запълнените групи с деца от тези категории. Опитах се да обясня и исканията на петицията и че предложения документ не отговаря на тях. Настоявах че правилата за прием не отговарят на исканията ни за прозрачност и обективност и т.н. Каквото можах направих. Поне не приеха документа в този вид. Поне пуснаха анкета.
Най-малкото ми се иска ако има резултат, той поне за някого да е приемлив. Ясно е че няма идеален вариант. Но пък вариант, който никой не иска е последното което ми се ще да се случи.

Между другото защо не спиш още? Мислех че вече няма никой във форума.

# 1 488
Все ми се струва,че някой умишлено иска да се създава паника сред родителите..
Направо не е за вярване, че цяла година отново е отишла само в приказки..
Ели, не се съмнявам,че и ти и Кабо Алма сте направили всичко по силите си да обяснит епозицията на родителите възможно най-обективно.
Въпроса е...защо се всяа паника..Регламент 10 се беше доближил до представите на родителите..и дори на директорките..
..
Почвам да си мисля,че всичко идва от нежеланието да се използва фактора време..
От неприемливото за родителите предложение за лотариен принцип..
И...от абсолютното нежелание на тия от които зависи да се строят нови ДГ и дори да се ремонтират бивши такива , които не се ползват по предназначение и да се "върнат" обратно на децата като такива..
..всичко това ни връща всеки път в изходна позиция..

# 1 489
  • София
Мами да ви питам - въпросната точка за посещаемост на държавна ясла за кое важи при кандидатстването - за ЦДГ, за ОДЗ или за двете. Преди имам бегли спомени, че се даваше само при кандидатстването в ЦДГ, но сега нямам идея ... вие имате ли такава информация???  newsm78
никой ли не знае

# 1 490
Мами да ви питам - въпросната точка за посещаемост на държавна ясла за кое важи при кандидатстването - за ЦДГ, за ОДЗ или за двете. Преди имам бегли спомени, че се даваше само при кандидатстването в ЦДГ, но сега нямам идея ... вие имате ли такава информация???  newsm78
никой ли не знае

Вече не знам. Знам какъв беше първоначалния вариант, но той може да не е актуален. По него точка се даваше само за ЦДГ.

# 1 491
  • София
никой ли не знае

Вече не знам. Знам какъв беше първоначалния вариант, но той може да не е актуален. По него точка се даваше само за ЦДГ.

Мерси Ели (Hrisa) явно ще го разберем, когато публикуват окончателния регламент за кандидатстване

# 1 492
Мисля,че в момента объркването идва от факта, че са сложили предимство за адрес в София заедно с всички други предимства във въпросната таблица и така излиза, че всички деца, чиито родители имат адрес в София (а те сигурно са 100%), ще се борят за 30% места заедно със социалните случаи....и тогава не остават деца да си разпределят другите 70% от местата...ето това е голяма недомислица, дано вече са я осъзнали...
Мисля,че объркването е само за родителите, които не четат между редовете..
..
Значи..по този проект за регламент, който последно обсъждаме, излиза,че...почти всичките родители (около 85% вероятно и 95%), ще кандидатстват най-напред за въпросните 30% квота за социални случаи.
СЛЕД като тази квота се запълни за всяка ДГ, в рамките на същото класиране, се преминава към следващ "тур" за оставащите 70%, НО...регламента вече е друг.
Сега вече 100% от останалите некласирани се редят на опашка , но с точките, които събират според правилника на ПС на всяка конкретна ДГ...
Тези точки за различните ДГ ще са различни..Но пак ще са за деца които отговарят на някакви критерии...
т.е...деца, които не отговарят на такива..ще си останат извън ДГ.
Еднодетните евентуално ще имат шанс само ако живеят срещу ДГ и..точно в тази ДГ, това е един от критериите, които носи точки.
В този смисъл..надявам се да разбираш,че проблем с адресната регистрация няма..
*щурчо*, разбирам много добре горното, което си ми обяснила. Но има противоречие в сегашните текстове на проекта! Защото "адрес в София" е посочен в таблицата като предимство, а в т.2.2.5 и т.3.1. пише, че в едно ОДЗ/ЦДГ могат да бъдат класирани не повече от 30% деца с предимство от общия брой свободни места. Трябва да изкарат адреса в София от предимствата, защото почти всички семейства го имат. Всички приети деца в градините ще бъдат с адрес в София (да кажем почти 100%), а според текстовете адреса в София е предимство, а с предимства могат да приемат до 30% деца. Разбираш ли противоречието?
Освен това няма текст, който да казва как и кога ще се прилагат доп.критерии на ПС (в т.3.3. пише само,че ще има такива доп.критерии).

# 1 493
  • София
Мисля,че в момента объркването идва от факта, че са сложили предимство за адрес в София заедно с всички други предимства във въпросната таблица и така излиза, че всички деца, чиито родители имат адрес в София (а те сигурно са 100%), ще се борят за 30% места заедно със социалните случаи....и тогава не остават деца да си разпределят другите 70% от местата...ето това е голяма недомислица, дано вече са я осъзнали...
..
Значи..по този проект за регламент, който последно обсъждаме, излиза,че...почти всичките родители (около 85% вероятно и 95%), ще кандидатстват най-напред за въпросните 30% квота за социални случаи.
СЛЕД като тази квота се запълни за всяка ДГ, в рамките на същото класиране, се преминава към следващ "тур" за оставащите 70%, НО...регламента вече е друг.
Сега вече 100% от останалите некласирани се редят на опашка , но с точките, които събират според правилника на ПС на всяка конкретна ДГ...
Тези точки за различните ДГ ще са различни..Но пак ще са за деца които отговарят на някакви критерии...
Еднодетните евентуално ще имат шанс само ако живеят срещу ДГ и..точно в тази ДГ, това е един от критериите, които носи точки.
*щурчо*, разбирам много добре горното, което си ми обяснила. Но има противоречие в сегашните текстове на проекта! Защото "адрес в София" е посочен в таблицата като предимство, а в т.2.2.5 и т.3.1. пише, че в едно ОДЗ/ЦДГ могат да бъдат класирани не повече от 30% деца с предимство от общия брой свободни места. Трябва да изкарат адреса в София от предимствата, защото почти всички семейства го имат. Всички приети деца в градините ще бъдат с адрес в София (да кажем почти 100%), а според текстовете адреса в София е предимство, а с предимства могат да приемат до 30% деца. Разбираш ли противоречието?
Освен това няма текст, който да казва как и кога ще се прилагат доп.критерии на ПС (в т.3.3. пише само,че ще има такива доп.критерии).
точно за това не би трябвало да е с предимство адрес в София , а постоянен адрес в съответната община /район където се за кандидатства  за ДГ/ОДЗ

# 1 494
..

Наистина не четеш внимателно..НЯМА противоречие.
Първо всички се пробват за 30% с предимства (всички, които имат поне една точка от нещо по критериите)
След това, тези, които не са приети в тия 30% ( пак всички Simple Smile ) се редят на нова опашка с нови критерии, този път от ПС на ДГ..
Сега схвана ли защо Ели Хриса се притеснява,че реално квотния принцип се обезсмисля ...както за децата с предимства, така и за тия, които нямат никакви?
..
Просто..реално всички ще се класират пак по схемата с критерии (ноза сега незнайно какви за всяка градина ...), но..има вероятност децата с РЕАЛНИ НУЖДИ от предимство да не успеят да влязат..( визирам сираци, полу-сираци, деца в риск и т.н...ако си изберат за първо желание (или пък просто им е най-удобна) една и съща градина..)
..
Тази ситуация се очертва, АКО се приеме последния вариант, който обсъждаме..

# 1 495
Днес слушах Дарик радио..
Един от Общинските съветници от БСП спомкена,че кандидатстват 8000деца, от тях 1500 ще са приети...и то , ако СОС си изпълни обещанието за строеж на ДГ.. newsm78
Вече съвсем се омешах с тия цифри...
Надявам се г-н Джонев да внесе малко светлина по въпроса колко деца всъщност няма да са приети..за да се успокоят хората..или поне да спрат да правят предположения..

# 1 496
*щурчо*, не съм съгласна с теб. Точно защото чета много внимателно, виждам,че има противоречие в текстовете + въобще не пише как и кога ще се прилагат доп. критерии от ПС. Това, което ти описваш е твоето виждане за нещата -2 отделни класирания, или 1 класиране в 2 тура. Никъде в проекта не пише такова нещо! Кой ще ги прави тези нови опашки, според теб...Нали като вляза в системата, в ....ОДЗ, първа яслена група 2008 набор, ще видя списък от чакащи със съответните точки срещу името на всяко дете. Да не би да мислиш, че това класиране и тези точки в един момент ще бъдат "изтрити" (не знам как другояче да го нарека) и после ще има ново подреждане с нови точки... Crazy Нали всички, които са участвали в "първия" тур и не са класирани там, продължават във "втори" тур с точките от предимствата, които вече имат според т.3.1. от проекта...В противен случай , според твоята теория, нито твоето дете от многодетно семейство, нито близнаци (пример) ще имат предимство във "втория" тур. Разбирам схемата, която ми описваш, но не това пише в проекта.
А защо социалните случаи да са застрашени? Нали в анкетата има статистическа информация, че те заедно с близнаците и децата от многодетни семейства са не повече от 15% от общия брой деца... даже квотата от 30% да е само за тях, всички ще влязат, че и за още деца ще има места...

# 1 497
А защо социалните случаи да са застрашени? Нали в анкетата има статистическа информация, че те заедно с близнаците и децата от многодетни семейства са не повече от 15% от общия брой деца... даже квотата от 30% да е само за тях, всички ще влязат, че и за още деца ще има места...
Социалните случаи и многодетните,близнаците изобщо не са застрашени.Те са един малък % в ДЗ.При нас има много двойки близнаци,но само 2 са в един набор и то в различни групи.Считайте,че това са от 60 деца - 4.Изчислявайте сами %-та.Същото е и със социалните.Сираци и полусираци - нямаме,с неизвестен родител-също.От многодетни семейства са 3-4 деца в цялото ДЗ.Така,че всеки ,който надвишава дори с една точка останалите ще бъде класиран.

# 1 498
Little wingels , няма смисъл да спорим, докато не видим окончателния вариант..
ДА, това е моето виждане за нещата.
Смятам, че квотата от 30% би била повече от достатъчна само за социалните случаи, АКО се разпределят равномаерно между градините..
15% от общия брой деца( както сочи статистиката), не означава, 15% кандидатстващи във всяка от ДГ.. Опитвам се да кажа,че в НЯКОЙ ДГ, е възможно да кандидатстват повече от 30% от свободните места деца от социалните случаи (Пример...Приемат се 24деца т.е. макс 7 деца от социалните случаи - ако за някои ДГ кандидатстват по 10-15 деца, то..какво ги правим 3-те? ..или 8-те, които остават?....)  В примера съм приела,че тия деца кандидатстват само за една ДГ, защото другите не са им удобни..като местоположение..(има такива квартали )
Та...за тях ми е думата..
ВЕРНО,че в някоя друга ДГ, вероятно няма да има 30% кандидатстващи, т.е..ще има 2 деца за 7 места.. и другите места вероятно ще се заемат от останалите деца..
 newsm78 newsm78 newsm78
Дали пък...тия 30% няма да си стоят свободни и да чакат деца в риск? (звучи доста безумно, но...знае ли човек..- вече всичко е възможно)
..
Абсолютно нищо не пречи в рамките на всяко класиране детето да си участва със своите Х точки по критериите за предимства за 30% от местата и със своите У точки (разилични за всяка отделна желана градина) за оставащите 70%.. КОЕ ти се вижда странно? Изобщо не е нужно да се трият точки..Просто си се редиш на две опашки и на двете имаш различни точки..
Признавам,че това е само мое тълкуване..
Може да се окаже, че нещата са още по-безумни..

# 1 499
Социалните случаи и многодетните,близнаците изобщо не са застрашени.Те са един малък % в ДЗ.При нас има много двойки близнаци,но само 2 са в един набор и то в различни групи.Считайте,че това са от 60 деца - 4.Изчислявайте сами %-та.Същото е и със социалните.Сираци и полусираци - нямаме,с неизвестен родител-също.От многодетни семейства са 3-4 деца в цялото ДЗ.Така,че всеки ,който надвишава дори с една точка останалите ще бъде класиран.
Дидиа, не беше ли във вашата ДГ групата на близнаците...с 11-12 двойки близнаци  newsm78

Иначе си права..и според проучванията, които извади г-н Джонев, социалните случаи, многодетните и близнаците са една много малка група...То и реално в цялото ни общество тия социални групи са много малки на фона на стандартните семейства с едно и две деца..

Общи условия

Активация на акаунт