СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 456
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 30
Не е само за Дг в която работи бабата..
Във версия 8 беше така, но..директорките поискаха да е за всички ДГ..за да не се разхождат децата из целия град..и се промени на 3т за всички ДГ в София..във вариант 9...
Не знам как е във вариант 10...
При всички случаи..това е добър въпрос..Дали някой ше проверява дали имат роднинска връзка бабата и детето Simple Smile..а също и..една и съща баба, колко внуци може да "вкара" Simple SmileSimple SmileSimple Smile
От сега си заплювам една баба в нашата ясла...(мисля,че и тя няма да има нищо против "внучето"...при подходящ стимул..), пък..ако не става от ДЯ, ще търсим баба в ОДЗ..или ЦДГ... newsm78..дам..това се оказва "вратичка"...

# 31
Аз имам идея, точката за баба или дядо да се дава само за първо желание за посочена ДГ, все пак много баби не живеят с внучете и ако едните са в Младост, а другите в Люлин, представям си как ще водят децата в ДГ където работ бабата.

# 32
  • София
Яга мама - То така или иначе като им дадат 3 т. ще си влезнат по-първо желание където си искат, така че май няма смисъл от това уточнение. Те само за първо желание + този критерии събират 6 т., а като се пресметнат и другите са си оцелили бингото отвсякъде.  ooooh!

# 33
 Здравейте! Да се отчета и аз, че стриктно чета всичко.  Simple Smile

Обаче имам едно две въпросчета:
1. Служебните бележки, които се изискват за потвърждаване на някои от предимствата, кога и къде ще се предават/ представят? Възможно ли е това да обърка класирането, в смисъл да мине класирането, децата да влязат уж с предимство и после да се окаже, че няма бележка или е фалшива и да стане мазало в системата, тъй като ще се преподреждат опашките по сто пъти?

2. В "Часът на Мама", а и не само там чух, че новите критерии ще се отнасят за децата набор 2006 и по-малки. В системата обаче четох, че само децата кандидатстващи за първа ясленска и първа градинска ще влизат по новите правила, останалите си остават по опашките.  Въпроса ми е каква е истината всъщност -  децата набор 2007, които са за втора ясленска как ще кандидатстват? Остават си на опашките от миналата година или подават нови заявления? И ако кандидатстват къде на практика ще влязат при положение, че втора група е предварително заета от миналогодишната първа ( в повечето ясли бройките за първа и втора са еднакви)?

3. Аз наскоро се регистрирах в системата и като разглеждах градините ми направи впечатление, че ми показа възможност за кандидатстване само за сегашната първа ясленска група. На втора ми пишеше, че нямаме възраст. Така въпросът ми е как да кандидатствам за втора от септември? Би трябвало сега март като започне записването системата да ми предвиди възраста и да мога да кандидатствам за втора група, а не да ми се активира кандидатурата, когато навърши годините, нали?

4. Това с точката за баба/дядо за всякакви кандидатствания ли важи? В смисъл ако съм за ясла, а бабата е в ДГ или обратното, не е ли малко нечестно?

5. Малко офф, ама всички ние, които сега преживяваме детските градини, какво ще правим като дойде време за училище и се окаже, че няма места или учители например?

# 34
                 Ще пробвам да ти отговоря! Laughing
                 1.Служебните бележки се представят с документите за записване на детето в ДЗ.Директорките трябва да ги изискат и ако няма такива да се подаде инфо и детето да не се записва до установяване на истината.
                 2.Това,че те записват в първа яслена група няма никакво значение.Децата в групите на яслата са "смесени" и от първа и от втора ,защото по-лесно се гледат.Първа и втора яслена група са условно въведени за да се приемат деца от два набора.В случая 2007 ще бъдат приети като "втора",а 2008 - като първа яслена група.
                 3.Като отговора на 2.
                 4.Ако яслата е в ОДЗ "бабината" точка важи и за там ако бабата работи в ОДЗ-то.Варианта ,които ни казаха беше САМО за ДЗ , в което работи бабата.Какво ще приемат накрая - май никой не знае.
                 5.В училищата вече е така /дори в кварталните,не "претенциозните"/ Така,че се въоръжавайте с опит и търпение няма да ви се размине. Laughing Там има поне едно нещо сигурно и то е , че училището е задължително и щат не щат трябва да приемат всички подлежащи на обучение в първи клас. Laughing

Щурчо, не виждам "вратичка" при баба и внуче.Просто се представят две копия от акта за раждане на майката /бащата/ и внучето. Mr. Green Точката важи за всички внуци на бабата.Да се успокоите баби с близнаци са рядкост,с тризнаци и повече изключение. Mr. Green При това като се има предвид възрастта на работещите в ДЗ - мами - направо - няма  Mr. Green,а бабите вече тичат по училищата защото и там е като тук!
                 Ако много се притеснявате за вратичките ще ви успокоя пак  Mr. Green Тази врата дето сте я оставили да зейне в общината с 6 т ще поеме всички нужди и парашути. Mr. Green

# 35
Мога да се съглася, че няма вратички само ако се въведат допълнителния документ. Повдигнах въпроса защото никъде не е написано, че ще се изисква. Иначе и аз:
Цитат
от сега си заплювам една баба в нашата ясла...(мисля,че и тя няма да има нищо против "внучето"...при подходящ стимул..), пък..ако не става от ДЯ, ще търсим баба в ОДЗ..или ЦДГ... ..дам..това се оказва "вратичка"...

Незнам иначе някоя баба да се съгласи да гледа внучето от другия край на Сф.  Thinking
Като цяло българина винаги намира вратички и не вярвам системата да изкорени всички варианти.

# 36
Цитат
К15   Детето има поне един родител, който работи като педагогически персонал в основни и средни училища на територията на Столична община   

това пък защо  newsm78
извинявам се ако някой е питал преди мен
За това Дидиа е отговорила вече, но и аз да натъртя:  липсата на желаещи да работят в системата на образованието вече е на критично ниво и се търсят всякакви способи за задържането на все още работещите като учители. Няма млади хора, задържащи се да работят  - като се започне от градините и се стигне до гимназиите. На места едвам умоляват някоя пенсионерка да изкара още един випуск. Така че не придиряйте точно за това предимство ... то на практика работи пак за нашите деца (по-големичките).
Както и при работещите в ОДЗ - търси се вариант работещата (и ползващата предимство) да остане на работа, вместо да си дигне чукалата от бездруго изнервящата и нискозаплатена работа и да си гледа единствено собственото дете/внуче у дома. Вместо 30-на  в клас/градина. 

(за да не ме разбере някой погрешно - не смятам,че това е начинът... но това са измислили общинарите. Работата на просветния министър те все едно не могат свърши)

# 37
Аз не придирям за това предимство, но държа да се изпипа, за да няма пак вратички.
Дали пък да не викна свекърва си от провинцията да поработи временно в София, та белким хванем това предимство.  Whistling

# 38
  • София
Аз не придирям за това предимство, но държа да се изпипа, за да няма пак вратички.
Дали пък да не викна свекърва си от провинцията да поработи временно в София, та белким хванем това предимство.  Whistling
smile3532 добра идея и аз така мисля  само тя ми липсва и всичко ще ми е О'К

# 39
smile3532 добра идея и аз така мисля  само тя ми липсва и всичко ще ми е О'К
                Е,момичета-кокичета,хем искате децата да са в ДЗ,хем не можете да жертвате свекървата! Joy Joy Joy  Я,я пуснете да поработи малко ,да поизмие купища чинии три пъти на ден, да позабърше поне 5 пъти на ден огромните помещения,прах,цветя и ощеееее,че отгоре на това да поизмие поне 10-на наакани дупета и.......ви гарантирам,че ще забрави пътя към къщите ви,а през това време детенце ще е станало ученик! Peace

# 40
Въпросът ми е към мамите от София които са запознати с кандидатстването за ЦДГ и ОДЗ в София. Голяма каша ми е в главата и дано да ме разберете каквото съм написала.
Пиша Ви във връзка с автоматичното активиране на предварителните кандидатствания - не ми стана много ясно. Малко инфо за нас: дъщеря ми е набор 2006 и е родена Ноември месец. В района в който живеем няма ЦДГ както и в съседния квартал и поради това миналата година съм кандидатствала само за 2 ОДЗ-та (единствените в нашия квартал) и 3 ОДЗ-та (от съседния квартал). Все още не сме приети и сме на текущо класиране за 2-ра яслена група. Кандидатствала съм предварително и за няколко ЦДГ в по отдалечен район, който ми е на път за работа. Сега имам две отделни опашки (ако мога така да се изразя) - едната е с желаните ОДЗ-та, а другата е с желаните ЦДГ-ни. По отношение на активирането в kg-sofia.bg  пише, че автоматично ще се активират предварителните кандидатури в момента на прилагане на новия регламент, а пък автоматичната активация в деня на навършване на съответната възраст се отнася само до групите с текущ прием. Това какво означава в нашия случай? Че Март 2009 ще се активират кандидатурите ни за ЦДГ, въпреки че 3г. ще навършим Ноември 2009, а пък кандидатурите ни за 1 градинска група в ОДЗ-тата ще се активира автоматично Ноември 2009. Правилно ли съм разбрала?  Ако да, в такъв случай значи ли това, че родените в края на годината набор 2006 ще имат единствено шанс да кандидатстват само в ЦДГ, отколкото да чакат някаква класация в ОДЗ (което ни е по удобно по местоживеене). Освен това - двете опашки ще се запазят ли така отделени т.е. по отделно за ЦДГ и по отделно за ОДЗ и след приемане на новия регламент. Ако да, тогава кое ще се смята за първо желание т.е. за кое ще получим 3т. като първо желание? Или ще имаме две първи желания - едното ще е първата посочена от мен ЦДГ, а другото първо желание - ще е първото ОДЗ за което съм кандидатствала още миналата година.
Благодаря предварително за отговорите?
За ЦДГ - ще се активира при приемането на новия регламент. Не е ясно кога точно, но ще е тази пролет.
С ОДЗ-тата не е ясно как точно ще се процедира, защото 2-та яслена група преминава автоматично в първа градинска и вие и сега сте на опашката. Дали в самата опашка ще има някакво пренареждане по новите критерии и кога ще се случи това не е ясно още. Но нова опашка за първа група няма да има. Защото тя си е свормирана от сега и е с текущ прием.
Трите точки за първо желание ще само за едно детско заведение, това което изберете. Аз лично ви съветват да не ги "прахосвате" за ОДЗ, колкото и то да ви е удобно и желано, защото там най-вероятно ще има само 3, 4 места за нови деца, ако изобщо има прием. А в градините ще се сформират изцяло нови групи и шанса ви е много по-голям.
Успех!

# 41
Дидиа, без майтап ама наистина съм си мислила да я викна у нас. Понеже тя ми се похвали, че има право на 1 година неплатен отпуск. С една дума хем ще дойде да работи в Сф /временно разбира се/, хем ще си пази работното място в дълбоката провинция. Естествено, че си заслужава жертвата.  Laughing Дали и това не е вратичка, май.

# 42
  • София
Дидиа, без майтап ама наистина съм си мислила да я викна у нас. Понеже тя ми се похвали, че има право на 1 година неплатен отпуск. С една дума хем ще дойде да работи в Сф /временно разбира се/, хем ще си пази работното място в дълбоката провинция. Естествено, че си заслужава жертвата.  Laughing Дали и това не е вратичка, май.
ама ще ли я вземат в някоя градина , че то ако  това е вратичка и аз щ'е викам моята и да не стане бои на свекита smile3508 smile3508 че саир да гледаме ( за работни места)
п.п  Praynigизвинете за спама

# 43
  • София
Добре де хора, доводът бил да се запази персонала в системата на образованието. Тогава да ви дам един пример - моята свекърва работи като директор на детски ясли в друг град. Персоналът там също е кът, заплащането ниско, няма качествени хора. И след като най-вероятно моето дете няма да бъде прието (а може би изместено и от дете с предимство баба/дядо работещи в ДГ на територията на СО), свекърва ми може да напусне работа и да дойде да гледа детето ми. Ето системата пак остава с един човек по-малко. Има предполагам и още много деца, които имат баби/дядовци работещи в училища и ДГ в други градове. Е, тях как ще ги запазите? Да не би в другите градове да има много желаещи за работа в тази сфера (или оопсс.....ние не гледаме по-далече от носи си т.е. от нашата мила община  Mr. Green)?

Дадох ви пример как точно този критерий, които цели да запази персонала на едно място, ще загуби персонал на друго. Ей, за това не го приемам ... на всичкото отгоре той дава цели 3т. т.е. колкото се дава на дете с починал родител и повече отколкото се дава на дете с родител инвалид, на близнаци и т.н. Поне точките да бяха по-малко, а не да се окаже, че дете с точки по този критерий може да измести дете с родител инвалид примерно.

Да и последно за капак - този критерий се оказва и доста широка "вратичка" за парашутисти.

Но какво съм седнала да обяснявам, я по-добре и аз да издирвам работно място за нашата баба тук.  Joy

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 00:23 от Ивон

# 44
Дойдохме си на думата. Аз в старата тема питах дали има недостиг на персонал в другите градове. Именно затова питах, което Ивон разсъждава.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт