СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 436
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 330
Ето един предпоследен вариант на подписката (петицията), за която разпитвах тук предните дни. Текстовете в синьо са според версия 10, както писа тук г-н Джонев. А тези в червено - за тях се колебая дали да останат, и ако да - дали в този вид. Приемам мнения всякакви. Ако няма желаещи да се присъединят, мога сама да си изпратя текста от личния имейл.

--------------------------------
ПЕТИЦИЯ

ПРОТИВ ПРОЕКТА НА РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРИЕМ НА ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРЕЗ 2009 ГОДИНА

ОТ: РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА В СОФИЯ
ДО
СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

КОПИЕ:
ДИРЕКЦИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ”
СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Подписка

За равностойно и недискриминационно третиране на всички деца, нуждаещи се от прием в детски градини в София
За справедлив Регламент за прием на деца в детски градини на територията на Столична община през 2009 година

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ И БАЩИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Демократичните принципи, които би трябвало да следват всички в нашето общество спрямо децата на Република България са, че те се раждат свободни и равни по достойнство и права според Конституцията на Република България.
Ние смятаме, че това конституционно право е нарушено с някои от предложените критерии в проекта на Регламент за прием на деца в детски градини през 2009 г.  Ето защо бихме искали да изложим позицията си по текстовете на Регламента преди той да бъде окончателно приет.
Ние настояваме внимателно да бъдат разгледани предложените общи критерии (от К1 до К5), чието евентуално приемане би било проява на дискриминация съгласно Закона за дискриминацията и Конституцията на Република България. Цитираните по-долу  критерии се съдържат във версия 10 на проекта на Регламент, публикуван в сайта www.bg-mamma.com на 28.01.2009 г. от kg.sofia.bg (г-н Явор Джонев). Нашата позиция по тези текстове е, както следва:

1. Критерий  К1: Поне един родител има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община или поне един родител е редовен студент във ВУЗ и има настоящ адрес на територията на Столична община.   
Смятаме, че критерият за адресна регистрация на родителите на територията на Столична община е задължително условие, което не представлява пречка и не затруднява никого да го изпълни. В този смисъл считаме критерият за формален и неефективен.
2. Критерий К2: Работещ родител (или в отпуск по майчинство), който е социално осигурен или родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община.   
Този критерий считаме за  справедлив,защото дори родител, който няма работодател, би могъл да се самоосигурява и по този начин да удовлетвори това условие.
3. Критерий К3: Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години.   
4. Критерий К4 : Семейството е многодетно – ще носи по 1 т. за трето и всяко следващо дете.
5. Критерий К5 : Детето има брат/сестра, които са записани в детска градина в момента и ще посещават детската градина след прием на детето – ще носи 1т. само за съответната градина.   
За критерии К3, К4 и К5 смятаме, че ако алтернатива при равен брой точки е жребия, тези критерии стават автоматично дискриминиращи, защото дават предимство, респективно повече права на определени деца по произход (например: второ дете в семейството с разлика във възрастта до 2г.спрямо първородното; трето дете в семейството и т.н.) Критерии К3, К4 и К5 са създадени и са приложими само за семейства с повече от 1 дете, което веднага поставя еднодетните семейства в неравностойно положение спрямо семействата с повече от 1 дете, още преди старта на кандидатстването!
Ние, родителите, сме убедени, че тук сериозно е нарушено конституционното право на децата в еднодетните семейства за равни права с останалите и има причина за тълкуване на горните точки като пряка дискриминация по произход, което противоречи на чл.6 от Конституцията на Република България.

При огромната липса на достатъчно места в столичните детски градини за всички желаещи деца в София, а именно 8 000 места, считаме прилагането на т.н. квотен принцип за повече от необходимо.
Ние, родителите, многократно бяхме уверявани,че децата с предимства, които ще бъдат приети, няма да надвишават 30% от общия прием, т.е.според представителите на ИСОДГ, 70% от децата в семейства без привилегии, ще бъдат приети.
Ние, родителите, приемаме тази статистика за вярна, но настояваме тези квоти в размер на 30% и съответно 70% да бъдат разпределени на квотен принцип в рамките на всяка детска градина,а не във всички детски градини общо, както е залегнало в последната ни позната версия на регламента. По този начин ще се избегне натрупване на деца с предимства в определени по-желани детски градини. Обикновените деца (децата без предимства и привилегии) ще имат също достъп до тях от една страна, а от друга страна ще имат равен шанс да бъдат приети в по-предпочитани от тях детски градини .

Господа Общински Съветници, за нас като родители и съвестни данъкоплатци на държавата, е много важно да изразим позицията си и тя да бъде взета под внимание при предстоящото обсъждане и приемане на Регламента от вас!

Още една широка обществена група избиратели в София – тази на родителите – разчита на вашата подкрепа и справедливо решение  на проблема, свързан с липсата на достатъчно места в детските заведения на територията на Столична община.

Нека заедно да осигурим равни възможности за прием в детски градини на територията на Столична община на всички деца, живеещи в София, които имат нужда и желание да ги посещават!

# 331
  • София

Добре де - нали последно ще се гледа дали данъците са платени, а не размерът на платените данъците?  Thinking Защото данъците са определят от възможностите на човек т.е. притежаваш един апартамент и 2 коли и значи би трябвало да имаш възможност да си платиш и данъците за тях.
Ами не е много сигурно, защото ако нямаш за какво да плащаш данък, пак ще си с едни гърди напред. Същото е ако си от провинцията, там може да плащаш или не данъци, но тук ще излезнеш изряден.

Да, това наистина е неясно. Въпреки че хората, които живеят тук на квартира плащат наеми. Реално с част от тези наеми собствениците на апартаменти би трябвало да си плащат и данъка евентуално. Пък хората, които живеят при родителите си ... пак казвам -  нали се гледат възможностите на хората. Нямали са възможности да си купят собственост, не дължат данъци. Не би трябвало да бъдат дискриминирани .... Не знам, но дано да го измислят като хората, за да няма ощетени.

# 332
  • София
От същото интервю:
"...За всички е ясно, че не могат да бъда приети всички деца, въпреки усилията ни и въпреки строителството на нови детски градини и разширението на съществуващи....
....Това, което общината прави в последните години с огромните инвестиции в детските градини, е решението. ....."

Crazy

Линк към него http://www.gradski.bg/show.php?storyid=677169

Реално ето тук може да видите разходваните средства за ДГ през 2008 г. - http://www.sofia.bg/pictss/otchet_buidjet08/5%201%20%D0%9F%D0%90 … 1=12=08%D0%B3.xls

И тези, които са определени по бюджет за 2009г. - http://www.sofia.bg/pictss/buidjet09/prilogenie%203.1.xls

Може да видите колко средства са били изразходвани през 2008г, и колко средства според Фъндъкова били заложени за същата година -  50 млн. ...добре де кой тогава ще понесе отговорността, че не са били усвоени?

# 333
  • София
Днес получих отговор на мое питане към г-н Джонев:

"Здравейте г-н Джонев,

Влизам във форума и чета:

В текущия проект е добавен нов критерий: Липса на задължения за местни данъци и такси към Столична община за предходната година. Вероятно ще дава по една точка за родител или две фиксирани точки, ако и двамата родители нямат задължения.

И..признавам,че се впечатлих..и притесних..защото..така се облагодетелстват реално хората от провинцията, които НЕ ДЪЛЖАТ нищо като местни данъци и такси..
АКо това влиза като самостоятелен критерий, би трябвало да е формулирано :

ПЛАТЕНИ данъци и такси към Столична Община- 1т за всеки родител (примерно)

По този начин, размера на таксите няма да е от значение, неплатилите няма да получат точки, но...и недължащите няма да получат точки.
Отделно може да има :

Неплатени данъци и такси към столична Община :  минус 1т за всеки родител (примерно) .. Или това да е допълнителен критерий при равен брой точки..

Просто..струва ми се несправедливо към хората, които живеят тук, да са длъжни да плащат и от това да зависи приема на децата им, а децата на хората от провинцията да могат да влизат с 2т бонус, дори да не са си платили данъците по местоживеене ???

АКо остане тази формулировка, която сте написали, би трябвало да е не само към Столична Община, а "по постоянен адрес" ... Така, софиянци ще получават автоматично точки, (ако им се полагат) от системата ЕСГРАОН, а от провинцията, ако не са вкарани в такава система към София, ще трябва да декларират точки и после да ги доказват
с удостоверение от тяхната си Община,че не дължат там данъци.. (Това не знам възможно ли е..)

Моля за коментар..
Благодаря предварително"

Отговора гласи:

Разбира се, че ще трябва да се уточнят тези неща, но първо трябва да се вземе принципно решение за местните данъци – критерий или сума. Вероятно в понеделник ще бъде решено какво да бъде предложено на СОС. Тези решения не зависят от мен – знаете. При всички положения текстовете за СОС ще бъдат публикувани предварително и ще има анкета.

Поздрави,

Явор Джонев

Така, че.. отново чакаме понеделник..и..въпросната анкета след това.. Вероятно тогава ще можем някак да си кажем мненията какво точно искаме да се случи..
То е ясно,че в анкетата всеки ще си тегли черджето към себе си и отново няма да сме единни, но...се надявам здравия разум на СОС да надделее.. над обикновеното желание просто да си съберат данъците по-лесно..

щурчо много си права !!! но според мен тук има хора които само се забавляват( не искам да обидя никои) . не сме обединени !!!
в миналата тема много исках да се наблегне на "постоянен адрес" и давах различни примери  но някои дори се опитаха и да ме нападнат и да кажат , че търся лична облага  Naughty аз исках просто справедливост  и тук е момента да кажа отново ,че има значение дали е настоящ или постоянен адреса - било то взето дори за единия родител -  не искам да влизам отново в спор  Naughty , но ... ако трябва  Peace
същите хора които ме нападнаха сега те подкрепят теб с две ръце  е... на какво прилича това???

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 12:15 от reniris

# 334
А в същото време колко пари са се дали /за проекта/ и ще отидат /за изпълнението/ на новия ни парламент... Да, източниците очевидно са различни - община, държава и т.н., но звучи цинично да има пари за стъклен парламент, а няма за детски заведения! Сега ми хрумва - да предложим, като изселят народните любимци от НС /защото сградата не можела да издържи на тежестта им/, да открият едно голяяяямо ОДЗ!  

# 335
Little wingels, можеш ли да я вкараш в някой сайт за петиции и да започнем да я подписваме? Според мен всичко, което е в червено трябва да остане. Аз лично се притеснявам, че ако приемат критериите от ОС ще издухаме супата жестоко. Т.е да вкараме тази подписка в ОС и да видим... В крайна сметка всеки може да я подпише или да не я подпише - лично право. Т.е. тази петиция определено няма да се хареса на всички, но на мен лично ми е ок в момента.

# 336

Само искам да ти обърна внимание, че критерии К3 се отнася не само до породени, а  и за близнаци.
Би трябвало да остане за близнаци  Peace  а да се махне другата част, тази, която касае породените.
Освен това си мисля, че и критерият за многодетните би трябвало да остане.

Всъщност си мисля, че би могло да бъдат обединени тези три критерия и да остане вариант за предимство само в случай, че повече от едно дете кандидатства за ДГ. Това урежда близнаците, урежда случаите, в които породени и деца с по-голяма разлика от 2 години кандидатстват едновременно и премахва дискриминацията спрямо еднодетните, както и предимството на вече посещаващото детска градина дете.

# 337
  • София

Всъщност си мисля, че би могло да бъдат обединени тези три критерия и да остане вариант за предимство само в случай, че повече от едно дете кандидатства за ДГ. Това урежда близнаците, урежда случаите, в които породени и деца с по-голяма разлика от 2 години кандидатстват едновременно и премахва дискриминацията спрямо еднодетните, както и предимството на вече посещаващото детска градина дете.

Подкрепям те.  Peace

Всъщност намерих и това - http://www.sofia.bg/pictss/buidjet08/kapital/1.detskiZAVEDENIAPO … sdvr2007-2008.xls Разходите за строителство на нови ДГ определени по бюджет за 2008. Е, цифрата далеч не е 50 млн.  Naughty Има ли някой представа от къде Фъндъкова си е измислила тази сума? Защото не мога да повярвам, че чак толкова нагло ще лъже хората за нещо, което лесно може да се провери ....

# 338
"Гласувах с "Да"-  справедливо е платените данъци за имоти и коли да дават предимство на моето дете. Аз и съпругът ми живеем в София откакто сме се родили, съответно и плащаме данъците си тук и за мен е обидно детето на някой от провинцията, току-що дошъл към заветната столица да бъде прието с предимство в ДГ в моя роден град, а за моето да няма място." smile3521 newsm10 Дай боже да има наистина справедливост за нас,родителите от София!
 Платени данъци за имоти и коли дават предимство в забавачките
Зам.-кметът Йорданка Фандъкова съобщава, че в общината обсъждат нов критерий в полза на софиянци и не смята, че той е дискриминационен
 newsm26

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 12:27 от dannyangel

# 339
  • София
Къде си гласувала, че изглежда нещо съм изпуснала?  Rolling Eyes Анкетата ли са изпратили вече или....?

# 340
Ми петицията и в този вид е добра, стига да се действа бързо- преди внасянето и гласуването на критериите в СОС. В противен случай шансовете за промяна са минимални...
По върпоса за протест- не мисля че с 10-20 майки може да с еговори за сериозен протест! А в многобройните опити да се организира някакъв поне протест все ставаше ясно че толкова се отзовават НАИСТИНА. А пък когато 2-3 или повече пъти се разочароваш, малко трудн се навиваш да организираш наново протест и всичко да се провали ...
И по още един въпрос да се включа: на една кръгла маса за Дг с участието на наистина мног специалисти от всички институции беше обсъдено имено това, че е добре да се помисли за алтернативи варианти з апо- малките деца и да се освободят места за по- големите в ДГ. По- малките имат нужда от малко по- различен модел на отглеждане, близък до семейната среда, което се осигурява от алтернативните форми (които у нас са на ниво 0), докато за по- големките (над 4 годинки да кажем) е важен периода в ДГ като плавен преход от семейството към социалната група училище. Само дето за осъществяване н атакива промени е нужна доста работа, вкл и нови закони и разпоредби...а дори и минимални планове за такива няма...но пък едни масирани протести и голям обществен натиск биха могли доста бързо да дадат тласък за такива промени...

# 341
Малко по-късно ще я вкарам в www.bgpetition.com. Ще ви кажа веднага щом го направя.

dannyangel къде си гласувала?   33uu

# 342
"Гласувах с "Да"-  справедливо е платените данъци за имоти и коли да дават предимство на моето дете. Аз и съпругът ми живеем в София откакто сме се родили, съответно и плащаме данъците си тук и за мен е обидно детето на някой от провинцията, току-що дошъл към заветната столица да бъде прието с предимство в ДГ в моя роден град, а за моето да няма място." smile3521 newsm10 Дай боже да има наистина справедливост за нас,родителите от София!

Абсолютно подкрепям казаното  Crossing Arms Peace

# 343
Аз смятам че критерият за данъци е справедлив (доколкото може да е справедлив някой криерий изобщо),само дето не беше лошо поне да се вметне за него на раб. срещи, не така изведнъж някой в общината след повече от година обсъждане си получил проблясък и го написал...за какво ни разигравах с раб. срещи, форуми и т.н....иначе наистина- колкото по- бързо се действа с петицията, толкова по- добре.

# 344
Ами те цифри за усвоени или неусвоени средства за ДГ винаги могат да натъмънят по някакъв начин.
Аз старателно разгледах сайта за кандидатстване. Там има едно поленце "Ремонт и нови места". Изглеждаше доста прилично. Според написаното там до 2011 година би следвало да се разкрият общо около 4500 нови места. Седях веднъж и старателно сумирах всички предвидени нови групи и разширенията. За 2009 година се предвиждаше да открият врати 6 нови ДГ с 37 групи, за 2010 година 9 нови ДГ с 50 групи, и за 2011 година 2 нови ДГ с 12 групи. Вярно е, че това няма да реши напълно проблема с 8000-те недостигащи места, но пък 4500 е по-добре от нищо.
Обаче това означава, че част от градините вече трябва да са в заключителен етап от строителството, по част от тях активно да се работи, а за някои да тече подготовката. Еми аз такова нещо не виждам. Поне не и в мащабите, в които е описано в сайта. Това е далеч по-важно от сумите. Изобщо не ме интересува какви цифри общината ще залага и усвоява. Интересуваме да видя, че наистина въпросните ДГ се строят и се спазват сроковете. Защото е ясно, че тази година места за всички няма да има. И да спорим, и да се караме, и да се ядосваме - реалността пак ще си е същата. Но пък да видиш, че нещата вървят към оправяне е нещо. Дори и да не влезе детето сега поне след година или две ще има шанс защото новите групи няма да са само 1-ва, ще има за всяка възраст. И така дори и неприетите стари набори постепенно ще си постъпят в ДГ. За родителите няма да е никак лесно, но поне ще се види някакво решение за след 1 или 2 години. Обаче това май няма да стане.  Cry

Общи условия

Активация на акаунт