СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 471
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 345
Аз смятам че критерият за данъци е справедлив (доколкото може да е справедлив някой криерий изобщо),само дето не беше лошо поне да се вметне за него на раб. срещи, не така изведнъж някой в общината след повече от година обсъждане си получил проблясък и го написал...за какво ни разигравах с раб. срещи, форуми и т.н....иначе наистина- колкото по- бързо се действа с петицията, толкова по- добре.
Абсолютно съм съгласна феичке. Няма безплатен обяд - който си плаща данъците има право да получи и съответните услуги. Имам само един въпрос - може и да съм пропуснала, но отговори ли ти някой как така К6 от версия9 изчезна. Факт е, че го няма вече, но бих искала да знам защо, моля!

# 346
Само искам да ти обърна внимание, че критерии К3 се отнася не само до породени, а  и за близнаци.
Би трябвало да остане за близнаци  Peace  а да се махне другата част, тази, която касае породените.
Освен това си мисля, че и критерият за многодетните би трябвало да остане.
Всъщност си мисля, че би могло да бъдат обединени тези три критерия и да остане вариант за предимство само в случай, че повече от едно дете кандидатства за ДГ. Това урежда близнаците, урежда случаите, в които породени и деца с по-голяма разлика от 2 години кандидатстват едновременно и премахва дискриминацията спрямо еднодетните, както и предимството на вече посещаващото детска градина дете.
Това е вариант.  Peace Дайте ми повече мнения по този въпрос за да реша дали да редактирам позицията ни относно критерий К3, моля...

# 347
Не, разбира се...това не ме учудва, вече не ме и дразни...

# 348
Ами те цифри за усвоени или неусвоени средства за ДГ винаги могат да натъмънят по някакъв начин.
Аз старателно разгледах сайта за кандидатстване. Там има едно поленце "Ремонт и нови места". Изглеждаше доста прилично. Според написаното там до 2011 година би следвало да се разкрият общо около 4500 нови места. Седях веднъж и старателно сумирах всички предвидени нови групи и разширенията. За 2009 година се предвиждаше да открият врати 6 нови ДГ с 37 групи, за 2010 година 9 нови ДГ с 50 групи, и за 2011 година 2 нови ДГ с 12 групи. Вярно е, че това няма да реши напълно проблема с 8000-те недостигащи места, но пък 4500 е по-добре от нищо.
Обаче това означава, че част от градините вече трябва да са в заключителен етап от строителството, по част от тях активно да се работи, а за някои да тече подготовката. Еми аз такова нещо не виждам. Поне не и в мащабите, в които е описано в сайта. Това е далеч по-важно от сумите. Изобщо не ме интересува какви цифри общината ще залага и усвоява. Интересуваме да видя, че наистина въпросните ДГ се строят и се спазват сроковете. Защото е ясно, че тази година места за всички няма да има. И да спорим, и да се караме, и да се ядосваме - реалността пак ще си е същата. Но пък да видиш, че нещата вървят към оправяне е нещо. Дори и да не влезе детето сега поне след година или две ще има шанс защото новите групи няма да са само 1-ва, ще има за всяка възраст. И така дори и неприетите стари набори постепенно ще си постъпят в ДГ. За родителите няма да е никак лесно, но поне ще се види някакво решение за след 1 или 2 години. Обаче това май няма да стане.  Cry

В ЦДГ Вихрогонче и ЦДГ 124 почти приключват със строежите на нови сгради. Да, но доколкото разбрах, те си прибират филиалите, а това не означава нови места /защото подозирам, че това са филиалите, които са разпръснати по жилищни кооперации, т.е. един вид, апартаменти/. Може и да греша

# 349
трябва да се поправи получателя на петицията
сложете примерно: кмет, председател на СОС и СОС
добавете: копие до и изредете замесените министерства: образование, социално и .. (не се сещам)
добавете и копие до комисията за жалби на граждани в НС
а за да има изобщо ефект трябва да има копие и да няколко медии:
бтв и без това се намесиха
трябва с петицията да се вдигне шум, защото сама по себе си няма да донесе нищо, освен плюс за общината.."има диалог с гражданите"

абсолютно сигурно е че ще ни обвинят в политически дивиденти и всякакви глупости, но ако изобщо няма шум, няма да има и реакция

нали разбирате че в СОС са само политици, там няма общественици, граждански организации и т.н., затова трябва да ги настъпим по тяхните правила

затова е редно в началото да са изредени конкретно, за да може после като ни питата журналистите, да отговорим, : ами той отказа да отговори..ама конкретно кой е човека..  да не стане колективната безотговорност

добавете и това че самото отношение на общината към проблема с децата и градините противоречи на приетата от НС и социалното министерство доктрина за децата (има такава и е публикувана в ДВ, миналата година)

съжалявам за краснописа, но.. толкова мога
успех и чака да я подпиша

# 350
Относно критерий К3:
Мисля, че е редно да се избегнат случаи, в които на едно семейство ще се наложи да плаща повече от една такса за частна градина, защото наистина става непосилно - такъв би бил случая на неприети близнаци.
Само че, не идва наум как добре да се формулира. Не знам дали при едновременно кандидатстващи две деца, които НЕ са близнаци (защото съм убедена, че близнаците трябва да си вървят заедно) е редно и двете да са с предимство - според мене трябва да е само едното.

# 351
Къде си гласувала, че изглежда нещо съм изпуснала?  Rolling Eyes Анкетата ли са изпратили вече или....?
  Тук:http://www.gradski.bg/show.php?storyid=677519

# 352
  • гр.София

Не знам дали при едновременно кандидатстващи две деца, които НЕ са близнаци (защото съм убедена, че близнаците трябва да си вървят заедно) е редно и двете да са с предимство - според мене трябва да е само едното.

Ако изобщо се включи-по-добре така  Peace
 Но е безсмислено в случай,че се запази критерия брат(сестра) в ДГ, понеже като приемат едното автоматично и второто ще получи точка за следващото класиране.

# 353

Не знам дали при едновременно кандидатстващи две деца, които НЕ са близнаци (защото съм убедена, че близнаците трябва да си вървят заедно) е редно и двете да са с предимство - според мене трябва да е само едното.

Ако изобщо се включи-по-добре така  Peace

Съгласна съм. Но в такъв случай ще трябва да се разделят двата критерия (близнаци от две кандидатстващи), защото вече стават различни.

Оригиналното ми предложение беше двете деца да получават точка повече, а след прием на едното, на другото да се отнема тази точка (т.е. напълно отпада критерия брат / сестра в същата ДГ). Децата с разлика във възрастта не кандидатстват за една и съща яслена / градинска група, за разлика от близнаците, това намалява шанса им за едновременен прием.

# 354
  • София
Ще си позволя само коментара, че не бих се подписала под това нещо заради настояването тотално да се елиминират точките за семейства, в които децата са 2 (критерии братче/сестриче в градината и особено близнаци/породени).

Тези семейства преди да станат с 2 деца, са били с по едно и са били вече в същата ситуация, така че не виждам с какво точно са облагодетелствани. Обективно не е същото дали доходът ти се дели на 3 или на 4. Обективно не е същото дали обгрижваш едно дете, или докато сменяш памперса на едното, другото упорито се опитва да се самонарани. Разбира се, ние сме им родители, като не ги приемат в градина, ще си търсим начини и ще си се справим с предизвикателствата на отглеждането, няма да плачем на рамото на Минчева. Разбира се, това е "дърпане на чергата" в моята посока, каквато е и подписката, но в посока интереса на родители на едно дете. Просто не мисля, че ще има "широка обществена подкрепа" или "медиите да се намесят" точно за това, все пак въпросът хич не е еднозначен. Еднозначен е недостигът на места, другото е жъпрос на интерпретация.

# 355
  • София
Къде си гласувала, че изглежда нещо съм изпуснала?  Rolling Eyes Анкетата ли са изпратили вече или....?
  Тук:http://www.gradski.bg/show.php?storyid=677519

и аз гласувах  Peace

# 356
Ако искате, да добавя едно изречение какво мислим за случая "близнаци". Да им се дава 1т. ако са близнаци - това е предимство. Така при равни други условия с другите деца, ще излязат с едни гърди напред.
Аз мисля така да остане текста за критериите К3, К4 и К5 - вървят в комплект като дискриминиращи, защото всеки от тях се отнася за определени деца, а не за всички. Ето как редактирах тази част:

За критерии К3, К4 и К5 смятаме, че тези критерии по дефиниция третират само определени деца, а не всички. Ако при равен брой точки след първично, вторично и третично подреждане, се приложи варианта „жребий”, тези критерии стават автоматично дискриминиращи, защото дават предимство, респективно повече права на определени деца по произход (например: второ дете в семейството с разлика във възрастта до 2 години спрямо първородното; трето дете в семейството и т.н.) Критерии К3, К4 и К5 са създадени и са приложими само за семейства с повече от 1 дете, което веднага поставя еднодетните семейства в неравностойно положение спрямо семействата с повече от 1 дете, още преди старта на кандидатстването!

# 357
Тези семейства преди да станат с 2 деца, са били с по едно и са били вече в същата ситуация, така че не виждам с какво точно са облагодетелствани.
Не съм съгласна. Тези семейства НЕ са били в същата ситуация НИКОГА, тъй като реда за прием в ДГ до миналата година беше съвсем друг. Тази година за първи път ще има регламент с критерии.
Не се подписвай, изобщо не си длъжна.  Peace

# 358
трябва да се поправи получателя на петицията
сложете примерно: кмет, председател на СОС и СОС
добавете: копие до и изредете замесените министерства: образование, социално и .. (не се сещам)
добавете и копие до комисията за жалби на граждани в НС
а за да има изобщо ефект трябва да има копие и да няколко медии:
бтв и без това се намесиха
трябва с петицията да се вдигне шум, защото сама по себе си няма да донесе нищо, освен плюс за общината.."има диалог с гражданите"
За получатели ще добавя кмета и председателя на СОС. Копие до министерства не смятам за необходимо, общинския съвет решава регламента, а не министерствата! Освен това министерствата ще забият в девета глуха петицията, да не мислиш, че някой ще обърне внимание... Crazy
Копие до медии е чудна идея, за БиТиВи си права, макар че не са коректни никак в репортажите си...ще ги добавя. Кои други медии имаш предвид?

# 359
  • гр.София
 Нова тв-падат си клюкари,може да се заинтересуват.

Общи условия

Активация на акаунт