СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 452
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 285
...не мислете че ние сме толкова тъпи и не сме повдигали въпроса за отварянето на нови места!!!!!!!!

Ей това...честно не го разбрах...
КОИ сте вие?
..
Нищо лично..

# 286
Аз лично, като четох закона, не видях някъде да е посочено, че общината е длъжна да осигури общински градини. Не съм юрист, знам,че в правото има някакви права, които вменяват задължения( не точно де, в този смисъл), но не съм изобщо наясно дали в нашия случай е така. Като цяло,много ме съмнява да има някакво основание за съд, честно.  Crossing Arms

Феята, заедно сме писали. Simple Smile

Там е работата, че в закона имаме само права..а до колко правата са задължения нанякого да ги гарантира..явно би трябвало да го има в подзаконови актове..
АКО е така..такива липсват и..задължение вероятно няма..
НО..не и когато говорим за конституционни права.
Конституционните права според мен държавата би трябвало да си ги е вменила в задължение (да ги осигури)..Моля да бъда поправена, ако греша... newsm78

# 287
  • София
Плодова фея - така е, но критериите сами по себе си са дискриминиращи.  Peace Т.е. моето дете би трябвало да има равни други права с останалите, нали? То не е виновно, че е първородно, че няма брат/сестра в ДГ, за която кандидатства, че родителите му са здрави и прави, че баба му не работи в ДГ на територията на СО и т.н. Не ме разбирайте погрешно - в така настъпилата ситуация ми е ясно, че критерии трябва да има или поне социални предимства - за инвалиди, за деца без родители и така нататък, подкрепям ги напълно. Съгласна съм даже децата от тези групи да влизат и директно в градините. Но Общината с нейното (без)действие е по отношение на местата в ДГ е довела до това положение, децата  да не могат да се възползват от правото си да посещават ДГ. Защото ако са с равни права всички не може едно дете с брат/сестра в детската градина да измести моето. Нали са с равни права? Както ромите могат да съдят работодател, които не ги е допуснал до интервю за работа (а допуска всички останали), така и аз мога да съдя общината, че е дискриминирала детето ми като не го е допуснало да се възползва от правото си да посещава ДГ, защото е предпочела друго, което има брат/сестра в същата ДГ примерно.

# 288
Момичета, и за двамата родители ще се събира инфо...то и сега при регистрация в сайта се пишат имената и на двамата. Профил създава само единия, и подава общо инфо и за другия. Отделно профил на детето ще се прави, така каза г-н Джонев.
За критерий К2 работещи родители, нали се дава по точка за всеки родител...същото ще бъде и за данъчните задължения. Убедена съм в това.
  bouquet
значи да си добавя още 2 точки в сметките без кръчмар

# 289
  • нейде там, където ....
В Закона за Народната просвета, чл. 20а, пише, че постъпването на децата в детските градини става по желание и избор на родителите или настойниците. Друг е въпроса, че това право не е обвързано с нечие задължение. Никъде не намерих текст, в който да е упоменато нещо друго като критерий и начин на прием. Ако някой намери такъв текст в нормативен документ - моля да го сподели .
В момента много родители, включително и аз, са принудени да запишат детето където и да е. Само и само да влезе някъде.

# 290
  • София
Плодова фея - така е, но критериите сами по себе си са дискриминиращи.  Peace Т.е. моето дете би трябвало да има равни други права с останалите, нали? То не е виновно, че е първородно, че няма брат/сестра в ДГ, за която кандидатства, че родителите му са здрави и прави, че баба му не работи в ДГ на територията на СО и т.н. Не ме разбирайте погрешно - в така настъпилата ситуация ми е ясно, че критерии трябва да има или поне социални предимства - за инвалиди, за деца без родители и така нататък, подкрепям ги напълно. Съгласна съм даже децата от тези групи да влизат и директно в градините. Но Общината с нейното (без)действие е по отношение на местата в ДГ е довела до това положение, децата  да не могат да се възползват от правото си да посещават ДГ. Защото ако са с равни права всички не може едно дете с брат/сестра в детската градина да измести моето. Нали са с равни права? Както ромите могат да съдят работодател, които не ги е допуснал до интервю за работа (а допуска всички останали), така и аз мога да съдя общината, че е дискриминирала детето ми като не го е допуснало да се възползва от правото си да посещава ДГ, защото е предпочела друго, което има брат/сестра в същата ДГ примерно.
подкрепям   Peace

# 291
  • София
Аз разглеждам закона за защита от дискриминация :

"Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.

(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими. "

Това е от Закона за защита на дискриминацията, но дали последното не може да се използва от Общината като вратичка? За съжаление тълкуването не мога да го направя...

jd - За съжаление даже и да намерим някаква нарушение то пак ще сме в същото положение. т.е. места за момента няма да има. Sad  Но това, което трябва да направим е да накараме Общината да помисли малко за децата ни и да направи нещо по въпроса с липсата на места в ДГ, да намери някакво решение. И то не само на думи.  ooooh! Продължавам да чета и другите закони ..

# 292
  • нейде там, където ....
В същия закон пише, че детските градини биват частни, общински и зържавни. Отдавна някой (не от родителите във форума) трябваше да се обърне към правителството и съответните министерства за решаване на проблема. Имат и основание, не се обичат, а и все търсят как да си прехвърлят проблемите.  Twisted Evil

# 293
  • София
Аз също съм съгласна.Уж държавата все се бори за повишаване на раждаемостта, а такива като нас с първородни деца и малък шанс за ДЗ,ще бъдем принудени единият от родителите да не работи и така ще намалеят доходите.А раждай после.Замислих се,че ако се решиш въпреки всичко да имаш 2-ро дете и се запазят тези критерии,пак няма да вземеш точка за брат/сестра в ДЗ,защото 1-то още ще си чака.

# 294
Щурчооо, колко си права за съжаление!
Щеше да е много хубаво, ако някой управник отвори и погледне поне една тема в БГ Мама..........
За съжаление ние и нашите деца сме на последно място за тях!

Но пък и ние не сме съвестни до край! Няма как от 2 милиона пребиваващи "Софиянци"- само един милион да плаща данъци в самата София!От къде общините да имат пари да построят детски градини за  децата на ЦЯЛА България!!!
Четат,четат,и винаги когато се опитаме да направим нещо реално в този форум,ни унищожават в зародиш...

Та по този повод-губят ми се някои дейни съфорумки от стари теми за протести... Wink

# 295
Момичета, и за двамата родители ще се събира инфо...то и сега при регистрация в сайта се пишат имената и на двамата. Профил създава само единия, и подава общо инфо и за другия. Отделно профил на детето ще се прави, така каза г-н Джонев.
За критерий К2 работещи родители, нали се дава по точка за всеки родител...същото ще бъде и за данъчните задължения. Убедена съм в това.
В сайта са обозначени със звездичка задължителните за попълване полета - само в полето за данни на единия родител има звездички, за втория родител явно не е задължително да се подава инфо. Какво инфо може да даде една майка, която е с припознато от бащата дете, но не е сключила брак и не живее с бащата, т.е. отглежда сама детето си. Бащата ако не е от София и не живее тук... - детето няма да получи точка за адресна регистрация на двамата родители, няма да получи точка, че е дете на самотен родител, защото е "припознато", въпреки че живее с единия, който и го отглежда. Не знам какво ще представляват комисиите за преценяване на т.нар. специални случаи, какви проверки ще се правят, но все си мисля, че много майки, които сами отглеждат "припознатите" си деца, ще бъдат поставени в много критична ситуация...

# 296
Аз в предната тема се изказах, ама някак се подмина покрай дрязгите "софиянци-несофиянци".
Та да подновя:
Възможно ли е да се увеличат бройките за ДГ за сметка на яслите? Мисля че поне в ОДЗ-тата става. Ако може, някой от кухнята на нещата да отговори... и ако да - някой от "другата кухня" да го предложи в Общината.
Мотивацията ми е:
1) Да не стане - за който има - има, а за който няма... 6 години вкъщи. За едни ясла и градина а за другите - нищо.
2) Яслата е удобство за родители, понякога дори глезотия - за да има мама време за прическа и кафе (казах понякога  Wink ), а градината - необходимост за децата за социализиране, обучение. Да не се чудим след 5-6 години защо децата говорят на диалект, отгледани до училищна възраст от баба на село.
3) Все пак за деца до 3 г. има майчинство, после неплатен отпуск, "баба гледа внуче"... и т.н. решения. Поне няма да си загубите работата.
4) Мненията на педиатри че до 3 г. детето е добре да се отглежда вкъщи.
5) За яслата трябва повече персонал на 1 дете, защото не могат да се обслужват.
6)... е, 5 точки не стигат ли??? Wink

Аз съм готова доброволно да се откажа от ясла (е, всъщност не ми тежи засега а и без това нямам шанс Simple Smile ).
Но не съм сигурна дали ще мога да науча детето си на всичко, което ще знаят връстниците му, посещавали ДГ.

# 297
              aaa73 , персонала в яслата е точно толкова колкото и в ДГ.Разликата е ,че в ДГ са две учителки + пом.възпитател,а в ДЯ - две мед.сестри + пом.възпитател.Така,че този ти мотив отпада.
              За диалекта - ами не съм убедена,че едно дете гледано от баба си непременно ще говори на диалект. Laughing 

# 298
  • София
jd Да, но в закона пише кои градини са държавни и кои общински.

Цитат
"(2) Държавни са детските градини, училищата и обслужващите звена, които са с
национално значение и се финансират от държавния бюджет чрез Министерството на
образованието и науката или чрез други министерства и ведомства. Предоставените им
за ползване имоти са публична държавна собственост.
(3) Общински са детските градини, училищата и обслужващите звена, които се
финансират от общинските бюджети. Предоставените им за ползване имоти са
публична общинска собственост."

Т.е. ДГ в София са си грижа точно на общината, в противен случай сигурна съм, че веднага щяха да прехвърлят топката.  Wink

ЕДИТ - Малко допълнение относно откриването на общински ДГ от Правилника за прилагане на Закона за Народната просвета:

Цитат
"2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 19 от 2003 г.) Общинските училища и обслужващи звена се откриват, преобразуват и закриват със заповед на министъра на образованието и науката, по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет и становище на регионалния инспекторат по образованието, изготвено по реда на ал. 1.

(3) Предложението по ал. 1 и 2 за откриване или преобразуване съдържа:

1. мотиви за необходимостта от откриване или преобразуване;

2. наименование и адрес;

3. вид на детската градина, училището или на обслужващото звено;

4. (изм. - ДВ, бр. 53 от 2001 г., в сила от 15.09.2001 г.) степен на образование, форми на обучение, профили, професии за училището или дейности в обслужващото звено;

5. сведения за броя на децата и учениците, които ще се възпитават и обучават в детската градина, училището или в обслужващото звено, или сведения за възможностите за пренасочването им - при преобразуване;

6. санитарно разрешително от хигиенно-епидемиологична инспекция;

7. документ за противопожарна безопасност;

8. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2003 г.) сведения за достъпна архитектурна среда за деца със специални образователни потребности и материално-техническото, кадровото и финансовото осигуряване на дейността на детската градина, училището или на обслужващото звено;

9. писмено становище от съответния регионален център по здравеопазване - за специалните детски градини;

10. акт за собственост;
"

От това следва, че общинските детски градини се откриват със заповед на министъра на образованието, но след предложение на кмета на общината. А за да се направи такова предложение е необходимо да са спазени някои условия т.е. необходима е най-малкото сграда. Т.е. отвсякъде грижата за откриване на нови детски градини си е в ръцете на Общината.  Mr. Green

Последна редакция: чт, 19 фев 2009, 23:21 от Ивон

# 299
Какво инфо може да даде една майка, която е с припознато от бащата дете, но не е сключила брак и не живее с бащата, т.е. отглежда сама детето си. Бащата ако не е от София и не живее тук... - детето няма да получи точка за адресна регистрация на двамата родители, няма да получи точка, че е дете на самотен родител, защото е "припознато", въпреки че живее с единия, който и го отглежда.
Дори и "липсващият" родител да е от София и да си живее в София, тези майки пак няма да получат втора точка....

Общи условия

Активация на акаунт