СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 452
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 300
              aaa73 , персонала в яслата е точно толкова колкото и в ДГ.Разликата е ,че в ДГ са две учителки + пом.възпитател,а в ДЯ - две мед.сестри + пом.възпитател.Така,че този ти мотив отпада.
              За диалекта - ами не съм убедена,че едно дете гледано от баба си непременно ще говори на диалект. Laughing 

... Но предполагам групите в яслата са по-малки от градините?
А за диалекта... не "непременно" но много вероятно. Това беше просто лирично отклонение.
Както и да е, това не е основното.
Очаквах отговор по същество. Аз наистина не знам как стоят нещата организационно, затова питам и предлагам. На мен ми звучи справедливо и осъществимо.

# 301

От това следва, че общинските детски градини се откриват със заповед на министъра на образованието, но след предложение на кмета на общината. А за да се направи такова предложение е необходимо да са спазени някои условия т.е. необходима е най-малкото сграда. Т.е. отвсякъде грижата за откриване на нови детски градини си е в ръцете на Общината.  Mr. Green

Дам...а от Общината се оправдават, че пари няма за откриванена нови ДГ.. ( и незнайно защо мълчат по повод на сградите на бивши ДГ, които в момента се ползват тъкмо от Общината за нейни поделения - данъчни служби, социални служби и т.н.. -2бр само в Младост ) както и..продължават да не взимат никакви мерки да възвърнат сградите, отдадени под наем на Частни училища и ДГ ( ЕСПА, Меридиан 22 и др само в Младост..а предполагам и в другите квартали има..), които продължават да ползват тия бази за жълти стотинки на квадратен метър, доакто взимат по 1000лв месечна такса за всяко дете, кеото обучават и реално могат да си построят, наемат и каквото си решат да направят...
Ето тук споменах само 4 сгради в Младост..все бивши детски градини. Все Общинска собственост..
А желанието..къде е?

# 302
Мами, някакво инфо от срещата в понеделник? бях в болница 2 дни и затова не съм се включвала, но вече съм на линия. Не мога физически да прочета всичко. дайте кратко инфо, ако има такова...

# 303
шурчо, "ние" сме родители, които сме ходили на малко повече от последните две срещи в общината, вкл. и хора които са обвързани с организаци и са комуникирали и с други , извън кръга на работната група.Не забравяйте че работната група съществува още от преди 4 февр 2008 и всъщност тази точно раб. група е обвързана именно с критериите за прием.Затова и основното нещо, което се е обсъждало там са критериите. Нищо лично към теб също, изобщо не знам защо се засягаш или пък мислиш че на две срещи си видяла и чула всичко. Все пак е имало и други събития , освен раб. срещи, във връзка с детските градини.
Иначе по принцип всеки един критерий е атакуем и дискриминиращ- да, съгласна съм. Но всяко наше предложение си има предистория и основания, за което не ми се пише сега. Освен това сме правили и мислили предложения точно в посока да имат шанс и "нормалните деца" (каквито са моето и на Лови например)- най- простият пример, за който веднага се сещам, е квотният прицип, предложен именно от Лови. За съжаление тези наши идеи ги унищожиха още в зародиш. Все пак ние родителите май участвахме колкото да има гласност какво се случва, иначе така като за идеи и предложения...нямаше нужда да се обаждаме.

# 304
  • гр.София
aaa73, понеже аз преди време имах такава идея,та да ти кажа. Не може градинските групи да се увеличат за сметка на яслените.(М/удругото,откриха нови места именно за деца от 3 нагоре,за ясленчета почти не са). За да се увеличи ОДЗ-то с поне една 1-ва група трябва да се достроят точно още 4 помещения.
Ако пък от две яслени групи едната я дадат на 1-ва група догодина(когато минат във Втора) къде ще отидат тези деца и къде ще се приеме новата група.
 Остава и да си ме разбрала Simple Smile

Герчо
,почти няма новини от срещата.
 Виж назад публикациите на щурчо,тя е споделила оскъдното си инфо от Джонев. Виж и двете публикации на kg.sofia.

# 305
  • София
Ger4o, инфото накратко е : "Няма нищо ново, чакайте СОС да реши."

Надявам се,че си добре вече.  Peace

# 306
Яслата е удобство за родители, понякога дори глезотия - за да има мама време за прическа и кафе (казах понякога  Wink ), а градината - необходимост за децата за социализиране, обучение. Да не се чудим след 5-6 години защо децата говорят на диалект, отгледани до училищна възраст от баба на село.
3) Все пак за деца до 3 г. има майчинство, после неплатен отпуск, "баба гледа внуче"... и т.н. решения. Поне няма да си загубите работата.

Ами не е точно така, защото вече отпускът не е до 3 години - а имаш само 6 месеца на родител след 2г. възраст, който не може да се прехвърля, а и с тръгването на детето на ясла майката е длъжна да се върне на работа и не може да ходи на прически и кафета. Друг е въпросът, че при този недостиг на места наистина може да се дава леко предимство на навършилите съответната възраст, в която изтича платеното майчинство пред примерно 10 месечните, за които е ясно че се пускат на ясла само за да си пазят мястото.
По стария ред директорките въобще не искаха да чуят по градините за прием на деца под 2г. С моя син стана така. В началото на 2007г. подадохме молба по стария ред за ясла - роден е началото на януари 2006г., на място, но директорката, въпреки че я прие и след дългото чакане бяхме между първите каза, че за нашия набор - 2006г. септември 2007г. нямало да има прием, защото имало много молби от двегодишни - набор 2005г. А като се обявиха местата се оказа, че има седем деца от набор 2006г., които вече са в яслата и се питам как така стана.  newsm78 След това с новата система - все едно не сме подавали молба и не се гласирахме изобщо и като гледам сега шансовете - пак са никакви в ОДЗ. Та мисълта ми е, че има резон в това да си има ред на опашките съобразно възрастта и датата на раждане - иначе с тази лотария на някои деца никога няма да им дойде реда, а може да се избират все от малките - дори и да са от един набор. Както съм казвала и преди разликата между детето, родено през януари и това през декември, макар и да са един набор и да кандидатстват заедно е цяла година.

# 307
  • Върху лъчите на Слънцето.
                 Аааааа,ако сте криминално проявени ще е добре за децата ви  Laughing защото ще получат точки за деца в риск! Peace  И градината ще ви е в кърпа вързана!
Хехе, за това не се бях сетила... Освен да се захващам за работа - в близост има 3 банки, една до друга...

Mомичета искам да ви питам  с мъж ми нямаме сключен брак,тогава ще гледат ли неговите данъчни задължения newsm78
Предполагам, че да, ако е дал името си на детето.

..., на мъж ми талона с колко точки е в книжката и моя
А така... добре подсещаш - да се намаляват точките заради нарушения... и да се дават допълнителни за изрядните шофьори... Така вече детето ми ще има доста по-големи шансове...

# 308
              aaa73 , персонала в яслата е точно толкова колкото и в ДГ.Разликата е ,че в ДГ са две учителки + пом.възпитател,а в ДЯ - две мед.сестри + пом.възпитател.Така,че този ти мотив отпада.
              За диалекта - ами не съм убедена,че едно дете гледано от баба си непременно ще говори на диалект. Laughing 

... Но предполагам групите в яслата са по-малки от градините?
А за диалекта... не "непременно" но много вероятно. Това беше просто лирично отклонение.
Както и да е, това не е основното.
Очаквах отговор по същество. Аз наистина не знам как стоят нещата организационно, затова питам и предлагам. На мен ми звучи справедливо и осъществимо.

дъвкано и предъвкано
бабата на децата ми е родена тук.както и нейната баба.говорят си шопския диалект.в сф това се говори.нямам възможност да го пратя детето в старозагорско, за да успвои друг диалект.
болничния е 9 месеца.аз трябва да имам възможност след 9 месеца да съм на трудовия пазар.групите в яслите са толкова пълни, колкото позволят.и правила и всичко.сега се пръскат по шевовете.няма как да има градинска група за сметка на яслена.още повече в ОДЗ.

# 309
  • Върху лъчите на Слънцето.
Та по този повод-губят ми се някои дейни съфорумки от стари теми за протести... Wink
И аз това си мислех един ден... когато се подхвана темата за протести отново... миналият път Кати АБВ (май й беше името), толкова твърдо и упорито тръбеше, че нищо няма да излезе... и тогава си мислех, че нарочно го прави. Просто сега се изненадах, че не се появи отново.

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 10:01 от Гневна

# 310
Мами, някакво инфо от срещата в понеделник? бях в болница 2 дни и затова не съм се включвала, но вече съм на линия. Не мога физически да прочета всичко. дайте кратко инфо, ако има такова...
В първото мнение добавям, актуалната информация. Ако съм пропуснала нещо  Embarassed Whistling .

# 311
  • София
Ако имате мнение по въпроса - гласувайте на
http://www.gradski.bg/show.php?storyid=677519

# 312
  • София
Записвам се в новата тема и ви следя с интерес.

# 313
Гласувах с "Да"-  справедливо е платените данъци за имоти и коли да дават предимство на моето дете. Аз и съпругът ми живеем в София откакто сме се родили, съответно и плащаме данъците си тук и за мен е обидно детето на някой от провинцията, току-що дошъл към заветната столица да бъде прието с предимство в ДГ в моя роден град, а за моето да няма място.

# 314
  • София

От това следва, че общинските детски градини се откриват със заповед на министъра на образованието, но след предложение на кмета на общината. А за да се направи такова предложение е необходимо да са спазени някои условия т.е. необходима е най-малкото сграда. Т.е. отвсякъде грижата за откриване на нови детски градини си е в ръцете на Общината.  Mr. Green

Дам...а от Общината се оправдават, че пари няма за откриванена нови ДГ.. ( и незнайно защо мълчат по повод на сградите на бивши ДГ, които в момента се ползват тъкмо от Общината за нейни поделения - данъчни служби, социални служби и т.н.. -2бр само в Младост ) както и..продължават да не взимат никакви мерки да възвърнат сградите, отдадени под наем на Частни училища и ДГ ( ЕСПА, Меридиан 22 и др само в Младост..а предполагам и в другите квартали има..), които продължават да ползват тия бази за жълти стотинки на квадратен метър, доакто взимат по 1000лв месечна такса за всяко дете, кеото обучават и реално могат да си построят, наемат и каквото си решат да направят...
Ето тук споменах само 4 сгради в Младост..все бивши детски градини. Все Общинска собственост..
А желанието..къде е?

Да, желанието го няма, нищо не се прави и точно за това трябва да им бъде поискана отговорност. Напълно съгласна съм.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт