СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 462
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 315
ааа73, не знам по колко деца са в детските градини, но в нашата група в яслата са 27 Simple Smile . Това е твърде много според мен,но не протестирам, защото знам колко е зле положението със свободните места. Друг е въпроса, че през по-голямата част от времето половината от тях са болни и така се сформира една групичка с приличен брой деца.

# 316
Днес получих отговор на мое питане към г-н Джонев:

"Здравейте г-н Джонев,

Влизам във форума и чета:

В текущия проект е добавен нов критерий: Липса на задължения за местни данъци и такси към Столична община за предходната година. Вероятно ще дава по една точка за родител или две фиксирани точки, ако и двамата родители нямат задължения.

И..признавам,че се впечатлих..и притесних..защото..така се облагодетелстват реално хората от провинцията, които НЕ ДЪЛЖАТ нищо като местни данъци и такси..
АКо това влиза като самостоятелен критерий, би трябвало да е формулирано :

ПЛАТЕНИ данъци и такси към Столична Община- 1т за всеки родител (примерно)

По този начин, размера на таксите няма да е от значение, неплатилите няма да получат точки, но...и недължащите няма да получат точки.
Отделно може да има :

Неплатени данъци и такси към столична Община :  минус 1т за всеки родител (примерно) .. Или това да е допълнителен критерий при равен брой точки..

Просто..струва ми се несправедливо към хората, които живеят тук, да са длъжни да плащат и от това да зависи приема на децата им, а децата на хората от провинцията да могат да влизат с 2т бонус, дори да не са си платили данъците по местоживеене ???

АКо остане тази формулировка, която сте написали, би трябвало да е не само към Столична Община, а "по постоянен адрес" ... Така, софиянци ще получават автоматично точки, (ако им се полагат) от системата ЕСГРАОН, а от провинцията, ако не са вкарани в такава система към София, ще трябва да декларират точки и после да ги доказват с удостоверение от тяхната си Община,че не дължат там данъци.. (Това не знам възможно ли е..)

Моля за коментар..
Благодаря предварително"

Отговора гласи:

Разбира се, че ще трябва да се уточнят тези неща, но първо трябва да се вземе принципно решение за местните данъци – критерий или сума. Вероятно в понеделник ще бъде решено какво да бъде предложено на СОС. Тези решения не зависят от мен – знаете. При всички положения текстовете за СОС ще бъдат публикувани предварително и ще има анкета.

Поздрави,

Явор Джонев

Така, че.. отново чакаме понеделник..и..въпросната анкета след това.. Вероятно тогава ще можем някак да си кажем мненията какво точно искаме да се случи..
То е ясно,че в анкетата всеки ще си тегли черджето към себе си и отново няма да сме единни, но...се надявам здравия разум на СОС да надделее.. над обикновеното желание просто да си съберат данъците по-лесно..

# 317
  • Нови искър
"щурчо" бравос най-накрая нещо светна в тунела добре е замислено. Дано стане както една мама писа не много отдавна ще отида даси запаля свещичка. Laughing Grinning

# 318
защо за цяла година нито един общински съветник не взе проблема присърце?

проблем има... това е факт, но аз не си спомням за една цяла година един общински съветник да е дал приоритет на този проблем пред някой друг... например актуалните кофи за боклук или разкопаването на улици

немога да повярвам, че в СОС няма нито един с нашия проблем

прав е явно човека като казва: внимавайте на следващите избори

дори журналистите не го коментират вече.. сигурно чакат сензация при излизане на класирането

аз лично на тази компщтърна система не й вярвам

ако ще ги съдите в европейски съд, по-добре първо да се опитаме да променим положението: от пожелателно в задължително.
може да мине номера ако примерно се поиска не само да осигуряват достатъчно детски градини, а и училища, полицейски управления, тротоари, детски площадки, зелени зони и т.н.
СОС да се грижи дългосрочно за града, а не така на парче.
вярно е че бюджета е година за година, но мандата им не е едногодишен

Примерно едно официално запитване от сорта на: Какви конкретни мерки е предприела общината за разрешаването на проблема с недостига на места в детските градини и на какъв етап е стигнало изпълнението им?

така ако отговорят изобщо, ще стане на всички ясно че примерно проблема е в "материала" и повечето сме нежелани по принцип в този град, както и челедтта ни, защото им създаваме разходи.
а може и нещо оптимистично да ни отговорят, та да ни просветне

и наистина ли в този форум няма нито една мама, която да е адвокат или юрист по образование за да ни посъветва какви права всъщност имаме и можем да търсим и изискваме?

# 319
  • София
Тя нали и топлофикация е Общинска, защо не вкарат и критерий за платена сметка. Така ще си решат още един проблем.
А ако размера на данъците стане критерий, това няма ли да е подобно на исканият преди критерий доход, който бе набеден за дискриминационен? Пък и все пак бюджета на София не се формира само от местни данъци и такси, има и приход от бюджета. Така, че пак ще има мнооого неясноти.

# 320
шурчо, "ние" сме родители, които сме ходили на малко повече от последните две срещи в общината, вкл. и хора които са обвързани с организаци и са комуникирали и с други , извън кръга на работната група.Не забравяйте че работната група съществува още от преди 4 февр 2008 и всъщност тази точно раб. група е обвързана именно с критериите за прием.Затова и основното нещо, което се е обсъждало там са критериите. Нищо лично към теб също, изобщо не знам защо се засягаш или пък мислиш че на две срещи си видяла и чула всичко. Все пак е имало и други събития , освен раб. срещи, във връзка с детските градини.
Иначе по принцип всеки един критерий е атакуем и дискриминиращ- да, съгласна съм. Но всяко наше предложение си има предистория и основания, за което не ми се пише сега. Освен това сме правили и мислили предложения точно в посока да имат шанс и "нормалните деца" (каквито са моето и на Лови например)- най- простият пример, за който веднага се сещам, е квотният прицип, предложен именно от Лови. За съжаление тези наши идеи ги унищожиха още в зародиш. Все пак ние родителите май участвахме колкото да има гласност какво се случва, иначе така като за идеи и предложения...нямаше нужда да се обаждаме.

Да разбирам ли,че дължим ИДЕЯТА за появата на  критериите на ВАС ?

# 321
Тя нали и топлофикация е Общинска, защо не вкарат и критерий за платена сметка. Така ще си решат още един проблем.
А ако размера на данъците стане критерий, това няма ли да е подобно на исканият преди критерий доход, който бе набеден за дискриминационен? Пък и все пак бюджета на София не се формира само от местни данъци и такси, има и приход от бюджета. Така, че пак ще има мнооого неясноти.

Ха-ха..добра идея..за топлофикация..(явно още не са се сетили)  Mr. Green

РАЗМЕРА на данъците и според мен е дискриминационен..защото хората се раждат различни по инициативност, придобиват различно образование и в крайна сметка, макар да имат равни права, то..не може да се очакват еднакви неща от тях..т.е..еднакви доходи..(нали тъкмо това беше причината да се замени "социализЪма " с "демокрацията")  На мен не ми се вярва да "ммине" размера на данъка..(а уж размера нямал значение...хахахаах)
Обаче, не е същото като с дохода- при дохода, може да има спекулации и да се декларира по-нисък, а при размера на данъка...АКО има спекулации, те ще са в ущърб...т.е..ще се стимулира РЕАЛНО деклариране на доходи Wink Има нюанс и мен лично този нюанс ми харесва..смятам го за по-справедлив. НО..това не означава,че РАЗМЕРА на данъците не ми звучи дискриминационно..
(Само да кажа,че доста от критериите ми звучат така.., но правозащитниците явно не се притесняват от това..та..и за данъците не се знае..)

# 322
  • София
Та по този повод-губят ми се някои дейни съфорумки от стари теми за протести... Wink
И аз това си мислех един ден... когато се подхвана темата за протести отново... миналият път Кати АБВ (май й беше името), толкова твърдо и упорито тръбеше, че нищо няма да излезе... и тогава си мислех, че нарочно го прави. Просто сега се изненадах, че не се появи отново.

може да си е вкарала детето в ДГ  и вече да не я засяга темата - аха   Laughing

# 323

Нямат, защото, ако имат дете за ДЗ, просто вдигат телефона и казват на съответния директор, че трябва да го приеме....

# 324
  • София

Ха-ха..добра идея..за топлофикация..(явно още не са се сетили)  Mr. Green

РАЗМЕРА на данъците и според мен е дискриминационен..защото хората се раждат различни по инициативност, придобиват различно образование и в крайна сметка, макар да имат равни права, то..не може да се очакват еднакви неща от тях..т.е..еднакви доходи..(нали тъкмо това беше причината да се замени "социализЪма " с "демокрацията")  На мен не ми се вярва да "ммине" размера на данъка..(а уж размера нямал значение...хахахаах)
Обаче, не е същото като с дохода- при дохода, може да има спекулации и да се декларира по-нисък, а при размера на данъка...АКО има спекулации, те ще са в ущърб...т.е..ще се стимулира РЕАЛНО деклариране на доходи Wink Има нюанс и мен лично този нюанс ми харесва..смятам го за по-справедлив. НО..това не означава,че РАЗМЕРА на данъците не ми звучи дискриминационно..
(Само да кажа,че доста от критериите ми звучат така.., но правозащитниците явно не се притесняват от това..та..и за данъците не се знае..)

Добре де - нали последно ще се гледа дали данъците са платени, а не размерът на платените данъците?  Thinking Защото данъците са определят от възможностите на човек т.е. притежаваш един апартамент и 2 коли и значи би трябвало да имаш възможност да си платиш и данъците за тях.

# 325
  • София

Добре де - нали последно ще се гледа дали данъците са платени, а не размерът на платените данъците?  Thinking Защото данъците са определят от възможностите на човек т.е. притежаваш един апартамент и 2 коли и значи би трябвало да имаш възможност да си платиш и данъците за тях.
Ами не е много сигурно, защото ако нямаш за какво да плащаш данък, пак ще си с едни гърди напред. Същото е ако си от провинцията, там може да плащаш или не данъци, но тук ще излезнеш изряден.

# 326
  • София

Нямат, защото, ако имат дете за ДЗ, просто вдигат телефона и казват на съответния директор, че трябва да го приеме....

Абсолютно.  Peace Аз и до сега чувам за деца вкарани с връзки в ДГ ...пък ще ни говорят после как системата работела и виждаш ли ти нямало място за корупция и парашутисти. Да...той и тати ще ми купи колело, ама друг път.  Mr. Green

# 327
В Градски вестник от вчера има публикувано интервю с г-жа Фандъкова. Едно изречение много ме озадачи:

Въпрос: Значи новите критерии-социална, адресна регистрация и т.н. ще важат само за кандидатстващите за първи път?
Отговор: Да, и ще си останат действащи нататък....

Как тълкувате това с "първия път", че аз нещо се обърках - за първи път в системата, за първи път кандидатстващи за съответната група, или какво? Може просто да е грешка на интервюиращия, ама... Thinking

# 328
  • нейде там, където ....
От същото интервю:
"...За всички е ясно, че не могат да бъда приети всички деца, въпреки усилията ни и въпреки строителството на нови детски градини и разширението на съществуващи....
....Това, което общината прави в последните години с огромните инвестиции в детските градини, е решението. ....."

Crazy

Линк към него http://www.gradski.bg/show.php?storyid=677169

# 329
Хмм, и аз това се зачудих с тези критерии важащи за кандидатстващите за първи път  newsm78
Нали дете от набор 2006 може да кандидатства за ОДЗ и да не е прието, като по този начин вече е в системата. В същото време това детето кандидатства за първи път за ДГ и там изобщо никога не е класирано защото такова класиране просто не е правено за набор 2006  newsm78 Голяма каша май стана към момента.
А някой знае ли какво се има предвид с адресна регистрация, вкл. настоящ адрес?
Ако единият родител е с постоянна адресна регистрация в София откакто се е родил, а другият е с временна? Реално и двамата са с адресна регистрация в София. Просто единият е с временна, но тя се явява настояща и реална?

Общи условия

Активация на акаунт