СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 034
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 360
  • нейде там, където ....
Сложете ги Министерствата - на Образованието, на Здравеопазването и на Финансите. Откриването на новите детски градини минава и през тях. Освен това, в закона се споменава за държавни детски градини, с национално значение. Там могат да кандидатстват деца от цялата страна. Като са я натворили такава, че България се изсипва в посока София, то да се намесят и за този проблем. Теоретично имат право. Трябват желание и пари - затова и МФ. МЗ - заради неразбориите, които докарва разделението на ЦДГ и ДЯ. Освен това, проблемът с недостиг на места за ДГ е не само Софийски.

Не са излишни, мятайте ги и тях на копието  Laughing

# 361
медиите трябва да са национално представени, защото предимно те се гледат..
сложи БНТ, НТВ, БТВ, и ... сега не се сещам за имената им, но в страницата на кабелния оператор ги има.. тези които имат н овинарски емисии... дискусионните студия няма смисъл.
Добре е и няколко вестника да има: вац-овете, дневник, а може и някоя от новинарските агенции (бгнес например)

колкото до министерствата.
исках да ги има, защото в наредбите ги има

обаче е добре да се сложи и комисията за дискриминация: нали за това иде реч в петицията

и копието до комисията за жалби в народното събрание трябва да има.
по мои наблюдения тръгне ли нещо от там винаги се разрешава.. е, понякога е много "соломоновско" обаче ефекта е моментален, стига да обърнат внимание

просто целта е като има упоменати в копие институции, медиите да се заинтересоват и като го споменат, конкретните адресати да реагират

съжалявам че измествам темата, но това си е сблъсък с власт имащите и там правилата са жестоки.. много е гадно.. на война като на война

и е добре да пуснеш пак пълния текст за да се жиди как изглежда

# 362
В Градски вестник от вчера има публикувано интервю с г-жа Фандъкова. Едно изречение много ме озадачи:

Въпрос: Значи новите критерии-социална, адресна регистрация и т.н. ще важат само за кандидатстващите за първи път?
Отговор: Да, и ще си останат действащи нататък....

Как тълкувате това с "първия път", че аз нещо се обърках - за първи път в системата, за първи път кандидатстващи за съответната група, или какво? Може просто да е грешка на интервюиращия, ама... Thinking

СПоко...Просто г-жа Фандъкова, както и всички от Общината не са наясно какво точно прави системата и за кого се отнася..В Часът на мама г-жа Минчева твърдеше,че касае родените 2005г..(не са в час от Общината и не се вълнуват- това е истината) Останалото е ПиАр акции..и..грижа за преброяване на населението в София и събиране на данъците..

За огромно съжаление..

# 363
Тези семейства преди да станат с 2 деца, са били с по едно и са били вече в същата ситуация, така че не виждам с какво точно са облагодетелствани.
Не съм съгласна. Тези семейства НЕ са били в същата ситуация НИКОГА, тъй като реда за прием в ДГ до миналата година беше съвсем друг. Тази година за първи път ще има регламент с критерии.
Не се подписвай, изобщо не си длъжна.  Peace

Естествено, тъй като не ти е изгодно, само ти си мислиш така.АЗ бях в такава ситуация.Отпървом опашката беше пред самата градина, да те светна-висеше  се по няколко денонощия-сложи няколко градини, поне две-трябваше да осигуриш човек пред градината.Така подавах една година-не бе приета по местоживеене.Пътуваше сумарно 4 часа на ден, за да ходи в ясла по месторабота.Е, сега И това отнеха.После-същата работа  когато стана първа група и забременях с малката-редиш се, подаваш.Същото е.Реално погледнато Системата Трябваше да е само една виртуална опашка-ако се вършен назад, когато бистрихме появата на системата, преди пуска и-това ще откриеш, но ти сигурно ЧАК сега се замисляш защото сега тие опряло яйцето.После се настъпи за квотен принцип и взеха да се прокарват хиляди критерии извън досегашните.По това време взех, че родих второто си дете-и преди и сега го има принципа на предимството, ако сестра/брат са в същото детско заведение.
Реално аз съм подложена четворно повече от теб на този садизъм-минахме през всички варианти/то не се знае де-не е свършило, кой знае какво ги чака децата ми/ и то по два пъти.

# 364
  • гр.София
 Ха-айде пак! Предимството брат(сестра) в градината изключва семейството с две деца когато и двете не са на градина (не са се доредили или пък едното е първокласник, или пък едното е в ЦДГ, а малкото няма как да е там-кандидатства за ЯСла.
 Та за да се поправи тази несправедливост се отиде към точка за второ дете. Махнаха я (и правилно!), защото тя пък ощетява еднодетните семейства.
 И ей тъй-омагьосан кръг.
 Взех и аз като reniris да си бая едно и също през два поста. Simple Smile

# 365
ма моля те.това е повече от година просто, дойде някой и се хване за братята и сестрите или за бабата, че работела в градината и се почва едно-ми ние с едното дете, ми ние с двете....Е, казвам ви-когато бях с едно-същата работа, сега съм с две-някой па е против че съм с две.Кво ми пука всъщност.... WhistlingИ товабеше малко, та взехте и други критерии да мислите, които да разделят народонаселението-наимащи и нямащи, на работещи и неработещи, на дрискащи и недрискащи-справка, в една съседна тема може да се зароди критерий-да е махнало детето памперса-инак-никаква градина за него...аман, аман...

# 366
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ако искате, да добавя едно изречение какво мислим за случая "близнаци". Да им се дава 1т. ако са близнаци - това е предимство.
Каква е разликата? И близнаците са 2 деца, както и тези, които имат брат или сестра. За близнаците трябва да важи правилото при прием на едното да се приеме и другото дете - както е в училищата.
А защо не се добави искане да се върне К6, или ако не, и децата от яслените групи в ОДЗ да кандидатстват за градинските наравно с другите. Местата са твърде недостатъчно, че да се ползват с привилегията да бъдат директно прехвърляни в първа група!

# 367
Гневна, ми дай да го направин на график тогава бе-един месец ще ходи моето дете, на следващия-твоето.То така излиза.Една година в яслата на одз-то моето-догодина изхвърча от там, за да му дойде ред и на другото.Интересно.... Laughing

# 368
пенелопа , ситуацията, в която си била изобщо не е същата като сега. Ако мислиш, че си била подложена на садизъм, какво ли ще мислиш като се въведе новия регламент... Crazy..ще ти се иска пак да висиш по няколко денонощия пред няколко детски градини.

Публикувам текста с добавени адресати и копия. В тази подписка НЕ се жалваме за липсата на места, за откриването на нови ДГ и за пари. Затова министерствата не са необходими тук. Ще кажат - защо ни занимавате, регламента е изцяло във властта на СОС - и ще бъдат прави.

---------------

ПЕТИЦИЯ

ПРОТИВ ПРОЕКТА НА РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРИЕМ НА ДЕЦА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ПРЕЗ 2009 ГОДИНА

ОТ: РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА В СОФИЯ

ДО

Г-Н АНДРЕЙ МИРЧЕВ ИВАНОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

КОПИЕ:

Г-Н КЕМАЛ ЕЮП
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
КМЕТ НА СОФИЯ

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
ЗАМЕСТНИК-КМЕТ НА СОФИЯ
НАПРАВЛЕНИЕ „КУЛТУРА, ОБРАЗОВАНИЕ, СПОРТ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАВИСИМОСТИ”

КОМИСИЯ ПО ЖАЛБИТЕ И ПЕТИЦИИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ
КОМИСИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ДЕЦАТА, МЛАДЕЖТА И СПОРТА
КОМИСИЯ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ
ТЕЛЕВИЗИЯ bTV
НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Подписка

За равностойно и недискриминационно третиране на всички деца, нуждаещи се от прием в детски градини в София
За справедлив Регламент за прием на деца в детски градини на територията на Столична община през 2009 година

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ И БАЩИ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Демократичните принципи, които би трябвало да следват всички в нашето общество спрямо децата на Република България са, че те се раждат свободни и равни по достойнство и права според Конституцията на Република България.
Ние смятаме, че това конституционно право е нарушено с някои от предложените критерии в проекта на Регламент за прием на деца в детски градини през 2009 г.  Ето защо бихме искали да изложим позицията си по текстовете на Регламента преди той да бъде окончателно приет.
Ние настояваме внимателно да бъдат разгледани предложените общи критерии (от К1 до К5), чието евентуално приемане би било проява на дискриминация съгласно Закона за дискриминацията и Конституцията на Република България. Цитираните по-долу  критерии се съдържат във версия 10 на проекта на Регламент, публикуван в сайта www.bg-mamma.com на 28.01.2009 г. от kg.sofia.bg (г-н Явор Джонев). Нашата позиция по тези текстове е, както следва:

1. Критерий  К1: Поне един родител има постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община или поне един родител е редовен студент във ВУЗ и има настоящ адрес на територията на Столична община.   Смятаме, че критерият за адресна регистрация на родителите на територията на Столична община е задължително условие, което не представлява пречка и не затруднява никого да го изпълни. В този смисъл считаме критерият за формален и неефективен.
2. Критерий К2: Работещ родител (или в отпуск по майчинство), който е социално осигурен или родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община.   Този критерий считаме за  справедлив,защото дори родител, който няма работодател, би могъл да се самоосигурява и по този начин да удовлетвори това условие.
3. Критерий К3: Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години.  
4. Критерий К4 : Семейството е многодетно – ще носи по 1 т. за трето и всяко следващо дете.
5. Критерий К5 : Детето има брат/сестра, които са записани в детска градина в момента и ще посещават детската градина след прием на детето – ще носи 1т. само за съответната градина.  
За критерии К3, К4 и К5 смятаме, че тези критерии по дефиниция третират само определени деца, а не всички. Ако при равен брой точки след първично, вторично и третично подреждане, се приложи варианта „жребий”, тези критерии стават автоматично дискриминиращи, защото дават предимство, респективно повече права на определени деца по произход (например: второ дете в семейството с разлика във възрастта до 2 години спрямо първородното; трето дете в семейството и т.н.) Критерии К3, К4 и К5 са създадени и са приложими само за семейства с повече от 1 дете, което веднага поставя еднодетните семейства в неравностойно положение спрямо семействата с повече от 1 дете, още преди старта на кандидатстването!
Ние, родителите, сме убедени, че тук сериозно е нарушено конституционното право на децата в еднодетните семейства за равни права с останалите и има причина за тълкуване на горните точки като пряка дискриминация по произход, което противоречи на чл.6 от Конституцията на Република България.

При огромната липса на достатъчно места в столичните детски градини за всички желаещи деца в София, а именно 8 000 места, считаме прилагането на т.н. квотен принцип за повече от необходимо.
Ние, родителите, многократно бяхме уверявани,че децата с предимства, които ще бъдат приети, няма да надвишават 30% от общия прием, т.е.според представителите на ИСОДГ, 70% от децата в семейства без привилегии, ще бъдат приети.
Ние, родителите, приемаме тази статистика за вярна, но настояваме тези квоти в размер на 30% и съответно 70% да бъдат разпределени на квотен принцип в рамките на всяка детска градина, а не във всички детски градини общо, както е залегнало в последната ни позната версия на регламента. По този начин ще се избегне натрупване на деца с предимства в определени по-желани детски градини. Обикновените деца (децата без предимства и привилегии) ще имат също достъп до тях от една страна, а от друга страна ще имат равен шанс да бъдат приети в по-предпочитани от тях детски градини .

Уважаеми дами и господа общински съветници, за нас като родители и съвестни данъкоплатци на държавата, е много важно да изразим позицията си и тя да бъде взета под внимание при предстоящото обсъждане и приемане на Регламента от вас!

Още една широка обществена група избиратели в София – тази на родителите – разчита на вашата подкрепа и справедливо решение  на проблема, свързан с липсата на достатъчно места в детските заведения на територията на Столична община.

Нека заедно да осигурим равни възможности за прием в детски градини на територията на Столична община на всички деца, живеещи в София, които имат нужда и желание да ги посещават!

# 369
Литъл, не четеш-аз кандидатствах и през системата, та знам как е.

# 370
  • гр.София
 Пенелопа,ти за мен си пророчица направо Joy Peace. Помня далечното начало на темата,макар и под друго име.

Little wingels, браво,добре си ги подредила,поименно!

# 371
Гневна, ми дай да го направин на график тогава бе-един месец ще ходи моето дете, на следващия-твоето.То така излиза.Една година в яслата на одз-то моето-догодина изхвърча от там, за да му дойде ред и на другото.Интересно.... Laughing
Не разбирам какво е породило това изказване...

# 372
просто знаех......не хвърлям боб, а вложих мисъл.
Гневна, , породи го предложението влезлите ясленчета в одз да кандидатстват за градинска група в същото одз след една година.

# 373
просто знаех......не хвърлям боб, а вложих мисъл.
Гневна, , породи го предложението влезлите ясленчета в одз да кандидатстват за градинска група в същото одз след една година.
Така трябва, защото яслите са към МЗ, а градините към МО. Както и "чистите" Ясли са към МЗ, а ЦДГ към МО. Ако ли не да се върне К6 и не само с 1 точка, а поне с 2 или 3. Защото с какво са повече децата в ясла в ОДЗ от децата в "чиста" ясла? Може би са принцове или принцеси, че им се гарантира  приема в градината?

# 374
Гневна, ти всъщност наистина предлагаш да се менкаме по месец, за да е "честно" hahaha
ОДЗ не е ясла, там няма принцове и принцеси, ама щом си рекла...просто в безсилието си вече мислите безумия.Ти кандидатства ли миналата година?

Общи условия

Активация на акаунт