СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 039
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 375
Ха-айде пак! Предимството брат(сестра) в градината изключва семейството с две деца когато и двете не са на градина (не са се доредили или пък едното е първокласник, или пък едното е в ЦДГ, а малкото няма как да е там-кандидатства за ЯСла.
 Та за да се поправи тази несправедливост се отиде към точка за второ дете. Махнаха я (и правилно!), защото тя пък ощетява еднодетните семейства.
 И ей тъй-омагьосан кръг.
 Взех и аз като reniris да си бая едно и също през два поста. Simple Smile

Така е..като махнаха точката за второ дете, рално критериите станаха по-справедливи за еднодетните. В момента ВСЯКО дете от еднодетно семейство има шанс да измести дете от двудетно (освен на породени или с братче/сестриче в ДГ)..
Мисля,че ако се добавят критерии за платени данъци (и/или неплатени такива) тогава шансовете ще са още по-равностойни..(защото неизрядните платци не са според броя на децата в семейството ..)
Истината е, че с всяка следваща версия нещата стават по-справедливи (поне за сега) и..това не можем да не го отречем- т.е..някой мисли или чете тук ..
Което не пречи да пратим петицията .. това от което се притеснявам е дали ще има достатъчно подкрепа от самите родители..

# 376
  • София
Само не мога да разбера с тази подписка и срещу точките за многодетните и близнаците ли протестирате? Защо ако е така аз лично не бих я подкрепила. Подкрепям да няма точка за брат/сестра  в същото ДЗ и за породените, ако кандидатства първото.

# 377
щурчо, само ти така си мислиш обаче-според теб-справедливи, според друг-не....доказателството е поста веднага след твоя.

# 378
  • Върху лъчите на Слънцето.
Гневна, ти всъщност наистина предлагаш да се менкаме по месец, за да е "честно" hahaha
ОДЗ не е ясла, там няма принцове и принцеси, ама щом си рекла...просто в безсилието си вече мислите безумия.Ти кандидатства ли миналата година?
ОДЗ не е ясла, но е Ясла + Градина. Никакво менкане не ти предлагам... нещо си измисляш... И да, кандидатсвах, но детето ми не беше прието, защото местата бяха заети от деца с предимство - братчета и сестричета.

# 379
Според мен това изречение : Смятаме, че тези критерии по дефиниция третират само определени деца, а не всички. не звучи добре..
Просто..ВСЕКИ критерий (за каквото и да се отнася, третира само определени лица..иначе е безсмислено да съществува, ако се отнася до всички.
По-редно е да се напише нещо от рода на: Смятаме,че тези критерий третират неравностойно децата от семейства с едно дете..(примерно)
Защото...няма как да се третират всички еднакви, когато се търсят критерии по които да се диференцират..еднаквите..

# 380
Само не мога да разбера с тази подписка и срещу точките за многодетните и близнаците ли протестирате?
Аз лично протестирам срещу факта, че моето първо и единствено за сега дете е поставено в неравностойно положение спрямо деца, които вече имат брат/сестра във възраст за ДГ. Чисто стечение на обстоятелствата е това към момента и нито аз, нито моето дете, имаме вина/носим отговорност за тези обстоятелства. Тук в темата някой по едно време разказваше, как в еди-коя-си група на еди-коя-си детска градина, имало 6 двойки близнаци...е, това не е нормално за мен. Защо дъщеря ми няма да ходи на ДГ заради 6 двойки близнаци?  Crazy

# 381
Гневна, ти всъщност наистина предлагаш да се менкаме по месец, за да е "честно" hahaha
ОДЗ не е ясла, там няма принцове и принцеси, ама щом си рекла...просто в безсилието си вече мислите безумия.Ти кандидатства ли миналата година?
ОДЗ не е ясла, но е Ясла + Градина. Никакво менкане не ти предлагам... нещо си измисляш... И да, кандидатсвах, но детето ми не беше прието, защото местата бяха заети от деца с предимство - братчета и сестричета.
И моето първо дете не бе прието поради същата причина навремето.И миналата година останаха много братчета и сестричета навън, да те светна.Това, че са братчета и сестричета не им помогна особено.Как ще се справиш в ситуация, на 3г и половина, след като детето ти е посещавало две години ясла да не бъде прехвърлено в групата на ОДЗ-то, а се наложи да напусне детското заведение?Всъщност-за да не ме упрекнеш, че завися от това-не, не завися, прескочила съм тези граници и съм се "уредила"/Просто ми е любопитно....
Аз съм от онези, които не ги касае кандидатстване, мисля за училища вече, по ред причини се весвам тук..
Анна, а близнаците с какво са виновни, че са близнаци, а твоето дете няма близнак?

# 382
Според мен това изречение : Смятаме, че тези критерии по дефиниция третират само определени деца, а не всички. не звучи добре..
Просто..ВСЕКИ критерий (за каквото и да се отнася, третира само определени лица..иначе е безсмислено да съществува, ако се отнася до всички.
По-редно е да се напише нещо от рода на: Смятаме,че тези критерий третират неравностойно децата от семейства с едно дете..(примерно)
Защото...няма как да се третират всички еднакви, когато се търсят критерии по които да се диференцират..еднаквите..
Ок. Ето редакция:

За критерии К3, К4 и К5 смятаме, че тези критерии по дефиниция третират неравностойно децата от семейства с едно дете. Ако при равен брой точки след първично, вторично и третично подреждане, се приложи варианта „жребий”, тези критерии стават автоматично дискриминиращи, защото дават предимство, респективно повече права на определени деца по произход (например: второ дете в семейството с разлика във възрастта до 2 години спрямо първородното; трето дете в семейството и т.н.) Критерии К3, К4 и К5 са създадени и са приложими само за семейства с повече от 1 дете, което веднага поставя еднодетните семейства в неравностойно положение, още преди старта на кандидатстването!
Ние, родителите, сме убедени, че тук сериозно е нарушено конституционното право на децата в еднодетните семейства за равни права с останалите и има причина за тълкуване на горните точки като пряка дискриминация по произход, което противоречи на чл.6 от Конституцията на Република България.

# 383
на мен текста ми харесва

ще има някакъв ефект

няма да е желаният от всички, но е нещо пред нищото в момента
разбирате че тук във форума няма да решим проблема

предлагам да го приемем така както е и да се публикува за подпис

трябва обаче и да ги информираме всичките тези че институции че има подписа

а иначе предлагам всички мами да се обединим и да помолим колеги,приятели, близки и познати да ни покрепят
нищо че нямат точно сега такъв проблем.. въпросът е принципен: са ли част от гражданско общество или не са?

нека да започнем, сигурен съм че ще съберем повече от 8000 подписа... мислете позитивно... ефект ще има, защото пине сега има ясна цел... да се направи справедливо класиране и да се търси дългосрочно решение.
не се оставяйте да ни конфронтират помежду ни... така само те печелят.. казват :ето те незнаят какво искат и ние неможем да им угодим.
сега ето на искаме да е справедливо и недискриминационно

# 384
  • София
Само не мога да разбера с тази подписка и срещу точките за многодетните и близнаците ли протестирате?
Аз лично протестирам срещу факта, че моето първо и единствено за сега дете е поставено в неравностойно положение спрямо деца, които вече имат брат/сестра във възраст за ДГ. Чисто стечение на обстоятелствата е това към момента и нито аз, нито моето дете, имаме вина/носим отговорност за тези обстоятелства. Тук в темата някой по едно време разказваше, как в еди-коя-си група на еди-коя-си детска градина, имало 6 двойки близнаци...е, това не е нормално за мен. Защо дъщеря ми няма да ходи на ДГ заради 6 двойки близнаци?  Crazy
Aми защото никой не си решава да роди близнаци и предполагам можеш да си представиш какво е да гледаш близнаци, като тук разходите въобще не ги коментирам. И аз бих предпочела да отстъпя мястото си на близнаци отколкото на твоята дъщеря.

# 385
  • София
Не разбирам какъв е смъсълът да се карате?! Като е готова подписката който одобрява исканията я подписва, който не-не го прави и толкова. Не мисля,че някой ще убеди друг в противоположната позиция.

# 386
щурчо, само ти така си мислиш обаче-според теб-справедливи, според друг-не....доказателството е поста веднага след твоя.

Няма как да са справедливи за всички. За това и казах "ПО-справедливи" от предишните..
Момичета, няма места.
Дайте да тръгнем от тук.
Трябва да се реши- дали да се дава предимство на определени групи от хора (социалните критерий са съществували винаги и със или без съгласието на когото и да е , пак ще съществуват, пък и..виждам,че за тях има консенсус дори тук..) или тези, които не влизат в такива групи от хора са против това.
В случая виждам точно това.
Родителите на две деца едно от които е в ДГ и сега ще се пробват за второто искат да си останата така нещата, защото ги устройва това, че ще имат макар и малък шанс повече в конкретната ДГ.
Тези, които нямат допълнителна точка по никой от критериите К3-К5- не са удовлетворени и съответно искат да се премахнат.
Напълно разбираемо е това, което се случва.
Просто..живеем в България..
Навсякъде по света, хората са по-толерантни към останалите и ... дори отстъпват място на бременни и майки с деца в градския транспорт.. Ние тук ще се изядем за точки.. При това сме с ясното съзнание,че ще влязат децата на половината от нас..Другите просто няма да влязат..със или без точки..
И..само да вметна..
Който владее висша математика, теория на вероятностите и / или има някакъв опит на борсата с акции, има по-голям шанс детето му д абъде прието, (дори д аима по-малък брой точки)..
Искам да кажа, че някой дори с точка повече, може да не успеят да я използват добре..
За това...малко толерантност няма да ни навреди..
Нека се борим за някаква кауза, но без да се обиждаме една друга поне..

# 387
Не разбирам какъв е смъсълът да се карате?! Като е готова подписката който одобрява исканията я подписва, който не-не го прави и толкова. Не мисля,че някой ще убеди друг в противоположната позиция.
Peace Peace Peace

# 388
Добре, ще я публикувам. Колкото - толкова. По-добре от нищо.  Peace

# 389
  • Върху лъчите на Слънцето.
.Как ще се справиш в ситуация, на 3г и половина, след като детето ти е посещавало две години ясла да не бъде прехвърлено в групата на ОДЗ-то, а се наложи да напусне детското заведение?
А как ще се справиш в ситуация, на 3г и 1/2, след като детето ти е посещавало 2 години ясла да не бъде прието нито в ОДЗ нито в ЦДГ? Не е ли същото положението и за децата от "чиста" ясла, или те са нещо дефектни?!  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт