СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 70 052
  • 1 648
  •   2
Отговори
# 405
Анна-подкрепям, и аз това смятам.

# 406
ситуацията е различна, дете от чиста ясла влиза в чиста градина.

За съжаление е ОЩЕ ПО-РАЗЛИЧНА..
Дете от чиста ясла , като станена 3г и половина отива на улицата, дори 2г да е ходило на ясла..
К6 решаваше ОТЧАСТИ проблема на тия деца. Не им даваше право АВТОМАТИЧНО да влизат в чиста градина, както е в ОДЗ-тата, но им даваше 1т..за утешение на родителите..
САМО ЗА ЦДГ..
Но отпадна..
Вече няма такава опция..
И наистина дете от чиста ясла има много голяма вероятност да се окаже на улицата след 2г посещение на ясла..Което е пълна недомислица..
Но..е разбираемо тия, които няма да имат тази точка по К6 да роптаят срещу нея.. Както казахме...при дефицит, хората се грижат за личното си оцеляване..

# 407
  • Върху лъчите на Слънцето.
Това означава единя близнак да стои вкъщи, докато другия учи песни за баба Марта с госпожата ?
Не, това означава, ако е приет единя, да се приеме и другия. А не както до сега - да им се гарантира прием.

# 408
Ето линка към петицията: http://www.bgpetition.com/priem-detski-gradini/index.html

dejure, съжалявам, късно е, публикувах я вече!

# 409
ситуацията е различна, дете от чиста ясла влиза в чиста градина.

За съжаление е ОЩЕ ПО-РАЗЛИЧНА..
Дете от чиста ясла , като станена 3г и половина отива на улицата, дори 2г да е ходило на ясла..
К6 решаваше ОТЧАСТИ проблема на тия деца. Не им даваше право АВТОМАТИЧНО да влизат в чиста градина, както е в ОДЗ-тата, но им даваше 1т..за утешение на родителите..
САМО ЗА ЦДГ..
Но отпадна..
Вече няма такава опция..
И наистина дете от чиста ясла има много голяма вероятност да се окаже на улицата след 2г посещение на ясла..Което е пълна недомислица..
Но..е разбираемо тия, които няма да имат тази точка по К6 да роптаят срещу нея.. Както казахме...при дефицит, хората се грижат за личното си оцеляване..

Щурчо, едно чисто ясленче ще кандидатства за чиста градина.ОДЗ-то е ЕДНО цяло.То не се дели.дете от одз няма да заеме място в чиста градина.ОДЗ-тата са с идея, че когато си дадеш детето от малко/има и такива ситуации/ то няма да влиза и излиза нон-стоп и да сменя учители нон-стоп.То е като в училище-от 1 до 4 клас примерно.Повечето родители искат да си гледат детето до 3 и да го пуснат направо на градина-ок-затова са само градините.
Още преди повече отгодина ви казах-не се делете на квоти и социални справедливости-щото се надцаквате взаимно.Това е изкривена справедливост.
борбата е за-градини, градини и пак градини-под каквато и да е форма-ако щете-да се направят само ОДЗ-та-да се слеят чистите ясли с градините.Ако ще да е-в борба за нови строежи или освобождаване на стари помещение-все тая-но това е посоката.Не критерия.
За всички извън форума това,което съм препредала е безумие.Само тук смятате, че е по-справедливо.

# 410
  • София

Взех и аз като reniris да си бая едно и също през два поста. Simple Smile

не е важно , че баеш ( благодаря разбрах ти намека ) , важно е някои да те чуе все пак ! Peace

# 411
Ето линка към петицията: http://www.bgpetition.com/priem-detski-gradini/index.html

Проучи възможността за изменения и допълнения в току що публикуван документ. Не е добре, ако текста на искането е вътрешно противоречив. Така е уязвим и винаги лесно атакуем от тези към които е отправено искането.

# 412
Little wingels , какво стана с К6?

# 413
Предлагам Петицията да бъде адресирана и с копие до Конституционния съд. Юридически тълкования по казуса за въпросния регламент може да има десетки, в т.ч. и такива определящи критериите в регламента като носители на дискриминационни елементи.  МС е приел концепция за намаляване на осъдителните решения срещу България в Страсбург, която предвижда Конституционния съд да се произнася за нарушение на Конвенцията за правата на човека. Т.е. произнасяне от КС за спазването на Конвенцията за правата на човека и законосъобразността на критериите в контекста на правните норми заложени в Конституцията, на етап Петиция не може да се очаква, но запознаването на КС с вероятността да бъде приет акт, който би могъл да е в противовес с принципите на Върховния закон е добър сигнал. 

Относно образованието - Системата на народната просвета включва детски градини, училища и обслужващи звена (чл.2 от Закона за Народната просвета). Ресор – Министерство на образованието. Относно правото на образование – право на всеки български гражданин. И той винаги ще го търси без значение къде – държавна, общинска или частна ДГ в случая. Подчертавам право на българския гражданин, а не задължение на държавата да му осигури такова.
.............

Прилагането на квотен принцип е добра идея, но квотите да бъдат не за деца с предимства и такива без, защото самата Петиция започва да си противоречи – от една страна сме против критериите за предимства, които пораждат дискриминация, а от друга предлагаме квотен прием за деца с предимства. Предлагам текста на петицията да се запази, но текста „с предимства” да бъде заменен с „отговарящи на следните социални критерии” и изреждате, ако искате всички социални критерии, за чието одобрение към настоящия момент има консолидация.

Peace Peace Peace

Поради тази причина, преди няколко дни запитах дали въвеждането на критерии за предимства (привилегии) е начин за справяне със ситуацията, при условие, че същите пораждат съмнения за диференциран подход за оценяване на всяко детенце и създават условия за дискриминация на една или друга основа. Отговарящият ме прати на избори, както се досещате, защото според него съм желаела да вменя задължение на държавата да осигури места в ДГ. Така и не разбрах защо намеси държавата, при условие че изразявам становище за критерии за прием в общински детски градини. Статута на държавните е определен в чл.10 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и за същите изобщо не са приложими каквито и да е било критерии разработвани от работната група. Предполагам, че отговарящия на моя пост би трябвало да бъде запознат с това, след като е участник в работната група към СО. Мисля, че не бе вникнал в съдържанието на моя пост, но му благодаря, че все пак го е погледнал.
ОК - очевидно е, че няма места. Така е, и никога не съм твърдяла, че съществува императивна норма, вменяваща задължение на общината да осигури необходимите места в ДГ на нейна бюджетна издръжка. Но това ли е начина – с поставяне на критерии кой е по-по-най, кой има повече право от друг и т.н. Не сте ли се замисляли защо досега винаги децата са се класирали само на основание фактор „време на подаване на заявлението”. Защото всяко друго разграничение дали ще е по пол, имуществено, лично и др. състояние е ограничение на правата и привилегиите.

Не..не еначин за справяне със ситуацията. Задачата е нерешима- да се разпределят 6 000 места на 14 000 нуждаещи се деца (заявили такова желание родители)
Тъкмо за това непрекъснато проповядвам фактора време..
Но тук има родители, които са против фактора време и са били измежду инициаторите за създаване на "други критерии" за прием.. Сега естествено не ги удовлетворяват критериите...
Тъжно е , но е факт.. НЯМА критерий, който удовлетворява всички.
И наистина най-справедливо критерий е време на подаване на заявката. Аз лично съм ЗА и връщането на старите физически опашки.
Важно е з амен да знам,че НЕЩО зависи от мен.
Въпрос на организация е 1 или няколко денонощия в годината да си направя труда да запиша детето си в ДГ..или поне да опитам, според възможностите си..
Но да следя цяла година какво се случва и да не мога да направя нищо накрая, понеже има много повече правоимащи деца от моето и..останалите места, които са за простосмъртни се джуркат на тука има- тука нема... просто..ми е в повече..
Обаче..както всички виждаме, критерии ще има..и някой от тях доста безумни и нямащи връзка с деца..

# 414
... състоящо се от две половинки...  hahaha и бебетата ще разберат какво искам да обясня...

# 415

Проучи възможността за изменения и допълнения в току що публикуван документ. Не е добре, ако текста на искането е вътрешно противоречив. Така е уязвим и винаги лесно атакуем от тези към които е отправено искането.
Не може да се редактира публикуван текст. Сори.

# 416
Може да се запише нова петиция. Това е единствена опция. Ако искаш се занимавай, аз нямам повече време.

# 417
Но тук има родители, които са против фактора време и са били измежду инициаторите за създаване на "други критерии" за прием.. Сега естествено не ги удовлетворяват критериите...
Тъжно е , но е факт.. НЯМА критерий, който удовлетворява всички.
И наистина най-справедливо критерий е време на подаване на заявката. Аз лично съм ЗА и връщането на старите физически опашки.
Важно е з амен да знам,че НЕЩО зависи от мен.

Проблема дойде от несправянето на фирмата разработчик със задачата за времево класиране.Системата бе замислена като виртуална опашка, което е ок като цяло, но просто разработчика не успя.Тогава излезнаха с мотива "бърз интернет" което е гавра и точно от там се започнаха критериите.Който има спомен-знае, който няма-да си джафка колкото си иска.С всеки следващ критерий-все по-набъбнала тема и лаене на едно и също-едни срещу други близнаци, срещу еднодетни и т.н.....

# 418

Щурчо, ОДЗ-тата са с идея, че когато си дадеш детето от малко/има и такива ситуации/ то няма да влиза и излиза нон-стоп и да сменя учители нон-стоп.То е като в училище-от 1 до 4 клас примерно.Повечето родители искат да си гледат детето до 3 и да го пуснат направо на градина-ок-затова са само градините.

Нямам никакъв спор с теб.
Имам единственото питане- каква е идеята на чистите ясли?..Според теб..
..
И само да добавя. Детето в ОДЗ сменя учителите си от яслената група с такива в градинската такава. Няма как да е иначе, понеже яслените групи (независимо дали са към ОДЗ или Чиста ясла) са здравни заведения и в тях децата се обслужват от медицински персонал. Детето ти има две медицински сестри и една помощничка (лелка или както там я наричат), докато е в яслена група, а щом го запишат в градинска група (дори на ОДЗ) то то има две педагожки, и помощник възпитател..(т.е..сменя учители толквоа често, колкото и дете от чистата ясла, АКО бъде прието в ЦДГ)
..
Аз твоята логика я разбирам..
Това,което не разбирам е ...ЩО ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕ е чистата ясла като институция, АКО не се гарантира прием на децата след нея в ЦДГ..

# 419
ок-за това бих се борила.ЗА обединяване, за уеднаквяване бих добавила.Само ОДЗ-та просто.Чистите ясли-бали му майката Вече за какво са.Не помня.Аз самата Никога не съм се замисляла да записвам децата в чиста ясла.Ама никога.Мислила съм с перспективата-едно заведение.
А смяната на госпожата е съвсем леко в едно ОДЗ, когато си в същия двор, когато това е госпожата на каката и те познава също.Когато лелката, която ти е бърсала задника е поела следващите бебета, но ти пак я виждаш на двора.
Абе вие не сте ли ходфили на градина бе?не помните ли?

Общи условия

Активация на акаунт