СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 968
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 420
  • гр.София
 От Петицията:
Ние настояваме внимателно да бъдат разгледани предложените общи критерии (от К1 до К5), чието евентуално приемане би било проява на дискриминация

В края на краищата не се иска отмяната им , а преразглеждане.
 Ще я подпиша.

# 421
Ние тук ще се изядем за точки.. При това сме с ясното съзнание,че ще влязат децата на половината от нас..Другите просто няма да влязат..със или без точки..
И..само да вметна..
Който владее висша математика, теория на вероятностите и / или има някакъв опит на борсата с акции, има по-голям шанс детето му д абъде прието, (дори д аима по-малък брой точки)..
Искам да кажа, че някой дори с точка повече, може да не успеят да я използват добре..

Може би затова са ми "вътре" децата, М?
Сега, сериозно-места няма, и не точките ще решат проблема.Направете петиция за построяване на градини, не за квоти и регламенти.Уверявам ви, че извън системата деца влизат.Регламента ви е пасти и зрелища за народа.... Tired

Съгласна съм с теб.Но мисля,че на първо място в тази петиция трябва да настояваме да се върнат вече съществуващите детски градини,които в момента са социални служби,читалища и тем подобни.Разходите ке са по-малки отколкото тепърва да строят,а и за седем месеца до септември мисля,че могат да се справят и с ремонти и обзавеждане.
А между другото,както споменах в предната тема в район Надежда вече има 4,две от които дори не се нуждаят от ремонт,а само от обзавеждане.

# 422
  • нейде там, където ....
.............
Но тук има родители, които са против фактора време и са били измежду инициаторите за създаване на "други критерии" за прием.. Сега естествено не ги удовлетворяват критериите...
Тъжно е , но е факт.. НЯМА критерий, който удовлетворява всички.
И наистина най-справедливо критерий е време на подаване на заявката. Аз лично съм ЗА и връщането на старите физически опашки.
Важно е з амен да знам,че НЕЩО зависи от мен.
Въпрос на организация е 1 или няколко денонощия в годината да си направя труда да запиша детето си в ДГ..или поне да опитам, според възможностите си..
Но да следя цяла година какво се случва и да не мога да направя нищо накрая, понеже има много повече правоимащи деца от моето и..останалите места, които са за простосмъртни се джуркат на тука има- тука нема... просто..ми е в повече..
Обаче..както всички виждаме, критерии ще има..и някой от тях доста безумни и нямащи връзка с деца..

Идеята за критериите не е на родителите, а на Общината. Създадоха работна група, в която поканиха и родители. Последните се надяваха да бъдат чути, а всъщност единственото, което е искала Общината е да могат да кажат, че всичко това е със съгласието на родителите. Участниците в групата бяха използвани от Общината. Поне повечето.

Относно критерия време сме на едно мнение.

# 423
Проблема дойде от несправянето на фирмата разработчик със задачата за времево класиране.Системата бе замислена като виртуална опашка, което е ок като цяло, но просто разработчика не успя.Тогава излезнаха с мотива "бърз интернет" което е гавра и точно от там се започнаха критериите.Който има спомен-знае, който няма-да си джафка колкото си иска.С всеки следващ критерий-все по-набъбнала тема и лаене на едно и също-едни срещу други близнаци, срещу еднодетни и т.н.....

Дойдохме си на думата..
Аз съм ЗА идеята ИСОДГ да е просто една ПРОСТА виртуална опашка.
Понеже всички знаем,че децата от социалните групи и преди да се записвали с предимства, то..нека се кандидатства на два пъти- веднъж от тия деца и след това, като се запишат, и всичко им е ОК, да има второ кандидатстване ПО ВРЕМЕ за нормалните здрави, прави деца, независимо колко и какви роднини имат..
..
Това за бройките които са обявени.
Всякакви парашутисти, недоразумения и новопоявили се предимства (случва се човек д аго блъсне кола и детето му да остане сираче или полу-сираче по всяко време, както обича да казва един виден общинар по срещите на работната група), та..тия деца, нека са над квотота, ако се наложи...Дай Боже да с апо-малко такива..случаи..
..
ДА, но за целта СИРМА трябва да седне и да си оправи бакиите от миналата година. Трябва да вложи парите в сървари- надеждни и достатъчно..както е по задание..НО...СИРМА отказва..Предпочита с наличните ресурси да пише само софтуер..
И..понеже Общината надуши,че може да се възползва...стойте,че гледайте сега сеир..какво още ще ни поискат.. Като почнат и бележките от роднини до н-то коляно за платени данъци д аносят точки..пак ще си говорим.. Mr. Green Crazy
Ама..както една съфорумка обича да казва; Каквото си поискахте- това получихте..
Права е..

# 424
Анна, а близнаците с какво са виновни, че са близнаци, а твоето дете няма близнак?
Пенелопа, ти май си ме заобича? В случая аз защитавам близнаците. Не подкрепям петицията, бих подкрепила инициативи за строеж на нови градини. Тази петиция в този вид ще е поредното доказателство за Общината, че всъщност всеки гледа в паничката си и се борим единствено докато си вкараме собственото отроче.

Поздравявам те за това изказване.Факт е,че всеки гледа на него да му е изгодно.И докато тук спорим за тези неща,бъдете сигурни,че този регламент ще се приеме така както са го направили и никой няма да се съобрази с писанията по тази тема.А съм сигурна,че г-н Джонев и работната му група след като са направили регламента са се консултирали с юристи и прависти относно всички закони.

# 425
Щурчо, едно чисто ясленче ще кандидатства за чиста градина.ОДЗ-то е ЕДНО цяло.То не се дели.дете от одз няма да заеме място в чиста градина.ОДЗ-тата са с идея, че когато си дадеш детето от малко/има и такива ситуации/ то няма да влиза и излиза нон-стоп и да сменя учители нон-стоп.То е като в училище-от 1 до 4 клас примерно.Повечето родители искат да си гледат детето до 3 и да го пуснат направо на градина-ок-затова са само градините.
не съм съгласна, в нашия квартал няма ОДЗ, яслата ми е през 3 къщи, градината на улицата... трябва ли в този случай да си дам детето през 3 квартала, само за да е ОДЗ...

борбата е за-градини, градини и пак градини-под каквато и да е форма-ако щете-да се направят само ОДЗ-та-да се слеят чистите ясли с градините.Ако ще да е-в борба за нови строежи или освобождаване на стари помещение-все тая-но това е посоката.Не критерия.
За всички извън форума това,което съм препредала е безумие.Само тук смятате, че е по-справедливо.
Peace това подкрепям
въпреки че съм от заинтересованите, не участвам в дискусиите,  не виждам смисъл от тези нови критерии... всъщност има смисъл, но не и за да реши проблема с липсата на места...
започна се от негодуванието към критерия брат/сестра в същата градина
към днешна дата, след стотици изписани страници, проблема си остава същия... всъщност не това е проблем, а липсата на ДГ
изобщо, една въртележка

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 16:10 от Rени

# 426
  • София
ма моля те.това е повече от година просто, дойде някой и се хване за братята и сестрите или за бабата, че работела в градината и се почва едно-ми ние с едното дете, ми ние с двете....Е, казвам ви-когато бях с едно-същата работа, сега съм с две-някой па е против че съм с две.Кво ми пука всъщност.... WhistlingИ товабеше малко, та взехте и други критерии да мислите, които да разделят народонаселението-наимащи и нямащи, на работещи и неработещи, на дрискащи и недрискащи-справка, в една съседна тема може да се зароди критерий-да е махнало детето памперса-инак-никаква градина за него...аман, аман...
Само да те питам като си чакала на опашка за първото, си имала равни шансове с майките на 2 деца.Ами що не каза тогава" Нека тези с 2 да минат пред мен".Ама не си го направила.Аз също нямам против да вися няколко дена,но ще имам надеждата да го запиша,а сега с тези критерии за брат/сестра ме попарват.Защо да нямаме шансове тези с първородни деца.

# 427
Анна, а близнаците с какво са виновни, че са близнаци, а твоето дете няма близнак?
Пенелопа, ти май си ме заобича? В случая аз защитавам близнаците. Не подкрепям петицията, бих подкрепила инициативи за строеж на нови градини. Тази петиция в този вид ще е поредното доказателство за Общината, че всъщност всеки гледа в паничката си и се борим единствено докато си вкараме собственото отроче.

Поздравявам те за това изказване.Факт е,че всеки гледа на него да му е изгодно.И докато тук спорим за тези неща,бъдете сигурни,че този регламент ще се приеме така както са го направили и никой няма да се съобрази с писанията по тази тема.А съм сигурна,че г-н Джонев и работната му група след като са направили регламента са се консултирали с юристи и прависти относно всички закони.

Колкото юристи, общо взето толкова и тълкувания можеш да получиш. Зависи какво целиш и колко добър е юриста.

# 428
ок-за това бих се борила.ЗА обединяване, за уеднаквяване бих добавила.Само ОДЗ-та просто.Чистите ясли-бали му майката Вече за какво са.Не помня.Аз самата Никога не съм се замисляла да записвам децата в чиста ясла.Ама никога.Мислила съм с перспективата-едно заведение.
А смяната на госпожата е съвсем леко в едно ОДЗ, когато си в същия двор, когато това е госпожата на каката и те познава също.Когато лелката, която ти е бърсала задника е поела следващите бебета, но ти пак я виждаш на двора.
Абе вие не сте ли ходфили на градина бе?не помните ли?
Помним... И аз самата не съм мислила НИКОГА,  АМА НИКОГА да си записвам децата в чиста ясла..дори не знаех,че съществуват..Най-малкото в нашия квартал няма такива...
За протокола..- разбрах за съществуване на Чиста ясла , едва след като се оказа,че системата не дава никакъв шанс на детето ми да влезе чрез нея..(макар в 8.45 да бях пред компютъра, да имам прекрасен интернет и..да съм достатъчно компютърно грамотна за да си регистрирам детето и да кандидатствам ...) Очаквах да ми отнеме максимум 5-10 минути...за да кандидатствам в най-близките 3 ОДЗ-та..
Оказа се,че ми отне часове..
Само за да вляза да го регистрирам..
После много минути в безполезни опити да вляза ...(нямаше дори опция Забравена парола- не,че можех да я забравя за няколко секунди..)
Нова регистрация и...така.. Заветните няколко секунди кандидатстване..
..
Но чистата ясла е по стария начин- с физическите опашки и...ей на..случва се без връзки през 2008г, когато всички реват,че места за децата няма в яслите ...от февруари.. да си запишеш детето след като е почнала учебната година..
Ндам...
Значи..истерията е по-голяма от проблема.
Истината е,че проблем има за ДГ...
За яслените групи, според мен се създава изкуствено и масово родителите кандидатстваха с цел да си пазят местата за градинските групи..
Както и да е..- това сме го писали многократно..
 Peace Peace Peace

# 429
мили мами
по-добре да подкрепим петицията, защото

звучи по-добре: има петиция подписана от 3245 човека, със забележки

отколкото

има някаква петиция подписана от 10-тина човека

казаха ни:форума не се чете. и във формума няма да се реши нищо

помолете близки и познати да ви подкрепят.. няма да студуват на площада, само ще се регистрират

# 430
  • София
Айде пак се нагледахте на близнаците и многодетните. На мен пък ми писна да се чувствам наказана, затова, че имам близнаци. Майчинството като за едно дете, нямаше тротоар, по който да мога да мина с количката, нито автобус, в който да се кача, за асансьор да не говорим и това е само една малка част. Определено държа на точката за детска градина, дори като компенсация за всички останали трудности, които съм срещнала в отглеждането на децата досега.

# 431
ма моля те.това е повече от година просто, дойде някой и се хване за братята и сестрите или за бабата, че работела в градината и се почва едно-ми ние с едното дете, ми ние с двете....Е, казвам ви-когато бях с едно-същата работа, сега съм с две-някой па е против че съм с две.Кво ми пука всъщност.... WhistlingИ товабеше малко, та взехте и други критерии да мислите, които да разделят народонаселението-наимащи и нямащи, на работещи и неработещи, на дрискащи и недрискащи-справка, в една съседна тема може да се зароди критерий-да е махнало детето памперса-инак-никаква градина за него...аман, аман...
Само да те питам като си чакала на опашка за първото, си имала равни шансове с майките на 2 деца.Ами що не каза тогава" Нека тези с 2 да минат пред мен".Ама не си го направила.Аз също нямам против да вися няколко дена,но ще имам надеждата да го запиша,а сега с тези критерии за брат/сестра ме попарват.Защо да нямаме шансове тези с първородни деца.

Не е така, тогава съществуваше предимството брат-сестра-близнаци.Това винаги го е имало и във време на недостиг на деца за градините.Имаш ли по-малко дете в градината-по-малкото има някакво предимство.Това не означаваше, че ако отидеш ден преди 15 септември ще изместиш едно дете, подало документи януари месец първия работен ден.Всеки е бил "попарен"Включително и аз.И го намирам за нормално, майка с две деца да води двете си деца на едно място.А не едното да стои като наказано вкъщи.И тогава го намирах.

Щурчо, в нашия квартал въобще няма чиста ясла, и има  една чиста градина.Всичко останало е одз.Но пък за сметка на това-две са унищожени, няколко помещения за под наем и едно от двете големи одз-та е под заплаха за закриване.НА фона на това-извинете, ама всеки критерий е жалък нагаждачески опит.Борбата е да оцелеят същетсвуващите и да се построят нови.Подписка за квоти ще ми пускате, вместо подписка за подкрепа на строежа на градина.Бабичките по-добре се справят, като осуетиха с именно такава подписка строежа на градина в кризисен квартал. ooooh!

Не на последно място, същия човек дето тук ви се подписва и ви "съдейства" за квото и принципи ви говореше как проблем няма със системата и как от интернета ви зависи/още тогава трябваше да ви е ясно, че ви лъжат нещо/, после, като се видЕ, че това издиша мина на хакери, като издиша и това вече беше умрял ентусиазма и хората започнаха да се вглеждат в еднодетни ли са, многодетни ли са.

На практика-позицията ми от преди повече от година не се е променила, а тя е-системата е ненавременна.Може да е била замислена като удобство, в което няма лошо/така тръбяха в началото, че е просто една Екстра, да сме благодарни/Та-системата не решава, а засили проблема.Системата допринесе за делене.Системата съсипа много нерви и ни едно положително няма.Така или иначе-предимствата са "вътре"-със или без системата.Само че тя ви отне правото да се наредите първи, втори-и да знаете.Че сте подали преди Н-тия близнак.Толкоз.Това бе началото.После се доразвиха изключително умни управленски решения и вижте се днес-ще се издерете коя е с повеч еправо-тази с едно или тази с близнаците.Срамота.

Последна редакция: пт, 20 фев 2009, 16:15 от пенелопа

# 432

Не на последно място, същия човек дето тук ви се подписва и ви "съдейства" за квото и принципи ви говореше как проблем няма със системата и как от интернета ви зависи/още тогава трябваше да ви е ясно, че ви лъжат нещо/, после, като се видЕ, че това издиша мина на хакери, като издиша и това вече беше умрял ентусиазма и хората започнаха да се вглеждат в еднодетни ли са, многодетни ли са.

Така де..това е историята...От това се тръгна..
Пак повтарям- нямам спор с теб.
Аз съм ЗА:
- връщанена бившите ДГ все още Общинска собственост по предназначение за Общински ДГ и построяване на нови ДГ
- осигуряване на места в ДГ (може да са Общински, държавни, или частни и дори с различни, но съпоставими такси) ЗА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ДЕЦА. (т.е...родителите им са желаещи- децата дори не разбират за какво се борим ние тук..) НО държа всички ДГ да отговарят на еднакви критерии за санитарни изисквания, за подбор на персонал и ..за материална база (имам впредвид наличие на детска площадка, отдалеченост от улици и т.н немаловажни неща, а също и жизнено пространство за всяко дете)
- равно право на всички деца да кандидатстват и да бъдат приети..

...
Все едни прости неща..

# 433
мили мами
по-добре да подкрепим петицията, защото

звучи по-добре: има петиция подписана от 3245 човека, със забележки

отколкото

има някаква петиция подписана от 10-тина човека

казаха ни:форума не се чете. и във формума няма да се реши нищо

помолете близки и познати да ви подкрепят.. няма да студуват на площада, само ще се регистрират

От къде накъде петицията ще я подкрепят стрина,вуйчо,вуйна,леля,чичо и т.н.От къде на къде те ще решават съдбите на нашите деца.Тази петиция трябва да си я подкрепят лично майките,които са съгласни с нея.В противен случай никой няма да гледа на нея сериозно.

# 434

На практика-позицията ми от преди повече от година не се е променила, а тя е-системата е ненавременна.Може да е била замислена като удобство, в което няма лошо/така тръбяха в началото, че е просто една Екстра, да сме благодарни/Та-системата не решава, а засили проблема.Системата допринесе за делене.Системата съсипа много нерви и ни едно положително няма.Така или иначе-предимствата са "вътре"-със или без системата.Само че тя ви отне правото да се наредите първи, втори-и да знаете.Че сте подали преди Н-тия близнак.Толкоз.Това бе началото.После се доразвиха изключително умни управленски решения и вижте се днес-ще се издерете коя е с повеч еправо-тази с едно или тази с близнаците.Срамота.
 Peace Peace Peace Peace Peace Peace

Системата е ненавременна и за това, че на практика накара много родители да се редят на виртуалната опшка не защото искат, или имат нужда, а защото е модерно или просто за да си видят шансовете..или..да опитат да си запазят място..
Реално..тази система не е нужна на родителите, а единствено на Общината..
Но..независимо от факта,че ти и аз го осъзнаваме, то ..кервана си върви..за съжаление..

Общи условия

Активация на акаунт