СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 843
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 495
  • София
ИЗГРАЖДАНЕ НА  НОВО ЦДГ -6 ГРУПИ, кв.5, жк"МЛАДОСТ-3", ройон "МЛАДОСТ" - моля, ако някой от Младост 3 е видял започването на подобна ДГ, да сподели...Очаква се да е готова 2010г...

Къде го четеш това? Имаше такова инфо миналата година преди уж да "замразят" строежите в Младост. Градината щяла да бъде от тези сглобяемите, дрън-дрън, и да се намира между блок 374 и 375, но там със сигурност не е започнато нищо, нито пък се сещам някъде да се строи в момента градина в Младост 3.
Иначе доколкото знам, данъчното от Младост 1 ще се премести във Военно-Музикалното училище, а градината, която обитаваха ще се превърне в ДГ отново.

А аз искам да попитам друго: Директорите на градините не подават ли никаква информация към кг.софия.бг за приетите и записани деца? Питам, защото на първо четене виждам две деца, които са приети, но родителите им не са ги отписали и те си стоят на опашките. Аз сега отписах едното по молба на майката, а детето посещава ясла от септември 2008г., т.е. информацията за чакащите въобще не е актуална според мен.
Никой освен родителят няма да отпише детето от опашките, защото на тях се редят и тези, които искат преместване в друга градина. Така че щом стоят деца на опашките, значи родителите им така искат.

# 496
                  Аз за това за 100-ен път питам - Кога най-сетне ще се направи една справка КОЛКО ДЕЦА В ДЕЙСТВИТЕЛНО НЯМАТ МЕСТА? А не всеки да казва някаква цифра,която се оказва,че изобщо не е вярна.

# 497
  • София
Анна, съгласна съм с теб относно децата, желаещи преместване, но смятам, че те не са много като бройка. Децата, за които аз говоря не са премахнати от опашките поради разсеяност или липса на нет на родителите. Мисля, че трябва да има такава обратна връзка, информацията е крайно неактуална.

# 498
  • София
Ще стане пак така , както до сега - кой как се уреди - кучето си лае кервана си върви  Party...

# 499
И каква кауза тук се защитава.Как да прецакаме майките с две и повече деца за да можем ние с едно да се уредим.Извинявай те,ако се изказвам грубо,но мисля,че трябва да се борим за тази кауза:Да отворят вече затворените детски градини и да построят нови.И тогава нека говорим и за гражданска позиция.То тогава всичко ще има смисъл и за всички ще има място.

Peace
Разбира се, по-добре да се обединим за отваряне на повече детски градини, отколкото да се хванем за гушите заради критериите. Направо ми стана мъчно, че така сме се разединили  Sad
Извинявайте, но това е чиста демагогия!  Naughty ИМА кауза за прецакване на някого, но това е кауза на ДЪРЖАВАТА, не на майките! С петицията искаме РАВЕН старт за всички деца, не го ли разбрахте?  Crazygoris, виждам, че имаш 2 деца...(nivina, за теб не знам)...от позицията на майка с повече от 1 дете ти е лесно да демагогстваш, защо не се поставиш на моето място? Моето единствено дете ИМА ПРАВО да бъде прието в ДГ, точно колкото и твоите 2 деца (защото са с разлика под 2г.). Разбираш ли? Защо ти искаш твоите деца да имат предимство пред моето, а аз да си мълча по този въпрос?
nivina, и твоето изказване е пълна глупост!  Как да прецакаме майките с две и повече деца за да можем ние с едно да се уредим. Би ли обяснила как родителите с едно дете "ще се уредят", моля? Ако постигнем това, за което апелираме СОС, то семействата с 1 дете и тези с повече от 1 дете просто ще имат РАВНИ шансове, ще започнат "състезанието" равни, това разбираш ли го?

Много добре го разбирам просто ти разбираш думите ми погрешно.Това ти го дадох като пример,че както майките с едно дете дърпат чергата в своя полза,така и майките с две деца я дърпат към себе си и всеки си мисли,че той е правия което е напълно нормално.Но така мисля,че нищо няма да постигнем.Каквото си е наумила рабонтата група така и ще се получи.А в свое оправдание ще измисли какво ли не.Аз съм за това да има място за всяко едно дете.За това ще дам една справка от мен,която твърдя,че е приблизителна,а не сто процентова.Справката е за район Надежда в която има 6 ОДЗ,като изключвам намиращите се в Требич и Илиенци.И давам като пример 2007 набор.
До момента в тези 6 ОДЗ са регистрирани общо 1605 деца,като почти всяко едно от тях фигурира като име и в шесте ОДЗ.Така,че на есен се падат приблизително по 45 деца в група в всяко ОДЗ.Незнам колко места ще се отпуснат,но да речем,че ща са по 20,то тогава близо 150 ще останат без да бъдат приети в ОДЗ.Както вече казах в района има
4 ОДЗ които са дадени на Социалните и едно от тях е читалище.Ако до септември ги възстановят четирите ОДЗ и в тях отворят минимум по две групи ще има място за всички.
А и по малко средства ще отидат за тях отколкото тепърва да се строят.А и ние няма да спорим на тая тема,а всички ще сме доволни.И пак повтарям,че данните които давам са приблизителни.

# 500
 Във връзка с нищо неправенето от страна на общината искам да ви кажа, че не винаги е в тях причината. Вчера случайно се заговорихме с един познат за детските градини и той ми разказа как кмета на Красно село преди известно време е правил някакво събрание на което е обяснил, че има събрани пари за една градина на 2-3 етажа (някъде из кв. Лагера). Човека е показал проекта и е обяснил, че до две години градината ще работи. НО къде мислите е проблема? В две женици, живеещи в съседния блок на бъдещото ДЗ, които не били съгласни. Мотивът им бил, че децата вдигали шум и че щели да се отсекат три тополи (по проект се предвижда и сериозно залесяване). Как да станат нещата след като има хора, крайно незаинтересовани за бъдещето на България?

П.С. Предварително се извинявам ако съм пропуснала нещо или някой знае по-подробно за този случай.

# 501
ИЗГРАЖДАНЕ НА  НОВО ЦДГ -6 ГРУПИ, кв.5, жк"МЛАДОСТ-3", ройон "МЛАДОСТ" - моля, ако някой от Младост 3 е видял започването на подобна ДГ, да сподели...Очаква се да е готова 2010г...

Щурчо, къде прочете, че ще е ЦДГ. newsm78 Иначе някой спомена, че Военно-музикалното училище ще се ремонтира, уж там да местят НАП, но няма да се учудя ако там се направи ДГ.  Thinking

Прочетох го в линковете, пуснати от Ивон.
И аз видях преди известно време , че Военно-музикалното училище са го изтърбушили и си помислих точно , че от него би станала чудесна огромна ДГ Simple Smile
Доколкото знам, имаше идея преди време всички поделения на НАП да се преместят в голямата синя сграда на Окръжна болница, която стои зарязана от години като паметник на социалистическия реализъм..
В Младост 1, където доскоро беше Данъчната служба и НАП, все още се помещава НАП..иначе данъчните се изнесоха на 4-ти км.. и се надявам скоро сградата да се освободи и да се почне обещания от миналата година ремонт...
Ха дано са повечко тази година..

# 502
Ами "Разделяй и владей" не е приказка от вчера или онзи ден  Confused
Като се измислят критерии, които поставят едни деца в по-неизгодно положение вместо други...то е ясно, че майките ще се хванат за гушите вместо да държат сметка на общинарите ЗАЩО няма места за ВСИЧКИ  Confused
Peace Peace Peace

# 503
Странно за мен е и друго 2004 е доста по-малък набор от 2005, а 2005 доста по-малък от 2006. За Лозенец обаче има някаква тенденция, дето да се чудиш да виеш ли, да плачеш ли - във всички ЦДГ 19та, 19та, 92ра, 93та, 141ва, 166та и 174та последния прием т.е. 2005 година са приети във всяка градина по една гупа от 25 деца. За 2004 година обаче групите са 25,60,56,50,29,31,30 - тоест за набор 2005 са приети 175 деца, а за 2004 година 281 деца - тоест не стига, че набора е по-голям, а гадовете са приели 40% по-малко деца!!!! ЕФстеФствено тази година ще приемат отново по 1 група във всяка градина - тоест 175 деца в цял Лозенец. Демек изродите в общината отлично са знаели, че при средно 6 групи в една детска градина и при отпускането на 2 групи за 2003 и 2004 година, то в 2005 и 2006 година проблема ще избие с пълна сила! По-големи набори с по-малко места в ДГ! За догодина проблема ще е значително по-малък, защото 2003 година ще отпадне и ще приемат по 2 групи от набор! Т.е.  догодина отново ще има 40% повече приети деца.  newsm78 newsm78 newsm78 То бива предизборни манипулации, то може, но толкоз не е редно...

Поправям се - грубо прегледах Младост и Люлин като най-големи общини - там май общинските власти са доста по със всичкия си и местата са горе-долу равно разпределени между 2004 набор и 2005. Явно само предишния лозенски кмет е потулил проблема и го е отложил във времето... Лошо, много лошо...
Герчо, търсиш под вола теле  Peace.
Малкия ми син е 2003. Когато се премести от яслата в градината за неговия набор имаше 3 групи, а за другите по две. Обаче това е така, защото се освободиха 3 групи от предучилищната(4-та група). Какво според теб трябваше да се направи - да пазим помещенията празни за да ги има за 2006-ти ли  Rolling Eyes? Приемат се толкова първи групи колкото помещения има. Никой няма да остави помещението празно, само защото следващия набор бил по-голям  Crazy . И изобщо не може да се отпусне за следващия набор, защото децата в него са в яслена възраст, а в градините работят учителки, а не сестри, нищо че е ОДЗ. И дори да ги опуснат и да наемат персонал, то следващата година този персонал би следвало да се съкрати и да се наема нов, защото вече ще е градинска групата. Е кой ще се занимава с всичко това и за какво?
И 2003 имаше недостиг на места в градините, да не мислите, че лесно сме ги записвали. Чакахме като кукувици от през нощите, по студовете на 1-ви срещу 2-ри Януари. И тогава имаше предимства и тогава имаше връзкари.

За съжаление нещата стоят точно по този начин.  Sick И затова другият обсъждан въпрос в нашето семейство е, ако до няколко години нещата тук не тръгнат към подобряване - ние да си намерим страна, в която все пак се мисли и за тези неща, от които пари пряко не се изкарват. Аз като гражданин ще правя това, което мога, но ако държавата откаже да си свърши нейните задължения - ще се възползвам от правото си да избера къде да живея. Което е много жалко, но...май това е положението.
Трудно ще намерите друга държава, в която такъв огромен брой деца да посещават общински ясли и градини за без пари.  Peace
Да не мислите, че по света някой се е загрижил за децата и родителите им. Не случайно масово жените си остават в къщи и си гледат децата и не случайно от 4, 5 годишни тръгват на училище.
Каквото и да си говорим и колкото и голям недостиг на места да има в България (най-вече в София, Пловдив и Варна) има много места. Повече от 2/3 от децата посещават ясли и градини, в които са на топло, по 11-12 часа, спят в легла и чаршафи, храната е прилична и топла и децата се обучават от квалифициран персонал. На малко места по света го има това. За справка влез в чужбинския и виж какво споделят майките - безкрайно трудно записване, малко места, високи такси, работят до 4-5 часа, спят по земята, носят си храна от вкъщи, нормално е да се приемат деца с антибиотици и варицела и т.н. и т.н.
Ама българите все сме недоволни  Rolling Eyes .

# 504
Ели, аз и затова харесвам нашата система на ясли и ДГ. За мен сериозният проблем е недостига на места, и някои други работи, които обаче се оправят с по-добър жизнен стандарт. За трудностите в другите страни съм съгласна. Обаче там и стандартът е малко по-добър. И със заплатата на тати (макар и трудно) номерът става. Тук 90% от семействата, ако останат на заплатата на тати ще са принудени да мизерстват. Тук с две заплати по 600 лв (което се води за относително приличен стандарт) как да си наемеш детегледачка за 400 лв? Имам приятели датчани и финландци...и сме дискутирали темата на дълго и на широко. На пръв поглед изглежда, че там нещата са по-зле, но като се запознае човек с всички факти излиза, че са по-уредени защото там хората имат икономическата възможност да избират между 3-4 алтернативи.
С един приятел от Норвегия си говорехме за цените на колите. Излезе, че един модел Шкода, който тук беше около 30 000 лв през 2003 год. там беше 84 000 лв. Само че там този модел излизаше 15 средни за Норвегия заплати, а тук излизаше 40 средни за София заплати. И къде всъщност колите са по-скъпи? Същото е и положението с децата. На пръв поглед там неуредиците са повече...но всъщност хората живеят доста по-безгрижно. И с неработеща майка не махат памперсите възможно най-бързо по икономически причини  Shocked и спокойно купуват играчки, които тук се водят категория "лукс". Как става така - не знам  newsm78
Аз не искам държавата да ми гледа детето, и не веднъж съм твърдяла, че то си е отговорност на родителите. Ако държавата има политика за насърчаване на раждаемостта - ще улеснява родителите, ако няма такава политика - няма да ги улеснява. То Държавата не е и длъжна да има такава политика. Но каквото и да си говорим в едни "по-нормални" и "по-бели страни" отглеждането на децата е по-лесно. Със или без помощта на държавата.
Лошото е, че аз не съм върл привърженик на емиграцията и все си мисля, че камъкът си тежи на мястото. Поради това на 31 години съм все още тук и мисля и за второ дете. Обаче все повече ми писва от неразбориите и от това, че с мисленето си съм като някакъв Дон Кихот  Confused И какви са тези 630 и не знам си колко хиляди за ограда на детска градина  #Crazy Тая ограда да не е от платина?! Sick
Значи едни могат да крадат и с дирника си, а на мен да ми казват, че нямало пари и да се оправям както мога. Е...парите по САПАРТ и за магистралите изчезват незнайно къде и незнайно как...ама...В Солун някак си има начин колите да не паркират по тротоарите, а в София няма такъв начин, в Белград харчат 2 до 3 пъти по-малко за почистването на града в сравнение със София и градът е 10 пъти по-чист от нашата столица...ама що ли да се ядосва човек...Сакън пък да не вземе да каже нещо, че излиза веднага мрънкало. Обаче иначе съм длъжна да си плащам данъците най-надлежно.
В Дания може и да нямат подсигурени общински градини, но поне срещу данъците си имат подсигурени нормални пътища, транспорт, паркове и детски катерушки. Тука и това го няма и разходката с детска количка е като "оф-роуд рали". За количките за близнаци няма и да отварям темата, че там е много болно положението Confused

# 505
                  Аз за това за 100-ен път питам - Кога най-сетне ще се направи една справка КОЛКО ДЕЦА В ДЕЙСТВИТЕЛНО НЯМАТ МЕСТА? А не всеки да казва някаква цифра,която се оказва,че изобщо не е вярна.
PeaceКогато се направи справка:колко реално и постоянно живеят в София,и колко не. И след справката:ремонт на стари /занемарени/ДГ и строеж на нови такива. Wink

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 01:28 от dannyangel

# 506
Ели, въобще не търся под вола теле. В ДГ на капитан ночев - 93-та май се води... Има затворени 4 помещения от години... Не се прави ремонт, не се прави нищо... Но разбира се ще отворят само една група тази година, щото няма свободни помещения... И сметката ми е абсолютно точна под 200 деца ще приемат за целия квартал... И разбира се ние, които живеем тук имаме същите права като тези, които сутрин идват да бачкат по строежите тук или в офисите, дето ги направиха във всяка сграда... И да, общината е виновна за това... Погледни младост и люлин - равномерен прием всяка година, само лозенската общита има свободни помещения във ВСИЧКИ градини на всеки 2 години! Само в тоя скапан квартал могат да изсекат горичка за да направят мини футбулно игрище, докато закрит терен от 2 декара с лампите му дори стои изоставен от десетилетия в двора на 21во училище  newsm78. И да... всичко е предизборни обещания...

# 507
И каква кауза тук се защитава.Как да прецакаме майките с две и повече деца за да можем ние с едно да се уредим.Извинявай те,ако се изказвам грубо,но мисля,че трябва да се борим за тази кауза:Да отворят вече затворените детски градини и да построят нови.И тогава нека говорим и за гражданска позиция.То тогава всичко ще има смисъл и за всички ще има място.

Peace
Разбира се, по-добре да се обединим за отваряне на повече детски градини, отколкото да се хванем за гушите заради критериите. Направо ми стана мъчно, че така сме се разединили  Sad
Извинявайте, но това е чиста демагогия!  Naughty ИМА кауза за прецакване на някого, но това е кауза на ДЪРЖАВАТА, не на майките! С петицията искаме РАВЕН старт за всички деца, не го ли разбрахте?  Crazygoris, виждам, че имаш 2 деца...(nivina, за теб не знам)...от позицията на майка с повече от 1 дете ти е лесно да демагогстваш, защо не се поставиш на моето място? Моето единствено дете ИМА ПРАВО да бъде прието в ДГ, точно колкото и твоите 2 деца (защото са с разлика под 2г.). Разбираш ли? Защо ти искаш твоите деца да имат предимство пред моето, а аз да си мълча по този въпрос?
nivina, и твоето изказване е пълна глупост!  Как да прецакаме майките с две и повече деца за да можем ние с едно да се уредим. Би ли обяснила как родителите с едно дете "ще се уредят", моля? Ако постигнем това, за което апелираме СОС, то семействата с 1 дете и тези с повече от 1 дете просто ще имат РАВНИ шансове, ще започнат "състезанието" равни, това разбираш ли го?

Вие продължавате еднодетни срещу многодетни Sick Sick Sick Sick Sick Sick Sick
Когато бях с едно дете, Знаех разликата между чиста ясла, ЦДГ и ОДЗ.Има разлика.Има, има , и ще има.Когато проимах второ дете  какво трябваше да направя?Много просто-поинтересувах се и разбрах, че великата Система няма да я бъде.Логика.
А вие не разбирате ли, че децата , приети в ОДЗ всъщност са били на старта преди вас просто, минали са го този старт преди две години или една.Просто  са били на стартовата линия една година по-рано от вас.Те са вътре в градината, трябва да се извадят от там ли?На следващата година да се извадят от там, за да има място са онези, които са решили да пускат децата на 3 г .ОДЗ-то е за това, ако решиш да си дадеш детето по-рано, да има един затворен цикъл.

# 508
Бравос. Аз съм будала с две деца. Или пък подписвам, понеже регламента не ми даде ни една точица.

Коя подписка ви  изглежда по- печеливша,за да ни обърнат внимание?
 Първа.  Ние,родителите,настояваме за отваряне на нови градини и т.н

или

Втора. Като родител на едно дете настоявам,че то има равни права с детето от двудетно семейство и т.н.

Честно,за мен втората! Така ги ръчкаме да търсят и осигурят свободни места И за единственото дете. Това помага и на двудетните, и многодетните.
 По втория казус дори си мисля,че можем и да ги съдим. А по първия-не.( Как ще осъдите общината,че не е построила нова градина в кваратала ви? Колко пъти чухте по медиите отговора-Няма пари или искайте от Държавата...)

ФАКТ. В темата имаше дълъг поменик от места отредени за градини. Една майка си боде очите да ги систематизира. Списъкът отиде където трябва. И к`во-о?! Нищо!
На работните срещи нито веднъж не е имало точка в дневния ред-Отчет за осигурените нови места.

Вие натискате за Права в безправова държава.И замеряте с яйца при първа копка за нова градина.Какво се случва, когато с този натиск се приеме, децата от ясла ОДЗ да кандидатстват наново за да преминат в първа градинска-още по-голямо разделение.
Не са ви предимствата проблема.Много предимства останаха навън.Моето дете се класира не заради предимството си, а защото имах познания какво се случва и как да кандидатствам.Който ме полсуша тогава-успя да си вкара детето.Системата осра работата и една година по-късно тук сте близнашки майки срещу еднодетни.

Както Дидиа написа-плавателен канал е замислен много отдавна, но няма да има градина, поради подписка на бабичките.Преди година, когато вървеше тази пдписка дори тя не ми повярва.Мястото е идеално, вътре в квартала, ще поеме много, отделно има и помещения други, които могат да се изполсват.Къде е подписката в подкрепа на строежа на градината срещу подписката на бабичките срещу строежа.С едно ОДЗ там района ще живне.

# 509
PeaceКогато се направи справка:колко реално и постоянно живеят в София,и колко не. И след справката:ремонт на стари /занемарени/ДГ и строеж на нови такива. Wink
Когато от опашките на ЧАКАЩИТЕ се махнат, тези които са приети вътре по неведоми пътища.Говоря за това , че има деца посещаващи дадена градина и в същото време са на опашката, защото не са били класирани и приети официално.Не знам от кого зависи това, липса на комуникация е това , нали тези деца плащат такси, нали общината дава пари за тях, значи могат да ги засекат и да ги махнат, за се поразчисти малко.
Отделно има приети, но са по  опашките на чакащите в други градини -по-горно желание.Това също затруднява добиването на реална представа от родителите за наплива към дадена градина.
Нали една от причините , поради които се направи тази система ,беше да се преброят децата и да се строи, там където има най-остра нужда.Цифри се чуха най-разнообразни от 3000 през 5-6-7-8 та до 10 000 деца без места.

Общи условия

Активация на акаунт