СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 870
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 510
  • гр.София
 Както е написала Плодова фея,работна група за строеж и нови места явно няма. А трябваше да има. И там да ходим, и да следим за всяко едно място и строително петънце, и ход на ремонтите.

Пенелопа,не ми ги брой колко деца с предимства не са влезли. Влязоха и още как,стига да не са нещо в лоши отношения с Директорите-донабутаха се в градините при братчетата и сестричетата.
 Естествено,не става да извадят ясленчетата от ОДЗ,че да кандидатстват наново за 1-ва група.
Това е като по-рано училищата.Записваш го в гимназия от 1 до 11клас и край. Или го даваш в осоновно уч-ще и после му мислиш.

# 511
бланк, дефинирай ми моля те "донабутаха"В групата на малката  не виждам някой да води две деца сутрин, като мен.Утре ще се поинтересувам от сестрата лично-колко са братечта и сестричета, защото само моето официално го знаят и питат даже и казват-видяхме каката днес на танци, примерно-за друг не съм чула да говорят така...Същото е  и с групата на голямата-никое от нейната група няма малко братче/сестриче прието.Повечето са с по-големи.Точно две майки познавам, и с мен-три, които сутрин водим по две деца.Убедена съм че нашите са малко, незнам, някак и бележката на вратата-да не водят децата с боди и чорапогащник ми подсказва, че тези деца, ясленчета-са първо дете на майка... newsm78

# 512
  • гр.София
 Пенелопа. Прословутото 93 ОДЗ е отворило 4 ( само!)места за 2006 набор за 4 февр. Точно толкова са му били и децата с предимство.
Отделно-разглеждам следните ОДЗ-та 8-мо,2-ро,7-мо,22-ро. Виж чакащите деца с предимство след първото класиране. И виж от тях колко са останали за вчерашното класиране.
На две места май само по едно дете от онези чака ОЩЕ.
 Аз знам за донабутани деца (доприети,ако ти харесва).
 Разбира се,можеш да ми обясниш,че това са били предимства от друг характер  и всички изчезнали от списъците деца са приети в други ОДЗ-та,където предимството брат(сестра)за тях не важи.

# 513
Списъците на кг.софия Никога не ги гледам и не са ми достоверни.Колкото до набори-ДА-така е.Но това няма общо с братята и сестрите.Прием се отпуска по набор.Толкоз.Аз това го знам и сметки съм си правила коя година да кандидатствам.
Списъка на децата в яслената на малката от ден първи не е променен.Тези, които бяхме на родителската.Като цяло набора е 2007.Знам го много добре.Това е-правиш си сметка кога искаш и кога можеш.Аз съм искала да дам детето на ясла и се съобразих с това, че тази година за 2007 са бройките.Сега, тази година за 2007 набор бройките може и да не са даже 4 , а 0.Това е.
Аз съм ЗА набора.Децата са в една възрастова група.За да се освободи място и да може да се вкарат още деца от същия набот-2007 в тази група означава, че трябва да се откаже някое.Просто е.Аз съм се наредила на опашката миналата година, някоя майка е решила да се нареди на опашката тази година-еми-с цяла година по време я водя в крайна сметка.
Т.е-нашата група си беше голяма по първосписък.След това допълнително-нито едно не е вкарано.
Групата на голямата-освободиха се  места-вкараха 4 деца.За предучилищна ме съмнява да се освободи, то  всъщност се освобождава в такава възраст вече поради местене в друг квартал най-често.

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 10:08 от пенелопа

# 514
  • гр.София
 А,не те оспорвам за горното. Само твърдя,че всички (с малки изключения) деца ,заявили предимство на 4.02 са приети.Във и над бройките.

# 515

Когато се премести от яслата в градината за неговия набор имаше 3 групи, а за другите по две. Обаче това е така, защото се освободиха 3 групи от предучилищната(4-та група). Какво според теб трябваше да се направи - да пазим помещенията празни за да ги има за 2006-ти ли  Rolling Eyes? Приемат се толкова първи групи колкото помещения има. Никой няма да остави помещението празно, само защото следващия набор бил по-голям  Crazy . И изобщо не може да се отпусне за следващия набор, защото децата в него са в яслена възраст, а в градините работят учителки, а не сестри, нищо че е ОДЗ. И дори да ги опуснат и да наемат персонал, то следващата година този персонал би следвало да се съкрати и да се наема нов, защото вече ще е градинска групата. Е кой ще се занимава с всичко това и за какво?
И 2003 имаше недостиг на места в градините, да не мислите, че лесно сме ги записвали. Чакахме като кукувици от през нощите, по студовете на 1-ви срещу 2-ри Януари. И тогава имаше предимства и тогава имаше връзкари.

Може, може.. Гледай какво става в 29 ОДЗ...Не случайно там преди Нова година се разкриха 2 ГРАДИНСКИ ГРУПИ за набор 2006..
Просто..защото няма деца набор 2005, които да чакат? Или...защото набор 2006 е много голям? Или...недомислица?
Факт, че тия групи нито са яслени, нито са градински. Персонала в тях не е медицински, а е педагогически (могло значи)..Затова пък, градинската група за набор 2006, не е за целия набор 2006, а само за .родените до 31 май 2006..
И..такива неща се случват.
Въпрос на управленски решения..
Така,че...понякога има от какво да са недоволни родителите.
И..не сме недоволни, защото сме в България, а защото ни се отнема право, което сме имали и ползвали и ние и майките ни и бабите на някой от тук пишещите от години - правото децата им да посещават Общински детски градини. Онези страни , които цитираш НЕ СА ИМАЛИ тази превилегия години наред и тази услуга, доколкото я е имала никога не е била достъпна за всички. .. Не ми се говори за това, че ме обхваща носталгия по едно време, което иначе всички отричаме, като тоталитарно..
Е..сега имаме демокрация..И свобода..За това пък нямаме равенство..И ще се изядем една друга поради това..

# 516
Слушай, стана ми интересно за тези предимства, при все, че ти казах-ЕДНА не съм видяла с две деца сутрин в нашата група, катооставям малката.Или от групата на голямата-НИКОЕ няма по-малко в яслена група.Това не изчерпва цялата градина, разбира се, но е инфо за половината, образно казано.Ще почерпя информация утре, наистина.Как пък веднъж не чух, че на едикое си брат-сестра е е едикоя си група-само нас ни спрягат. ThinkingНА една приятелка детето-едно-първо дете е-си влезна съвсем нормално.в съседни групи са с моето.
Щурчо, ама акво равенство те гони....къде го има това ?От както човек съществува има власт, борба за привилегии и блага.Малко политология, ама е така.Инак Ели е права-помня набор 2003.

# 517
  • гр.София
 Пенелопа, последно. Може във вашето ОДЗ да няма такива случаи. Ако правилно съм разбрала,къде сте, моята информация е за друго ОДЗ.
 И отделно-разглеждам списъците,особено там,където стоя на опашка.

# 518

Щурчо, ама какво равенство те гони....къде го има това ?От както човек съществува има власт, борба за привилегии и блага.Малко политология, ама е така.Инак Ели е права-помня набор 2003.

Аз не споря с Ели за това, че е права за набор 2003. Казвам само,че през 2008-2009 се случва това, което тя твърди,че не е възможно- откриват се градински групи с набори за яслени такива - с педагогически персонал , а не с медицински..
И..какво ще правят следващата година? ПАК ще са първа група..Просто сега са първа група с деца от набор 2006 (които са набор за втора яслена група) а следващата година ще са си..стандартна първа група..., с тази разлика,че няма да има деца от целия набор, а само от родените преди 31 май..
Имаше опасност ВСИЧКИ групи във всички градини да са така, ако не бяха върнали "наборите"... Така,че..би трябвало да сме доволни, че това ОДЗ 29 ни сигнализира какво ни чака при тези управленски решения..
Иначе е съвсем естествено да не остават свободни помещения за да чакат следващите набори (то пък и това оставаше, при този недостиг на места ..)

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 10:51 от *щурчо*

# 519
  • София
Момичета , силно се надявам да ни представят в най - скоро време  версия 10 - разгледана подробно , преработена безпристрастно  и удовлетворяваща болшинството за сетен път желая на всички успех  Peace

# 520
Аз не споря с Ели за това, че е права за набор 2003. Казвам само,че през 2008-2009 се случва това, което тя твърди,че не е възможно- откриват се градински групи с набори за яслени такива - с педагогически персонал , а не с медицински..
И..какво ще правят следващата година? ПАК ще са първа група..Просто сега са първа група с деца от набор 2006 (които са набор за втора яслена група) а следващата година ще са си..стандартна първа група..., с тази разлика,че няма да има деца от целия набор, а само от родените преди 31 май..
Имаше опасност ВСИЧКИ групи във всички градини да са така, ако не бяха върнали "наборите"... Така,че..би трябвало да сме доволни, че това ОДЗ 29 ни сигнализира какво ни чака при тези управленски решения..
Иначе е съвсем естествено да не остават свободни помещения за да чакат следващите набори (то пък и това оставаше, при този недостиг на места ..)
Много хубаво, хората намериха някакви помещения, назначиха персонал и пуснаха нови групи за 2006. И сега за 2006 в това ОДЗ ще има да речем 3 или 4 групи. Но нали не мислите, че тази година въпросното ОДЗ ще се разтегне и ще отпусне нови групи за 2007, а догодина за 2008-ма?!? Ами няма и така ще има по-голям прием през 4 години (даже 5) и ще стане точно това за което говори Герчо.
Обаче може набор 2009 да още по-голям, но за тях няма да има, това което аз и обясних, защото колкото могло ОДЗ-то вече се е разтегнало.
И вместо да търсим политическа изгода за някой трябва все пак да отчитаме, че се направиха и тези допълнителни групи.

Последна редакция: нд, 22 фев 2009, 13:08 от .Ели.

# 521
Момичета, спрете да пускате линка на всяка страница и бог знае в колко още теми! Това е спам и във Форума той не се толерира!
Разбирам, че петицията не върви с темповете, с които се надявахте, а че за вас това е правилното и важното решение, но тук си има правила и те важат за всички!

Дори и за теми с молба за помощ за болни деца, спазваме това правило!

# 522
.Ели., няма как да я разпространяваме, без да я пускаме навсякъде, нали?  Simple Smile
Ако това е спам, моля дай идеи как да го правим за да не е спам?

# 523
.Ели., няма как да я разпространяваме, без да я пускаме навсякъде, нали?  Simple Smile
Ако това е спам, моля дай идеи как да го правим за да не е спам?
Да, това е спам! Има я тук и то няколко пъти, има я в Клюкарника и разбира се може да я сложите в подписите си. Може да я пуснете в други форуми, различни от БГ-Мамма.
Ако изложеното в петицията съвпада с мнението на хората те ще я подкрепят и без да я натрапвате. Както става с други петиции, напр. с тази против 6-годишните в училище. Ако не съвпада нищо не можете да направите.

# 524
Много хубаво, хората намериха някакви помещения, назначиха персонал и пуснаха нови групи за 2006. И сега за 2006 в това ОДЗ ще има да речем 3 или 4 групи. Но нали не мислите, че тази година въпросното ОДЗ ще се разтегне и ще отпусне нови групи за 2007, а догодина за 2008-ма?!? Ами няма и така ще има по-голям прием през 4 години (даже 5) и ще стане точно това за което говори Герчо.
Обаче може набор 2009 да още по-голям, но за тях няма да има, това което аз и обясних, защото колкото могло ОДЗ-то вече се е разтегнало.
И вместо да търсим политическа изгода за някой трябва все пак да отчитаме, че се направиха и тези допълнителни групи.
Да, мисля..Тази година, това ОДЗ едва ли ще има прием повече..За групите от наесен, със сигурност няма да има прием за набор 2006 и 2007...Вероятно за 2008..
Догодина ще си влезе в релсите обаче, понеже това ОДЗ има 9 градински групи и 2 яслени..т.е..капацитет за 2 градински групи всяка година (+ 1 допълнителна през 4 набора..) Това, което не ми харесва е разделянето на набор 2006 в случая на родени преди и след 31 май... Иначе - приветствам откриването на нови групи и места ЗА КОЙТО И ДА Е НАБОР в която и да е детска градина. Искрено се надявам да не се случва подобно нещо и следващи години и..ако се приемат деца от някой набор (дори в яслена възраст за градински групи) , то това да е за децата от целия набор! (Така или иначе към началото на декември 2008г НИКОЕ от тези деца, които се класирваха, не е имало навършени 3г..)
Последното, което мога да търся в случая е политическа изгода за някого.. Търся единствено равнопоставен прием на всички деца родени в рамките на своя набор..
А ако някой искаше да има политическа изгода от ситуацията с ДГ в София, то този някой, щеше да е освободил ВСИЧКИ бивши ОДЗ-та, които все още са собственост на столична Община и щеше да ги е ремонтирал до сега и подготвил за откриване най-късно до септември 2009г . Така щеше да е показал НЯКАКВА воля за справяне с проблема и..това, че няма пари и възможности за повече от това, МОЖЕШЕ И ДА ЗВУЧИ РЕАЛИСТИЧНО. Смятам,че тия 50млн. лева, които г-жа Фандъкова спряга, като отпуснати за 2008г за строеж на нови ДГ, щяха да са повече от достатъчни за това (+ всичко свършено през 2008г - т.е. ремонта на само една бивша ДГ и отварянето на нови групи към още няколко..) Смятам също, че запазването на таксата от 40лв е зле подбран политически ход. Умен политически ход, носещ и реални дивиденти на този, който го прилага, би бил увеличаването на таксата адекватно (поне двойно) и раздаване на всички, които плащат и сега половин такса ( социално слаби, деца в риск, братя и сестри в ДГ и т.н дори не ги знам всичките) на ваучери на стойността на пълната или половината такса (частта от която са освободени) , за да може тия пари да си постъпват реално в ДГ, защото децата на тия хора не ползват половин услуга от това,че не я плащат...
Така и ДГ щяха да получат повече средства и социално-слабите нямаше да са ощетени реално и пари за по-високи заплати в сектора, МОЖЕ БИ щеше да има възможност да се отпуснат...
ТОВА бих нарекла "търсене на политически дивиденти" и..бих подкрепила с две ръце политик, който се заеме с реалното решаване на въпроса който бистрим, а не само със замазване на очите на родителите .

Общи условия

Активация на акаунт