СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 69 814
  • 1 648
  •   1
Отговори
# 570
  • гр.София
 Няма да го убиваме( Джонев,де).
 Ама нали уж беше неутрален за критериите, пък сега влиза да размаха пръст,че видиш ли петицията е против многодетните.

А, прочетох и aunt Ogg. Е,говорим си едно и също. И въобще не се сближават позициите ни!
 Аз ще помогна с каквото мога по внасянето на Петицията.Тук няма как повече да я защитим.
 И очаквам всички да се включат след това  в очертаващата се борба за нови градини. На живо,реално.

# 571
  • София
Ако иска може да си осинови. Приемам приза! Чак аз съм възмутена, но ми кипна.  Embarassed

# 572
  • София
Little wingels , пишеш емоционално, не прочиташ внимателно преди да отговориш. Няма смисъл да пояснявам отново какво ти написах.
На мен ми звучиш несериозно и необективно, съжалявам.

Благодарение на този човек тънем в мисли за регламент въобще по принцип.Регламет си имаше идеален.Просто не сработи идеята за виртуална опашка.Нещо да ми кажеш за слуха за хакерите миналата година/> Laughing
Слухът е комичен. Съгласна съм с теб, че наистина просто трябваше да се пренесат опашките онлайн и толкова... Без 200 критерии, дискриминации и т.н.....

Наистина можеше и тогава нямаше да им избодат очите за породените и брат/сестра. Те пак щяха да си останат с директен прием. И никой нямаше да се сети за тях, а щеше да псува системата, че блокира, има спекулации и т.н.  Laughing

# 573
diana_t , ти имаш две деца породени, нали...разбирам, че не желаеш никой да ти отнеме предимството, което смяташ, че децата ти имат по рождение. Е, това ми напомня за привилегиите, които ползваха някои богопомазани по социалистическо време.  Crazy

...Наистина можеше и тогава нямаше да им избодат очите за породените и брат/сестра. Те пак щяха да си останат с директен прием. И никой нямаше да се сети за тях, а щеше да псува системата, че блокира, има спекулации и т.н.  Laughing

Щом смяташ, че е редно всичко да става скрито-покрито, добре.  Hug

# 574
  • София
Момичета, това е мое дело и съм горда със себе си!
http://www.gradski.bg/show.php?storyid=679482
smile3501

# 575
  • Нови искър
Мили дами извинете ама Вие почнахте вече много да се карате четох ли четох и нищо не се е променило.
Не защитавам никои, колкото и тъпо да е разберете сега наистина трябва да имаме търпение да изчакаме / надявам се последното/ обсъждане и приемането вече на заветния 10 регламент. Сега се карате на коя детето и има повече точки разберете АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ СА ОЩЕТЕНИ дори и откъм точки. Става грозно да се карате сори  

# 576
Може ли някой да ми разясни тези двете:

А за данъците, ако аз /разбирайте и мъжа ми/ не дължа данъци, защото нямам собственост на мое име и респективно не съм платила и 1лв. миналата година, какво? Най-отзад ли съм на опашката?

Това за данъците е най-дискриминационния критерии , който може да се измисли  Sick Не може да се НАКАЗВА детето защото родителите нямат собственост и не са платили никакъв данък /става въпрос за данък сгради,такса смет / , а някои не са го платили защото по-належащо е децата им да имат храна отколкото да се пълнят гушите на властимеющите.Пък като тръгнат на работа спокойни за децата си ще си платят дълговете и то с лихви.
                Тя общината като е хукнала да строи Дз с платените ви данъци та пушек се вдига, а пък вече построените ДЗ са така добре обзаведени и храната е като в Хилтън. Laughing Мене ако питате тази община не заслужава да и се внесе и 1 ст. Sick

# 577
Пак ще задам въпрос.
Ако се приеме този вариант ще е от значение адресната регистрация така ли? Ако съм на с друг адрес по документи, а живея на съвсем различно място, това ще ме лиши от точица?
Ако е така ще има опашки за смяна на адреса  Laughing
По въпроса с премахването на предимство на братя и сестри посещаващи детското заведение е напълно неоснователно.Няма да го коментирам.

# 578
Eх,..аз след днешното инфо, което научих за една частна детска градина, която е пред прозореца ми иииииииииииии.......просто..си мисля,че общинските детски градини са добре обзаведени и храната им е като в Хилтън, на фона на безумно ниската такса, която се плаща за издръжка на едно дете..
При такса 40лв на дете и отпуснати от Общината още 90 лв на дете (ако това е вярно), излиза, че децата ни ходят цял месец на ДГ срещу смешната сума от 130лв. Това разделно на 22 дни (колкото са работните дни средно на месец) прави 5.90 лв на ден..
За 6.00 лв на ден, детето се храни 3 пъти и бива ГЛЕДАНО (пазено, преобличано, подсушавано, хранено) по 10-11ч на ден  , ВЪЗПИТАВАНО ( как да се държи сред себеподобни и с тях , как да се отнася с възрастните и т.н..) и ОБУЧАВАНО (апликации, рисунки, и т.н според възрастта си)
За 6.00лв на ден (от които родителите плащат по-малко от 2.00лв на ден)..
Че как няма да има недостиг на места?
Как няма да има търсене на услугата?
..
..
В частната детска градина срещу нас таксата за едно дете е 600 Евро (не бързайте да припадате).
Помощник възпитателката е ЕДНА за ТРИ ГРУПИ (Общо 58 деца) и получава 350лв ( работи по 11ч на ден)
А децата също не се хранели като в Хилтън..- една ябълка се деляла на 4 деца.. (е..надявам се не ядат само ябълки..ама..това е от първоизточник информация)..
Та.. сега вероятно на г-н Джонев , на Общинарите и на СОС би могло да им се изясни ЗАЩО родителите толкова отчаяно пускат петиция и се изпокараха една с друга тук...за да докажат кое дете повече заслужава..
АМИ....на маймуни ни направиха от Общината - за това.. Да си плащаш все по-нарастващите данъци в този град и срещу това да не получаваш АБСОЛЮТНО НИЩО, освен изхабени нерви с години .... просто.. коментара е излишен!
..

Иначе, наистина да се гледа в паницата на тези, които са с близнаци и на многодетните отстрани е много лесно.. (казвам го като човек който е ЗА равни права на всички). Несравнимо е отглеждането на едно дете и на три деца. За близнаци нямам представа, но допускам, че е истинско приключение в град като София (където дори с количка за едно трудно се минава по тротоарите покрай колите, а с количка за близнаци не ми се мисли)
Ако подкрепям премахването на точка за породените, то е само, защото не виждам разлика между деца с две години разлика и деца с две години и месец разлика..или с три години разлика..(Особено, ако майката остава така или иначе в майчинство за по-малкото си дете...ми се вижда несправедливо да се дава точка..- но това само впредвид факта,че места няма достатъчно..- иначе наистина е по-лесно за нея, ако поне едното ходи на ДГ, за д аможе да си обърне внимание на другото..)
Ако подкрепям премахването на точка за второ дете в същата градина, то е само , защото тази точка, дава предимство за приема на такова дете пред друго, което има също братче или сестриче (може би дори на същата възраст), но не е имало късмета да бъде прието..а и двете семейства се нуждаят не по-малко. Иначе тази точка е измислена прекрасно и в условия при които има място за всички деца няма нищо по-логинчо от това родителите да си водят децата в една и съща детска градина (АКО ИСКАТ- защото познавам и такива, които не искат и от самото начало си кандидатстваха в различни градини и макар второто им дете да беше прието и при първото, предпочетоха друга градина за второто...И това още преди системата..)
..
Аз съм ЗА да се появи още един критерий-   1т (или дори 2т) на две деца(братчета или сестричета) , които кандидатстват едновременно за ДГ. Така ще се гарантира възможността на майката да се върне на работа..
Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile

Знам,че майките, които са против критериите изобщо, ще са "очаровани", но..искаме или не, критерии ще има..Въпроса е колко и какви..

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 14:54 от *щурчо*

# 579
Пак ще задам въпрос.
Ако се приеме този вариант ще е от значение адресната регистрация така ли? Ако съм на с друг адрес по документи, а живея на съвсем различно място, това ще ме лиши от точица?

Не, не е така.
Достатъчно е да имаш настоящ или постоянен адрес на територията на София.
АКО това е така, независимо в кой край на въпросния град е адресната ти регистрация, имаш право да си получиш не една а две точки за адресна регистрация (АКО се приеме последната версия) и тези две точки ще важат за всяка детска градина на територията на София.

# 580
Пак ще задам въпрос.

Не, не е така.
Достатъчно е да имаш настоящ или постоянен адрес на територията на София.
АКО това е така, независимо в кой край на въпросния град е адресната ти регистрация, имаш право да си получиш не една а две точки за адресна регистрация (АКО се приеме последната версия) и тези две точки ще важат за всяка детска градина на територията на София.
Уф олекна ми  LaughingБлагодаря за разяснението.Взех да се оплитам от толкова информация.

# 581
Нека излезе приетият от СОС регламент.
Директорките гледаха близост на адреса по лична карта /постоянен адрес/ до най-желаното ДЗ миналата година, макар да съм кандидатствала и приета през системата. Бая се обяснявах.....За второто дете вече смених с новия адрес.

# 582
При такса 40лв на дете и отпуснати от Общината още 90 лв на дете (ако това е вярно), излиза, че децата ни ходят цял месец на ДГ срещу смешната сума от 130лв. Това разделно на 22 дни (колкото са работните дни средно на месец) прави 5.90 лв на ден..
За 6.00 лв на ден, детето се храни 3 пъти и бива ГЛЕДАНО (пазено, преобличано, подсушавано, хранено) по 10-11ч на ден  , ВЪЗПИТАВАНО ( как да се държи сред себеподобни и с тях , как да се отнася с възрастните и т.н..) и ОБУЧАВАНО (апликации, рисунки, и т.н според възрастта си)
За 6.00лв на ден (от които родителите плащат по-малко от 2.00лв на ден)..
Че как няма да има недостиг на места?
Как няма да има търсене на услугата?

Първо - общината отпуска около 90 лв на дете и то за 10 месеца .Двата летни дето ги говорите просто ги няма. Mr. Green
                     Второ - таксата ,която родителите внасят от 40 лв изобщо не остава в ДЗ ,а се внася в общината и така ,че не може да се смята ,че са 130 лв. А са точно 900 лв за цялата година на дете. При това не всички внасят 40 лв.При отсъствие и подадена молба и бележка се извиняват отсъствията и се приспадат дните на отсъствие от таксата.
                     Трето - 6 лв на ден ,ама за всичко - заплати,консумативи-ток,вода,парно,хигиенни материали,ремонти и за абсолютно всичко за което се сетите необходимо в ДЗ.

# 583
Здравейте,

Докладът към Столичния общински съвет би трябвало да бъде финализиран в петък.
В първия работен ден след това ще изпратим анкета до родителите.

За критериите/предимствата:

Може би ще остане критерий липсата на задължения за местни данъци и такси.
Може би ще бъде добавено малко предимство за деца от "чистите" ясли.

За квотите:

Може би ще бъде предложено да се въведат квоти за деца с предимства (до 30% от свободните места).

За избор при равен брой точки:

За момента се изключват предложенията за данъци (местни или общи) за подредба, както и фактор 'време'.
Вероятно няма да бъде предложена и подредбата по продължителност на адресна регистрация.
Продължава да се търси се алтернатива на жребий.
Има идеи този избор да бъде оставен на педагогическите съвети в отделните градини.

Я.Дж.

# 584

Първо - общината отпуска около 90 лв на дете и то за 10 месеца .Двата летни дето ги говорите просто ги няма. Mr. Green
                     Второ - таксата ,която родителите внасят от 40 лв изобщо не остава в ДЗ ,а се внася в общината и така ,че не може да се смята ,че са 130 лв. А са точно 900 лв за цялата година на дете. При това не всички внасят 40 лв.При отсъствие и подадена молба и бележка се извиняват отсъствията и се приспадат дните на отсъствие от таксата.
                     Трето - 6 лв на ден ,ама за всичко - заплати,консумативи-ток,вода,парно,хигиенни материали,ремонти и за абсолютно всичко за което се сетите необходимо в ДЗ.

Aз, като те чета, че тия 40лв отиват в Общината..излиза, че всъщност само 90 лв е ЦЯЛАТА месечна издръжка на детето..и тогава се получават не по 6лв на ден, ами по 4.10лв на ден.. Това от където и да го погледнеш е несериозно.. Детегледачките на час сигурно взимат повече..

Общи условия

Активация на акаунт